10 tips for family photography: A girl holds her hands up in a spray of water, the droplets blurred.

AİLE FOTOĞRAFÇILIĞI

Aile fotoğrafları için 10 ipucu

Helen Bartlett
Helen Bartlett

Aile fotoğrafçısı

Helen Bartlett, Birleşik Krallık'ın en saygın aile portresi fotoğrafçılarından biridir. Çalışmalarında flaş yerine sadece doğal ışık kullanır. Helen, zamana meydan okuyan aile fotoğrafları oluşturmak için çalışmalarının hepsini siyah beyaz üretir.

Uzun ve prestijli kariyeri boyunca öğrendiklerinden bazılarını bizimle paylaşmasını istedik. Kutlamalarda ve diğer zamanlarda ailenizin güzel fotoğraflarını nasıl çekebileceğinizi keşfetmek için yazımızı okuyun.

1. Telefonunuzu değil fotoğraf makinenizi hazır bulundurun

"Harika fotoğraflar çekmenin ilk adımı, yanınızda her zaman fotoğraf makinenizi taşımaktır. Akıllı telefonlar bugünlerde güzel fotoğraflar çekse de iyi bir fotoğraf makinesi, görüntüleriniz üzerinde daha fazla kontrole sahip olmanızı sağlar. Telefonların bir diğer dezavantajı da gelen e-posta veya işlerle dikkatinizi dağıtabilmesidir. DSLR veya iyi bir kompakt fotoğraf makinesi, fotoğraf çekmeye odaklanmanızı sağlar. Ayrıca çoğu fotoğraf makinesi, üzerinde çalışmak için daha yüksek kaliteli dosyalar sunar. Bu, fotoğraflarınızı basmak istiyorsanız önemli bir faktördür. İstediğiniz zaman elinizin altında olması için fotoğraf makinenizi çantanızda veya mutfak tezgahında tutmanızı öneririm."

A smiling boy with a Lego play set.

2. Ailenizin yılbaşı gününü fotoğraflayın

"Yılbaşı, ailenizin yaptıklarını yakalamak için harika bir fırsattır. Örneğin, hediyeler açılırken herkesin yüzündeki mutluluğu (veya istemedikleri bir hediye aldılarsa küçük hayal kırıklıklarını) fotoğraflamak için fotoğraf makinenizi hazır bulundurun. Hava güzelse dışarı çıkın; çocukların en doğal hallerini burada yakalayabilirsiniz. Ailece yürüyüşe çıkıp yeni oyuncaklar almayı da düşünebilirsiniz. Bu tür durumları oluşturmak, ailenizi en doğal halinde yakalamak için harika fırsatlar sunar."

3. Güne erken başlayın

"Genellikle çekime 08:00'de başlarım. Çocukların en güzel fotoğrafları sabahın erken saatlerinde çekilir; bu saatlerde dinlenmiş ve kahvaltılarını yapmış olurlar. Günün ilerleyen saatlerinde çocuklar yorulur, oyuncaklar için kavgalar çıkar ve işbirliği yapmak mümkün olmayabilir. Bu yüzden resmi fotoğrafları veya grup fotoğraflarını günün erken saatlerinde çekmeye gayret edin. Geri kalan zamanda rahatlayabilir ve bir çocuğu fotoğraf makinesine güldürmeye çalışmadan eğlenceli, doğal görüntüler yakalayabilirsiniz. En iyi fotoğraf şanslarını yakalamak için çocukların programına göre hareket edin. Her gün çok sayıda çekim yapın; böylece mevsim sonunda aile maceralarınızın bakılmaya değer fotoğraflarından oluşan bir albüm oluşturabilirsiniz."

A family group posing in front of a tree.

4. Fotoğrafı içselleştirmeyi unutmayın

"Çoğu ailede her zaman fotoğraf makinesinin arkasında olan bir kişi olur. Ben büyürken bu kişi babamdı. Çektiğiniz fotoğraflar büyüyen çocuklarınız için önemli olacağından tüm aile üyelerinin fotoğraflarda yer alması için sırayla fotoğraf çekin. Tüm ailenin yer aldığı bir portre çekmek için kamerayı tripod üzerine yerleştirin (ya da masa veya bank gibi sabit bir yere koyun) ve otomatik zamanlayıcı ayarını kullanın. Eğlenceli, farklı bir bakış açısı için fotoğraf makinenizi çocuklarınıza verip fotoğraflarınızı onlara çektirebilirsiniz. Bu, çocuklarınızın fotoğrafçılığa ilgi duymasını da sağlar."

5. Normal olaylara odaklanın

"Fotoğraf makinesinin yalnızca özel durumlarda ve tatillerde kullanıldığı günler geride kaldı. Bugün doğal aktivitelerin fotoğraflarını daha fazla çekebiliyoruz. Ailenizin uzun bir günün sonunda, kanepede birbirine nasıl sokulduğunu fotoğraflayın. Sabahın 5'inde coşkuyla yatağınıza zıplayan çocuklarınızın oyun oynamaya hazır, neşeli hallerini yakalayın. Oyun oynayan çocuklarınızın dikkatini dağıtmadan güzel, doğal görüntülerini yakalayabilmek için daha uzun bir lens veya fotoğraf makinenizin zum işlevini kullanın."

İlgili Makaleler
A smiling child playing on a swing.

AİLE FOTOĞRAFÇILIĞI

Bir aile portresi fotoğrafçısının sırları

Helen Bartlett kariyerinin hikayesini paylaşıyor, en sevdiği ekipmanları açıklıyor ve profesyonel fotoğrafçı olmak isteyenler için tavsiyeler veriyor

A baby playing with an abacus and looking at the camera.

BEBEK FOTOĞRAFÇILIĞI

Bebek fotoğrafçılığıyla ilgili hemen kullanabileceğiniz 12 ipucu

Bebek fotoğrafçılığını eğlenceli hale getiren ve harika sonuçlar sunan bu akıllı yöntemlerle değerli anları koruyun ve bebeğinizin gelişimini yakalayın

A child sits on a stepladder entertained by his parents.

AİLE FOTOĞRAFÇILIĞI

Geçen yıldan daha iyi yılbaşı fotoğrafları çekmek için ne yapmalısınız?

Tatillerin ruhunu ve atmosferini yakalamak istiyorsanız bu ipuçları size pek çok yılbaşı fotoğrafı fikri sunacaktır

Children ride bikes through trees.

6. Hikaye anlatmak için konumlardan yararlanın

"Görüntülerinizin bazılarında hikaye anlatan öğeler yakalamaya çalışın. Mükemmel portre çekmek harika bir histir fakat daha geniş bir görüş alanını yakalamak da aynı derecede keyifli olabilir. Çocuğunuzu yatak odasında, oyuncaklarıyla birlikte fotoğraflayın. Parkta veya ormanda oynayan çocuğunuzun fotoğrafına ölçek kazandırmak için dikey çekim yaparak ağaçların yüksekliğini fotoğrafa yansıtın. Çevrenizi yaratıcı bir şekilde kullanın. Çekimlerinize özel bir hava katmak için şekillere ve gölgelere, yansımalara ve kadraj öğelerine dikkat edin."

"Çocukların en güzel fotoğrafları sabahın erken saatlerinde çekilir; bu saatlerde dinlenmiş ve kahvaltılarını yapmış olurlar."

A baby’s face seen through a hole in a card sign that reads ‘Peek-a-who?’

7. İlginç açılar ve kompozisyonlar arayın

"Bazen bir kişinin yüzünü göstermeden de ruhunu yakalayabilirsiniz. İlginç açılar ve bakış açıları, gerçekten ilginç fotoğraflar doğurabilir. Bebeğinizin minik ellerindeki ayrıntıları veya çocuğunuzun lastik çizmelerini ters giymekte ısrar etmesini yakalayabilirsiniz. Fotoğraf makinenizin ayarlarıyla oynayın. Hareketlerin tüm ayrıntılarını yakalamak için yüksek enstantane hızları kullanın. Alternatif olarak enstantane hızını yavaşlatıp çocuğunuzu bulanık çıkarabilir ve çocuğunuz koşarken fotoğraf makinesini sabit tutmak için tripod kullanabilirsiniz. İç mekanlarda çekim yaparken yüksek ISO değerlerini kullanmaktan korkmayın. Ben, fotoğrafların doğal çıkması için hiç flaş kullanmıyorum ve ortam ışığını kullanmayı tercih ediyorum. Siyah beyaz fotoğraflar çekmeyi deneyin. Bu fotoğraflar zamana meydan okur ve gelecek nesillere miras kalır."

8. Onların seviyesine inin

"Dünyayı çocukların bakış açısından görmek için onların göz seviyesine inin. Yere oturmayı veya uzanmayı deneyin. Bu yaklaşım, çekiminizde dikkat dağıtan arka plan kalabalıklığını en aza indirmeye de yardımcı olur. Arka planı oyuncak dolabından yere dağılmış oyuncaklar yerine gökyüzü, ağaçlar veya duvarlarla doldurabilirsiniz. Tabii yarattığı dağınıklıktan mutlu olan bir çocuğu fotoğraflamak da iyi bir fikirdir!"

A baby’s face seen through a hole in a card sign that reads ‘Peek-a-who?’

9. Fotoğraflarınızı basın

"İster evinizde yazıcı olsun ister fotoğraflarınızı çevrimiçi ortamda veya mağazada bastırıyor olun, fotoğraflarınızı mutlaka basın. Fotoğraflarınızı kupalara, posterlere ve başka eşyalara da basabilirsiniz. Böylece onları her gün görebilirsiniz. Kağıt baskılar korunabilir, güvende tutulabilir ve üstelik bilgisayarda veya hafıza kartında kaybolmaz."

10. Fotoğraf çekimini eğlenceli hale getirin

"Çocuklarınızın fotoğraflarının çekilmesinden keyif almasını sağlarsanız işbirliği yapmaya daha yatkın olurlar. Özellikle yorgun oldukları zamanlarda çok fazla beklenti içine girmeyin ve tüm sürece onları da dahil edin. Sevdikleri eşyaların, oyuncaklarının, yeni yaptıkları resmin fotoğraflarını çekin. Oyun oynayın, şarkı söyleyin, ağaca tırmanın. Onları en heyecanlı hallerinde yakalamak için Yılbaşı'ndan, doğum günlerinden ve diğer özel durumlardan yararlanın!"

A happy girl

"Unutmayın: Ailenizin fotoğraflarını çekmek, fotoğraf makinenizle yaşayabileceğiniz en eğlenceli deneyimdir. Bu ipuçlarının sizi önümüzdeki günlerde fotoğraf makinenizi daha fazla kullanmaya ve yıllar boyunca hatırlanacak fotoğraflar çekmeye teşvik edeceğini umuyorum."