MAKRO FOTOĞRAFÇILIK

Böceklerin gizemli dünyasını keşfedin

Profesyonel yakın plan çekim fotoğrafçısı Pierre Anquet'nin tavsiyeleri ile minik canlıların gizli yaşamlarını ortaya çıkarın.
Zıplayan kahverengi bir örümceğin yakın plan çekimi.

Fransız fotoğrafçı Pierre Anquet, "Doğrusunu söylemek gerekirse makro fotoğrafçılığa başlamadan önce böcekleri pek sevdiğimi söyleyemem," diyor. "Ancak şimdi, yakından baktığımda çok güzel olduklarını düşünüyorum."

Sözlerine, "Manzara ve portre çekimleriyle başladım. Amerikalı makro fotoğrafçısı Thoman Shanan'ın bir videosunu izledim ve 'işte bu' dedim. Makroya aşık olmuştum," diye devam ediyor.

Olağanüstü yakın plan çekimler, en pahalı kitlere sahip deneyimli fotoğrafçıların alanıymış gibi görünebilir. Oysa, daha düşük bütçelerle de bu sonuçlar elde edilebilir. Özel bir makro lense geçmeden önce kitinizdeki lensi kullanarak yakın odaklamayla denemeler yapabilirsiniz.

1. Kitinizdeki lensi kullanarak yaratıcı yakın plan çekimler yapın.

Bir yaprağa tutunan peygamberdevesi.

Makro çekimlerde konuya ne kadar yakın olduğunuz değil, büyütme seviyeleri önem taşır. "Yakın plan çekim yapmak istiyor ancak makro lens için yeterli bütçeyi ayıramıyorsanız zum kullanarak gerçekten ilginç fotoğraflar çekebilirsiniz," diyor Pierre. EOS 90D ve EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM lens ile 55 mm, 1/3.200 sn, f/5,6 ve ISO 640 değerlerinde çekilmiştir. © Pierre Anquet

Gerçek bir makro lens olağanüstü büyütme sunarken standart zum, büyük böceklerin harika fotoğraflarını çekmek için yeterli miktarda odaklama yapabilir.

Pierre, "Bu çekimler için Empusa adlı bir peygamberdevesi türü buldum," diye açıklıyor. "Yaklaşık 3-4 cm uzunluğunda. Yani, Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM lensi kullanarak tüm fotoğrafı doldurabiliyordum. En büyük zorluk, fotoğrafı çekmek için böceğe yeterince yaklaşabilmek. Şafak vakti bu böcekler daha hareketsiz olduğundan erken kalkmanızı öneririm."

EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM ve EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM lenslerde dahili Macro Ring Lite bulunuyor. Bu sayede, eskiden profesyonellerin alanı olan ilginç ve yaratıcı ışık efektlerini artık yeni başlayanlar da kullanabiliyor.

Pierre, otomatik odaklamaya alternatif bir yöntem olarak manuel odaklamaya geçip odaklama halkasını minimum odaklama mesafesine getiriyor ve lensi en uzun odak uzaklığına zumluyor. Ardından, fotoğraf makinesini hafifçe ileri geri alarak konuyu net bir şekilde odaklıyor. Böylece maksimum büyütme elde ediyor.

Pierre, tripod kullanmadan çekim yapmayı tercih ediyor ancak makro çekimlerde fotoğraf makinesindeki en ufak sarsılma bile ortaya çıktığı için tripod işinize yarayabilir. "Çok büyükler ve ayağınıza dolanabiliyorlar. 18-55 mm lens hem çok küçük hem de Görüntü Sabitleyici gerçekten kullanışlı. Dolayısıyla elde çekim yapmak için ideal."

2. Makro lensle bire bir ilerleyin.

Bir dalın üzerindeki turuncu-kahverengi örümceğin yakın plan çekimi.

Pierre zıplayan bir örümceği fotoğraflamak için EF-S 60mm f/2.8 Macro USM lens kullanmış: "Peygamberdevesinden daha ufaktı ancak bu, ortamı kareye daha fazla dahil edebilmeme olanak tanıdı." EOS 90D ve EF-S 60mm f/2.8 Macro USM lens ile 1/250 sn, f/8 ve ISO 500 değerlerinde çekilmiştir. © Pierre Anquet

Bir daldan sarkan peygamberdevesinin yakın plan çekimi.

Pierre bazı fotoğraflarında odak yığma tekniğini kullanıyor. "Tek bir odak yığma için çektiğim en fazla fotoğraf sayısı 28. Peygamberdevesi bir dalın üzerindeydi, ben de böceğin tamamını odağa almak istedim. Bir sürü kare çekerek ve fotoğraf makinesini hareket ettirerek böceğin başını, bacaklarını ve gövdesini odaklayabildim." EOS 90D ve EF-S 60mm f/2.8 Macro USM lens ile 1/250 sn, f/9 ve ISO 200 değerlerinde çekilmiştir. © Pierre Anquet

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM gibi olağanüstü net sonuçlar veren kompakt bir lens, makro dünyasına adım atmak için harika bir başlangıç noktasıdır. Minimum odaklama mesafesine ayarlandığında gerçek boyuta uygun (1x) büyütme yapar. Bu, ayrıntılara fotoğraf makinesinin sensöründe gerçekte olduklarıyla aynı boyutta odaklanılacağı anlamına gelir.

Yakın plan çekim yaparken göz önünde bulundurulması gereken noktalardan biri de alan derinliğinin çok ince olduğudur. f/11 veya f/16 gibi daha küçük diyafram açıklıkları kullanmak alan derinliğini artıracak ancak aynı zamanda ışık miktarını azaltacaktır. Bu, daha düşük enstantane hızı kullanılmasına neden olur ve fotoğraf makinesinin veya konunun hareket etmesi halinde fotoğrafın bulanık çıkmasıyla sonuçlanabilir.

Bu durumdan kaçınmak için ISO değerini artırarak daha kısa bir pozlama süresi kullanabilirsiniz. "EOS 90D ile ISO değerini herhangi bir sorun yaşamadan ISO 2.000'e kadar çıkarabilirim. Ancak görüntüyü doğru şekilde pozlamanız gerekiyor. Pozlamayı daha sonra yazılım üzerinde artırmak isterseniz aşırı kumlanmayla karşılaşabilirsiniz."

Üzerinde su damlası bulunan bir bizon böceğinin başının yakın plan çekimi.

Pierre, 3-5 kat büyütme için Speedlite kullanılmasını öneriyor. "Ana ışık hala güneşten geliyor," diyor. "Ancak flaşın eklediği bir parça ekstra ışık konunun öne çıkmasını sağlıyor." Canon EOS 60D'de (Canon EOS 90D'nin eski modeli) Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo lens ve Speedlite 430EX II ile 1/250 sn, f/10 ve ISO400 değerlerinde çekilmiştir. © Pierre Anquet

Odak yığma, makro fotoğrafçılarının alan derinliğini artırmak için kullandığı popüler bir tekniktir. Bu teknik, bir dizi benzer fotoğraf çekerek her bir fotoğraf için odak konumunu manuel olarak değiştirmeyi içerir. Her fotoğraftaki odak içi alanlar daha sonra yazılımda birleştirilerek daha net bir fotoğraf elde edilebilir.

Canon EOS 90D, dahili odak tarama özelliğiyle Canon Digital Photo Professional'da odak yığma yapmak istediğiniz fotoğrafları otomatik olarak çekebilir. Pierre, "Pratik yaptıktan sonra gerisi kolay," diye açıklıyor. "Sürekli sürücü modunu seçiyorum, odağı konunun en yakın kısmına manuel olarak ayarlıyorum ve ardından fotoğraf makinesini böceğe yavaşça yaklaştırırken seri çekim yapıyorum."

3. Uzman düzeyinde lensle gerçek boyutun ötesinde

Yere zıplayan bir örümceğin yakın plan çekimi.

Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo, konunuzu 5 kata kadar gerçek boyuta uygun büyütmeyle çekmenize olanak tanıyan eşsiz bir lens. Canon EOS 90D ve Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo lens ile 1/250 sn, f/9 ve ISO 800 değerlerinde çekilmiştir. © Pierre Anquet

Peygamberdevesinin yüzünün makro çekimi.

Pierre, MP-E 65mm lensin çok yönlülüğünden hayranlıkla bahsediyor. "1x büyütmede kadrajı kelebek veya ağustos böceği gibi daha büyük bir böcekle doldurabilirsiniz. İsterseniz 5x büyütmeyle çok daha küçük böcekleri çekebilirsiniz." Canon EOS 90D ve Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo lens ile 1/160 sn, f/8 ve ISO 2.000 değerlerinde çekilmiştir. © Pierre Anquet

5x gibi yüksek bir büyütme seviyesinde çalışırken doğru odaklama kritik öneme sahiptir. Aksi takdirde herhangi bir hata eşit derecede büyütülecektir. Pierre, böcekleri fotoğraflarken doğru odaklamayı sağlamak için Canon EOS 90D'nin geniş arka ekranını kullanarak görüntüyü izliyor. "Manuel olarak zumlayabilir ve tam olarak nereye odaklandığımı görebilirim," diyor. "Öncelikle, büyütmeyi ayarlamak için lensin üzerindeki halkayı ayarlıyorum, ardından konuya yaklaşarak ekranda kusursuz bir şekilde odaklandığımı gördüğüm anda çekiyorum."

Ayrıntılı böcek fotoğrafları çekmeye başlamadan önce evde halının üzerindeki desenleri veya pencerenin eşiğindeki bir bitkiyi çekerek makro fotoğrafçılığına başlayabilirsiniz.


Yazan: Marcus Hawkins

İlgili Ürünler

İlgili makaleler