SOKAK FOTOĞRAFÇILIĞI

Portre çekimini sokaklara taşıma

Fotoğrafçı Kym Moseley, yabancıların portrelerini çekmek istediğinizde hazırlığın, profesyonelliğin ve baskının önemini anlatıyor.
Ahşap bir masada duran, ekranında SELPHY Photo Layout uygulaması görünen bir akıllı telefon, beyaz bir Canon SELPHY Square QX10 yazıcı, bir paket yazıcı kağıdı ve birkaç basılı portre fotoğrafının yukarıdan çekimi.

TikTok'ta 180.000'den fazla takipçi toplayan popüler TikTok yayıncısı ve fotoğrafçı/videograf Kym Moseley, sokakta tanıştığınız insanların fotoğraflarını çekmenin göz korkutucu bir deneyim olabileceğini ancak böyle olması gerekmediğini söylüyor.

Kym, sokak portrelerine yabancı değil. Aslına bakarsanız tanımadığı insanlara yaklaşıp portrelerini çekip çekemeyeceğini sormak internetteki başarısına büyük katkı sağlamış. Bazı kişiler fotoğraflarının çekilmesi konusunda çekingen davranırken diğerlerinin bunun kendilerine sorulmasından gururlandığını ve özellikle çekim sonrasında fotoğrafı kendileriyle paylaşmayı teklif ettiğinde karşılığında bir şey almış olacakları için ona memnuniyetle poz verdiklerini fark etmiş.

Canon EOS R6 kullanan Kym, bu makalede, insanlara yaklaşma konusundaki güvenini nasıl geliştirdiğini, öngörülemezliğe kucak açmanın faydalarını ve dürüst geri bildirimin değerini anlatıyor. Ayrıca, Canon SELPHY Square QX10'un yardımıyla, konularınıza fotoğraf makinenizin LCD ekranında fotoğraf göstermenin ötesine geçip, deneyimi korumak ve devam ettirmek için onlara fotoğraflarının baskısını vermenin mümkün olduğunu da gösteriyor.

Kit çantası ve ayarlar

Üzerine renkli boyalar serpiştirilmiş bir kutunun kapağının üzerinde duran Canon EOS R6.

TikTok yıldızı Kym Moseley, sokak portrelerini çekerken Canon EOS R6 ile Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM ve Canon RF 16mm F2.8 STM gibi zoom ve sabit lensleri kullanıyor. "Doğru kite sahip olmadığınız için bir çekim fırsatını kaçırmak son derece üzücüdür," diyor.

Yeni başlayan birçok fotoğrafçı hafif seyahat etmek ister; Kym bunun için Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ve Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM gibi en sevdiği lenslerden bazılarını öneriyor.

Kym, portre fotoğrafçılığı için elzem olan 4K özellikleri, yüksek enstantane hızı ve üstün otomatik odaklama kabiliyetleri için seçtiği Canon EOS R6 ile çekim yapıyor. Portreler söz konusu olduğunda Kym, dikkati konusuna çekmek için arka planı bulanıklaştırmayı seviyor.

"Hangi lensi kullanırsam kullanayım, her zaman en sığ alan derinliğini seçiyorum ve diğer ayarları buna göre yapıyorum," diyor. "Diyafram açıklığı, lense bağlı olarak her zaman f/2,8 veya f/1,8 değerinde kalıyor. Bir sonraki öncelik ISO. ISO'yu 100'de tutmaya çalışıyorum ve enstantane hızını buna göre ayarlıyorum. Gün ışığında çoğunlukla ISO 100 ve f/2,8 değerleriyle 1/2.000 saniyelik enstantane hızı kullanıyorum; hava karardıkça enstantane hızını düşürüyorum."

Kym, sokak portresi kitini tamamlamak için taşınabilir Canon SELPHY Square QX10'u kit çantasına ekliyor; böylece hareket halindeyken çekim yapabiliyor, baskı alabiliyor ve çektiği fotoğrafları paylaşabiliyor.

Konuyu seçme

Deri mont giymiş, renkli camlı bir gözlük ve tüvit bir şapka takmış, düzgün, beyaz sakallı bir adam bir bankta oturmuş, kameraya profilden poz veriyor.

Kym bu adama basılı fotoğrafını verdiğinde adam, Kym'in hoşuna giden şu basit yanıtı vermiş: "Güzel. Sevdim!" "Adam sakalı ve şapkası yüzünden ilgimi çekmişti", diyor. "Anlatacağı hikayeleri olan, gizemli birine benziyordu. Bu fotoğrafı siyah-beyaz olarak düzenlemek istiyorum." Canon SELPHY Photo Layout uygulaması, fotoğrafı bastırmadan önce siyah-beyaza dönüştürme seçeneği sunar. Canon EOS R6 ile 51 mm, 1/250 sn, f/2,8 ve ISO 1.250 değerlerinde çekilmiştir. © Kym Moseley

Siyah hastane üniformasının üstüne canlı kırmızı renkte bir palto giymiş, uzun, sarı saçlı bir kadın, siyah demir parmaklıkların yanında durmuş, fotoğraf makinesine bakıyor.

Kym, ilk önce bu kadının hastane üniformasını fark ettiğini, daha sonra onu arkadaşıyla konuşurken izlediğini hatırlıyor. "Çok konuşkan ve enerjik görünüyordu," diyor. "Tepkisini görmek ilginçti. İş üniformasının içinde fotoğrafının çekilmesine çok hazır hissetmediği anlaşılabiliyordu." Canon EOS R6 ile 40 mm, 1/320 sn, f/2.8 ve ISO 1.250 değerlerinde çekilmiştir. © Kym Moseley

Herhangi bir şehir merkezine girip fotoğrafını çekebileceğiniz insanlar aradığınızda çok fazla seçenek olduğunu hemen fark edersiniz. Sizi belirli bir kişiye çeken şey size özgüdür; bir konuyu seçmek son derece özneldir.

Kym, durdurabileceğini düşündüğü insanları arayarak işe başlıyor. "Acelesi olduğu belli olan veya kulaklık takan insanları genellikle tercih etmiyorum," diyor. "İnsanları rahatsız etmek istemiyorum.

Başlangıçta herkesi denedim, böylece kimlerin durmasının muhtemel olduğunu öğrendim," diye devam ediyor. "İkinci olarak, kendilerine özgü bir fiziksel özelliğe sahip olmaları gerekiyor. Bana ilginç görünmeliler; dikkat çeken bir şey olmalı. Kızıl afro saçları olan beyaz bir adam dikkatimi çekmişti; koyu yeşil bir ağaca doğru gidiyordu, onu durdurmak zorundaydım. Koyu yeşil rengin ve adamın saçının öne çıkacağını biliyordum ve haklıyım; o video yaklaşık 300,000 kişi tarafından izlendi."

Temelde, ilginizi çeken şeyleri bulmanız gerekiyor. Kym bunu şöyle tanımlıyor: "Bu bilindik bir çekicilik anlamına gelmiyor; bana bir şey hissettirmeli".

Yabancılara yaklaşma

Çarpıcı desenleri olan bir ceket giymiş, siyah saçlarını topuz yapmış bir adam, elleri ceketinin ceplerinde ve yüzü yana dönük şekilde ayakta duruyor.

Kym, portre çekimi yapmak için sürekli fırsatlar arıyor. "Bu adamın ceketini ve saçını çok sevdim," diyor. "Dost canlısı birine benziyordu ve tam da istediğim gibi, birini bekliyor gibi görünüyordu; yani bir yere yetişmesi gerektiğini söyleyemezdi." Canon EOS R6 ile 70 mm, 1/400 sn, f/2,8 ve ISO 500 değerlerinde çekilmiştir. © Kym Moseley

Kalın bir palto giymiş uzun, kahverengi saçlı bir kadın, boynundaki büyük kulaklıklarla fotoğraf makinesine temkinli bir şekilde gülümsüyor.

"Beni durduran bu kızın tavrı oldu," diyor Kym. "Çok cana yakın görünüyordu ve aynı zamanda çekingen ve ürkek bir hali vardı; beni çeken de bu oldu. Onu kabuğundan çıkarmak istedim." Canon EOS R6 ile 67 mm, 1/320 sn, f/2,8 ve ISO 1.250 değerlerinde çekilmiştir. © Kym Moseley

Kym, insanlara yaklaşmadan önce kendinizi şunun gibi sözlerle zihinsel açıdan hazırlamanızı öneriyor: "Bu, senden başka hiç kimse için çok önemli değil. Hiç kimse senin sandığın kadar tuhaf olduğunu düşünmüyor."

Olası bir konuyu belirledikten sonra genellikle "Merhaba, yabancıların fotoğraflarını çekmekle ilgili bir proje üzerinde çalışıyorum. Hızlıca bir portre çektirmek için iki dakikanız var mı?" diyerek kendini tanıtıyor.

"Bu cümlenin birini anında rahatlatmanın ve size yardımcı olacak kadar ilgi duymalarını sağlamanın en iyi yolu olduğunu biliyorum." diyor. "Birini durdurup geveleyerek konuşursanız sonuna kadar sabredemez ve yürüyüp giderler. Çekiniyorsanız kendinize gerçek anlamda güvenene kadar, güveniyormuş gibi yapmaya çalışın. Başlangıçta böyle yaptım; şimdi çok daha güvenliyim. İnsanlara yaklaşmak çok daha doğal geliyor. Kararsız kalırlarsa "Size fotoğrafları daha sonra e-posta ile gönderebilirim", diyorum.

Konularınızla etkileşim kurma

Ahşap bir masa üzerinde duran, ekranında SELPHY Photo Layout uygulaması görünen bir akıllı telefon ve basılmış bir portre fotoğrafının yukarıdan çekimi.

Canon SELPHY Photo Layout uygulaması, Canon SELPHY Square QX10 ve SELPHY CP1300 taşınabilir yazıcılarla uyumludur ve doğrudan akıllı telefonunuzdan baskı almanıza olanak verir. Ayrıca, çok sayıda düzen seçeneği sunar; böylece aynı kağıda birden fazla portre ekleyebilirsiniz.

Bazı sokak fotoğrafçıları konularını yönlendirirken diğerleri onları doğal halleriyle çekmeyi tercih ediyor. Kym, talimatları en aza indirmeyi tercih ediyor. "İnsanların çok zamanını almak istemediğim için çok fazla yönlendirme yapmamaya çalışıyorum," diyor. "Geri bildirim veriyorum ama detaylara çok fazla takılmıyorum. İstediğim gibi olmuyorsa 'başka bir şey deneyelim' diyebilirim fakat 'elinizi şuraya koyun' gibi detaylı isteklerde bulunmam. Kişiden A noktasından B noktasına yürümesini isterim ve o sırada seri çekim modunu kullanırım veya onlara temas etmeden belirli bir yöne bakmalarını istediğimde elimi yumruk yapıp onu izlemelerini isterim. Bunu düğün fotoğrafçılığı yaparken öğrendim."

Verdiğiniz izlenim son derece önemlidir; gelecekteki fırsatların kapısını bile açabilir. Kym, fotoğrafını çekmek istediği bir yabancının yanına gittikten sonra bir iş bağladığı bir zamanı hatırlıyor. "Bir keresinde muhteşem bir takım giyen bir adamı durdurdum ve kendine ait bir dikim atölyesi olduğunu ve bir videografa ihtiyaç duyduğunu öğrendim. Birlikte geçirdiğimiz kısa sürede kurduğumuz etkileşimi sevdiği için iletişim bilgilerimi aldı."

Fotoğraf basma ve paylaşma

Ahşap bir yüzeyde duran ve bastığı bir fotoğrafın yarısı görünen SELPHY Square QX10.

Taşınabilir Canon SELPHY Square QX10, kullanışlı bir USB şarj cihazıyla birlikte sunulur ve zengin, canlı renklere sahip, uzun ömürlü 68 x 68 mm fotoğraflar basar.

Çarpıcı desenlere sahip bir ceket giymiş, başı yana dönük genç bir adamın basılmış, küçük bir portresini tutan bir el.

Tam şarjla 20 sayfa baskı alabilirsiniz; bu nedenle konunuz ilk denemeden memnun kalmazsa her zaman tekrar deneyebilirsiniz. Kym, "Beğenmediklerini fark edersem başka bir çekim yapmaya çalışırım," diyor.

Fotoğraf çekildikten sonra kişinin nasıl tepki vereceğini asla tam olarak tahmin edemezsiniz. Kym hem olumlu hem de olumsuz tepkilerden payını almış. "İnsanlara her zaman fotoğrafı önce fotoğraf makinesinin ekranında gösteriyorum ve onlara fotoğrafı göndermeyi teklif ediyorum," diyor. "Geri bildirim de istiyorum. Benim için dürüstlük çok önemli."

Yanında SELPHY Square QX10'u taşımak Kym'in tarzına yeni bir boyut katmış, çünkü konusuna yanında götürebileceği bir şey verebilmesini sağlamış. "Bastığı şeyin bir fotoğraf olduğu düşünüldüğünde, SELPHY Square QX10 yazıcı oldukça hızlıydı," diyor.

Kym, fotoğraf makinesinin dahili Wi-Fi özelliğini kullanarak fotoğrafı EOS R6'sından akıllı telefonuna aktarıyor ve baskı için SELPHY Photo Layout uygulamasına yüklüyor. "Tüm işlem yaklaşık 60 saniye alıyor," diye anlatıyor. "Kablolar veya bir ofis olmadan ya da fotoğrafı vermek için insanlardan benimle daha sonra bir yerde buluşmalarını istemeden iyi kalitede bir fotoğraf baskısı alabileceğimi düşünmek harika," diyor.

Umarız Kym'in verdiği ipuçları ve tavsiyeler, size dışarı çıkıp kendi sokak portrelerinizi çekmek için gerekli güveni sağlamıştır; çünkü neler başarabileceğiniz hiç belli olmaz. Sonuçlarınızı #FreeYourStory hashtag'iyle @canonemea hesabını etiketleyerek paylaşmayı unutmayın.

Yazan: Natalya Paul

İlgili Ürünler

İlgili Makaleler

  • SOKAK FOTOĞRAFÇILIĞI

    Sokak portresi ipuçları

    Profesyonel fotoğrafçı Julian Love'dan dikkat çekici sokak portresi çekimleri için en iyi tavsiyeler.

  • MODA FOTOĞRAFÇILIĞI

    Arkadaşlarınızın moda mankeni gibi fotoğraflarını nasıl çekebilirsiniz?

    Londra'da yaşayan moda ve güzellik fotoğrafçısı Jade Keshia Gordon, daha şık sosyal medya çekimleri için 6 basit ipucu veriyor.

  • PORTRE FOTOĞRAFÇILIĞI

    Portreler için mükemmel lens

    Portre fotoğrafçılığı için lens seçerken düşünmeniz gerekenler.

  • BASKI VE EL İŞLERİ

    Hayattaki önemli anları baskıya dökün.

    Bir grup gencin, Canon Zoemini S2 ile hayatlarındaki önemli anları nasıl kutladığını keşfedin.