MAKALE

Canon EOS R3 ile araziye çıkmak

"Şimdiye dek çalıştığım tüm makinelerden kesinlikle çok daha iyi performans gösteriyor!" Motor sporları fotoğrafçısı Vladimir Rys, Canon EOS R3’ü ilk elektrikli ralli arabası çekiminde denedi.
A red rally car fills the frame, dust and dirt from the road billowing up behind it.

Motor sporları fotoğrafçısı Vladimir Rys, üç gün boyunca arazi yarışçısı Christine Giampaoli Zonca'yı Avusturya'da elektrikli bir ralli arabasını test ederken fotoğrafladı. İlk kez bir ralli çekimi yapıyordu ve aynı zamanda, ilk kez yüksek hızlı  Canon EOS R3’ü kullanıyordu. Canon EOS R3 fotoğraf makinesi ve  Canon RF 400mm F2.8L IS USM lens ile 1/32.000 sn, f/2,8 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir. © Vladimir Rys

2005 yılında düzenlenen bir Formula 1 yarışını çekme görevi ona verilene kadar motor sporları Vladimir Rys için bir tutku değildi.

Canon Marka Elçisi "Daha ilk dakikada beni böcek ısırdı," diyor. "Motor sporları bir fotoğrafçı için olağanüstü bir fırsat. Portreler çekebilirsiniz, aksiyonları yakalayabilirsiniz ve hatta, eğer isterseniz, bir manzara fotoğrafçısı gibi yaklaşabilirsiniz. Size yaratıcı olma özgürlüğü tanıyor."

Vladimir'in daha önce hiç uğraşmadığı motor sporu, ralli sürüşüydü. Ancak ondan ralli ve arazi yarışçısı Christine Giampaoli Zonca’nın (takma adı Christine GZ) fotoğrafını çekmesi istendiğinde her şey değişti.

Bu aynı zamanda Vladimir'in Canon EOS R3’ün yeteneklerini görmesi için ilk fırsatıydı. "Fotoğraf makinesini üç gün boyunca ralli çekimlerinde kullandıktan sonra, bunun şimdiye dek çalıştığım tüm makinelerden kesinlikle çok daha iyi performans gösterdiğini söyleyebilirim," diyor.

"EOS R3'ün süper yüksek kare hızı ve yüksek enstantane hızı becerilerini test etmek ve araba tekerlekleri dönerken, çamurlar sıçrayıp havaya taşlar fırlarken ve ortalığı toz bulutları kaplamışken önümden geçip giden sürücünün yakın plan çekimlerini yapmak istedim. Teknik olarak, bu sonuç alması zor bir çekim, ancak deklanşöre basmaya ve havada donup kalmış her şeyi yakalamaya devam ettim. Gördüğüm sonuçlar harikaydı."

Do you own Canon kit?

Kendinize ait Canon takımınız var mı?

Uzman tavsiyesine, ekipman servisine, ilham verici etkinliklere ve Canon Profesyonel Hizmetleri’nin (CPS) sunduğu ayrıcalıklı özel fırsatlara ücretsiz erişmek için takımınızı kaydedin.

Canon EOS R3 ile çok etkileyici 30 kare/sn seri çekimler

Vladimir’in aklında yakalamak istediği birkaç çekim vardı, ancak en iyi açılarla çalışmak için ilk gününü çekim yerini, yani Avusturya'nın Erzberg madenini incelemeye ayırdı. "Christine ile çalışmak gerçekten çok eğlenceliydi. Başlangıçta onun yeteneklerini bilmiyordum ama ondan STARD C3 ERX elektrikli ralli arabasıyla çılgınca şeyler yapmasını istedik ve onun gerçekten iyi bir sürücü olduğu hemen görülebiliyordu."

Böylesine yüksek performanslı bir arabaya ayak uydurabilmek için, Vladimir Canon EOS R3'ün saniyede 30 karelik baş döndürücü çekim hızının sunduğu avantajdan sonuna kadar faydalandı.

"Çektiğim fotoğraf sekanslarına bakmak bir film izlemek gibiydi," diyor. "Düşünecek zamanın hiç olmadığı durumlarda, örneğin bir çarpışma anında, 30 kare/sn kullanabilmek harika. Üstelik Canon EOS R3 bu hızı hem RAW dosyalar hem de JPEG’ler için koruyabiliyor. Bu kadar kısa sürede bu kadar çok RAW görüntü yakalamak için fotoğraf makinesi içinde nelerin olup bitmesi gerektiğini düşündüğünüzde, bu inanılmaz."

An electric rally car speeds through rocky terrain, throwing up mud and dust as it races along.

Aksiyonu durduran enstantane hızlarına ulaşmak için Vladimir’in bazen hassasiyeti ISO 1.000 veya daha yüksek bir değere kadar zorlaması gerekiyordu. ® Vladimir Rys

A man wearing shorts and a dark jacket photographs an electric rally car speeding through rocky terrain.

Vladimir, "Kalite olağanüstüydü, " diyor. "Bu yüksek ISO’da bile grenlenme fark edilemez ölçüdeydi, bu da gerçek bir sürpriz ve EOS R3’ün bir başka etkileyici yönüydü. " Canon EOS R3 fotoğraf makinesi ve Canon RF 50mm F1.2L USM lens ile 1/32.000 sn, f/1.2 ve ISO 1.250 değerlerinde çekilmiştir.

30 kare/sn'de çekim yaparsanız, hafıza kartlarını normalden daha hızlı doldurursunuz. Vladimir "Üç gün süren ralli arabası çekimlerinde yaklaşık 5.000 fotoğraf çektim, oysa normalde dört günlük Formula 1 Grand Prix'sinde yaklaşık 3.000 fotoğraf çekerdim" diyor. "Kesinlikle sonradan arasından seçim yapabileceğiniz çok fazla veriniz oluyor ve bu harika. Canon EOS R3, CFexpress ve USB-C’yi destekliyor, dolayısıyla her şey gerçekten hızla indiriliyor."

Normalde böyle bir işte olduğundan daha fazla kare çekimi için güç sağlamasına rağmen, Vladimir Canon EOS R3’ün pilinin hiçbir yavaşlatma belirtisi göstermediğini söylüyor. "Fotoğraf makinesi EOS-1D X Mark III’ün LP-E19 pilinin aynısını kullanıyor ve bence tek şarjla iki, belki üç gün rahatlıkla çalışabilirsiniz." diyor Vladimir.

A man takes pictures of a red rally car as it swerves around a corner, kicking up dust from its tyres.

Vladimir büyük bir açık maden işletmesi olan Erzberg’in daha önce düzenlenen etkinliklerde çekilen fotoğraflarını görmüştü, ancak çekim yapacağınız gün neyi başaracağınızdan asla tam olarak emin olamayacağınızı çünkü koşullara uyum sağlamanız ve sürücünün nelerin mümkün olduğunu düşündüğünü görmeniz gerektiğini söylüyor.

1/64.000 sn’de ralli arabası aksiyonunu dondurmak

Çekim hızında yeni bir çığır açmanın yanı sıra, Canon EOS R3 enstantane hızında da rekorlar kırıyor. Peki, Vladimir'in daha önce yakalayamadığı şeyi yakalamasını sağlayan 1/64.000 saniyede aksiyonu dondurma becerisi nedir?

"Motor sporlarında genelde arabayı görmeden önce sesini duyarsınız, bu nedenle ne zaman çekmeniz ve en iyi sonucu almanız gerektiğini sadece tahmin edersiniz. EOS R3’ün hızıyla başka bir özgürlük seviyesine ulaşıyorsunuz."

Canon EOS R3, elektronik deklanşör devreye alındığında, etkileyici 1/64.000 sn enstantane hızına ulaşabiliyor. Vladimir "Canon EOS R5 fotoğraf makinemle, neredeyse tüm elektronik perdelerde oluşan doğal rolling shutter efekti nedeniyle mekanik deklanşör kullanmayı tercih ederim," diyor. "Ancak EOS R3 ile hiçbir rolling shutter efekti fark etmedim. Normalde, arabaları uzatılmış gibi gösteren bir miktar bozulma görmeyi beklerdim. Fotoğraflarımda böyle bir bozulma hiç görmedim.”

A man stands on a raised platform above a sandy racetrack holding a Canon EOS R3 with a super-telephoto lens attached.

RF 400mm F2.8L ve 600mm F4L ile hızlanın

Motor sporları fotoğrafçısı Vladimir Rys'in bir ralli arabası çekiminde Canon'un L-Serisi süper telefoto lensleriyle çekim yaptığında nasıl başarılı olduğunu öğrenin.
A menu screen on the back of a Canon EOS R3 camera showing the Vehicle Tracking option.

Canon EOS R3 hayvanlar ve insanlar için gövde takibinin yanı sıra motor sporları için ideal araç takibi seçeneğini de sunuyor.

A man crouches down to photograph a rally car as it rounds a corner shrouded in a cloud of dust.

Canon EOS R3'ün üstün takip becerileri Vladimir’in, toz bulutuyla çevrelenmiş olduğunda dahi ralli arabasını odakta tutmasını sağladı.

Motor sporları için araç takibi

Tabii ki, tüm kareler bulanık çıkarsa, hızlı çekim sekansları çekmenin pek faydası yoktur. Ancak Gözle Kontrol AF, -7,5 EV’ye kadar düşük ışıkta odaklanma ve araç tespit modu sayesinde otomatik odaklama, Canon EOS R3'ün liderlik ettiği başka bir performans alanıdır.

"Araç takip becerileri, araç vizöre girer girmez fotoğraf makinesinin aracı hemen kadraja alıp takip edebilmesi demek." diye açıklıyor Vladimir. "Sadece lensi doğru yöne çevirmeniz yeterlidir ve geri kalan her şey sizin için yapılır.

"Ralli arabasını toz bulutları içinde çekerken bile, fotoğraf makinesi arabayı takip etmekte ve keskin tutmakta hiç zorluk çekmedi. Aslında, arabanın şekli sistemin takip etmesini çok kolaylaştırıyor gibi görünüyordu."

Akıllı araç takibine ek olarak, Canon EOS R3, yeni bir Spot tespiti seçeneği ile ekstra hassasiyet elde ediyor. Bu seçenek etkinleştirildiğinde, EOS R3 açık kokpitli bir arabadaki sürücüye veya araç yerine koltuktaki sürücüye otomatik olarak odaklanacaktır." diyor Vladimir.

A close-up of the rear wheel of a red rally car as it kicks up plumes of dust and dirt from the road.

Vladimir'in elde etmek için yola çıktığı çekimlerden biri, yanından kükreyerek geçen arabanın oraya saçtığı çamur ve tozun yakın plan çekimleriydi. 30 kare/sn'de çekim yapması ona düzenlemede bol seçenek sunan genişletilmiş sekanslar sundu. Canon EOS R3 fotoğraf makinesi ve  Canon RF 400mm F2.8L IS USM lens ile 1/16.000 sn, f/2,8 ve ISO 250 değerlerinde çekilmiştir. © Vladimir Rys

Elektronik vizör

Vladimir, Canon EOS R3 ‘ün araç takibini o kadar hızlı ve güvenilir buldu ki, çekimin çoğunda bu özelliği etkinleştirdi, ancak fotoğraf makinesinin Gözle Kontrol AF işlevini test etmek için de zaman buldu. "Gözünüzün ayarlaması sadece 10-15 saniye sürüyor," diyor. "Ardından, göz kürenizi hareket ettirdiğinizde fotoğraf makinesi odağı takip ediyor. Bu da çok etkileyiciydi."

Aslında Vladimir için EOS R3’ün büyük elektronik vizörü öne çıkan güzel özelliklerden biriydi. "Vizörde görebileceğiniz renk aktarımı ve ayrıntı çok etkileyici. Sanki ev sinemasına bakmak gibiydi. Ekran çok geniş. EOS-1D X Mark III fotoğraf makinem için çoğunlukla bir göz desteği kullanırım, bu şekilde yandan gelen ışıktan rahatsız olmam. Ancak Canon EOS R3'ün EVF’si oldukça derin ve dağınık ışığın girişini engelliyor, bu nedenle bu çekimde göz desteğine ihtiyacım olmadı. Ayrıca, hızlı hareket eden arabayı çekerken herhangi bir gecikme fark etmedim, bu yüzden kelimenin tam anlamıyla gözü yormadı."

Peki Vladimir hafıza kartına kaydedebildiği çekimlerden memnun muydu? Çekim alanına varmadan önce, aklında iki çekim olduğunu söylüyor: "biri, araba bir virajdan dönerken tüm tozu ve çamuru yakalayan, diğeri ise arabayı arka planda madenin manzarasıyla gösteren çekimdi ve her ikisini de başardık. Başka birçok güzel çekim de vardı, bu nedenle iş tamamlandığında Canon EOS R3'ün performansından fazlasıyla memnun kaldım."

Marcus Hawkins

Vladimir Rys'in takım çantası

Profesyonellerin fotoğraflarını çekmek için kullandıkları temel takım

Vladimir Rys' kitbag containing Canon cameras and lenses.

Fotoğraf Makineleri

Canon EOS R3

Canon EOS R3, spor, vahşi yaşam ve haber fotoğrafçılığı için yeni bir çağ başlatan yüksek performanslı, yüksek hızlı tam kare aynasız bir fotoğraf makinesidir. "Şimdiye dek çalıştığım tüm makinelerden kesinlikle çok daha iyi performans gösteriyor” diyor Vladimir.

Canon EOS-1D X Mark III

Üstün düşük ışık performansı, derin öğrenme AF ve 5,5K RAW video ile en üst düzey yaratıcı araç takımı. "Bu fotoğraf makinesi elimin ancak aynı zamanda gözlerimin de bir uzantısı oldu," diyor Vladimir. "Neredeyse refleks olarak kullanıyorum, bu da benim sadece konuma odaklanmamı sağlıyor. Canon’un kullanımını seviyorum; elinize yeni bir fotoğraf makinesi aldığınızda, sanki daha önce bu makineye sahipmişsiniz gibi hissediyorsunuz çünkü çok tanıdık ve kullanımı kolay."

Lensler

Canon RF 14-35mm F4L IS USM

Manzaralardan mimariye kadar dünyanızı genişletin ve performansı pratiklikle birleştiren kompakt geniş açılı zum lens ile keskin ve net uçtan uca ayrıntıları yakalayın. Vladimir şöyle diyor: "Karenin her yerinde ve köşelere kadar netlik tek kelimeyle nefes kesici.”

Canon RF 50mm F1.2L USM

RF 50mm F1.2L USM tam kare fotoğrafçılıkta yeni bir tür optik performans sunar. Olağanüstü netlik ve keskinlik, karenin en uç kenarlarında bile gözle görülür şekilde daha fazla ayrıntı göreceğiniz anlamına gelir.

Canon RF 600mm F4L IS USM

Bu profesyonel süper telefoto lensi, ultra hızlı odaklama, 5,5 stop’a kadar görüntü sabitleme ve olağanüstü görüntü kalitesi ile göz alıcı sonuçlar sunar. "Lens o kadar hafif ki, onunla gayet rahatlıkla elde çekim yapabilirsiniz," diyor Vladimir.

Related Articles

  • ARTICLE

    Too small, too fast, even for EOS R3?

    Can EOS R3's amazing Animal AF capture the tiny, skittish bird that's eluded other cameras? Wildlife photographer Bruno D’Amicis finds out.

  • ARTICLE

    The story behind Frits van Eldik's rare F1 shot

    When daylight faded, the sports photographer saw an opportunity for a unique, atmospheric low-light motorsport photo.

  • SPORTS & ACTION

    The best Canon kit for sports photography

    Sports pros Jorge Ferrari and Richard Heathcote detail the kit they rely on to capture their standout action shots.

  • ARTICLE

    Getting the shot and getting it home: photo storage tips

    Shooting an unrepeatable moment? Make sure you can bring the shot back safely with our tips for image storage, transfer and recovery on the go.

  • Get the newsletter

    Click here to get inspiring stories and exciting news from Canon Europe Pro