Influencer Joel Thorpe taking a selfie on the Canon Zoemini S on Brighton beach front.

ŞİPŞAK FOTOĞRAF MAKİNELERİ

Şipşak fotoğraf makineleriyle tarzınızı geliştirin: Bir fenomenden en önemli ipuçları

Instagram'da sosyal etki sahibi isimlerden Joel Thorpe'un özgün fotoğrafçılık tarzı, 15. doğum günü için kendisine hediye edilen fotoğraf makinesiyle ve çektiği bazı fotoğrafları internette paylaşmasının ardından gelişmeye başladı. "Aslında ne yaptığımı bilmiyordum ancak fotoğraf çektikçe kendimi daha da geliştirdim," diyor Joel. "O zamanlar Instagram yeni sayılacak bir platformdu; bu yüzden takipçi topluluğum hızla büyüdü."
İngiltere'nin Brighton şehrinde yaşayan Joel, üniversitede sinematografi eğitimi almaya başlamadan önce kendine bir yıl zaman ayırmaya karar vermişti. Ancak bu süreçte fotoğrafçılık tutkusu iyice kendini gösterince, Joel bir yılla yetinmedi ve tutkusunun peşinden gitti. O şimdi turizm heyetleri, oteller ve küresel markalar için içerik oluşturuyor.
22 yaşındaki sanatçı, yakın zamanda sokak fotoğrafçılığında baskıları kullanarak denemeler yapmaya başladı. Joel, benzersiz bir odak noktası oluşturmak için fotoğraf sahnesine, o sahneyi elinde tuttuğu fotoğrafını yerleştiriyor. Joel: "Aslında mesele, fotoğraf çekmeye neden başladığım," diyor ve ekliyor: "İşin kariyer yönü bir yana, fotoğrafçılık benim için temelde deneyimlerin ve güzel anıların yitip gitmesine engel olmanın bir yolu. Bir fotoğrafın fiziksel baskısına sahip olmanın nostaljik bir yanı var ve bu sayede anıların biraz daha uzun süre bizimle kaldığını hissediyorum. Bu yüzden bir süre önce, baskı aldığım ve elimde tuttuğum fotoğraf karelerini fotoğraflara eklemeye başladım. Tüm mesele o anılara tutunmak."

Yaşadığı şehir olan Brighton'da çekim yapan Joel, şehrin simgelerini fotoğraflarken arka plandaki sahneyi Canon Zoemini S'yi kullanılarak aldığı baskılarla yansıtarak fotoğraflarına farklı bir yaratıcı boyut kattı.

Joel, taşınabilir ve hafif olduğu için cep boyu 8 megapiksel Canon Zoemini S şipşak fotoğraf makinesini tercih ediyor. "Kullanımı gerçekten kolay ve kompakt tasarımını seviyorum. Bu kadar küçük ve ince bir cihaz olmasına rağmen pek çok özelliğe sahip," diyor Joel.

Joel, bir sosyal medya markası oluşturmaya yönelik ipuçlarını paylaşıyor ve fotoğraflarıyla diğer fotoğrafçılara baskı denemeleri yapmaları konusunda neden ilham vermeyi umduğunu anlatıyor.

Kendi tarzınızı geliştirin

İlgili makaleler
Giuseppe Esposito-Rodrigues taking a photo of a shop window, showing passers by in the reflection.

SOKAK FOTOĞRAFÇILIĞI

Dışarı çıkın: Sokak fotoğrafçılığına dair ipuçları

Sokak fotoğrafçısı Giuseppe Esposito-Rodrigues'in sunduğu bu ipuçları ve tekniklerle sokağın gündelik büyüsünü yakalayın.

A scrapbook on a table filled with instant camera prints with a Canon Selphy Square QX10 printer.

YARATICI BASKILAR

Baskı alırken eğlenin ve fotoğraflarınıza hayat verin

Fotoğraflarınıza nasıl yaratıcılık katacağınızı keşfedin ve Canon Selphy Square QX10 yazıcı ile yaratıcı fotoğraflarınızı anında yazdırın.

A cat and koala printed on PIXMA TS5350 printer.

BASKI VE SANAT

@Paperboyo ile işleyin, yaratın, gösterin.

Instagram yıldızı Paperboyo ile farklı medya türlerinin yaratıcılığa nasıl ilham verebileceğini keşfedin.

Her sahne bu tür görüntülere uygun değildir. "Genellikle cesur ve çarpıcı bir görüntü yakalamak istiyorsunuz. Nesnenize yaklaşın ve odak noktasının size daha iyi bir sonuç vereceğinden emin olun. Fotoğrafa bakan kişilerin neye baktıklarını anlayabilmeleri için arka plandaki görüntüyü net bir şekilde tanımlayabilmelisiniz," diye ekliyor Joel.

"Bu, insanların size ait olduğunu anlayacağını umduğunuz tutarlı bir tarz yaratmakla ilgili," diyor. Ancak tutarlılık, yeni teknikleri benimsemekten korkmanız anlamına gelmiyor. Joel bu konuda: "Hala çalışmalarımda orijinal konseptleri uygulayarak standarttan sıyrılmaya çalışıyorum," yorumunda bulunuyor. Canon Zoemini S'nin çok yönlülüğü, Joel'in çeşitli yeni yaratıcı teknikleri denemesine olanak tanıdı. Joel'e göre: "Bu cihazla dünya avuçlarınızın içinde."

Joel ayrıca: "Anıların fiziksel halde daha uzun süre dayandığını hissediyorum; bu yüzden, denemeler yapmaya ve nostaljik bir hava katmak için elimde tuttuğum baskıları fotoğraflarıma eklemeye başladım. Bu şekilde fotoğraflarınıza daha fazla yaratıcılık katabiliyor ve bakan kişiye odaklanılacak farklı bir nokta sunabiliyorsunuz," diye ekliyor.

Yalnızca hedef kitlemizin beğeneceğini düşündüğümüz fotoğraflar çekmek yerine kendi vizyonunuzu izlemeniz gerektiğini belirten Joel: "Sosyal medyada olumlu geri bildirim almak ve takipçilerinin ne tür fotoğrafları beğendiğini görmek çok güzel," diyor ve ekliyor: "Ancak gerçekte sizin ne yaratmak istediğiniz üzerine düşünmeniz gerektiğine inanıyorum. Diğerler fotoğrafçıların yaptıklarına bağlı kalarak sıradan bir fotoğrafçı olmak çok kolay. Orijinalliğinizi koruduğunuz ve keyif aldığınız şeyi yapmayı sürdürdüğünüz sürece gerisi gelecektir."

Kompozisyonun önemi

Joel, fotoğraflarında basılı fotoğrafları eliyle tutarak görüntülerine kişisel bir dokunuş ve ekstra derinlik katıyor. Bu sayede, bir nesneyi sıradan şekilde fotoğraflamaktansa daha unutulmaz bir son görüntü ortaya koyuyor.

Joel, kompozisyonlarını baskı eklemek üzere oluşturuyor ve genellikle sığ alan derinliğiyle (küçük bir odak bölgesi) çekim yapıyor. Böylece, görüntünün merkezindeki baskı odakta yer alırken arka plan bulanıklaşıyor. "Fotoğrafın bir baskısını alıyor, bu baskıyı merkeze yerleştiriyor ve daha sonra Canon EOS-1D X Mark II'mle [şimdi yerini Canon EOS-1D X Mark III aldı] yeniden çekim yapıyorum. Fotoğrafa bakan kişi, basılı fotoğraf ve arka plan arasındaki benzerlik nedeniyle konumu tanıyor," şeklinde özetliyor Joel.

"Önemli olan, görüntünün yeterince iyi olmasını sağlamak. Dijital fotoğraf makineleriyle ardı ardına çekim yapmaya devam edebilirsiniz ancak fiziki fotoğraflar söz konusu olduğunda, üzerinde çalışabileceğiniz kadar iyi bir görüntü ortaya koymak için gerçekten uğraşmanız gerekiyor.

Canon Zoemini S'den gerçekten etkilendim," diye ekliyor Joel. "İster 'altın saatte' ister gün ışığında, renkler tıpkı gözünüzle gördüğünüz gibi. Bu her zaman, çekim yapmak ve doğru pozlamak için sağlaması zor bir koşuldur. Vizörü kullanarak kompozisyon oluşturmak oldukça kolay. Kompozisyon ise planladığım konsepti elde etmek ve baskının arka plana uygun görünmesini sağlamak için doğru olduğundan emin olmam gereken temel unsur."

Zevkinize özel tasarımlar oluşturarak denemeler yapın

An infographic showing how the Canon Zoemini S can be used with the Canon Mini Print App.
Joel, Canon Zoemini S'yi Bluetooth üzerinden akıllı telefonuna bağlamak için Canon Mini Print uygulamasını kullandı. "Kullanımı gerçekten çok kolay. Çektiğim fotoğrafları uygulamaya yükleyebiliyorum ve Yazdır'a basarak çok iyi sonuçlar elde edebiliyorum," diyor Joel. Baskılar çıkartma olarak da kullanılabiliyor. "Gerçekten çok yaratıcı olabilirsiniz," diyen Joel, son olarak: "Duvarınızı çıkartmalarla doldurabilir veya dizüstü bilgisayarınızı ya da telefonunuzu süsleyebilirsiniz," diye ekliyor.

Joel, daha da benzersiz görüntüler oluşturmak, fotoğraflarına çerçeveler, filtreler, metinler ve karalamalar eklemek için akıllı telefonuna yüklediği ve Bluetooth ile Canon Zoemini S'ye bağlı olan Canon Mini Print uygulamasını kullanıyor. Farklı bir açıdan çekim yapmak istediğinde, Canon Zoemini S'nin yerini ayarladıktan sonra uygulamanın otomatik zamanlayıcı ve uzaktan çekim seçeneklerini kullanabiliyor.

Joel, istediğiniz sonucu alana kadar Canon Zoemini S ile denemeler yapmanızı öneriyor. "Baskı üzerinde deneyime farklı bir boyut katan kare kırpma özelliğini kullanabilirsiniz. Ayrıca iç mekan kullanımı için harika olan halka flaş özelliği de mevcut," diye ekliyor. "Söz konusu yaratıcı tarzlar olduğunda, cihaz çok yönlülüğüyle öne çıkıyor. Standartların dışında düşünebiliyorsanız yapabileceğiniz çok fazla şey var. Sadece dışarı çıkın, keşfedin, fotoğraf çekin ve neler olduğunu görün." 

Yazar: Tamzin Wilks