TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BİLGİLERİ

Sınırlarınızı zorlayın ve üst üste yedi gün çekim yaparak neler yakalayabileceğinizi görün

Bir haftada neler yakalayabileceğinize şaşıracaksınız. Yedi gün boyunca her gün farklı bir şeyin fotoğrafını çekin ve yaratıcılığınızın sınırlarını zorlayın.
Durdle Door kaya oluşumuyla Dorset kıyısının manzara çekimi.

Rutini bozmak zor olabilir ancak yaratıcı yönünüzü tetiklemek ve yeni bir şeyler denemek istiyorsanız yedi günlük yarışmamız sizin için iyi bir başlangıç olabilir. Yedi gün boyunca her gün farklı bir konunun yeni bir fotoğrafını çekmek için kendinize söz verin. Böylece ilk etapta fotoğrafçılığa başlamanıza yol açan nedenleri yeniden keşfedebilirsiniz.

Güzel anları yakalama arzusundan güç alan fotoğrafçı Ellis Reed, Canon EOS 550D (Canon EOS 850D'nin eski modeli) fotoğraf makinesini ilk kez sekiz yıl önce, 18 yaşındayken eline aldı. Şimdi Canon EOS R fotoğraf makinesinin yardımıyla seyahat, yaşam tarzı ve manzara fotoğrafçılığında uzmanlaşırken yaratıcılığını sürekli test ediyor.

Ellis'in yaşadığı çevreye duyduğu tutku ve gayet iyi bildiği ortamlara yeni bir gözle bakma yeteneği onu yedi günlük fotoğrafçılık yarışmamız için mükemmel bir fotoğrafçı yapıyor. Yedi gün içerisinde yedi ayrı fotoğraf çekti ve yolculuğundaki bu güzel anları birbirine bağlamak için yeniden keşif macerasıyla birlikte ilerlediğini düşündüğü farkındalık temasını seçti.

Burada, bu işe nasıl başladığını anlatıyor ve kendi yedi günlük fotoğrafçılık yarışmanıza nasıl başlayabileceğinize dair tavsiyeler sunuyor.

Birinci gün: Gün doğumunu yakalayın.

Sabahın erken saatlerinde, hilal biçiminde dizilmiş evlerin pencerelerinden yansıyan güneş ışınları.

Anın havasını yansıtan, sabahın erken saatlerinde bir pencereden yansıyan güneşin bu fotoğrafını yakalayan Ellis, "Sabah ilk iş olarak etrafta kimse yokken fotoğraf makinesi ile kendini dışarı atmak ve yaratıcı bir iş yapmak çok faydalıdır," diyor. Canon EOS R ve Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM lens ile 57 mm, 1/800 sn, f/2,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Ellis Reed

Bal rengi tonlarındaki Pulteney Köprüsü'nün, üzerinden geçtiği nehrin sakin sularına yansıyan görüntüsü.

Ellis, Pulteney Köprüsü'nün bu çarpıcı fotoğrafını yaşadığı şehir olan Bath'de, gün doğumunda çekti. Çekim yapabileceğiniz evinize yakın neresi var? Canon EOS R ve Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM lens ile 26 mm, 1/400 sn, f/2,8 ve ISO 160 değerlerinde çekilmiştir. © Ellis Reed

Ellis, şafakta çekim yapmanın yaratıcılığa odaklanmanın mükemmel bir yolu olduğunu söylüyor.

"Kimse uyanmadan yalnız başına yürümek, zihninizi boşaltmanın gerçekten iyi bir yoludur ve yalnızca günün değil yarışmanın da geri kalanı için hazırlanmak amacıyla mükemmeldir. Bu başlangıç, işin veya sosyal medyanın yarattığı, insanı strese sokan gündelik baskıdan etkilenmemeye çalışırken inanılmaz derecede faydalıdır," diyor.

Ellis gün doğumunu çekmek üzere evden çıktığında yanına yalnızca inanılmaz derecede çok yönlü bir ikili olduğunu düşündüğü Canon EOS R'ı ve Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM lensi aldı. "Telefonunuzu evde bırakın derim. Yalnızca fotoğraf makinenizle yola çıkın ve gün doğumunda yürümenin keyfine varın."

"Benim tercih ettiğim lens RF 24-70mm F2.8L IS USM. Elimden düşürmediğim bir lens ve çekimlerimin %90'ını onunla yapıyorum. Ayrıca EOS R, standart DSLR makineye kıyasla boyut bakımından çok daha rahat."

İkinci gün: Kitinizin sınırlarını zorlayın.

Bir dalın üzerindeki beyaz tomurcuğun yakın plan çekimi.

Ellis, bu yarışma için yakınlardaki ağaçların üzerinde açan tomurcukların yakın plan çekimini yapmak üzere genellikle makro çekimde kullanılmayan RF 24-70mm F2.8L IS USM lensini kullandı. Canon EOS R ve Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM lens ile 70 mm, 1/2.000 sn, f/2,8 ve ISO 1.000 değerlerinde çekilmiştir. © Ellis Reed

Bir ağacın üzerindeki pembe tomurcuk.

Hızlı ve kompakt Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM lens, ister net portreler ister onun imzası olan amber tonlarındaki manzaraları çeksin, Ellis'in olağanüstü ayrıntılar yakalamasını sağlıyor. Bu fotoğrafta, ekipmanını zorlamak için imza tarzını farklı bir şeye, tomurcuklanan çiçeklere uygulamış.
Canon EOS R ve Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM lens ile 70 mm, 1/2.000 sn, f/2,8 ve ISO 250 değerlerinde çekilmiştir. © Ellis Reed

Yarışmanın her gününde özellikle çok yönlü Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM lensini kullanan Ellis, tek bir lensle yeni olasılıkları keşfetmek üzere kendine fırsat tanımanın, çevremizdeki dünyaya yepyeni bir perspektiften bakmanın basit bir yolu olabileceğini söylüyor.

"Buradaki niyet, dışarı çıkıp belirli konular için belirli lensler kullanmaktansa kendimi her şeyi tek lensle çekmeye zorlamak," diyor. "İster şehrin geniş açılı fotoğraflarını çekeyim, ister yakın plan çekim yapayım, önemli olan bu lensin nasıl çalışacağını çözmeyi denemek."

Üçüncü gün: Kendinize yakın hissettiğiniz bir şeyi çekin.

Mermer bir masanın üzerinde duran Canon EF 85mm f/1.8 USM lens, bir telefon ve Canon Zoemini S.

Üçüncü günkü çekimde Ellis için değerli olan nesne bir Canon lensti. "Dedem bir fotoğrafçı ve büyük bir Canon hayranıydı. Bu yüzden Canon geleneği ailemizde kaldı. Canon EF 85mm f/1.8 USM lensim, bana dedemle geçirdiğim zamanları hatırlatıyor. Dolayısıyla bu, sürekli yanımda taşıdığım, dövme gibi bir şey," diyor Ellis. © Ellis Reed

"Canon EF 85mm f/1.8 USM lensim dedeme aitti ve biraz yıpranmış olsa da bana ölmeden önce verdiği bir şeydi."

Sizin için büyük anlama sahip bir şeyi fotoğraflamak, anıları daha uzun süre korumanın mükemmel bir yolu olabilir.

"Eski bir lens ama onu kullanmayı çok seviyorum," diyor Ellis. "Büyük tutku duyduğum bir şey olduğu için ondan asla ayrılmam. Lensi ne zaman elime alsam bana, dedemi ve fotoğrafçılığın uzun zamandır ailemizde nasıl devam ettiğini hatırlatıyor."

Ellis, yedi günlük yarışması için onu kullanmasa da EF-EOS R Canon Yuva Adaptörü ve EOS R fotoğraf makinesiyle bu lensi kullanarak sık sık çekim yapıyor.

Ellis, böylesine değerli bir lensin yanı sıra başkalarına göstermek ve fotoğraf albümünde saklamak üzere bazı kişisel baskılar oluşturmak için Canon Zoemini S yazıcıyı da kullandı.

Dördüncü gün: Birini gülümsetin.

Elinde adamın ve kendisinin olduğu basılı bir fotoğraf tutan kadına sarılan bir erkek.

Ellis, arkadaşlarını çektiği bu fotoğrafa gönderme yaparak, "Bence bir an durup aranızdaki beraberliğin keyfine vardığınız anların fotoğraflarını çekmek güzel," diyor. Canon EOS R ve Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM lens ile 46 mm, 1/100 sn, f/2,8 ve ISO 800 değerlerinde çekilmiştir. © Ellis Reed

Tarihi binalar bulunan dar yolda önündeki kadına sarılan bir adam.

"Portrelerin mümkün olduğunca net olması için Canon EOS R'nin inanılmaz derecede hızlı, güvenilir ve doğru Göze Otomatik Odaklama ayarını kullandım ve bu hoş alan derinliği için çifti izole etmek üzere diyafram açıklığını f/2,8 olarak belirledim," diyor Ellis. Canon EOS R ve Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM lens ile 70 mm, 1/100 sn, f/2,8 ve ISO 800 değerlerinde çekilmiştir. © Ellis Reed

Dördüncü günün odak noktası olarak bu konsepti kullanan Ellis, bir çiftin çekiminde en yakın iki arkadaşını fotoğrafladı ve Canon Zoemini S yazıcıyı kullanarak onlar için küçük baskılar oluşturdu. Profesyonel fotoğrafçılar olarak birlikte fotoğraf çektirme şansları pek olmuyordu ve bu da çekime özel bir anlam yükledi.

"Bu iki yönlü bir iş: Başka birisinin gülümsemesini sağladığınızda siz de daha mutlu oluyorsunuz," diyor Ellis. "Bence topluluğunuza, önemsediğiniz birine, hatta hiç tanımadığınız bir insana katkıda bulunmak, daha pozitif bir düşünce yapısına kavuşmanıza yardımcı oluyor."

"Bu çifte çerçeveleyebilecekleri ya da bir deftere yapıştırabilecekleri şipşak baskılarını verebilmek, çekimi sonlandırmanın çok hoş bir yoluydu."

Beşinci gün: Dışarı çıkın.

Brecon Beacons'ta yolda duran yabani bir midilli.

İster yeni bir yere, ister favori yürüyüş yolunuza gidin, fotoğraf makinenizle dışarı çıkmak yöresel bitki örtüsü ve hayvanlardan bulut şekilleri ve gece gökyüzüne kadar her şeyi yakalamanıza imkan tanır. Canon EOS R ve Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM lens ile 70 mm, 1/6.400 sn, f/2,8 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir. © Ellis Reed

Brecon Beacons'ta başlarını birbirine yaklaştıran iki yabani midilli.

Ellis, dış mekan çekimleri için Galler'e gitti. Ancak bahçenizdeki bir kızılgerdan kuşunun fotoğrafını yakalamak da doğru kompozisyon oluşturduğunuzda Ellis'in çekimleri kadar etkileyici olabilir. Canon EOS R ve Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM lens ile 70 mm, 1/6.400 sn, f/2,8 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir. © Ellis Reed

Doğa, ekrandan uzaklaşarak çevremizle bağ kurmamız için mükemmel bir fırsat sunar ve bunun ruh sağlığımıza olumlu katkıları olur. Ellis, yabani midillileri fotoğraflamak için Brecon Beacons'a seyahat etti. Bu ona tatmin edici bir başarı hissi veren zorlu bir seyahatti.

"Doğa, sabretmeyi öğütleyen bir öğretmen gibidir, dolayısıyla bu, olumlu düşünce yapısı temasıyla yine aynı yola çıkıyor. En sonunda istediğiniz çekimi yaptığınızda, beklediğiniz için kendinizi çok daha iyi hissediyorsunuz," diye ekliyor. "Gerçek bir başarı ve ödül hissi var."

Altıncı gün: Konfor alanınızdan çıkın.

Gökyüzünde parlayan yıldızlar ve kıyıdaki beyaz falezlerin manzara çekimi.

"Konfor alanından dışarı çıkmanın kazandırdığı, bundan bir şeyler öğrenmek ve yol boyunca bu sürecin tadını çıkarmaktır," diyor Ellis. Canon EOS R ve Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM lens ile 24 mm, 20 sn, f/4 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir. © Ellis Reed

Plaj ve falezlerin üzerinde gece gökyüzünde parlayan yıldızlar.

"Genellikle çekimlerimde çok fazla yıldız izi olmadan yeterince ayrıntı ve ışık yakaladığımdan emin olmak için ISO 400, 15 saniyelik enstantane hızı ve yaklaşık f/5 diyafram açıklığını kullanıyordum," diyor Ellis. "Vizör ve döner arka ekran, çekimlerinizi gözden geçirmenin ve her şeyin doğru olduğundan emin olmanın gerçekten mükemmel bir yolu." Canon EOS R ve Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM lens ile 70 mm, 15 sn, f/5 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir. © Ellis Reed

"Siz korkutan veya kendinize güvenmediğiniz bir şey yapmak, sizi konfor alanınızdan çıkarır. Kapanmanın getirdiği kısıtlamaların insanların konfor alanlarına olan bağımlılığını artırdığını düşünüyorum ve bu konuda ben de suçluyum. Farklı şeyler yapmak, güncel kalmanızı ve öğrenmenizi sağlar."

"Gece fotoğrafçılığı ve astrofotoğrafçılık, alışkın olmadığım ancak yıllardır el atmak istediğim türler," diyor Ellis. Ellis, fotoğraflarına yeni bir soluk katmak için Dorset'teki Durdle Door'u ziyaret etti.

Ellis'in çarpıcı uzun pozlamalar yaratmasına imkan tanıyan büyük, 30,3 MP tam kare sensörü sayesinde Canon EOS R, gece çekiminin bu kısmında düşük ışığın üstesinden kusursuz şekilde geldi. Bu esnada parlak LCD ekran, karanlıkta çekim kompozisyonu oluşturmasını kolaylaştırdı.

Yedinci gün: Bir arkadaşınızla çekim yapın.

Ortasından bir nehir geçen vadinin önündeki kayanın üzerinde duran iki adam.

Bir arkadaşınızı yedi günlük yarışmanıza dahil etmek, sosyalleşmenin ve farklı bir şeyler yapmanın eğlenceli bir yolu olabilir. Canon EOS R ve Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM lens ile 24 mm, 1/1.600 sn, f/2,8 ve ISO 250 değerlerinde çekilmiştir. © Ellis Reed

Tepelerin önünde, üzerindeki iki baskıyla Canon Zoemini S'i tutan bir el.

"Bence, fotoğraf makinesini daha gözünüze yaklaştırmadan bir görüntü kompozisyonu oluşturma tarzınızın olması, fotoğraflar arasında bir bağ kurmanıza yardımcı oluyor," diyor. "Genellikle belirli bir düzenleme tarzım olduğundan kişisel olarak fotoğraflarım arasında ilişki kurmanın sevdiğim bir yolu, onları düzenleme şeklim. Daha sıcak ve sakin tonları öne çıkarırım. "Canon EOS R ve Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM lens ile 24 mm, 1/1.600 sn, f/2,8 ve ISO 160 değerlerinde çekilmiştir. © Ellis Reed

Fotoğrafçılıkta önemli olan yalnızca tek başınıza çıktığınız maceralar değildir. Ellis'e göre arkadaşlarla keşif yapmak sosyal hayatı ve pozitif bakış açısını geliştirmenin mükemmel bir yolu olabilir.

"Bana güç veren, benzer düşünce tarzlarına sahip arkadaşlarla bir araya gelerek yeni arkadaşlıklar kurmamı sağlayan Instagram ve fotoğrafçılık toplulukları oldu. Aylarca buluşamadıktan sonra diğer fotoğrafçılara mesaj gönderip, 'Merhaba, çekim yapmak için buluşmak ister misin?' demek, bu hikayeleri ve anıları oluşturmanın tadını çıkarmak gerçekten mükemmeldi."

Canon Zoemini S ile selfie çeken bir adam.

Ellis, portrelerinden bazılarını çekmek ve EOS R üzerinden aktardığı haftanın favori fotoğraflarının baskısını almak için Canon Zoemini S şipşak fotoğraf makinesi ve taşınabilir yazıcısını kullandı.

Canon Zoemini S'in etrafındaki yedi baskının düz çekimi.

Bu, ister fotoğraflarınızda kompozisyon oluşturma şekliniz ister fotoğraflarınızı düzenleme tarzınız olsun, siz de Ellis gibi yedi günlük bir yarışmayla fotoğraflarınız arasında bir bağlantı kurmak üzere benzersiz dünya perspektifinizi kullanabilirsiniz. Neden yarışma haftasını hatırlamak için siz de Canon Zoemini S ile fotoğraflarınızın baskısını alıp biraz yaratıcılığa ihtiyaç duyan fotoğrafçı dostlarınıza vermiyorsunuz?

Ellis, yedi günlük fotoğrafçılık yarışmasının fotoğrafçıların daha etkili hikaye anlatıcılarına dönüşmesine yardımcı olabileceğinin canlı bir örneğidir. Farkındalık teması, Ellis'in fotoğraf konusundaki düşünce yapısını değiştirme hedefiyle bağlantılıydı ancak siz istediğiniz herhangi bir temayı seçebilirsiniz.

"Böylesi bir yarışma, farklı şekilde düşünmenizi sağlıyor," diyor. "Çünkü genellikle çoğu kişi, belirli bir tarza bürünüyor ve aynı süreci tekrarlıyor. Kendine meydan okumak, mekanlara nasıl yaklaştığınızı ve hikayelerinizi nasıl anlattığınızı incelemenize gerçekten yardım ediyor."



Yazan: Lorna Dockerill

İlgili Ürünler

İlgili makaleler