VİDEO TEKNİKLERİ

Belgesel Hazırlamak: Profesyoneller gibi çekim yapmak için adım adım rehberlik

Ödüllü belgesel yapımcısı ve Canon Elçisi Joel Santos, video hikaye anlatımıyla ilgili en önemli ipuçlarını paylaşıyor.
Canon fotoğraf makinesiyle bir ormanda eğrelti otları arasında diz çöken Canon Elçisi Joel Santos.

Herkesin anlatacak bir hikayesi vardır. Kendi hikayenizi paylaşmak için Canon EOS fotoğraf makinesiyle çekilmiş yüksek kaliteli bir video belgeselden daha iyi ne olabilir? Canon Elçisi, ödüllü film yapımcısı ve fotoğrafçı Joel Santos büyüleyici hikayeleri keşfetmeyi ve bunları ekran üzerinde hayata geçirmeyi çok seviyor. Joel hem memleketi Portekiz'de hem de dünya çapında 50'den fazla televizyon belgeseli çekti ve yapımcılığını üstlendi. Bu yazıda, kendi belgesellerini yapmak isteyenler için en iyi ipuçlarını paylaşıyor.

1. Hikayenizi bulun

Canon fotoğraf makinesiyle büyük bir ağacın altında duran Canon Elçisi Joel Santos.

Portekizli seyahat fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Joel Santos, etkileyici görüntüler ve videolar yakalamakta usta.

Belgesel oluşturmaya başlamanın en kolay yolu, evinize ve kalbinize yakın bir hikaye anlatmaktır. Joel, geniş ailenizdeki insanlarla sohbet etmenizi ve onlara geçmişlerini sormanızı öneriyor. "Sohbet ettiğiniz kişi yaşlı biriyse ona sizin yaşınızdayken hayatın nasıl olduğunu ya da yaşadığı bir macerayı sorun," diyor. "Bu kişi sizden farklı bir kentte veya kırsal ortamda yaşayan biri de olabilir." Son bir yıldır çoğumuz için hayatın çok farklı olduğu göz önüne alındığında, buradan dokunaklı bir hikaye çıkabilir.

"Merakınızı ateşleyen ve daha fazlasını öğrenmek istemenizi sağlayan bir şey bulmalısınız. Bu gerçekleştiğinde, anlatılacak bir hikaye çıkacaktır. Arkadaşların ve aile üyelerinin deneyimlerine dayanan belgeseller oluşturma fikrini gerçekten seviyorum. Bazıları belgesellerin kişisel olmaması gerektiğini söylüyor ama bana kalırsa neden olmasın? Kim olduğunuzu gerçekten yansıtan bir şey hakkında güçlü bir fikriniz varsa ortada yapılacak bir belgesel var demektir."

2. En önemli faktör konum.

Bir arabanın önüne monte edilmiş, ormanın içinden geçen küçük bir yolu gösteren bir fotoğraf makinesi.

Joel, video aracılığıyla başarılı hikaye anlatımı konusunda tutkulu. "Orijinal bir hikaye ve bakış açısı bulun ve ardından her zaman daha fazlasını öğrenmek ve çektiğiniz her kareyi geliştirmek için tutkunuzun sizi yönlendirmesine izin verin," diyor. Joel'in video çekmeye dair en iyi ipuçları, bir belgeselcinin bir gününün nasıl geçtiğine dair fikir veriyor.

Mekan ve ışıklandırma her belgeselin temel taşlarıdır ancak hikaye anlatmak için egzotik bir mekana ihtiyacınız yoktur. Joel bunu, "Mesele pitoresk bir arka plana sahip olmakla ilgili değil, çünkü her hikaye temelde yaşandığı yerle bağlantılıdır," sözleriyle açıklıyor. "Belgesel çekiyorsunuz; dolayısıyla birinin evi ya da bir ofis olsun, hikayenin geçtiği mekana sadık kalmak daha önemli.

"Tıpkı fotoğrafçılıkta olduğu gibi, her şeyin sahne içinde nereye yerleştirildiğine dikkat etmeniz gerekiyor," diye ekliyor. "Renkler doğru mu? Birinin kafasından elektrik direği mi çıkıyor? Belgesel çekerken hikayeyi aktif olarak sahneye koymuyorsunuz ancak çekimleri mümkün olan en iyi şekilde oluşturabilmelisiniz. Sahnedeki tüm unsurları bir araya getirdiğinizde etkili oluyor mu?"

Joel'e göre ışık, video çekerken olduğu kadar fotoğraf çekerken de dikkat etmeniz gereken en önemli ham madde. "Konunuzu, konumunuzu ve bunların yansıttığı her şeyi şekillendirecek olan ışıktır. Her şey, izleyicileri içine çeken ve izlemek istemelerini sağlayan sihirli bir dikdörtgen ekrana dönüşür."

Ancak sahip olduğunuz kit ne olursa olsun, nerede olursanız olun canlı resimler çizebileceğinizi unutmayın. Bir konuyu arkadan aydınlatmak için doğal ışık kullanmak veya daha fazla gizem duygusu için derin gölgeler oluşturmak faydalıdır.

3. Hikayenizin örgüsünü görselleştirin

Bir ormanda eğrelti otlarının arasında diz çökmüş, Canon fotoğraf makinesiyle çekim yapan bir kadın.

Film çekerken net bir fikre sahip olmak ve hikayenizin örgüsünün nereye gideceğini bilmek hayati önem taşır ve önceden planlanabilir.

Etkili hikaye anlatımının anahtarı, her zaman ayrı çekimlerin daha sonra birlikte nasıl çalışacağını düşünmektir. Bu, evde belgesel çekmeye yeni başlıyor olsanız bile uygulaması kolay bir şeydir. Joel, "Aksiyonun nerede olacağını gösteren bir temel çekime ihtiyacınız var," diyor. "Ardından, yüz çekimi, yarım beden, tam beden, kişinin çevresiyle bağlantısı, kolları ve jestleri gösteren eylem ve tepki unsurlarına geçerek konuyu sunmanız gerekir. Çekim yaparken, her şeyi birlikte düzenlemeye başladığınızda farklı sahnelerin arasında nasıl bir geçiş olacağını düşünün. Aynı zamanda sürekliliği de göz önünde bulundurmak şart. Belgeselde birbirini takip eden farklı çekimler yapmak zorunda kalabilirsiniz."

"Her iyi hikayenin bir zirve noktası vardır. En vurucu belgeseller, izleyiciye ödüllendirildiği hissini veren bir çözümle bitenlerdir. Belgesel çekmek Instagram için video yapmaktan farklıdır. "Beğeni" almak için belgesel yapmıyorsunuz. Gazeteci ruhuna sahip olmanız, konuya ve mekana sadık kalmanız gerekiyor."

4. Benzersiz bir şey yaratın

Bir ormanda, ağaçların oluşturduğu kubbeye doğru çekim yapan bir kadın.

Video ile başladıysanız farklı tekniklerle denemeler yapın ve kendinize özgü bir şeyler yaratmaya çalışın.

Gökyüzünü kapatan ağaç dallarının göründüğü doğrudan yukarıya doğru çekilmiş bir fotoğraf.

Konunuzu gerçekten tanıyın ve ilginç yanlarını parlatın.

Joel, yeni başlayan bir belgesel yapımcısıysanız mümkün olduğunca orijinal olmanız gerektiğine inanıyor. "Hikayenin kendisi orijinal olmasa bile, onu algılama şekliniz benzersiz olacaktır. Başkasının tarzını taklit etmeye çalışmak yerine buna odaklanın ve sadece kendiniz olun.

"Ayrıca, derinlere dalarsanız karşılığını alırsınız. Filmini çektiğiniz kişiyle ilgili özel bir şey var mı? Bir belgeseli çarpıcı kılan bu türden bir unsurdur. Dolayısıyla mesele açık olmak, konunuzla etkileşim kurmak ve onda büyüleyici olanı bulmaktır."

5. Hareketli yaşam

Ormanda yosunlu kayaların arasında yürüyen bir kadın.

Nihai videonuzu daha dinamik hale getirmek için farklı açılardan çekim yaptığınızdan emin olun.

Joel'e göre hareket de hayati bir araç. "Çekeceğiniz sahne hareketsiz ve durağansa izleyici, ilgisini çabucak kaybeder. İlerleme duygusunu, zamanın geçtiği ve ilerlediği hissini aktarmanız gerekir.

"Farklı açıları denemek her zaman iyidir. Hayal gücünüzden en iyi şekilde yararlanın. Tek bir noktaya takılıp kalmayın; çekim yaparken özgürce hareket edin," diye devam ediyor. "Bir sahnede iki kişi varsa çekim pozisyonunuzu değiştirmek, hareketi ve tepkiyi yakalamanıza ve perspektif farklılıklarını güçlendirmenize yardımcı olabilir." En yeni Canon fotoğraf makineleri, video çekimi için son derece etkili elektronik görüntü sabitleme özelliğine sahiptir; bu sayede, dikkat dağıtıcı fotoğraf makinesi sarsıntısını ortadan kaldırmak için tripod kullanmanıza gerek kalmaz.

Canon EOS R5 ve EOS R6, fotoğraf makinesinde her türlü hareketi dengelemeye yardımcı olan sensör sabitleme özelliğine sahiptir. Zum lensler çekim sırasında odak uzaklığını değiştirmek için güçlü bir araç olabileceği gibi, video kaydı sırasında neredeyse sessiz bir şekilde odaklanmanıza olanak tanıyan yerleşik IS ve STM'ye sahip lensler de olabilir.

Joel, "Çekim pozisyonunuzu sık sık değiştirmek ritim duygusu kazandırabilir," diye ekliyor. "Görüş açılarında değişiklik olmayan bir belgesel o kadar zengin olmaz. Çekim yapmak yemek pişirmek gibidir; bazen bir şeyleri karıştırmanız gerekir."

6. Canon fotoğraf makinenizden en iyi şekilde yararlanın

"Benim sahip olduğum Canon EOS R5 gibi Canon fotoğraf makinelerinin yanı sıra Canon EOS M50 Mark II, Canon EOS 850D ve Canon EOS RP gibi daha uygun fiyatlı modeller, video çekimi için gerçekten iyi iş gören ve aynı zamanda kadrajdaki bir alandan diğerine akıcı ve net bir şekilde geçiş yapmanıza olanak tanıyan Dual Pixel CMOS otomatik odaklama özelliğine sahiptir. Bu fotoğraf makineleri, kadrajdaki hareketli konuları sürekli olarak takip edebilen Movie Servo AF özelliğine de sahiptir."

Öte yandan, Joel, kullandığınız her tekniğin hikayeyi iyileştirmesi gerektiğini vurguluyor. "Asla bir tekniği sırf kullanmış olmak için kullanmayın. İzleyicinin dikkatini belirli bir şeye çekmek istiyorsanız odak, en önemli şeylerden biridir. Bir balıkçıyı çekerken önce ağdaki bir balığa odaklanmak, ardından tepkiyi göstermek için odak noktasını balıkçının yüzüne kaydırmak isteyebilirsiniz."

Joel, yeni başladığınızda, farklı sinematik efektler yaratmak için diyafram kullanımında ustalaşmanızı önerir. "Işık ve pozlama ile birlikte diyafram, alan derinliğini kontrol eder. Geniş diyafram açıklıkları [düşük f değerleri], arka planı odaktan çıkararak dikkati konuya odaklamanıza yardımcı olabilir," diye açıklıyor. "Dar diyaframlar, hem yakındaki hem de uzaktaki nesnelerin aynı anda net olmasını istediğinizde kullanabileceğiniz büyük bir alan derinliği sağlar.

"Enstantane hızı söz konusu olduğunda, ideal olan genellikle kare hızının iki katının tersidir. Yani, saniyede 25 kare çekim yapıyorsanız 1/50 enstantane hızını hedeflemek en iyisidir. Daha yüksek bir enstantane hızı kullanırsanız hareketli nesneler akıcı bir şekilde hareket etmek yerine kesintili görünürler. Parlak ışıkta çekim yapıyorsanız kullanmak istediğiniz diyafram açıklığı ile yeterince yavaş bir enstantane hızını etkinleştirmeniz ve lense bir ND (nötr yoğunluk) filtresi takmanız gerekir. Karanlık koşullarda, hareketin bulanık çıkmasını engellediği ve görüntü kalitesini düşürebilecek yüksek bir ISO ayarı kullanma ihtiyacını ortadan kaldırdığı için daha yavaş bir enstantane hızı kullanmak işe yarayabilir."

Joel'in teknikleri işbaşında

  • Yaratıcı bir açılış çekimi, belgeselinizi konunun geçtiği yere konumlandırmanın yanı sıra dikkat çekici olmasını da sağlar. Burada Joel, arabasının kaportasına bir fotoğraf makinesi monte ediyor ve akıllı telefonundaki ücretsiz Canon Camera Connect uygulamasını uzaktan kumanda olarak kullanarak izleyiciyi sahneye çekiyor. Bir sonraki adım, filmin konusu olan kilit kişiyi tanıtarak bu kişiyi mekanda göstermek.
  • Yüz algılamalı otomatik odaklama hareket halindeki insanları çekerken insanların net görünmesini sağlamak ve ana odak noktası olduklarından emin olmak açısından harikadır. Harekete ayak uydurmak için oldukça hızlı bir Servo AF hızı kullanın. Odak noktasını sahnenin bir alanından diğerine geçirirken bunun tersi geçerlidir; bu, arka planı bulanıklaştıran dar bir alan derinliği kullanılarak vurgulanabilir. Bu sefer, yumuşak bir geçiş oluşturmak için daha yavaş bir Servo AF hızına geçin.
  • Video çektiğiniz için çekimde otomatik olarak hareket olacağını varsaymayın. Sabit nesneleri filme alırken izleyicinin ilgisini korumak için makineyi eğerek veya kaydırarak hareket yaratın. İlginç bir döner hareket efekti oluşturmak için eğme ve kaydırmayı bir arada kullanabilirsiniz.
  • Yüksek kontrastlı sahnelerde, parlak açık tonların beyaza dönüşmesi ve koyu gölgelerin siyaha dönüşmesi tehlikesi vardır. Daha dengeli bir genel pozlama elde etmek, parlak açık tonları iyi kullanmak ve gölgeleri güçlendirmek için Canon'un HDR (Yüksek Dinamik Aralık) çekim seçeneğini kullanın. Bir başka iyi numara da dairesel bir polarizasyon filtresi kullanmaktır. Bu, istenmeyen yansımaları ortadan kaldırır ve rengi güçlendirirken, filtreden geçen ışık iletimindeki azalma, daha geniş diyafram açıklıklarının kullanılmasına olanak tanır ve aşırı yüksek enstantane hızlarına duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır.
  • Son olarak, kendinizi konuşan kafalarla sınırlamayın. Her iyi film gibi iyi bir belgesel de tempoya ve ritme sahip olmalıdır. Farklı açılardan çekim yapmak için konumunuzu değiştirin veya elde çekimlerde fotoğraf makinesinin titremesini en aza indirmek için Canon'un Movie Digital IS özelliğinden en iyi şekilde yararlanın. Bu size çekim yaparken tek bir noktaya takılıp kalmak yerine hareket etme özgürlüğü verir. İş çekimle bitmiyor; çekimler arasında videoyu kesme şekliniz ve yaratıcı düzenleme unsurları sayesinde ekstra bir drama ve ilgi katmanı oluşturabilirsiniz.

İki Çinli karabatak balıkçısı, fenerler bulunan uzun teknelerde oturuyor.

Joel'in video ipuçlarını uygulamalı görmek için düşük ışıkta balıkçıları çekmekle ilgili bu hikayeye* bakın. Canon EOS 5D Mark IV ve Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM lens ile 24mm, 1/320 sn, f/2,8 ve ISO 3.200 değerlerinde çekilmiştir. © Joel Santos

Kısa sürede usta bir belgesel yapımcısı olmak için bir dahaki sefere fotoğraf makinenizle ilgi çekici bir hikaye anlatmak istediğinizde bu ipuçlarını aklınızda bulundurun.

*Yalnızca belirli dillerde.



Yazan: Matthew Richards

İlgili Ürünler

İlgili makaleler