Dinamik arka planlarda yüksek hızlı nesneleri dondurmaktan daha yavaş nesnelere hareket hissi eklemeye kadar, fotoğrafçılıkta panlama tekniğini kullanarak çekimlerinize hareket ve atmosfer kazandırabilirsiniz.
Fotoğraflarınıza yeni bir boyut katmak için panlama tekniğini herhangi bir fotoğraf makinesinde kullanabilirsiniz. Ayrıca fotoğrafını çektiğiniz konuların yüksek hızlı olması da şart değildir. Hareket bulanıklığı konuyu olduğundan çok daha hızlı hareket ediyormuş gibi gösterebileceğinden, nispeten yavaş nesnelere hareket hissi eklemek için panlama tekniği kullanılabilir.
Fotoğraf makinesiyle daha iyi panlama çekimleri yapmak için ipuçları ve teknikler
1. Panlama fotoğrafçılığı nedir?
Panlama, aksiyon fotoğraflarına gerçek bir hareket duygusu kazandıran yaratıcı bir tekniktir. Çok hızlı hareket eden konuları dondurmak için yüksek enstantane hızı kullanırsanız fotoğraf, çekildiği anda sahnede yer alan dramatik havanın bir kısmını kaybedecektir çünkü konu bir heykel gibi görünecektir. Ancak daha düşük bir enstantane hızı kullanırsanız ve fotoğraf makinesini konunuzla aynı hızda hareket ettirirseniz (veya panlarsanız) hareketli konuyu net bir şekilde yakalarken arka planı ve diğer statik konuları hafifçe bulanık hale getirirsiniz.
Panlama, fotoğrafınıza hız duygusu kazandırdığı gibi hareketli bir konuyu daha net yakalamanıza ve fotoğrafa bakan kişinin dikkatini konuya çekmenize veya görsel olarak cazip olmayan arka planları gizlemenize yardımcı olur. Amacınız ne olursa olsun fotoğraf makinesini panlama tekniğini bilmek daima işinize yarar. Bu tekniği, etkileyici sonuçlar elde edecek şekilde uygulamanın sırrı da pratik yapmaktır. Panlama tekniği için iyi fotoğraf makinesi kontrolü gerekir, yani bu teknikte deneyim çok önemlidir.
Her tür pist sporu panlama pratiği yapmak için uygun konulardır çünkü atletler, atlar, arazi motosikletleri veya yarış arabaları pistte her turda önünüzden geçerken becerilerinizi geliştirmek için pek çok çekim fırsatı yakalayabilirsiniz. Evde, bahçede oyun oynayan çocuklar veya evcil hayvanlar, hareketli konuları çekme denemesi açısından ideal fırsatlardır.
2. Panlama fotoğrafçılığı ayarları
Enstantane Önceliği (Tv) veya tam Manuel (M) Moda geçin ve enstantane hızınızı seçin.
İdeal hız; konunuzun ne kadar hızlı hareket ettiği, konunuz ile aranızdaki mesafe, kullandığınız lens ve elde etmek istediğiniz bulanıklık efekti miktarı gibi birçok unsura göre değişir. 1/60 sn. civarında bir enstantane hızıyla başlayın ve aksiyonu daha kolay takip ettikçe hızı düşürün. Daha fazla bulanıklık için en fazla 1/30 sn. ve daha az bulanıklık için 1/125 sn. hızını deneyin. Görüntü Sabitleyicinizi kapatmayı unutmayın; Mod 2 IS seçeneğine sahip bir lensle çekim yapıyorsanız sabitleyiciyi kullanın. Bu modda IS sistemi siz hareket ederken fotoğraf makinesinin yatay hareketlerini değil, dikey titremeleri düzeltir.
Bazı konuların tamamıyla bulanık hale gelmesini engellemek için daha yüksek enstantane hızları kullanmak gerekebilir. Örneğin, bir yarış arabası için bir bisikletçi için kullandığınızdan daha yüksek bir enstantane hızı gerekecektir. Konu hızlı hareket ediyor ve o hareket ederken siz de onu yakalamayı başarabiliyorsanız 1/200 veya 1/400 saniyelik enstantane hızı kullanarak oldukça fazla bulanıklık elde edebilirsiniz.
Manuel modda çekim yapıyorsanız iyi bir pozlama yakalamak için diyafram açıklığını da ayarlamanız gerekecektir. Enstantane Önceliği (Tv) ayarı ile fotoğraf makinesi işin bu boyutunu sizin için sağlayacaktır.
Sürücü modunu Sürekli mod olarak ayarlayın. Bu sayede hem önemli anları yakalama şansınız yükselir, hem de deklanşör düğmesine basmanızdan kaynaklanan fotoğraf makinesi titremesini en aza indirirsiniz.
3. Panlamalı fotoğraflarınız için planlama ve odaklama
Fotoğrafınızın arka planı bulanık olmalıdır; böylece arka plandaki ayrıntılar tek başlarına daha az dikkat çekecektir. Ancak konunuzun çerçevesi olacağından arka planın renkleri fotoğrafınızın önemli bir kısmını oluşturacaktır. Yapabiliyorsanız konunun öne çıkmasına yardımcı olmak için konuyla kontrast oluşturacak ve net şeritler olarak kaydedildiğinde işe yarayacak bir arka plan arayın. Konunun fotoğrafta olmadığı birkaç pratik denemesi, bu yöntemi kullanma potansiyelinin olup olmadığını ortaya çıkaracaktır. Çitler veya yol kenarı gibi yatay çizgiler fotoğrafa yapı kazandıracak ve daha yüksek bir hız hissi yaratacaktır. Düşük ışıkta çekim yaparsanız bulanık arka plan ışıkları, fotoğraflarınıza gerçekten etkileyici bir hava katabilir.
Panlama yaparken fotoğraf makinenizin yeniden odaklanmasını önlemek amacıyla, konuyu izlemek için makinenin AI Servo AF modunda otomatik odaklama özelliğini kullanın. Aksiyondan ne kadar uzakta olduğunuza bağlı olarak, Tek Noktalı AF'nin mi yoksa Bölge AF'nin mi daha iyi sonuçlar verdiğini belirlemek için denemeler yapmanız gerekebilir.
4. Panlama tekniğinizi geliştirme
- Seçtiğiniz arka planı karşınıza alın ve dengede durmak için ayaklarınızı omuz genişliğinde açın. Panlama sırasında vücudunuzun sadece üst kısmı hareket etmelidir; bu nedenle aksiyonu takip etmek için belinizle dönün.
- Sürekli çekimi kullanarak konu, istediğiniz çekim noktasına ulaşmadan hemen önce deklanşör düğmesine basın ve konunuz bu noktadan geçip gidinceye kadar çekmeye devam edin.
- Yavaş hareketlerle konunuzu takip edin ancak bunu sadece çekim sırasında yapmayın. Fotoğraf makinenizi ve vücudunuzu olabildiğince sabit tutarak dikey hareketleri en aza indirin, fotoğraf makinenizi eğmeyin ve konunuzu çekimin öncesinde, sırasında ve sonrasında takip edin. Bunun için LCD ekran yerine fotoğraf makinenizin (varsa) vizörünü kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır.
Panlama tekniği için alıştırma yapmanız gerekir; bu yüzden ilk görüntüleriniz yeterince iyi olmazsa endişelenmeyin. Bolca fotoğraf çekip neden bazılarının diğerlerinden daha iyi olduğu üzerine düşünerek öğrenebilirsiniz. Örneğin, sorun yanlış enstantane hızından mı kaynaklanıyor ya da konu fazla mı bulanık? Ardından öğrendiklerinizi, çekeceğiniz fotoğraflarda uygulayın.
Elbette, konunuza kusursuz bir şekilde odaklandıysanız ve arka plan hafifçe bulanıksa tekniği doğru uygulamışsınız demektir. Panlama tekniği her halükarda çok eğlencelidir ve dilerseniz elbette bir kez daha deneyebilirsiniz!
Gün ışığında panlama tekniğinde ustalaştıktan sonra panlamalı çekiminize ışık izleri ekleyerek yaratıcılığınızı geceleri de ortaya çıkarabilirsiniz.
Yazan: Marcus Hawkins
İlgili Ürünler
-
PowerShot SX740 HS
Her bir detayı 40x optik zum ve 4K Ultra Yüksek Çözünürlük ile cep boyutunda kompakt bir fotoğraf makinesiyle yakalayın. -
PowerShot G7 X Mark III
Takipçilerinizden büyük beğeni toplayacak mükemmel videolar ve fotoğraflar çekmenizi sağlayan bağlantı özellikli bir fotoğraf makinesi. -
EOS R7
Heyecan verici hızı ve görüntü kalitesini, geleceğe yönelik tasarlanan taşınabilir APS-C gövdesinde bir araya getiren bu fotoğraf makinesiyle vahşi doğayı keşfedin. -
RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM
Seyahat, vahşi yaşam, spor ve yaşam tarzı çekimleri için mükemmel olan geniş açılı-telefoto açılı EOS R serisi APS-C zoom lensi. -
RF 100-400mm F5.6-8 IS USM
Ağırlık taşımadan vahşi yaşamı ve aksiyonu yakalamak için çok yönlü, kompakt ve hafif, 5,5 stop'lu IS özelliğine sahip RF 100-400mm zum. -
RF 24-240mm F4-6.3 IS USM
Tek bir taşınabilir lenste büyük esneklik sunan, EOS R sistemine yönelik, çok yönlü 10x zum.