DOĞA FOTOĞRAFÇILIĞI

Işık ve gölge ile oynama: Siyah-beyaz doğa fotoğrafçılığı

Canon Marka Elçisi Helen, PowerShot G7 X Mark III fotoğraf makinesiyle nasıl çarpıcı siyah-beyaz doğa fotoğrafları çektiğini açıklıyor.
Örümcek ağının üzerinde ışığı yansıtan su damlacıkları.

Dünyayı siyah-beyaz görmenin nasıl bir şey olduğunu hiç düşündünüz mü? Londralı aile portresi fotoğrafçısı ve Canon Marka Elçisi Helen Bartlett, bu stili tercih ediyor. İşini kurduğu 2003 yılından bu yana karşısına çıkan yüzlerin ve sahnelerin üzerine düşen ışığın ve gölgelerin derinliği üzerinde çalışan Helen için siyah-beyaz çekimler imza haline geldi.

Helen, İngiltere'deki Covid-19'a bağlı kapanmalar sırasında aile portreleri çekmek yerine, Kuzey Londra'daki evinin yakınlarında yaptığı yürüyüşlerde siyah-beyaz doğa fotoğrafçılığı denemeleri yapmaya başladı. Gizli dokular, arkadan aydınlatılan yapraklar, çiyle kaplı örümcek ağları ve dramatik orman silüetlerinden oluşan fotoğraflarını Instagram hesabındaki "Off Duty" başlıklı Öne Çıkanlar bölümünde paylaşıyor. Bunların çoğu, Canon PowerShot G7 X Mark III fotoğraf makinesiyle çekildi.

Kompakt bir fotoğraf makinesiyle çekim yapmak Helen'ın stilini geliştirmesine yardımcı oldu ve onu yeni tekniklerle denemeler yapmaya teşvik etti. Helen burada sürecin nasıl ilerlediğini anlatıyor ve çarpıcı siyah-beyaz doğa görüntülerini nasıl yakalayabileceğinize dair tavsiyeler sunuyor.

1. Yeni bir bakış açısı kazanın

Güneşe karşı silüetleri görünen birbirinin aynısı beş çiçeğin yakın plan siyah-beyaz fotoğrafı.

Canon Elçisi Helen Bartlett, Londra'daki kapanma sırasında siyah-beyaz doğa fotoğrafları çekmek için kompakt Canon PowerShot G7 X Mark III fotoğraf makinesini kullandı ve böylelikle yepyeni bir dünyaya adım attı. Canon PowerShot G7 X Mark III ile 1/800 sn, f/10 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir. © Helen Bartlett

Kompakt fotoğraf makinelerinin fotoğrafçılara sunduğu avantajlar boyut, çok yönlülük ve fotoğrafları kolay ve hızlı bir şekilde paylaşma kapasitesidir. Ayrıca kusursuz bir görüntü oluşturma baskısı da azaldığından, daha rahat bir deneyim sunar.

Helen, "Canon EOS-1D X Mark III'ü cebime koyamadığım için uzun zamandır telefon ile profesyonel fotoğraf makinesi arasında bir çözüm arıyordum," diyor. "İş için kullandığım fotoğraf makinesi, genel olarak parkta yürürken kullanamayacağım kadar büyük. Telefonumla çektiğim görüntüleri bilgisayarımda açtığımda ya da bastırmak istediğimde bunların yeterli kaliteye sahip olmadıklarını görmek gerçekten canımı sıkıyordu.

"Kapanma sırasında bir Canon PowerShot G7 X Mark III satın aldım ve günlük yürüyüşlerimde yanıma alarak bu makineyi yakından tanıma fırsatı buldum.

"Daha fazla fotoğraf çekmemi, dünyaya farklı bir gözle bakmamı ve daha fazla ayrıntıyı fark etmemi sağlıyor. Biraz daha rahat olmayı ve endişelenmemeyi öğrendim. Bu fotoğrafları müşterilerim için değil kendim için çekiyorum. Dolayısıyla sonucun istediğim gibi olup olmaması önemli değil. Artık kompakt bir fotoğraf makinesi olmadan ne yapacağımı hayal edemiyorum."

Canon PowerShot G7 X Mark III, onu akıllı bir telefondan çok DSLR veya aynasız bir fotoğraf makinesine daha yakın hale getiren büyük 1,0 tipi bir sensöre sahip.

2. Işık hakkında edinebildiğiniz kadar bilgi edinin

Karanlık arka planın önündeki yabani Frenk maydanozu saplarının siyah-beyaz bir fotoğrafı.

Canon PowerShot G7 X Mark III, Helen'ın kit çantasının önemli parçalarından biri haline geldi. "Kompakt modeller ileri seviye DSLR veya aynasız fotoğraf makineleriyle aynı olmasa da, benim için bunlar ve telefonum arasında mükemmel işlevler sunuyor," diyor. Canon PowerShot G7 X Mark III ile 1/500 sn, f/3,2 ve ISO 160 değerlerinde çekilmiştir. © Helen Bartlett

Çim üzerinde vurgu ve gölgeler oluşturan güneş ışıklarının yakın plan siyah-beyaz bir fotoğrafı.

"İnsanlar fotoğrafçılık yolculuklarına başladığında ışığı görmeyi öğrenmek en zor işlerden biridir," diyor Helen. "Ama ışığı aramaya başladığınızda ve fotoğrafını çekebilmek için zaman tanıdığınızda onu daha iyi fark etmeye başlarsınız." Canon PowerShot G7 X Mark III ile 1/2.000 sn, f/2,8 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir. © Helen Bartlett

Helen, siyah-beyaz doğa fotoğrafları çekmek istiyorsanız ışık hakkında bilgi edinmenizi öneriyor. "İster fotoğraf makinenizle dışarı çıktığınızda, ister evde olduğunuzda her gün bir fotoğraf çekin," diyor. "Bu sadece mutfağınızda duran bir bardak suya ışığın nasıl düştüğünü gösteren bir fotoğraf olabilir. Ama bunu her yaptığınızda ışığa daha fazla dikkat edeceksiniz."

Işıkla oynamak, siyah-beyaz çekimler yaparken derinlik hissi verir ve dikkat çekici görüntüler oluşturur ve bununla denemeler yapmanın pek çok yolu vardır. "Siyah-beyaz çekimlerde gerçekten iyi sonuçlar veren arka aydınlatmayı bulmaya çalışın. Ayrıca kontrast ve pozlamayla oynamaktan da çekinmeyin," diyor Helen. "Oldukça parlak bir çekim için pozlamayı artırıp ardından düşürün. Böylelikle canlı ve dinamik görüntüler için gerekli vurguyu elde edebilirsiniz."

3. Kadrajda olana odaklanın

Arka planda benzer bulanık otlarla bir kandıra otunun yakın plan siyah-beyaz fotoğrafı.

"Sadeliğini sevdiğim için siyah-beyaz fotoğrafçılık hep ilgimi çekmiştir," diyor Helen. "Soyut olmasını ve durup şekillerle dokulara daha yakından bakmanızı sağlamasını seviyorum." Canon PowerShot G7 X Mark III ile 1/400 sn, f/2,8 ve ISO 640 değerlerinde çekilmiştir. © Helen Bartlett

Ormanda üç uzun ve yapraklı ağacın siyah-beyaz bir fotoğrafı.

Helen'ın Canon PowerShot G7 X Mark III'ün en sevdiği yanlarından bir tanesi de kompakt boyutu. "Onu cebime sığdırabilmem önemli" diye açıklıyor. Canon PowerShot G7 X Mark III ile 1/800 sn, f/2,8 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir. © Helen Bartlett

Siyah-beyaz çekim yapmak, dikkat dağıtıcı tüm renk veya unsurları ortadan kaldırarak Helen'ın kadrajındaki konuya odaklanmasına yardımcı oluyor. Bu da renkler olmadan şehirde doğa fotoğrafçılığı denemek için başka bir mükemmel neden.

"Bu fotoğraf makinesi hızlı f/1,8 maksimum diyafram açıklığına ve Wi-Fi bağlantısına sahip. Bu sayede beğendiğim fotoğrafları telefonuma göndererek düzenleyebiliyorum," diye devam ediyor Helen. "İzin günümdeysem bilgisayarımın başına geçmem gerekmiyor."

Helen için çok yönlü bir lens, makro modu ve Wi-Fi özellikleri Canon PowerShot G7 X Mark III'ün değerli özelliklerinden yalnızca birkaç tanesi. Işığı tek renk "görebilmek" için fotoğraf makinesiyle siyah-beyaz modda çekimler yapan Helen, "Boyutları, ağırlığı ve esnek olması gerçekten mükemmel," diyor. "Ağaç, çiçek ve vahşi yaşam fotoğrafları çekiyorsanız makro özelliği de mükemmel.

"Tüm dünyam siyah-beyaz ve buna bayılıyorum," diyor Helen. "Genellikle renkli fotoğraflarda önemli olan renklerdir. Ama ister insan, ister bina ya da ağaç olsun siyah-beyaz fotoğraflarda önemli olan konudur. "Bu teknik örneğin, bir parkta çekim yaparken arka plandaki tüm parlak renkli, dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırır. Siyah-beyaz görüntüler her zaman ilgimi çekmiştir. Ne de olsa doğada her zaman yeterince renk var!"

4. Farklı tekniklerle denemeler yapın

Bu siyah-beyaz fotoğrafta ormanda karla kaplı ağaçlarla çevrili bir patika görülüyor.

"PowerShot G7 X Mark III fotoğraf makinenizdeki tüm ayarlarla denemeler yapın, kullanmak isteyeceğinizi düşünmediğiniz özellikleri bile kullanın," diyor Helen. "Dahili flaşla farklı açılardan çekimler yapmayı veya makro özelliğini kullanmayı deneyin. Yerinizi değiştirin ve ışığın nasıl düştüğüne dikkat edin." Canon PowerShot G7 X Mark III ile 1/500 sn, f/2,8 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir. © Helen Bartlett

Üzerine düşen sabah çiyiyle parıldayan bir örümcek ağının yakın plan siyah-beyaz fotoğrafı.

"Fotoğraflarınızı sosyal medya üzerinden paylaşacaksanız dahili Wi-Fi özellikli bir fotoğraf makinesine sahip olmak gerçekten önemlidir," diyor Helen. "Ekstra çaba sarf etmeden fotoğraflarınızı telefonunuza çok hızlı bir şekilde gönderebilirsiniz." Canon PowerShot G7 X Mark III ile 1/2.000 sn, f/3,5 ve ISO 800 değerlerinde çekilmiştir. © Helen Bartlett

Kompakt bir fotoğraf makinesi kullanmak Helen'ı farklı teknikler denemeye ve fotoğrafçılığa farklı bir gözle bakmaya teşvik etmiş. "Bu, denemeler yapmanın harika bir yolu," diyor Helen. "Örneğin, flaşlı fotoğrafçılık repertuvarımda yok. Ama yılbaşı döneminde kar yağarken Canon PowerShot G7 X Mark III'ün dahili flaşını kullanarak bir dizi fotoğraf çektim.

"Farklı açılar denemek ve yere eğilip çimlerin arasından çekim yapmak eğlenceliydi ve 180 derece eğilebilen ekranla çok kolaydı. Ayrıca Canon PowerShot G7 X Mark III otomatik (A), Diyafram Açıklığı Önceliği (Av) veya tam Manuel (M) modlarına da sahip. Yani yeni başlayanlar kullanımı kolay kontroller sayesinde fotoğrafçılığı öğrenebilir ve kendilerini geliştirebilir. Aynı zamanda otomatik ve manuel arasında bir çekim modu olan P moduna (Programlı Otomatik), Akıllı Otomatik moda ve yeni başlayanların teknik becerilere ihtiyaç duymadan mükemmel fotoğraflar elde etmesini sağlayan farklı ve yaratıcı sahne modalarına da sahip."

Fotoğraf makinenizin özellikleri ve bu özelliklerin nasıl kullanıldıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek için Canon Fotoğraf Rehberi Uygulamasını indirin.

Arkasında havada donmuş su damlacıklarıyla bir göletteki halka şeklinde dalganın siyah-beyaz fotoğrafı.

"Dışarı çıkıp fotoğraf çekmeye başladıysanız ve neyin fotoğrafını çektiğinizi önemsemiyorsanız birkaç hafta sonra benzer şeylerin ilginizi çektiğini görürsünüz," diyor Helen. Canon PowerShot G7 X Mark III ile 1/1.600 sn, f/2,8 ve ISO 3.200 değerlerinde çekilmiştir. © Helen Bartlett

Bu yakın plan siyah-beyaz fotoğrafta eğrelti otuna benzer bitkinin ince yaprakları ayrıntılı olarak görülüyor.

Helen, kompakt fotoğraf makinesiyle eğlenirken profesyonel becerilerini geliştirmesini sağlayan kişisel doğa fotoğrafçılığını "fotoğraf taslakları" olarak tanımlıyor. Canon PowerShot G7 X Mark III ile 1/640 sn, f/2,8 ve ISO 200 değerlerinde çekilmiştir. © Helen Bartlett

Sanatçılardan ilham alınarak geliştirilen "fotoğraf taslakları" Helen'ın doğayı gözlemlemesine yardımcı olan başka bir deneysel teknik. Bu konuda çektiği YouTube videosunda bu baskıdan uzak, hızlı ve eğlenceli çekim yönteminin gücünü anlatıyor.

"'Fotoğraf taslağı' fikri kısmen, bir sanatçı olan kuzenimden geldi," diye açıklıyor Helen. "Sanatçılar yeni bir çalışmaya başlarken büyük ihtimalle eklemek istedikleri pek çok ayrıntının veya fikrin taslaklarını çıkarır. Kuzenim bu süreci kaleminle keşfe çıkmak olarak tanımlıyor. Fotoğrafçılık açısından baktığımda bunun gerçekten iyi bir yaklaşım olacağını düşündüm.

"Örneğin parkta, portre çekimlerime dahil edebileceğim yeni ve mükemmel görüş açıları bulabilirim. Instagram'da gördüğüm su birikintisi desenleri gibi tekniklerin nasıl yapıldığını ve en iyi sonuçların nasıl elde edildiğini görmek için bunlarla denemeler yapabilirim."

Ormandaki bir ağacın taş duvara vuran gölgesinin siyah-beyaz bir fotoğrafı.

"'Off Duty' projem, tamamıyla iş dışında çektiğim fotoğraflardan oluşuyor," diyor Helen. Canon PowerShot G7 X Mark III ile 1/125 sn, f/5 ve ISO 125 değerlerinde çekilmiştir. © Helen Bartlett

Bu siyah-beyaz manzara fotoğrafında, bulutlu gökyüzündeki güneş aşağıdaki büyük ağaç silüetlerine vuruyor.

"'Off Duty' çalışmamı kişisel bir proje olarak düşünmemiştim ama sanırım öyle," diyor Helen. "Bu, fotoğraf makinemle yorumladığım anları sakladığım bir yer oldu." Canon PowerShot G7 X Mark III ile 1/2.000 sn, f/10 ve ISO 125 değerlerinde çekilmiştir. © Helen Bartlett

"Görece kasvetli bir parkta çekim yapıyorsanız görüntüyü öne çıkarmak için ışığa ihtiyaç duyarsınız," diye devam ediyor Helen. "Işığın nesnelerin kenarlarına vurduğu, görüntüye şekil ve atmosfer kazandırdığı noktaları arayın. Günün başında veya sonundaki gibi ışığın az olduğu bir ortamda çekim yapmayı deneyin. Ne kadar çok çekim yaparsanız o kadar çok ayrıntı görürsünüz ve bu süreç o kadar heyecanlı hale gelir."

Stiliniz zamanla gelişecektir ve bunun sonucunda Helen'ın "Off Duty" serisi gibi kişisel projeler bile oluşturabilirsiniz. "Nelerin fotoğrafını çekeceğinizi ilgi alanlarınız belirleyecektir. Ayrıca ne kadar çok fotoğraf çekerseniz o kadar çok konu görmeye başlarsınız," diyor Helen. "Fazla düşünmeyin, yalnızca dışarı çıkın ve eğlenin."


Yazan: Lorna Dockerill

İlgili Ürünler

İlgili Makaleler

  • Siyah-beyaz fotoğrafçılık

    Siyah-beyaz fotoğrafçılığa dair ipuçları

    Düğünler ve manzaralardan spora ve portrelere kadar çarpıcı siyah-beyaz görüntülerin nasıl çekileceğini keşfedin.

  • DIŞ MEKAN

    Munro Moonwalker dağ manzaralarını nasıl çekiyor?

    Renkli makrolardan sisle kaplı dağ zirvelerine kadar Alan Rowan'ın mükemmel doğa fotoğraflarını yakalamak için Canon PowerShot SX740 HS'yi nasıl kullandığını buradan keşfedin.

  • SİYAH-BEYAZ FOTOĞRAFÇILIK

    Uzun pozlamalı siyah-beyaz çekim yapma

    Stephen McNally'nin uzun pozlamalı mistik siyah-beyaz fotoğrafları nasıl çektiğini keşfedin.

  • SİYAH-BEYAZ FOTOĞRAFÇILIK

    Dünyayı monokrom fotoğraflamak

    Renk körü fotoğrafçı Chris Ward, ince detaylara odaklanan görüntülerin nasıl oluşturulacağını anlatıyor.