HABER MAKALESİ

#FreeYourStory: özgün bir bakış açısı

Bir hikaye anlatımında yaratıcılık, etki ve güç: Yeni nesil görsel hikaye anlatıcılarını bulmak üzere tasarlanmış bir yarışmanın kazanan fotoğrafları.
Pembe svetşört giyen bir adam, yüzüne doğru bir Canon fotoğraf makinesi tutuyor. Flaş, turuncu bir ışık yayıyor.

Tüm fotoğrafçılar fotoğraflarında bir hikaye anlatabilecek yaratıcılığı, etkiyi ve gücü yakalamak ister. Benzersiz bir perspektife sahip olmak iyi bir fotoğrafçının belirtisidir. Canon da #FreeYourStory etiketi ve bu etiketle ilgili yarışma ile bu fotoğrafçıları keşfetmek istiyor.

Genç fotoğrafçılardan, #FreeYourStory yarışmasına katılmaları için Ayna Selfie'si ve Etkili Perspektif olmak üzere iki kategoride fotoğraf göndermeleri istendi. Bunun ardından bağımsız jüri üyelerinden oluşan bir heyet, diğerlerinden farklı olan fotoğrafı bulmak için gönderileri incelemeye koyuldu. Yarışma jürisi, gönderilen yüzlerce fotoğrafı eleyerek kazanan ve sevilen fotoğrafları belirledi. Bunları aşağıda görebilirsiniz. Buna ek olarak her bir #FreeYourStory kazananının hikayesini ve jüri üyeleriyle ilgili bazı bilgileri de görebilirsiniz: Canon Elçisi ve portre uzmanı Wanda Martin, Canon Elçisi, foto muhabir ve belgesel yapımcısı Ulla Lohmann ve gezi fotoğrafçısı, film yapımcısı ve fenomen Michael Gray.

Ayna Selfie'si kazananı

Penceredeki yansıması nedeniyle vitrindeki kuklaların arasındaymış gibi duran bir çocuğun siyah-beyaz karesi.

Polonyalı Karolina Dworzynska, bu fotoğrafı ailesiyle gittiği bir masal köyünde çekti. Kızı sıkılıp oradan uzaklaşmadan önce bu fotoğrafı çekebilmek için yalnızca bir şansı vardı. © Karolina Dworzynska

"Bu kategorinin kazananı olduğuma inanamadım," diyor Karolina Dworzynska. "Daha önce hiçbir şey kazanmamıştım. Üstelik bu katıldığım ilk fotoğraf yarışmasıydı."

"Çocukların fotoğraflarını çekmeye bayılıyorum. Her zaman samimi tepkiler veriyorlar ve yüzlerinden okunan o duyguları görmemeniz mümkün değil. Benim amacım bir anı dondurmak. Böylece çocuklarım ileride bu fotoğraflarla bakarak kendi çocukluklarını görebilir ve o anları tekrar yaşayabilir. Çocukluğumdan kalma çok az fotoğrafım olduğu için maalesef bu duyguyu kendim yaşayamıyorum. Belki de fotoğrafçılığın benim için bu kadar önemli olmasının sebebi de budur."

Karolina, yarışmayı kazanan ve jürinin "neşeli" ve "şaşırtıcı" olarak tarif ettiği siyah-beyaz fotoğrafını, animatronik karakterlerle dolu küçük evlerin bulunduğu bir masal köyüne ailesiyle gittiğinde çekmiş. "Külkedisi'nin hikayesini dinlemek için durmuştuk, o sırada pencerede kızımın yansımasını gördüm. Anlatılan masalın bir parçası gibiydi, ben de bu fırsatı kaçırmayarak fotoğrafını çektim. İkinci bir fotoğraf daha çekecektim ancak sıkılıp oradan uzaklaştı. Bu fotoğrafı böyle çektim. Sadece tek bir şansım vardı, ben de bu şansı yakalayabildim."

Elini uzatan kadının aynadaki yansımasının siyah-beyaz karesi.

Polonyalı Daria Liushnevska'nın çektiği bu fotoğraf, Ayna Selfie'si kategorisinde ikinci olmuştur. © Daria Liushnevska

Altıgen şekilli güneş gözlüğünde yansıması görünen, kayaya çömelmiş bir adamın otoportresi.

Bir diğer ikinci olan Dominique De Laender'in çektiği bu fotoğrafta Dominique'i güneş gözlüğündeki yansımada Canon kitiyle çömelmiş bir şekilde görüyoruz. © Dominique De Laender

Profesyoneller neler söylüyor?

Karolina'nın Ayna Selfie'si temasına ilgi çekici yaklaşımı jüri üyelerini etkiledi. "Ayna selfie'si, fotoğrafçılıkta otoportrenin en eski ve en yaygın tarzlarından biri. Sosyal medyada bu tarzın her gün yüzlerce örneğini görüyoruz," diyor Canon Elçisi ve portre uzmanı Wanda Martin. "Karantina boyunca otoportre üzerinde deneyimler yapıyordum, bu nedenle de başkalarının bu temaya nasıl yaklaştığını görmek için sabırsızlanıyordum.

Oldukça zeki ve yaratıcı görsel çözümlerle karşılaştık. Kazananımız ise güzel bir siyah-beyaz fotoğraf oldu. Fotoğrafta, bir çocuğun yansıması kuklalar evreniyle birleşiyordu. Bu iki dünyayı birbirinden ayırmak imkansızdı. Bu optik illüzyonun oluşturduğu yeni gerçekliğe bayıldık."

Diğer jüri üyeleri de hemfikirdi. "Fotoğrafa iki kere bakmam gerekti," diyor Canon Elçisi, foto muhabir ve belgesel yapımcısı Ulla Lohmann. "Hem küçük çocuğun hem de fotoğrafçının yansımalarıyla birlikte fotoğrafta şaşırtıcı bir unsur vardı. Sanki eski ve yeninin birleşmesi gibi. Fotoğraf, ne kadar bakarsanız o kadar ilginçleşiyor."

"Daha önce yansımanın böyle bir kullanımıyla karşılaşmamıştık," diye ekliyor gezi fotoğrafçısı, film yapımcısı ve fenomen Michael Gray. "Çocuğun oyuncak bebeklerin boyuyla aynı hizada tutulmasından çok hoşlandık. Jüri üyeleri olarak şöyle bir durup fotoğrafta ne olduğunu sorguladık. Bu durum da bizi heyecanlandırdı."

Aynı yüzün aynadaki yansımasının birkaç görüntüsünden oluşan siyah-beyaz bir kare.

Yarışmaya BAE'den katılıp ikinci olan JoJanni Cosico, yüzünün birkaç görüntüsünü yakalamak için aynaları kullanmış. © JoJanni Cosico

Lense bakarken yüzüne bir fotoğraf makinesi tutan bir kadının siyah-beyaz selfie'si.

Yarışmaya Birleşik Krallık'tan katılan Sepiso Dean Mwamelo'dan daha geleneksel de olsa gerçek bir etkiye sahip olan bir selfie. © Sepiso Dean Mwamelo

Kendi ayna selfie'nizi nasıl çekebilirsiniz?

Karolina'nın fotoğrafı, yaratıcılığınızı konuşturmaya başlayınca her gün karşılaştığımız fotoğraf fırsatlarından nasıl kolayca yararlanabileceğinizi gösteriyor. Mesela acaba günde kaç defa bir vitrinin önünden geçiyor ve harika bir fotoğraf fırsatını kaçırıyoruz? Teknik olarak böylesine bir fotoğraf çekmek oldukça kolay. Yansıtılan konuyu sahnedeki daha koyu bir kısma doğru kadrajlayın ve fotoğraf makinesinin arka plana değil de yansımaya odaklandığından emin olun. Asıl zorluk, ilginç bir konu bulmak.

Bir çekim planlamanıza veya ağır bir fotoğraf makinesi taşımanıza gerek yok: Kompakt Canon Zoemini S hızlı fotoğraf makinesini cebinize attıktan sonra hareket halindeyken daha spontane fotoğrafları anında çekip hemen bastırabilirsiniz. Fotoğraf makinesinin yaratıcı grup selfie'leri çekmeyi kolaylaştıran dahili aynasıyla ailenizle geçirdiğiniz anları kaçmadan yakalayabilirsiniz.

Karolina'nın fotoğrafında kullandığı siyah-beyaz tekniği camın her iki tarafındaki dünyayı birbirine bağlayarak optik illüzyonu güçlendiriyor. Siz de renkli fotoğraflarınızı internette paylaşmadan veya bastırmadan önce bunlara filtre eklemeyi deneyebilirsiniz. App Store ve Google Play'den Canon Mini Print uygulamasını mobil cihazınıza indirip popüler filtreler, çerçeveler ve efektler ile benzersiz görüntüler oluşturup ardından bunları Canon Zoemini S ile bastırabilirsiniz. Daha fazla ilham almak için #FreeYourStory merkezine göz atın.

Etkili Perspektif kazananı

Şapka ve güneş gözlüğü takan küçük bir çocuk, gökyüzünde kırmızı beyaz duman izleri bırakan Türk F-16 savaş jetlerinin gösterisinde ellerini çırpıyor.

Bu karenin açısı ve kompozisyonu, Muhammet'in Etkili Perspektif kategorisinde birinci gelmesini sağladı. © Muhammet Samet Yılmaz

Muhammet Samet Yılmaz, #FreeYourStory Etkili Perspektif kategorisinin kazananı olarak seçildi. Muhammet, bu yarışmayı Türk F-16 savaş uçağı pilotlarının hünerlerini sergilediği etkileyici bir kareyle kazandı. "Bir çocuğun gösteriyi gururla izlediğini gördüm ve görüntü aklımda hemen canlandı. Hızlıca güzel bir açı belirleyip deklanşöre bastım."

Muhammet, seyahat etmeyi seviyor ve yanından fotoğraf makinesini de eksik etmiyor. Bu sayede fotoğraf fırsatlarını görür görmez yakalayabiliyor. Bu da şansın önemli bir faktör olduğu etkili perspektif fotoğrafçılığında oldukça işine yarıyor. "Kazandığımı öğrenince çok sevindim. En başta inanamadım. E-postayı tekrar tekrar okuyup durdum," diyor.

Profesyoneller neler söylüyor?

"Hem jürideki diğer arkadaşlar hem de kendim Etkili Perspektif kategorisi kazananımızın fotoğrafındaki kişisel dokunuştan etkilendik," ifadelerine yer veriyor Wanda. "Ayna Selfie'si kazanında olduğu gibi bu da akıllıca bir görsel oyunla harmanlanmış olağan dışı bir aile resmiydi."

"Herkesin kendini bulabileceği bir görüntü," diye ekliyor Ulla. "Teknik farklı bir şey tabii ancak ben şahsen şaşırtıcı bir unsur ve hikaye anlatıcılığı bekliyordum fotoğraflardan. Bu fotoğraf da bunu başarıyor.

"Yakın zamanlarda yaptığım bir atölyeye katılanlarla da etkili perspektif temasını çalışmıştık aslında. Bence herkes bunu okuyup hem bu tekniği hem de ayna selfie'si temasını deneyerek kendilerini fotoğrafçılık konusunda farklı düşünmeye zorlamalı."

Mike da bu sözlere katılıyor: "Özellikle de dünya olarak içinde bulunduğumuz durumu düşününce, kalıpların dışına çıkabilen birini görmeyi umuyordum. Birçok kişi yarışmaya arka bahçelerinde çektikleri fotoğraflarla katılmıştı. Bu da bize yaratıcılığa her yerde ulaşabileceğimizi gösteriyor diye düşünüyorum.

"Yarışmayı kazanan iki fotoğrafta da hoşumuza giden şey fotoğrafların tanıma uyuyor olmasıydı; fotoğrafa bakarken etkili perspektif karesiyle yakalanan hikaye ve duyguyu gerçekten de hissedebiliyorduk."

Bir adam silüeti, batan güneşe dokunuyormuşçasına parmağını uzatıyor.

Etkili Perspektif yarışmasında ikinci gelen Fatih Ekmen'in silüeti, güzel gün batımına ilginç bir katman katıyor. © Fatih Ekmen.

Yukarıdan çekilen karede, spor kıyafetleri giymiş bir kadın mavi bir bloka tırmanıyor gibi duruyor.

Yarışmada ikinci gelen Angelika Arkuszynska, fotoğrafını yukarıdan çekerek konusunun dik bir duvara tırmandığı illüzyonunu yaratmış. © Angelika Arkuszynska

Kendi etkili perspektif fotoğraflarınızı nasıl çekebilirsiniz?

Etkili perspektif, fotoğraf makinesi kontrollerini iyice kavramaktan ziyade daha çok doğru konuyu ve en iyi açıyı bulup tüm bunları bir uyum içinde yakalamakla alakalı. İkna edici bir sonuç elde etmek üzere fotoğrafınızı çekmek için çömelmeye, yere yatmaya veya yüksek bir açı bulmaya hazırlıklı olun.

Genelde en iyi fikirler basit olanlardır. Bu nedenle bir fırsat yakaladığınızda hikayenize değer katmayan sahne unsurlarını karenin dışında bırakmanın yollarını arayın. Ölçekle oynamayı deneyin: Küçük bir konuyu arka plandaki ayrıntılara kıyasla daha büyük göstermek istiyorsanız geniş bir lens ile konuya yaklaşmanız veya uzakta durup fotoğraf makinenizle zum yapmanız gerekebilir. Kareye kendinizi bile dahil edebilirsiniz. Bir kolunuzu fotoğraf makinesinin önüne doğru götürüp uzaktaki bir nesneyle etkileşime geçiyormuşsunuz gibi yapmayı deneyin.

Etkili perspektif temalı fotoğraf ve videolarınızı Instagram'da paylaşıyorsanız #FreeYourStory etiketini kullanmayı unutmayın. Çekimlerinizi görmek istiyoruz!


Yazan: Marcus Hawkins

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

  • YARATICI BASKI

    Paperboyo ile eğlenceli baskılar

    Oynayın, baskı alın ve paylaşın: Instagram yıldızı Paperboyo Canon SELPHY Square QX10 ile denemeler yapıyor.

  • YARATICI BASKILAR

    En iyi Canon taşınabilir yazıcılar

    Hangisinin size uygun olduğunu bulmak için Canon'un kompakt yazıcı serisini keşfedin.

  • HIZLI FOTOĞRAF MAKİNELERİ

    Taşınabilir yazıcılarla yaratıcılığınızı konuşturun

    Instagram fenomeni Joel Thorpe, baskılarını fotoğraflarına dahil etmek için bir Canon Zoemini S kullandığından bahsediyor.

  • YARATICI BASKI

    Planlayın, denemeler yapın ve baskı alın

    SELPHY Photo Layout uygulamasının heyecan verici el işi projeleriniz için beyin fırtınası yapmanıza nasıl yardımcı olabileceğini keşfedin.