TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BİLGİLERİ

Sıradan sahnelere yeni bir bakış

Doğayla iç içe sahneleri yakalamaktan doğal ışığı iyi kullanmaya kadar, üç fotoğrafçı günlük yaşamdan anları unutulmaz görüntülere dönüştürmede tavsiyelerini paylaşıyor.
Fotoğrafçı Camilla Rutherford kameraya gülümsüyor ve arkasındaki sahile dalgaların vurduğu görülüyor.

Yaşadığımız yerin değerini görmezden gelmek çok kolay. Genellikle ilgi çekici fotoğraflar çekmek için yüzlerce kilometre seyahat etmemiz gerektiğini düşünürüz. Günlük yaşamdan sahneleri yeni bir perspektifle incelemeye zaman ayırmak, görüntülerinize taze bir hava katmak için harika bir yol olabilir. Dünyanın dört bir yanından üç fotoğrafçıya hem kendilerine hem de takipçilerine ilham veren yeni perspektifleri nasıl bulduklarını sorduk. Yaşadığınız yere yakın yerlerde çekim yaparken ilham verici görüntüler oluşturmanız için paylaştıkları en iyi tavsiyeleri burada derledik.

1. Dramatik şehir silüetlerini fotoğraflarken yaratıcı olun

Alaca karanlıkta arka planında Canary Wharf'un renkli ışıklarının görüldüğü Londra Thames Bariyeri.

İster kalabalık bir şehirde ister sessiz kırsal bir bölgede yaşıyor olun, kompozisyonla ve kamera ayarlarıyla deneyler yaparak büyüleyici çekimler yapabilirsiniz. Bu fotoğraf uzun pozlama kullanılarak çekildi.

Londra'da yaşayan fotoğrafçı Laku Davies, yaşadığı şehirdeki maceralarına ve çok daha fazlasına çekimlerinde yer veriyor. Haliyle Laku, merceğini sıklıkla şehir manzaralarına ve sokak fotoğrafçılığı çekimlerine doğrultuyor. Londra manzaralarını yaratıcı bir dokunuşla bir araya getirdiği çekimleri, en sevdiği görüntülerden ikisini oluşturuyor.

"Gün batımını yakalamak için Thames Bariyeri'ne gittiğimde arka planda Canary Wharf'un ışıklarını gördüm," diyor Laku ve etkileyici manzarayı yakalamak için Canon EF-EOS M Yuva Adaptörü ve Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM telefoto lensle donattığı (Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM lensin eski modeli)Canon EOS M50 fotoğraf makinesini kullandığını belirtiyor.

"Telefoto lensler görüntüyü sıkıştırdığı için özellikle bu lensi kullandım," diye açıklıyor. "Bu lensler arka planı sahnenin önüne doğru yaklaştırdığından bariyerlerin arasından Canary Wharf'un muhteşem bir görüntüsünü yakalayabileceğimi biliyordum." Bu tür çekimler için ideal olan telefoto lensler, perspektifi sıkıştırarak arka planla ön planın birbirlerine olduklarından daha yakın görünmelerini sağlıyor.

Uzun pozlama süresi ve ND filtresi canlı ama sürreal bir etki yaratarak sahneyi tamamlıyor. "30 saniyelik bir pozlama, aydınlık sahneleri gereğinden fazla parlatabildiğinden lensin önünde aydınlık sahnelerin olması gerektiği gibi görünmelerine yardımcı olan bir ND filtresi kullandım. Böylece düzenleme sırasında görüntü aşırı pozlanmış olmuyor," diyor Laku.

Yaşam tarzı ve seyahat fotoğrafçısı Laku Davies'in portresi.

Laku Davies

Londra'da yaşayan yaşam tarzı ve seyahat fotoğrafçısı, şehir manzaralarını yaratıcı bir dokunuşla çekmekten keyif alıyor.

2. Şehrin simgelerini benzersiz bir perspektifle çekin

Gün doğumunda iki katlı bir otobüs Londra, Birleşik Krallık'taki Tower Bridge'den geçiyor. Arka planda, turuncu gökyüzü görünüyor.

Laku, mükemmel fotoğraflar için çekim yapacağınız yerleri günün farklı saatlerinde ziyaret etmeyi öneriyor. Laku, iki katlı bir otobüsün Tower Bridge'den geçtiği bu fotoğrafı sabah saat 5:30'ta çekti.

Londra'da Southwhark'a bakan The Shard'ın ve ışıkları yanan binaların gece çekimi. Ön planda Londra Millennium Yaya Köprüsü görülebiliyor.

Londra'daki The Shard'ın bu inanılmaz çekimi gibi sokak fotoğrafçılığı ve şehir manzaraları Laku'nun portföyünde sıklıkla yer alıyor. Şehir manzaraları için genellikle geniş açılı lensler kullanılmasına rağmen Laku, telefoto lens kullanarak sıradan bir konumu olağanüstü ve benzersiz bir şekilde fotoğrafladı.

Londra Tower Bridge gibi ünlü ve düzenli olarak fotoğraflanan şehrin diğer simgeleri içinse Laku, alternatif perspektifler aramayı öneriyor. Bu da fotoğraf makinenizle sabah erkenden yola koyulmanız anlamına gelebilir. Bir gün, sabah 5:30'da çekimlere başlayıp ünlü köprünün mimarisinin belirli bir bölümüne odaklanmaya karar verdi.

"Kuleyi izole etmek ve arkadan doğan güneşi kadraja alıp bir hale efekti oluşturmak için telefoto lensimi kullandım," diyor. "Turuncu gökyüzü ve Londra otobüsü o fotoğrafı bambaşka bir boyuta taşıdı!"

Yaşadıkları ortamı keşfederken ilham arayanlara, ilgi çekici sahnelerle karşılaşabilmeleri için sevilen yerleri günün farklı zamanlarında ziyaret etmelerini tavsiye ediyor.

"Işığın nasıl farklılıklar gösterdiğini görmek için kendinize meydana okuyun ve günün farklı saatlerinde çekimler yapın," diyor Laku. "Farklı lensler kullanmayı deneyin. Aksi taktirde aynı fotoğrafı tekrar tekrar çekmiş olursunuz. Hem kendiniz hem de fotoğrafınızı inceleyenler için çekimlerinizi ilgi çekici hale getirin." Canon EF-M 32mm f/1.4 STM lensi çok hızlı olduğu ve çok ışık yakaladığı için düşük ışıkta iyi bir tercihtir. Geniş açılı çekim yapıp sahnenin mümkün olduğunca büyük bir kısmını yakalamak istiyorsanız Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM lensini de deneyebilirsiniz.

3. En uygun ışığı bulun

Dramatik, turuncu bir güneş doğumuna karşı ayakta duran ve silüeti belli olan bir figür.

Pierre Dubuis, aynı parkı tekrar tekrar ziyaret ederek fotoğrafları için her zaman yeni bir açı arıyor.

Fransa'nın güneydoğusuna; Rhône-Alpler bölgesindeki Pilat Bölgesel Doğa Parkı'na seyahati, Pierre Dubuis'nin fotoğraflarına bambaşka bir boyut kazandırdı. Çekimlerini EOS 5D Mark III (Canon EOS 5D Mark IV'un eski modeli) ile yapan genç fotoğrafçı 15 yaşından beri fotoğraf çekiyor. Doğa maceraları sevgisiyse fotoğrafçılık eğitimi sırasında başlıyor. Dış mekanlarda çekim yapma tutkusunu ortaya çıkaran arkadaşlarını anıyor ve bir fotoğrafçının yaşadığı yeri yeniden keşfe koyulmasının yaratıcılığı artırdığını söylüyor. En sevdiği fotoğrafların hepsini aynı parkta çekmiş olması da bunu destekliyor.

"Güzel yerler keşfetmenin en iyi yolu sıklıkla keşfe çıkmaktan geçiyor. Böylece düşündüğünüzden çok daha fazla sayıda güzel yerle karşılaşacaksınız," diye tavsiye veriyor. "İlham için Instagram'dan yararlanıyorum. İstediğiniz atmosferi yakalamak için çekim yapacağınız yerleri farklı zamanlarda ziyaret edin ve farklı açılar deneyin."

Pierre, fotoğraflarda belirli bir ambiyans yaratmak için sabahın ilk ışıklarıyla veya akşamları yola koyulmayı öneriyor. "Sabah saatlerinde gün doğarken ve akşamları gün batımında muhteşem ışık koşulları görürsünüz," diyor. "Bu çevresel silüeti (yukarıdaki) gün batımında çekmiştim. Bunun gibi bir fotoğraf çekmek için hava koşullarını önceden öğrenmeniz ve 30 dakika erken giderek yeri bulup tercih edebileceğiniz farklı kadrajlamaları düşünmek üzere kendinize yeterli zamanı vermeniz en iyi yöntemdir. Bu görüntü için enstantane hızını artırarak ve yüksek f/22 diyafram açıklığında çekim yaparak görüntünün düşük pozlanmasını sağladım. Bu sayede belirgin, karanlık bir silüet ve daha karanlık bir atmosfer yarattım."

Pierre Dubuis'nin portresi.

Pierre Dubuis

21 yaşındaki doğa fotoğrafçısı doğal ışık altında gün doğumunda ve batımında çekim yapmaktan keyif alıyor.

4. Ayrıntılara dikkat edin

Karanlık bir arka planla eğrelti otu yaprağının yakından çekimi.

Uzaklara seyahat etmeden ilginç fotoğraflar çekmenin bir başka harika yolu da ilk bakışta belirgin olmayan detaylara odaklanmaktır. Pierre doğaya yakından bakmayı seviyor.

Arkasından güneş ışınları sızan bir ağacın yaprakları.

Batan güneşin ışınlarının aydınlattığı bu ağaç yapraklarının görüntüsü, Saut du Gier şelalesinin yanında çekildi.

Pierre, diğer en sevdiği görüntü olan bir eğrelti otu yaprağının detaylı tasvirini kastederek "Etrafınızda gerçekleşen her şeyi, en ince detayına kadar gözlemlemek zorundasınız," diyor. ISO 3200 ve f/4.5 diyafram açıklığı karanlık ormanın derinliğini ortaya çıkarmasına yardımcı oldu. Canon EF 70-200mm f/2.8L USM lensin diyafram açıklığını artırarak alan derinliğini düşürüp ilgiyi eğrelti otunun ortasına ve muhteşem dokusuna odaklayabildi. Orman karanlık olduğundan yüksek ISO değeri gerekliydi.

"Bu fotoğrafı ormanda kısa bir gezintiye çıktığımda çekmiştim," diye açıklıyor Pierre. "Zihnimi boşaltmaya ihtiyacım vardı. Bu esnada bir ışık hüzmesiyle aydınlanmış eğrelti otunu gördüm. Bu görüntüyü çok seviyorum çünkü doğanın güzelliğini ve kırılganlığını temsil ediyor."

5. Günlük yaşamdaki olağanüstüyü bulun

Bir ahşap dükkanının önündeki kum havuzunda iki küçük çocuk toz dumanın içerisinde oyun oynuyor.

Işık koşulları gün boyunca doğal olarak değişir. Fotoğrafı çekmek için doğru zamanı seçmek, Camilla'nın çocuklarının bu atmosferik çekimi gibi olağanüstü bir görüntüyle sıradan bir görüntü arasındaki fark anlamına gelebilir.

Ödüllü profesyonel fotoğrafçı Camilla Rutherford İskoçya'dan geliyor ama Yeni Zelanda'da kayak sezonlarını takip etmeye başladı. Doğada atletlerin maceralarını fotoğraflamaya merak salan Camilla, Merinos koyunu çiftçisi olan kocası ve iki oğluyla birlikte manzaralı Wanaka kasabasında yaşıyor.

Camilla'nın foto muhabirlik tarzının merkezinde doğal ışık yer alıyor. Bunu, kum havuzunda oynayan çocuklarını EOS R Adaptörü ve favori lensi Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM ile donatılmış Canon EOS R fotoğraf makinesiyle çektiği bu arkadan aydınlatmalı görüntüde görebiliyoruz.

"Küçük oğlumun yüzündeki ifade bu görüntünün en sevdiğim yanı," diyor. "Çok eğleniyor gibi görünüyor. Bu fotoğrafı harika kılan, sınırsız oyun oynama keyfinin verdiği ilkel neşeyi yakalamasıdır.

"Oyun oynayan çocukları çekerken bazen lensinizi sabit lensle değiştirmeye zamanınız olmuyor," diye ekliyor. "Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM, bu amaçlar için mükemmel zum uzunluğu sunuyor. Ayrıca görüntü kalitesi de sabit lens düzeyine oldukça yakın."

Güneş ışığında çekim yapmak zor olduğu kadar eğlenceli de olabiliyor diyor Camilla, ama Canon EOS RP gibi aynasız kameraların elektronik vizörleri sayesinde harika bir avantaj sunduğunu ekliyor. "Görüntüyü nasıl etkilediğini görüp pozlamayı arka ışığın gücüne bağlı olarak birkaç derece düşürüp yükselterek ayarlayabiliyorsunuz," diye açıklıyor.

Camilla Rutherford'ın güneş gözlüğü takarken çekilmiş portresi.

Camilla Rutherford

İskoçya doğumlu ödüllü foto muhabir Camilla, şu anda ailesiyle birlikte Yeni Zelanda'da bir çiftlikte yaşıyor. Spor, seyahat ve yaşam tarzı fotoğrafçılığında bir uzman.

6. Bildiklerinizi fotoğraflayarak bir hikaye anlatın

Atölyede açılı taşlayıcı kullanan ve etrafında aletler olan bir adam. Arka duvardaki bir delikten güneş parlıyor.

Açılı taşlayıcıdan çıkan kıvılcımlar ve parlayan ışık birbirini taklit ederek normalde oldukça sıradan olan bir görüntüye bambaşka bir boyut kazandırıyor.

Camilla'nın çektiği, kocasının çiftliğin atölyesindeki görüntüsü yaşadıkları yerin zengin tarihini temsil ediyor. Camilla, yalnızca doğal ışık ve düşük enstantane hızı kullanarak bir hikaye oluşturmak için doğru sahneyi uzaklarda aramanıza gerek olmadığını gösteriyor.

"Oğullarımız, bu çiftlikteki beşinci nesil ve bu atölyenin sunduğu inanılmaz alanda çekim yapmayı çok seviyorum," diyor. "Çocuklar babalarının yanına gidip bir şeyleri tamir etmesini izlemeyi seviyor. Güneş ışınlarının sabahları arka duvardan sızarak sol köşede büyük bir parlamaya neden olduğunu fark ettim," diyor.

"Hikayenin tamamını anlatmaya çalıştığım için Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM lensimle geniş açılı bir çekim yaptım. Merceğe biraz daha ışık alabilmek için ISO'yu 800'e kadar yükselttim ve 1/80 saniyede çekim yaptım. Bu, tekerin hareketini ve uçuşan kıvılcımları yakalamak için iyi bir enstantane hızıydı."

İster ormanda yürüyor, ister şehir merkezinde geziyor, isterseniz de evinizin konforunun tadını çıkarıyor olun; yaşadığınız yeri keşfe çıkmanız fotoğraflarınızın sıradan olması gerektiği anlamına gelmek zorunda değil. Gözünüzü olağan durumlardaki fotoğraf fırsatlarını görmeye eğiterek ve sizin için bir anlam ifade eden fotoğraflar çekerek gerçekten özel görüntüler oluşturmak mümkün.


Yazan: Lorna Dockerill

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

  • MACERA FOTOĞRAFÇILIĞI

    Macera fotoğrafçılığı ipuçları

    EOS M6 Mark II ile dış mekan maceralarınızı fotoğraflamanız için beş ipucu.

  • KIŞ FOTOĞRAFÇILIĞI

    Daha iyi kış fotoğrafları çekmek için ipuçları

    Fotoğrafçı Vladimir Medvedev ile bu güzel mevsimi en iyi şekilde değerlendirin.

  • MANZARA FOTOĞRAFÇILIĞI

    Zaman atlamalı manzara çekimleri için 5 önemli ipucu

    Zaman atlamalı çekim fotoğrafçılığı için sunulan bu önemli ipuçlarıyla manzaralara hayat verin.

  • VAHŞİ YAŞAM FOTOĞRAFÇILIĞI

    Şehirde vahşi yaşam fotoğrafçılığı

    Christine Sonvilla ve Marc Graf, kapınızın önünden vahşi yaşamı fotoğraflayabilmeniz için en iyi ipuçları ve tekniklerini sizlerle paylaşıyor.