MANZARA FOTOĞRAFÇILIĞI

Her mevsimin eşsiz güzelliğini ileriye taşıyın

Seyahat fotoğrafçısı Benjamin Hegyi; kış, ilkbahar, yaz ve sonbaharın tüm ihtişamını sergilemek için görüntülerinizi nasıl çekeceğinizi ve düzenleyeceğinizi açıklıyor.
Macaristan, Budapeşte'deki Gellért Tepesi'nde yüksek bir konumdan çekilmiş, sıcak kırmızı ve turuncu tonlu Tuna Nehri manzarası.

Her mevsimin, fotoğrafçılara zengin bir getirisi olur. Yılın belirli zamanlarında eşsiz renkler, tonlar ve atmosferler ile karşılaşırız. 18 yaşındaki Macaristanlı fotoğrafçı Benjamin Hegyi, sosyal medyada mevsimsel içerikler üretip Instagram'daki 40.000 sıkı takipçisiyle ustalıkla düzenlediği ve çektiği seyahat, şehir manzarası ve doğa manzarası fotoğraflarını paylaşarak ilham veren bir isim haline geldi.

İşte mevsimlerin sunduğu atmosferi iyileştirmek için verdiği ipuçları.

1. Sonucu göz önünde bulundurun.

Arka planında Dolomit Dağları manzarası bulunan, İtalya'nın Güney Tirol bölgesindeki Braies Gölü. Ön planda ahşap basamaklar ve birçok küçük kayık görülüyor.

Benjamin, gün doğumundan hemen sonraya veya gün batımından hemen önceye denk gelen popüler "altın saat" yerine yazın gün ışığında, güneşin parladığı saatlerde manzara çekimi yapmayı seviyor. İtalya'nın Güney Tirol bölgesindeki Braies Gölü'nde çekilen bu fotoğraf, güneşin tepede olduğu bir anda yakalandığı için ön plandaki kayıklardan arka plandaki Dolomit Dağları'na kadar sahnenin her yerinde zengin ve canlı renkler kendini gösteriyor. Canon EOS 700D ( Canon EOS 850D'nin eski modeli) ve Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM lens ile 10 mm, 1/80 sn, f/4,5 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Benjamin Hegyi

İtalya'nın Güney Tirol bölgesindeki Braies Gölü'nde küçük kayıklar. Bu fotoğraf, renklerin yoğunluğunu artırmak için düzenlenmiştir.

Benjamin, sosyal medyada kullanmak üzere bu fotoğrafı düzenlerken ufak değişiklikler yaptığını çünkü ön plandaki basamakların, arka plandaki dağlarla çerçevelenen kayıklara dikkat çekerek muhteşem bir kompozisyon oluşturduğunu söylüyor. Ancak şunu da ekliyor: "Kayıklar, su, basamaklar ve dağlar gibi farklı öğelerin 'dikkat çekmesini' istediğim için renkleri yoğunlaştırdım ve ışığın kontrastını artırdım." © Benjamin Hegyi

Benjamin, "Mevsimsel fotoğraflar çekerken fotoğrafları daha sonra nasıl düzenleyeceğimi de hesaba katıyorum, yalnızca 'çekim' sürecini düşünmüyorum. Belirli bir görünüm ve his elde etmek istiyorsam benim için düzenleme süreci, ilk çekim süreci kadar önemlidir. Bu iki aşama birbirini tamamlar," diyor.

Benjamin, fotoğraflarını çekim yaparken hissettiği duyguları yansıtacak şekilde planlıyor. "Gerçekliği yansıtmak için çekim yapmanız gerekiyor gibi düşünmeyin. Sahneyi zihninizde canlandığı şekilde oluşturmaya çalışın," diyor. "Ortaya çıkan sonuç, fotoğraf ve tablonun bir karışımı gibi görünür. Bazı şeyleri abartmamak da önemlidir. Aksi takdirde fotoğrafın son hali sahte ve yapay görünür."

"Her zaman RAW kalite modunda çekim yapmanızı öneririm çünkü daha sonra fotoğraflar üzerinde ayarlamalar yapmanız için size büyük bir özgürlük tanır," diye ekliyor. "RAW çekim yaptığınızda beyaz dengesi, yüksek ışık, düşük ışık ve renk sunumu gibi özellikleri ayarlayabilirsiniz. Tüm bunlar, mevsimin atmosferini ön plana çıkarmanın bir parçasıdır."

Benjamin, 13. yaş gününde hediye olarak aldığı Canon EOS 700D (Canon EOS 850D'nin eski modeli) fotoğraf makinesini, panoramik manzaraları çekmek için ideal olan ultra geniş açılı Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM ve geniş zoom aralığı sayesinde çok yönlülüğü son derece yüksek Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM olmak üzere iki zoom lensle birlikte kullanıyor. Bu kit çantasının ideal olduğunu çünkü bir seyahat fotoğrafçısının boyuta ve ağırlığa dikkat etmesi gerektiğini söylüyor.

Canon'un yeni nesil tam kare aynasız EOS R Sistemi bünyesindeki Canon EOS RP, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile kompakt ve uygun maliyetli benzer bir kite sahip olabilirsiniz. Ayrıca EF-EOS R yuva adaptörüyle EOS R Sistemi fotoğraf makinelerinde EF-S lens serisini kullanabilirsiniz.

2. Kompozisyonu ve ışığı düşünün.

Güneşin parladığı bir yaz gününde İtalya, Güney Tirol'de bulunan Karersee Gölü ve arka planda gölün suyuna yansıyan Dolomit Dağları.

Bu sahne, güneşin parladığı bir yaz gününde İtalya, Güney Tirol'de bulunan Karersee Gölü'nde çekilmiştir. Kompozisyon mükemmel ama arka plandaki gökyüzü ve soluk dağlar, göldeki koyu yansımalarından çok daha parlak gözüküyordu. Bu gibi durumlarda, Benjamin genellikle fotoğraf makinesinin HDR çekim özelliğini kullanarak veya pozlama basamaklaması yapıp (sahnenin iyi pozlanmış farklı bölümlerinin ayrı fotoğraflarını çekme) sonradan fotoğrafları birleştirerek pozlamayı dengeliyor. Canon EOS 700D ve Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM lens ile 10 mm, 1/200 sn, f/5,6 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Benjamin Hegyi

Mavi gökyüzündeki ufak bulutların, yamacın zirvesindeki ağaç sırasının ardından yükselen güneşe doğru süzülüyor gibi gözüktüğü bir lavanta bahçesi.

Macaristan'ın kırsal bölgesine bir ilkbahar sahnesi. Benjamin, bulut kümelerinin gözleri yükselen güneşe doğru çeviren bir çizgi şeklinde süzülmesinin tamamen şans eseri olduğunu söylüyor ama kompozisyonun kusursuz oluşu gözlerden kaçmıyor. Lavanta bahçesi gölgede kalsa ve kısmen karanlık olsa da fotoğrafın dinamik aralığı Benjamin'in ön planı aydınlatıp rengi yoğunlaştırarak ilkbaharın canlı ışıklarını daha iyi göstermesine olanak tanıyor. Canon EOS 700D ve Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM lens ile 10 mm, 1/200 sn, f/4,5 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Benjamin Hegyi

Benjamin, sürecin büyük bir kısmını düzenlemeye harcıyor ama mevsimi yansıtan sahneler oluşturmanın önemli olduğunu düşünüyor. "Kar veya kırağıyla kaplı bir ağaç, kış havasını ön plana çıkarır," diyor. "İlkbaharda renkli çiçekler öne çıkar. Sonbaharda ise renk değiştiren yaprakların altın rengi zengin parlaklığına odaklanabilirsiniz. Dikkatle düşünülmüş bir kompozisyon, her mevsimin doğal atmosferini iyileştirebilir."

Ayrıca "Yılın farklı zamanlarında çekim yaparken saati dikkate almanız gerekir," diyen Benjamin ışık kalitesinin mevsimden mevsime büyük değişiklik gösterdiğini vurguluyor. "Kış boyunca gün doğumundan hemen önce veya gün batımından hemen sonra çekim yapmak iyidir. Alaca karanlığın bu saatlerinde kasvetli, güzel bir mavi tonu yakalarsınız. Buna genellikle 'mavi saat' adı verilir. Ancak karlı bir sahnede tatil ruhunu yansıtan, çok canlı ve parlak bir sonuç elde etmek için gün ışığında çekim yapmalısınız."

"Yazın çekim yaparken birçok manzara fotoğrafçısı, günün ilk veya son saatlerini tercih eder. Ben güneşin tepede olduğu saatleri seviyorum," diye ekliyor. "Yeşil alanların canlı renklerini ve sahnenin yaz sıcaklığını ortaya çıkarmaya yardımcı olur."

"İlkbahar dönemi, yeniliği müjdeler. Benim için de aynısı geçerli. Gün doğumundan hemen sonrası, açan çiçekleri ve çiçeklenen ağaçları çekmek için idealdir ama gün içinde görülen parlak güneş ışığı da aynı sonucu, hatta bazen daha iyisini elde etmenizi sağlar."

Benjamin, "Sonbaharda 'altın saatte' yani gün doğumundan hemen sonra veya gün batımından hemen önce çekim yapmak idealdir," diyor. "Güneş henüz yükseğe çıkmamış olur ve muhteşem, sıcak sonbahar renkleri görülür."

3. Olabildiğince fazla ayrıntı yakalayın.

Macaristan, Budapeşte'deki Gellért Tepesi'nde yüksek bir konumdan çekilmiş Tuna Nehri manzarası.

Benjamin, bu Tuna Nehri manzarasını ilkbaharın sonlarına doğru bir gün batımında Macaristan, Budapeşte'de çekti. Uzun pozlama, HDR çekimin daha yoğun şekilde ortaya koyduğu ön plandaki ağaçlar ve orta mesafedeki şehir binaları gibi ayrıntıların zengin bir şekilde yakalanmasını sağladı. Benjamin ayrıca bu sayfanın üst kısmında son haliyle yer alan fotoğrafta, mevsimin atmosferini daha iyi yansıtmak için turuncu renkleri artırdı. Canon EOS 700D ve Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM lens ile 18 mm, 2 sn, f/9 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Benjamin Hegyi

Kışın mavi gölde yüzen beyaz bir kuğu. Gölün kıyısında dağlara doğru uzanan ve karlarla kaplanmış tablo gibi bir köy yer alıyor.

Avusturya, Hallstatt'ta bir kış sahnesi. Düşük ışığa ve sisli silüete rağmen, Benjamin yamaç kenarındaki binaları bolca ayrıntıyla yakalamayı başarmış ve ardından kontrastı artırarak bu ayrıntıları öne çıkarmış. Ayrıca kış havasını daha iyi aktarmak için fotoğraftaki mavi tonu da artırmış. Canon EOS 700D ve Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM lens ile 18 mm, 1/200 sn, f/5,6 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Benjamin Hegyi

Birçok Canon fotoğraf makinesinde Manzara sahnesi modu bulunur ama Benjamin, fotoğraf makinesinin ayarları üzerinde tam kontrole sahip olmayı tercih ediyor. "Her zaman Manuel çekim modunu kullanıyorum. Böylece diyafram açıklığını ve enstantane hızını istediğim pozlamayı tam olarak elde edecek şekilde kolayca ayarlayabiliyorum." EOS R Sistemi bir fotoğraf makinesiyle çekim yapıyorsanız Pozlama Simülasyonu ile pozlama ayarlarında yaptığınız değişikliklerin fotoğrafı nasıl etkileyeceğini hem vizörde hem de arka ekranda önizleyebilirsiniz. DSLR fotoğraf makinelerinde ise Canlı Kontrol modunda arka ekranı kullanırken bu seçeneği tercih edebilirsiniz.

Birçok Canon fotoğraf makinesinde HDR (Yüksek Dinamik Aralık) çekim modları bulunur. Bu modlar, parlak alanlardaki ayrıntıları korumak ve gölgeleri güçlendirmek için idealdir. Bu sayede yüksek kontrastlı sahnelerde çok daha dengeli bir pozlama elde edersiniz.

Benjamin, "Fotoğraf makinemde HDR Arka Işık Kontrolü sahne modu var," diyor. "Yaptığınız her çekimde fotoğraf makinesi, pozlama basamaklaması yapılan üç ayrı fotoğraf kaydeder ve sonra bunları bir HDR fotoğrafta birleştirir." Fotoğraf makinenizde HDR modu yoksa pozlamayı biraz değiştirerek birkaç çekim yapabilir ve sonra fotoğrafları düzenleme aşamasında birleştirebilirsiniz. Canon'un ücretsiz Digital Photo Professional (DPP) yazılımındaki dahili HDR aracını kullanarak bunu kolayca yapabilirsiniz. Ardışık pozlama yaparken fotoğraf makinesini hareket ettirmediğinizden emin olmak için tripod kullanın.

Benjamin, gece veya düşük ışıkta çekim yaparken "gözlerinizle bile göremeyeceğiniz" olabildiğince ayrıntıyı yakalamak için uzun pozlama kullanmanızı öneriyor. Fotoğraf makinenizin Bulb ayarı, 30 saniyeden daha uzun aralıklarla pozlama yapmanıza olanak tanır ama hangi pozlama aralığının istediğiniz etkiyi verdiğini görmek için denemeler yapmalısınız. Sonuçları arka LCD ekrandan inceleyebilir ve gerekirse yeniden çekim yapabilirsiniz. Fotoğrafların bulanıklaşmasını önlemek için tripod kullanın.

4. Mevsimsel atmosferi iyileştirmek için düzenleme yapın.

Slovenya'daki Bled Gölü'nün yanında yer alan ve gün doğumunda sisle kaplanmış yamaçlar. Ön plandaki büyük yapraklar sahneye doğru salınıyor.

Bu sonbahar fotoğrafı, güneşin ilk ışınlarıyla Slovenya'daki Bled Gölü'nden yükselen sisi öndeki kahverengileşen yapraklarla bir araya getirerek uhrevi bir atmosfer yakalıyor. Benjamin, sahneyi çerçeveleyen ön plandaki yaprakların fotoğrafa derinlik kazandırmaya ve mevsimi daha iyi yansıtmaya yardımcı olduğunu söylüyor. Canon EOS 700D ve Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM lens ile 27 mm, 1/125 sn, f/9 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Benjamin Hegyi

Slovenya'daki Bled Gölü'nün yanında yer alan ve gün doğumunda sisle kaplanmış yamaçlar. Ön plandaki yapraklar ve uzaktaki yamaçlar daha sarı, gölün suyu ise daha mavi.

Benjamin, yamaçların ve özellikle ön plandaki yaprakların çok yeşil göründüğünü düşündüğü için yeşil tonlarını sarı-turuncu bir tona yaklaştırarak sonbahar atmosferini vurguluyor. Suyun maviliğini ve öne çıkması için sisin parlaklığını da artırdığını ekliyor. © Benjamin Hegyi

Benjamin, HDR modunda çekim yapmadığında bile fotoğrafa atmosfere uygun, canlı renkler ekleyip kontrastı artırarak kişisel tarzını ortaya koyuyor. Ancak beyaz dengesini ve her çekimin pozlamasını ayarlamak da mevsimsel fotoğraflar kadar önemlidir. Bu sayede farklı mevsimlere özel ışık kalitesini yansıtabilirsiniz.

Bu ilk ayarlamaların tümünü, Canon fotoğraf makineleriyle çekilmiş RAW görüntüleri işlemek ve düzenlemek için tasarlanan Canon'un ücretsiz Digital Photo Professional (DPP) yazılımımızda yapabilirsiniz. Yazılımda fotoğraflara istediğiniz görünümü ve hissi hızla kazandırmanızı sağlayan ve fotoğraf makinesinden ayarlama yapmışsınız gibi gözüken çeşitli Görüntü Stilleri bulunur. Bunlar arasında, keskinliği iyileştirip renk tonunu ve doygunluğu artırarak gökyüzüyle bitkilerde derin, canlı mavi ve yeşil tonları elde etmenizi sağlayan Manzara modu bulunur. RAW dosyaya Görüntü Stili olarak uygulanan tüm değişiklikler üzerinde ince ayar yapabilir, bu değişiklikleri kaldırabilir veya farklı bir Görüntü Stiliyle değiştirebilirsiniz. Fotoğraflara hızlı bir şekilde farklı bir mevsimsel atmosfer kazandırmak için Nostalgia (Nostalji), Clear (Sade), Twilight (Alaca Karanlık), Emerald (Zümrüt) ve Autumn Hues (Sonbahar Tonları) gibi diğer stilleri ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

DPP'nin güçlü Renk Ayarlama araçları, belirli renk aralıklarının tonu, doygunluğu ve parlaklığı üzerinde değişiklik yapmanıza olanak tanır. Örneğin, bir kış sahnesindeki mavi tonlarını veya bir yaz fotoğrafındaki sıcak tonları iyileştirmek için bu araçları kullanabilirsiniz. Benjamin, benzer bir etki elde etmek için genellikle Adobe Photoshop'taki ayarlama katmanların kullanıyor. "Kış çekimlerinde Kaplama karıştırma moduyla boş bir katman ekleyerek mavi tonlarını vurguluyorum ve düşük opaklık kullanarak yumuşak mavi bir fırçayla alanların üzerini boyuyorum," diye açıklıyor. "Sonbahar fotoğrafları için alanların üzerini sarı ve turuncu tonlarıyla boyayarak sahneye vurguyla atmosfer kazandırabilirsiniz."

"Kontrast ve parlaklığı değiştirmek için her zaman ayarlama katmanlarını kullanıyorum çünkü katman maskelerini fotoğrafın yalnızca belirli alanlarını etkileyecek şekilde üst üste kullanabilirsiniz," diye ekliyor. Fotoğraf genel olarak onu memnun ediyorsa bunun ideal olduğunu fakat atmosferi daha iyi aktarabilmek için bazı bölgelerin daha fazla vurgulanmaya ihtiyaç duyduğunu söylüyor.

5. Sosyal medyada kendinizi fotoğraflarınızla anlatın.

Gün doğumunda ağaçlarla kaplı dağların arasındaki sise bürünmüş vadiler.

Fotoğraf çekmek için Slovenya'ya seyahat eden Benjamin, sonbaharda gün doğumunu sisli dağlarla birlikte yakalamak için sabah 04.00'te kalksa da fotoğrafın sahnedeki duyguyu deneyimlediği kadar iyi yansıtamadığını düşünüyor. Canon EOS 700D ve Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM lens ile 135 mm, 1/500 sn, f/5,6 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Benjamin Hegyi

Ağaçlarla kaplı dağların arasındaki sise bürünmüş vadiler. Kontrastın artırılması ve sıcak tonun eklenmesiyle sonbahar duygusu daha iyi yansıtılmış.

Benjamin, orta mesafedeki yamaçlarda yer alan evler gibi ayrıntıları ortaya çıkarmak için kontrastı artırarak sahnenin ölçeğini vurgulamış ve sonbahar rengini ön plana çıkararak mevsimin atmosferini daha iyi bir şekilde ortaya koymuş. Sosyal medyadaki takipçilerinin, mevsimi doğrudan ve güçlü bir şekilde yansıttığı tarzını sevdiklerini söylüyor. © Benjamin Hegyi

Fotoğraflarınızı sosyal medyada paylaştığınızda öne çıkmak için milyonlarca diğer fotoğraf arasından dikkat çekmeniz gerekir. Benjamin, kalabalığın arasından sıyrılabilmek için kendi tarzınızı geliştirmenin önemli olduğunu düşünüyor.

"Başlangıçta diğer fotoğrafçıların tarzını taklit ediyordum ama şimdi kendi tarzımı geliştirdiğimi düşünüyorum," diye açıklıyor. "Instagram'daki varlığımı bu temel üzerine inşa ettim. İnsanlar mevsimlerin onlara keyif veren yönlerini ve doğanın zaman içerisinde nasıl değiştiğini yansıtan fotoğrafları görmeyi seviyor. Mevsimsel içerikler paylaşarak fotoğraflarıma ilgi duyan ve onları dünyanın dört bir yanındaki diğer birçok insanla paylaşan daha fazla kişiye ulaşabildim."

"Fotoğraflarımı kullanmayı seven manzara ve seyahat fotoğrafçılığı ajanslarıyla birlikte şu ana kadar 1 milyon kişiye ulaştım. Bence işin sırrı kendini tanıtmak yerine fotoğraflarının seni tanıtmasına izin vermek."



Yazan: Matthew Richards



Adobe, Lightroom ve Photoshop, Adobe'nin ABD'de ve/veya başka ülkelerdeki tescilli ticari markaları veya ticari markalarıdır.

İlgili Ürünler

İlgili makaleler