A windmill against a green countryside background on a cloudy day

Işık

HDR fotoğrafçılığı

Yüksek dinamik aralık anlamına gelen HDR, fotoğrafçılıkta fotoğrafın en aydınlık ve karanlık alanlarındaki ayrıntıları yakalamanın yollarından biridir. Bu teknik özünde aynı sahnenin birden fazla görüntüsünü çekip her birinden en iyi öğeleri almak için görüntüleri birleştirmeyi içerir.

Birçok sahne, fotoğraf makinesinin tüm ayrıntıları tek bir karede kaydedemeyeceği kadar geniş dinamik aralığa sahiptir. Buna örnek olarak güneşli havada çekilen bir manzara, pencereden çekilen aydınlık açık hava veya parlak, mavi gökyüzü önünde duran bir binayı gölgesinde durarak çekmek verilebilir.

A brighter version of the main windmill picture on the left, a darker version on the right.

Bu sahnede, çekimlerden birinde gökyüzündeki bulut ayrıntısı, bir sonraki çekimdeyse yel değirmeninin temeli kaybolmuştur. Son HDR görüntü fotoğraf makinesinde üretilir. Şimdi görüntünün hem karanlık hem de aydınlık alanlarındaki ayrıntıları görebilirsiniz; fotoğraf makinesi pozlamaları dengeleyerek insan gözünün gördüğüne çok daha yakın bir görüntü üretmiştir.

Çoğu kompakt fotoğraf makinesi ve akıllı telefonda dahili HDR işlevi bulunur. Genelde ortaya çıkan görüntü üzerinde fazla söz sahibi olmazsınız; tek yaptığınız işlevi seçip fotoğraf çekmektir. Fotoğraf makinesi farklı pozlamalarda bir dizi görüntü çektiği için genelde fotoğraf makinesini hareket ettirmemeniz gerekir. Daha sonra bu görüntüler otomatik olarak birleştirilerek son HDR görüntü üretilir.

HDR işlevli bir DSLR daha fazla esneklik sunabilir. Fotoğraf makinesinin kaç görüntü çekeceğini ve pozlama ayarlarının aralığını seçebilirsiniz. Bu, istediğiniz çekimi tam olarak yapmanızı sağlar.

Tripod kullanın. Göz önünde bulundurulması gereken önemli bir husus, fotoğraf makinesinin pozlamayı karanlık alanlar için ayarlarken enstantane hızını düşürdüğüdür. Çekim konumunun sabit olması daha iyidir, çünkü kompozisyon aynı kaldığı müddetçe fotoğraf makinesinin pozlamaları ayarlaması çok daha kolay olur.

Kendi HDR görüntünüzü oluşturabilirsiniz. Bunu yapmak için ise tek ihtiyacınız olan şey biraz pozlama kontrolü bilgisidir.

1. Diyafram Önceliği çekim modunu seçip ISO ve diyafram ayarlarınızı yapın.

2. Pozlama ölçümü modunu Ortalama veya Değerlendirmeli olarak ayarlayın. Fotoğraf makineniz bu ayarlarla sahnedeki tüm tonları dikkate alarak ortalama bir pozlama seçer.

3. Sahneyi düşük ve fazla pozlamak için pozlama telafisi kadranını kullanın. Bunların oranı sahnedeki aydınlık ve karanlık alanların miktarına bağlıdır.

4. Önce pozlamayı 1 kademelik adımlarla değiştirin. Yani pozlama telafisi kadranını -1'e getirip çekim yapın, sonra kadranı -2'ye ve -3'e getirip birer çekim daha yapın. Daha sonra +1, +2 ve +3 kademelerinde fazla pozlama yaparak tekrar çekim yapın. Son HDR'de bu görüntülerin hepsini kullanamayabilirsiniz ancak her ihtimale karşı bu verilere sahip olmak iyi bir fikirdir.

5. Alternatif olarak Otomatik pozlama basamaklamasını (AEB) kullanabilirsiniz. Bu işlev, siz düşük ve fazla pozlama değerlerine karar verdikten sonra tek seferde bütün fotoğrafları çeker

"Kompozisyon aynı kaldığı müddetçe fotoğraf makinesinin pozlamaları ayarlaması çok daha kolay olacağı için çekim konumunun sabit olması daha iyidir."

Bilgisayarınızdaki yazılımı kullanarak görüntüleri tek bir görüntüde bir araya getirin. Çoğu Canon fotoğraf makinesi, özel bir HDR aracı bulunan Digital Photo Professional (DPP) yazılımıyla birlikte gelir.

Gözünüzle gördüğünüze benzer bir görüntü oluşturmaya çalışın. Gözlerimizin dinamik aralığı fotoğraf makinelerinden çok daha geniştir; bu yüzden sahneyi hatırladığınız haliyle geri getirmek için bu teknik kullanılabilir.

Bu tekniği kullanmak için fırsatlardan yararlanın. Güzel HDR görüntüler üretmek kadar HDR'nin ne zaman kullanılacağını anlamak da beceri işidir. Manzara ve gökyüzü gibi HDR kullanımının yaygın olduğu sahnelerde denemeler yapın ancak HDR'nin görülmeyen ayrıntıları ortaya çıkarıp çok ilginç görüntüler üretebileceğiniz ayrıntı ve makro fotoğrafçılığı için de faydalı bir teknik olduğunu aklınızda bulundurun.

Inside a windmill, looking up at the mechanisms.

Genelde çok fazla ayrıntıya sahip görüntülerden ilginç HDR görüntüler çıkar. Bu görüntüde HDR kullanılarak daha fazla derinlik elde edilmiştir. Yel değirmeni mekanizmasının, fotoğrafçının gözüyle gördüğü sahneye çok daha yakın olduğunu görebilirsiniz.

İlgili Makaleler
Improve the composition of your photos

TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BİLGİLERİ

Fotoğraflarınızın kompozisyonunu iyileştirin

Bu görüntü kompozisyonu kurallarını uygulayarak fotoğraflarınızı daha ilgi çekici hale getirin.

How to create stunning bokeh

TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BİLGİLERİ

Etkileyici bir bokeh efekti oluşturma

Arka planlarınızda hoş görünen bir bulanıklık elde etmek için bu ipuçlarını ve püf noktaları takip edin.

İlgili Ürünler

İlgili Makaleler

İlham Alın bölümü; kullanışlı fotoğrafçılık ipuçları, alıcı kılavuzları ve bilgilendirici röportajlar dahil olmak üzere en iyi fotoğraf makinesini veya en iyi yazıcıyı bulmanız ve bir sonraki yaratıcı fikrinizi hayata geçirmeniz için ihtiyacınız olan her şeyi içeren temel bir kaynaktır.

İpuçları ve Teknikler bölümüne geri dön