DÜZENLEME TEMELLERİ

Bu basit fotoğraf düzenleme ipuçlarıyla özel anlarda yakaladığınız fotoğrafları iyileştirin

RAW çekim yapıp Canon'un Digital Photo Professional yazılımında veya Adobe® Lightroom®'da bu çekimleri düzenleyerek fotoğrafınızı nasıl daha da iyileştirebileceğinizi ve önemli günleri en iyi şekilde yansıtacağınızı keşfedin.
Bir çiftin düğün gününde göl kenarında çekilmiş, solda karanlık ve düzenlenmemiş; sağda ise DPP'de düzenlenmiş ve daha aydınlık olan öncesi ve sonrası fotoğrafı.

Bir fotoğrafçılık tutkunu olarak fotoğraflarınızda odağı, pozlamayı ve kompozisyonu iyileştirmek için fotoğraf makinenizin ayarlarını ve seçeneklerini kullanmaya muhtemelen alışkınsınız ve fotoğraflarınızı düzenli olarak fotoğraf makinenizin LCD ekranından inceleyip istediğiniz sonucu elde etmek için birkaç farklı ayarla yeniden çekiyorsunuz. Çekimlere büyük özen gösterildiğinden, düzenlenmemiş bir fotoğraf deneyimlerinizi belgelemek için genellikle yeterli olur ancak bazı özel günlerde fotoğrafa daha çok dikkat etmemiz gerekir. Düğünler, yıl dönümleri, doğum günü partileri, mezuniyetler, çocuğunuzun ilk adımları gibi hayatınızda bir kez deneyimleyeceğiniz anlar, mümkün olan en iyi ışıkta çekilmiş bir fotoğrafla hatırlanmayı hak eder. Bu nedenle, fotoğraflarınızı nasıl düzenleyeceğinizi öğrenmeniz önemlidir. Düzenlemeyle birçok hatayı düzeltebilir, kompozisyonun yanı sıra parlaklığı ve diğer teknik özellikleri iyileştirebilir, tek bir etkinlikte çektiğiniz tüm fotoğraflara benzersiz bir görünüm katabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.

Fotoğraflarınızı düzenlerken kendinize daha fazla esneklik tanımak için RAW çekim yapmayı, yani fotoğraf makinenizi fotoğraflarınızı JPEG yerine RAW dosyalar olarak kaydedecek şekilde ayarlamayı deneyebilirsiniz. RAW dosya, temelde fotoğraf makinenizin sensöründen alınan ham, işlenmemiş verilerin bulunduğu ve fotoğrafınızın farklı yorumlarını üretmenizi sağlayan bir dijital negatiftir. JPEG dosyalar, fotoğraf makinesi tarafından işlenmiş olur ve doğrudan fotoğraf makinesinden kolayca paylaşılabilir. Ancak düzenleme veya düzeltme işlemleri için size çok az esneklik sağlar. Her iki dosya türünün en iyi yönlerinden faydalanmanın pratik bir yöntemi, fotoğraf makinenizi fotoğrafları hem RAW hem de JPEG olarak kaydedecek şekilde ayarlamaktır. Bu sayede, kolayca paylaşabileceğiniz bir fotoğraf ve sonradan iyileştirip üzerinde denemeler yapabileceğiniz bir RAW dosyası elde edersiniz. Her çekimi iki dosya türüyle de kaydetmek için fotoğraf makinenizde daha fazla hafıza kartı alanına ihtiyaç duyacağınızı unutmayın.

RAW dosyadan fotoğraf oluşturmak için dosyayı işlemeniz gerekir. Bunu fotoğraf makinenizden gerçekleştirebilirsiniz. Bu sırada ayrıca parlaklığı ayarlayabilir, lens sapmalarını düzeltebilir, Canlılık veya Yumuşaklık gibi ön ayar efektleri uygulayabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Bununla birlikte, işlemeyi bilgisayarınızın çok daha büyük olan ekranından Canon'un ücretsiz Digital Photo Professional (DPP) veya Adobe® Lightroom® gibi uzman RAW düzenleme yazılımlarını kullanarak yapmak daha mantıklıdır. Bunu kolayca gerçekleştirebilir, farklı bir Görüntü Stili, beyaz dengesi, kumlanma azaltma ayarı uygulayabilir ve daha fazlasından yararlanabilirsiniz. Fotoğraf makineniz veya bilgisayarınız üzerinden yapılmış olması fark etmeksizin, RAW dosya üzerinde yaptığınız tüm düzenlemeleri geri döndürebilirsiniz. Bu, orijinal dosyanın etkilenmediği ve dosyayı kapatıp sonra tekrar açsanız bile herhangi bir ayarı geri alabileceğiniz, uygulayabileceğiniz veya kaldırabileceğiniz anlamına gelir.

Pozlamayı iyileştirme

Karanlık bir odanın penceresinde ayakta makyaj yapan bir kadının fotoğrafının iki farklı pozlamasını gösteren Adobe® Lightroom® ekran görüntüsü.

RAW dosyalar, JPEG dosyalarına oranla daha geniş bir dinamik aralığa sahiptir ve fotoğraf makinesiyle çekildiğinde kaybolabilecek gölge ve vurgulardaki ayrıntıları yakalayabilir. Gölgeleri aydınlattığınızda kumlanma ortaya çıkabilir. Bu nedenle kumlanma azaltma özelliğini kullanmaya hazır olun.

Hazırlanmakta olan gelinin fotoğrafını gösteren DPP ekran görüntüsü. Yetersiz pozlanmış alanlar mavi; aşırı pozlanmış alanlar ise kırmızı ile vurgulanmıştır.

DPP'de vurgulama veya gölge uyarıları etkinleştirildiğinde, kırpılma riski bulunan parlak alanlar kırmızı kaplamayla gösterilir. Çok karanlık olabilecek ve bu nedenle gölge tonlarının kırpılma riskini taşıyan alanlar ise mavi kaplamayla gösterilir.

RAW dosyasını işlerken ince ayar yapabileceğiniz özelliklerden biri pozlamadır. Diyafram açıklığını, enstantane hızını veya ISO değerini değiştiremeseniz de genel parlaklığı ayarlayabilir ve sizin belirlediğiniz gölgeler ile vurguları iyileştirebilirsiniz. Bu, özellikle hem gelinin parlak beyaz elbisesindeki hem de damadın koyu takım elbisesindeki ayrıntıların yakalanmasının zor olabileceği, güneşli günlerde çekilen geleneksel düğün fotoğraflarını düzenlerken yararlı olur.

RAW dosyalar, JPEG dosyalara oranla daha geniş bir dinamik aralığa sahiptir. Bu sayede, bariz bir şekilde kaybolmuş ayrıntıları Highlight (Vurgulama) ve Shadow (Gölge) kontrolleriyle çoğu zaman kurtarabilirsiniz. Bu kontrollere Lightroom®'daki Develop (Geliştirme) modülünden ve DPP'deki Picture Style (Görüntü Stili) bölümünün altından bağımsız kaydırıcılar olarak ulaşabilirsiniz. DPP kullanıyorsanız Otomatik Işık İyileştirici'nin gücünü de değiştirebilirsiniz. Bu ayar, pozlamayı ve kontrastı sizin için otomatik olarak iyileştirir.

Kırpılmayı önleme

Tenha bir deniz kıyısında el ele tutuşan çiftin fotoğrafına uygulanan, DPP'deki pozlama ayarlarının ekran görüntüsü.

RAW düzenleme yazılımınızdaki pozlama, renkler ve kontrast üzerinde ayarlamalar yaparken histogramı kontrol edin. Grafik sağ köşeye doğru kaymışsa ve kademeli olarak azalmak yerine birden kesilmiş gibi görünüyorsa bu, fotoğrafın bazı bölümlerinin tamamen beyaz görüneceği anlamına gelir. Buradaki en önemli nokta, konunun doğru şekilde pozlandığından emin olmaktır.

Şelalenin önünde duran yeni evli çiftin fotoğrafında kullanılan Tone Curve (Ton Eğrisi) aracını gösteren Adobe® Lightroom® ekran görüntüsü.

Kontrast katmak ve fotoğrafı daha canlı hale getirmek için yazılımınızdaki Tone Curve (Ton Eğrisi) özelliğini kullanın. S şeklinde sığ bir eğri, iyi bir başlangıç noktasıdır. Bunu, Lightroom®'da (görselde gösterildiği üzere) Highlights (Vurgular) ve Lights (Aydınlık Alanlar) kaydırıcısını sağa; Darks (Karanlık Alanlar) ve Shadows (Gölgeler) kaydırıcısını ise sola kaydırarak yapabilirsiniz. DPP'de grafiğe tıklayıp sürükleyerek gölgeleri koyulaştırabilir ve parlak tonları aydınlatabilirsiniz.

Hafif ton ayrıntısı içermesi gereken gölgeli alanların ayırt edilemez bir siyaha dönüştüğü veya parlak alanların tamamen beyaza dönüştüğü durumlarda, bu alanlar kırpılabilir. Bunu fotoğraf makinenizden veya RAW düzenleme yazılımından fotoğrafın histogramına bakarak görebilirsiniz: İki ucundan birinin kademeli olarak azalması gerekirken histogram eğrisi birden kesilmiş gibi görünür. Bu nedenle, pozlama ayarı yaparken histograma dikkat edin. Kaydırıcıları hareket ettirdiğinizde fotoğraf daha parlak hale geliyorsa histogram sağa; daha karanlık hale geliyorsa da sola doğru kayacaktır. Genel olarak, histogramı ekranın dışına doğru kaydırmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde fotoğrafın kırpılan alanlarındaki ayrıntıları kaybedersiniz. Elbette daha parlak veya karanlık hale geldiğinde daha ilginç bir etki yaratacak fotoğraflar olacaktır. Ancak normalde gelinin elbisesindeki alanlarda olduğu gibi birçok ayrıntıyı korumanız gerekir.

Pozlama ayarlarına daha kolay karar vermek için kullanışlı vurgulama ve gölge uyarılarını etkinleştirebilirsiniz. Bu uyarılar, fotoğrafta tamamen siyah (maviyle gösterilir) veya tamamen beyaz (kırmızıyla gösterilir) olarak gözükecek kısımları belirtir. Bu seçeneğe DPP'deki Preview (Önizleme) açılır menüsünden ulaşabilir ve Lightroom®'da histogramın üzerinde bulunan küçük kutulara tıklayarak uyarıları açıp kapatabilirsiniz.

Gölgeleri aydınlatıp vurguları azalttığınızda fotoğrafınız düşük kontrastlı olabilir. Kontrastın bir kısmını geri kazandırmak için Tone Curve (Ton Eğrisi) kontrol panelini kullanabilirsiniz. Kontrastı artırmak için başlangıçta S şeklinde sığ bir eğri oluşturmayı deneyin: Orta noktayı ayarlamak için grafiğin merkezinden geçen çizginin ortasına tıklayın, ardından gölgeleri yoğunlaştırmak için alt kısmına tıklayıp çizgiyi biraz aşağı sürükleyin ve beyazları ortaya çıkarmak için üst kısmına tıklayıp çizgiyi yukarı sürükleyin.

Beyaz dengesini düzeltme

Karda duran yeni evli çiftin fotoğrafında renk dengesinin düzeltildiğini gösteren DPP ekran görüntüsü.

DPP, nötr beyaz veya gri olması gereken bir alana doğrudan tıklayarak kullanabileceğiniz Click White Balance (Beyaz Dengesine Tıkla) damlalığı da dahil olmak üzere renk üstünlüklerini kaldırabileceğiniz çeşitli araçlar sunar. Burada, soğuk görüntüye sıcaklık katmak için Fine tune (İnce ayar) altındaki kaydırıcı kullanılarak daha fazla kehribar tonu eklenmiştir.

Fotoğrafınızın renklerinde ayarlamalar yapmadan önce doğru beyaz dengesini ayarlamak önemlidir. Büyük bir düğün gibi kutlama etkinliklerinde çekilen fotoğraflar, tören sırasında kullanılan gün ışığı veya yapay ışıklardan akşam düzenlenen partideki gün batımı ve disko ışıklarına kadar farklı ışık türlerinde yakalanmış olabilir. Farklı ışıklardan kaynaklanan renk üstünlüklerini kaldırmak veya yaratıcı efekt katacak bir renk üstünlüğü eklemek için DPP'de veya Lightroom®'da bulunan kapsamlı beyaz dengesi araçlarını kullanabilirsiniz.

DPP'de bulunan beyaz dengesi ön ayarları, Canon EOS fotoğraf makinelerindeki ayarlara benzer. Renklerin gerçekçi göründüğünden emin olmak için mavi/kehribar ve macenta/yeşil karışımlarını manuel olarak değiştirip sonuç üzerinde ince ayar yapabilirsiniz. Alternatif olarak beyaz dengesi damlalık aracını [Click White Balance (Beyaz Dengesine Tıkla)] kullanabilir ve fotoğrafın tamamındaki renk üstünlüğünü kaldırmak için fotoğraftaki nötr beyaz veya gri olması gereken bir alana tıklayabilirsiniz. Lightroom®'da da benzer araçlar mevcuttur.

İlk etapta sizi çekim yapmaya iten, ışığın rengi olabilir. Bu durumda ışığın rengini nötrleştirmeniz gerektiğini düşünmeyin. Bunun yanında, biraz daha "sıcak" (daha kırmızı ve daha az mavi) beyaz dengesi, cilt tonlarının daha güzel görünmesini sağlayabilir.

Doygunluğu artırma

Sarı bir deniz fenerinin önünde duran gelinin fotoğrafına uygulanan profil ön ayarlarını gösteren Adobe® Lightroom® ekran görüntüsü.

Lightroom®, tek tıklamayla fotoğraflarınıza belirli bir görünüm uygulamanızı sağlayan çeşitli ön ayarlar (solda) ve profiller (sağda) sunar. Sonucu iyileştirmek için kaydırıcıları ve diğer düzenleme araçlarını kullanabilirsiniz. DPP'nin Görüntü Stilleri ve özel formülleri de aynı amaçla kullanılır.

Renk sıcaklığı ayarlandığına göre renk geliştirme işlemlerine geçebiliriz. DPP'de bir RAW dosya açtığınızda, fotoğraf çekilirken kullanılan Görüntü Stili otomatik olarak seçilir. Ancak açılır menüyü kullanarak farklı bir stil kullanabilirsiniz. Advanced (Gelişmiş) bölümünde de renk tonunu değiştirmek veya renk doygunluğunu artırıp azaltmak da dahil olmak üzere Görüntü Stili parametrelerini düzenleyebilirsiniz.

Lightroom®, Görüntü Stili kontrolü yerine tek bir tıklamayla görünümü tamamlayabileceğiniz çeşitli profiller ve ön ayarlar sunar. Bu araçları daha ayrıntılı düzenlemelerden önce bir başlangıç noktası olarak da kullanabilir ve tamamlanmış görünümü diğer fotoğraflarınızda kullanabileceğiniz yeni bir özel ön ayar olarak kaydedebilirsiniz. Ön ayarları kullanmak size çok zaman kazandırır. Yüzlerce fotoğraf düzenlemesi gereken düğün fotoğrafçılarının çoğu filtreli veya nostaljik popüler bir görünüm elde etmek için ön ayarlardan yararlanır.

İş akışınızı kolaylaştıran bir diğer yöntem ise fotoğrafları toplu işlemektir. Fotoğrafları ayrı ayrı işlemek yerine, DPP'de bir fotoğrafın düzenleme formülünü kopyalayıp başka bir fotoğrafa veya bir fotoğraf dizisine uygulayabilirsiniz. Bunu yapmak için ayarları kopyalamak istediğiniz fotoğrafın küçük resmini seçin ve üst sekmeden Edit (Düzenle) > Copy recipe (Formülü kopyala) seçeneğine gidin. [Alternatif olarak Edit (Düzenle) > Select (Seç) seçeneğine gidip formül ayarlarını kopyalayın. Buradan kopyalamak istediğiniz belirli ayarları seçebilirsiniz.] Ardından aynı görünümü uygulamak istediğiniz küçük resmi veya resimleri seçip Edit (Düzenle) > Paste recipe (Formülü yapıştır) seçeneğine gidin. Formül veya Görüntü Stili uyguladıktan sonra, fotoğraf üzerinde her zaman daha fazla değişiklik yapabilir veya fotoğrafın çekildiği ayarlara dönebilirsiniz. Tüm düzenlemeleri geri döndürebileceğinizi unutmayın.

Renkleri ortaya çıkarma ve fotoğrafı siyah-beyaza dönüştürme

Yeni evli çiftin sarıldığı bir fotoğrafın parlaklığının artırıldığını gösteren DPP ekran görüntüsü.

DPP'deki Hue (Ton), Saturation (Doygunluk) ve Lightness (Açıklık) (HSL) kaydırıcılarını kullanarak belirli renkler üzerinde hedeflediğiniz ayarlamaları yapabilirsiniz. Turuncu Lightness (Açıklık) kaydırıcısını biraz sağa sürükleyerek cilt tonlarına canlılık katabilirsiniz.

Yeni evli çiftin üçgen bir kulübe önünde çekilmiş siyah-beyaz fotoğrafını gösteren Adobe® Lightroom® ekran görüntüsü.

Bir dizi düğün fotoğrafını siyah-beyaz hale getirmek, fotoğraf koleksiyonu arasında uyum sağlamanın harika bir yoludur. Dönüştürdükten sonra ton karışımını değiştirip kontrast katmak için renk kanalları kaydırıcılarını kullanın.

Hem DPP hem de Lightroom®'da bir dizi Hue (Ton), Saturation (Doygunluk) ve Lightness (Açıklık) (HSL) renk ayarlama araçları bulunur. Bu kaydırıcılar, daha sade veya daha belirgin bir sonuç için fotoğraftaki renkleri iyileştirmenizi sağlar. Örneğin, bir dış mekan çekimi üzerinde çalışıyorsanız aradığınız stile bağlı olarak mavi gökyüzünü derinleştirip zenginleştirmek veya aydınlatıp doygunluğunu azaltmak için mavi kaydırıcıları kullanabilirsiniz. Turuncu, sarı ve kırmızıları vurgulayarak sonbahar düğünlerinin atmosferini daha iyi yakalayabilirsiniz. Turuncu Lightness (Açıklık) kaydırıcısını biraz sağa sürüklemek, portrelerdeki cilt tonlarını iyileştirmek için yararlı bir yöntemdir.

Tabii ki fotoğraflarınızda hiç renk istemiyor da olabilirsiniz. Doğum günü çekimlerinde genellikle daha canlı tonlar kullanılır. Ancak düğün fotoğraflarını siyah-beyaza dönüştürerek fotoğraflara zamana meydan okuyan bir hava kazandırabilir, fotoğrafa bakan kişilerin anın duygusuna odaklanmasını sağlayabilirsiniz. Siyah-beyaz efekti, ayrıca bazı teknik problemleri çözmenize de yardımcı olabilir. Örneğin, düğün gününde farklı saatlerde ve farklı yerlerde çekilmiş bir fotoğraf dizisinin tutarlı gözükmesini sağlayabilir ve yüksek ISO değerlerinde veya iç mekanlarda zayıf ışıkta çekilmiş fotoğrafları kurtarabilir.

DPP'de Monochrome Picture Style'ı (Siyah-Beyaz Görüntü Stili) seçmek yerine Hue (Ton), Saturation (Doygunluk) ve Lightness (Açıklık) renk ayarlama panelinin üzerinde bulunan Monochrome (Siyah-Beyaz) düğmesine tıklayın. Bunu yaparak temel renkleri ve dolayısıyla dönüştürülen fotoğraftaki farklı gri tonlarını ayarlamak için H, S ve L kaydırıcılarını kullanmaya devam edebilirsiniz. Bazı fotoğraflar, siyah-beyaza dönüştürüldüklerinde sıradan ve donuk gözükebilir. Ancak kontrast ve ayrım kazandırmak için Lightness (Açıklık) kaydırıcılarını kullanarak daha dinamik sonuçlar elde edebilirsiniz.

Fotoğraf düzenlemenin çeşitli adımlarını tamamladığınızda, birkaç adım geri giderek önceden yaptığınız değişiklikler üzerinde ince ayar yapmaya hazır olun. Örneğin, renkleri değiştirdikten sonra pozlamayı yeniden ayarlamanız veya kontrast üzerinde minik bir ayarlama yapmanız gerektiğini fark edebilirsiniz. Son adım, fotoğrafa biraz netlik kazandırmaktır. Netleştirme söz konusu olduğunda, genellikle az ama öz bir yaklaşım benimsemeniz gerekir. Bu nedenle, doğru oranı uygulayıp uygulamadığınıza karar vermek için önemli bir ayrıntıyı %100 büyütün.


Yazan: Marcus Hawkins


Adobe® ve Lightroom®, Adobe'nin ABD'de ve/veya başka ülkelerdeki tescilli ticari markaları veya ticari markalarıdır.

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

  • BASKI

    Fotoğraflar için en iyi Canon yazıcılar

    Fotoğraflarınızı ister çerçeveletmek ister bir albümde saklamak veya etikete dönüştürmek istiyor olun, yaratıcı ihtiyaçlarınıza en uygun yazıcıyı bulun.

  • BASKI

    Fotoğraflarınızı baskı için düzenleme

    Baskı için düzenleme ve kullanılacak en iyi baskı ayarları ile ilgili adım adım kılavuzumuzla baskı sırasında fotoğraflarınızdan daha iyi sonuçlar elde edin.

  • FOTOĞRAF RESTORASYONU

    Özel fotoğraf anılarını restore etme

    Belçika'daki sel mağdurlarına su nedeniyle hasar görmüş fotoğraflarını onararak yardım eden projeyi keşfedin.

  • TEMEL BİLGİLER

    Baskı amaçlı çekim yapma

    Yedi önemli ipucundan faydalanarak baskılarda saklamak için anıları kaydedin.