Makro fotoğrafçılığa başlamak için en iyi kiti seçme

İster böcekleri ister bebek, evcil hayvan ya da pastane ürünlerinin yakın plan fotoğraflarını çekiyor olun, dikkat etmeniz gereken fotoğraf makinesi ve lens özellikleri ile seçebileceğiniz en iyi aksesuarları burada bulabilirsiniz.
Bir otun üzerinde duran yusufçuğun Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM lens ile yakından çekilmiş görüntüsü.

Bir böceğin gözünün geometrik desenlerini, sabah bir otun üzerine düşmüş bir çiy damlasını veya bebeğinizin yüzündeki kirpik tanelerini yakalamak istiyorsanız tüm güzel detayları ortaya çıkarmanın en iyi yolu makro fotoğrafçılıktır.

Bununla birlikte, makro fotoğrafçılığa başlamak kolay ve son derece tatmin edici olsa da, küçük bir konunun tamamını net bir şekilde çekmek için yeterli alan derinliğine ulaşmak gibi zorlukları da beraberinde getirir.

Birçok Canon fotoğraf makinesi ve lens, makro fotoğrafçılığa özel ihtiyaçları karşılayan özelliklerle donatılmıştır. Doğru kiti seçmenize yardımcı olmak için makro fotoğrafçılık yolculuğunuza başlamak üzere en iyi fotoğraf makinelerini ve lensleri seçerken dikkat etmeniz gereken özellikleri sıraladık.

Kırmızı bir gülün üstündeki çiy damlalarının Canon EOS R7 ve Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM makro lens ile çok yakından çekilmiş görüntüsü.

Makro fotoğrafçılık, küçük konuların 0,5x veya üzerindeki büyütme oranlarında yakından çekimidir. Konu, bitkilerden böceklere, yiyeceklere ve hatta evdeki objelere kadar değişiklik gösterebilir. Hem iç hem de dış mekanlarda makro fotoğraflar çekebilirsiniz. Canon EOS R7 ve Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM lens ile 1/2000 sn, f/1,8 ve ISO 200 değerlerinde çekilmiştir.

Makro fotoğrafçılık için fotoğraf makinesi özellikleri

Odak basamaklama ayarlarını gösteren fotoğraf makinesi ekranının göründüğü Canon EOS R10'u tutan bir çift el.

Canon EOS R10, bir dizi görüntüyü otomatik olarak artırılan odak uzaklıklarında yakalayan odak basamaklama özelliğine sahiptir. Önden arkaya mükemmel keskinliğe sahip, derinlik birleştirme uygulanmış bir görüntü elde etmek üzere fotoğraf makinesinde görüntüleri harmanlama seçeneği de mevcuttur.

Çeşitli sebzeler ve haşlanmış yumurtaların bulunduğu bir tabağın Canon EOS R10 ile yakından çekilmiş görüntüsü.

Odak basamaklamayı kullanırken, fotoğraf makinesinin çekmesini istediğiniz görüntü sayısını belirleyebilirsiniz. Elde edilen görüntülerin yığılması, daha geniş alan derinliğine sahip keskin bir görüntü oluşturur. Canon EOS R10 ve Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens ile 35 mm, 1/2000 sn, f/5 ve ISO 1600 değerlerinde çekilmiştir.

Gelişmiş odaklama

Makro fotoğrafçılıkta odak çok önemlidir. Canon EOS R Sistemi fotoğraf makineleri, her seferinde mükemmel odağı elde etmenize yardımcı olan bir dizi güçlü özellik sunduklarından, makro fotoğrafçılık için idealdir.

Konularınız ne kadar yakınsa belirli bir diyafram açıklığında alan derinliği o kadar sığ olur. Çok yakından çekim yaparken genellikle olduğu gibi yeterli ışık yoksa daha fazla ışık girişi için diyaframı daha fazla açmanız gerekir; bu da alan derinliğini daha da azaltır. Bu, bir görüntünün yalnızca küçük bir kısmının odakta olacağı anlamına gelir. Hedef her ayrıntıyı ortaya çıkarmak olduğunda bu ideal bir durum değildir.

Bunun üstesinden gelmek için EOS R10 ve EOS R50 gibi birçok EOS R Sistemi fotoğraf makinesi odak basamaklama özelliği sunar. Bu özellik, aynı karenin birden fazla fotoğrafını çeker ve çok sayıda küçük bölümü net odaklanmış halde yakalamak için odak noktasını otomatik olarak hareket ettirir. Bu görüntüler, konunun, tek bir çekimde mümkün olduğundan çok daha büyük bir kısmı odakta olacak şekilde tek bir görüntü oluşturmak üzere birleştirilebilir. Buna odak yığma veya derinlik birleştirme adı verilir ve bazı fotoğraf makineleri bunu dahili olarak otomatik bir şekilde yapabilir. Bunu Canon'un Digital Photo Professional (DPP) yazılımındaki Derinlik Birleştirme aracı gibi araçları kullanarak manuel olarak da yapabilirsiniz.

EOS R50, Gelişmiş A+ moduyla bir adım ileridedir. Bu mod, odak yığmanın gerekli olduğu durumları otomatik olarak algılar, gerekli çekimleri yapar ve dahili derinlik birleştirme uygular; böylece bunu sizin yapmanız gerekmez.

Tercih ederseniz Canon aynasız fotoğraf makineleri de odaklama üzerinde maksimum kontrol sahibi olmanızı sağlar. Tüm EOS R Sistemi fotoğraf makinelerinde, görüntünüzün odaktaki alanlarını vurgulamak için parlak renkler kullanan manuel odak artırma görüntüleme seçeneği bulunur. Aynı zamanda, odağınızı manuel olarak kontrol etmeniz için Canlı Kontrol modunda bir görüntüyü yakınlaştırmanıza olanak tanır. EOS R10 ve EOS R7 gibi bazı fotoğraf makinelerinin gövdesinde de AF/MF anahtarları bulunur. Böylece manuel odaklama moduna hızla geçebilir ve tam olarak nereye odaklanacağınızı seçebilirsiniz.

Makro fotoğrafçılığa başlamak için gelişmiş odaklamaya sahip en iyi fotoğraf makineleri:

Sarı bir çiçeğin, odaktaki taç yapraklarının en ince detaylarını gösteren, Canon EOS R50 ile çok yakından çekilmiş görüntüsü.

EOS R50'nin APS-C sensörü, küçük nesneleri kadrajda, aynı lensleri tam kare fotoğraf makinesinde kullandığınızda olduğundan daha büyük gösterir. Fotoğraf makinesi aynı zamanda sessiz elektronik deklanşörüyle 15 kare/saniyeye kadar hızlı ve sürekli çekim olanağı sunar; bu da rüzgarda salınan çiçekler gibi hareketli konuların fotoğraflarını çekmenizi sağlar. Canon EOS R50 ve Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM lens ile 1/125 sn, f/8 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir.

Birkaç pembe çiçeğin, Canon EOS R50 ile çok yakından çekilmiş görüntüsü.

EOS R50'nin kompakt tasarımı ve hafifliği, onu elde makro fotoğraflar çekmek için ideal hale getirir. Tüm EOS R Sistemi fotoğraf makineleriyle aynı RF lens yuvasına sahiptir. Böylece çok sayıda makro lens de dahil olmak üzere herhangi bir RF veya RF-S lensi takabilirsiniz. Canon EOS R50 ve Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM lens ile 1/250 sn, f/2,8 ve ISO 800 değerlerinde çekilmiştir.

Sensör boyutu ve çözünürlüğü

Bazı EOS R Sistemi fotoğraf makinelerinde tam kare sensör, bazılarında ise APS-C sensör bulunur. Her iki sensör türü de makro fotoğrafçılık için avantajlar sunar. APS-C sensörleri daha küçüktür, bu da küçük konuların aynı odak uzaklığında tam kare sensörlere göre kadrajda daha fazla yer kaplaması anlamına gelir. APS-C sensörler aynı zamanda tam kareye göre genellikle daha geniş bir alan derinliği sağlar. Bu özellik, EOS R10 ve EOS R50 gibi APS-C fotoğraf makinelerini makro fotoğrafçılığa uygun hale getirir.

Ancak hareket halindeki küçük bir konuyu çekmeniz gerekiyorsa ve bu nedenle yüksek bir enstantane hızına ihtiyaç duyuyorsanız özellikle yeterli ışık olmadığında ve yüksek bir ISO kullanmanız gerektiğinde EOS R8 gibi tam kare bir fotoğraf makinesi görüntülerinizdeki kumlanmayı azaltabilir.

İster APS-C ister tam kare fotoğraf makinesi tercih edin, yüksek megapikselli bir sensöre sahip bir fotoğraf makinesi seçmek makro çekimler için de faydalı olabilir. Daha fazla piksel daha fazla detay anlamına gelir, yani görüntüyü kırparak küçük bir konuyu kadrajda büyütürseniz görüntü netliğini korur.

Makro fotoğrafçılığa başlamak için APS-C sensörlü en iyi fotoğraf makineleri:

Bir papatya yığınının yakınında duran bir RF 24mm F1.8 MACRO IS STM lens.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM lens, 14 cm'ye kadar yakın odaklama yaparak konuyu 0,5x oranında büyütebilir. Geniş görüş açısı kadraja çok sayıda ayrıntıyı sığdırmak için idealdir. Dahili optik görüntü sabitleme özelliği ise elde çekim yaparken bile fotoğraf makinesinin sarsılmasından kaynaklanan bulanıklığı önlemeye yardımcı olur.

Bir papatyanın, Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM lens kullanılarak çok yakından çekilmiş görüntüsü.

RF 24 mm F1.8 MACRO IS STM lens, sessiz kademeli motoruyla hızlı bir şekilde odaklama yaptığından, konunun hareket etmesi konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Konu hareket etse bile temiz bir çekim elde edersiniz. Canon EOS R6 ve Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM lens ile 1/4000 sn, f/1,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Büyütme

Makro fotoğrafçılıkta bir lenste aranması gereken en önemli özellik büyütme özelliğidir. Bir lens görüntüyü 0,5x (veya 1:2) değerinde büyüttüğünde, sensördeki görüntü gerçek boyutunun yarısı kadardır. Bir lens görüntüyü 1,0x (veya 1:1) değerinde büyüttüğünde, sensördeki görüntü gerçek boyutundadır. Bu, özellikle görüntü daha büyük bir ekranda veya baskılı halde görüntülendiğinde detayları son derece yüksek düzeyde ortaya çıkarır.

Bu büyütme oranını elde etmek için makro lenslerin kısa minimum odaklama mesafelerine sahip olması gerekir. Bu da bir konuya çok yakın olduklarında odaklama yapabilmeleri anlamına gelir. Örnekler arasında 14 cm'ye kadar yakından odaklama yapabilen Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM ve 17 cm'ye kadar yakın odaklama yapabilen RF 35mm F1.8 MACRO IS STM sayılabilir. Her ikisi de yüksek ışık girişi sağlayan hızlı maksimum diyafram açıklığına sahip 0,5x lenslerdir ve daha düşük enstantane hızlarında elde çekim yaparken çekimlerinizin bulanık olmasını önlemeye yardımcı olan görüntü sabitleme (IS) özelliği sunar.

0,5x büyütme ve kısa odaklama mesafelerine sahip en iyi başlangıç seviyesi makro lensler:

Pembe bir çiçeğin, Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM lens ile çok yakından çekilmiş görüntüsü.

RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM lens tam olarak bir makro lens değildir ancak 0,28x maksimum büyütme ve güçlü bir zoom sunarak konunuzu rahatsız etmeden odaklanmanıza ve uzaktaki en küçük detayları bile yakalamanıza yardımcı olur. Canon EOS R50 ve Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM lens ile 1/320 sn, f/7,1 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Yeşil Romanesco karnabaharının Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens kullanılarak çok yakın plandan çekilmiş görüntüsü.

Geniş zoom aralığı sunan bir diğer lens de RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM'dir. Manuel odaklama kullanılırken 0,59x maksimum büyütme sağlar, böylece yakın çekimini yaptığınız konulardaki muhteşem ayrıntıları yakalayabilirsiniz. Canon EOS R10 ve Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens ile 35 mm, 1/200 sn, f/10 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir.

Odak uzaklığı

Kısa odaklama mesafesine sahip bir lens kullanarak konuya yaklaşmak ilk akla gelen seçenek olabilir ancak telefoto lensler de bazı önemli avantajlar sağlar. Biraz daha uzaktan çekim yapmak, konunuzu rahatsız etme veya üzerine istenmeyen gölgeler düşürme olasılığınızı azaltır. 0,5x büyütme sağlayan Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM gibi telefoto makro lensler, konunuz kadrajı doldururken daha uzakta durmanıza olanak verir. Bu lens, daha düşük enstantane hızlarında konuların netliğini korumak için daha geniş açılı benzer modelleri gibi optik IS özelliğine sahiptir.

Ayrıca, Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM veya RF 100-400mm F5.6-8 IS USM gibi bir telefoto zoom lens de kullanabilirsiniz. Bunlar tam olarak makro (0,5x) lensler olmasa da maksimum telefoto odak uzaklıkları konunuzun yakın çekimlerini yapmanızı ve kadrajı belirli bir mesafeden doldurmanızı sağlar.

Makro fotoğrafçılığa başlamak için en iyi telefoto makro ve telefoto zoom lensler:

Merkez odaklı makroyu açıklayan bir videodan alınmış bir ekran görüntüsü. Bir kullanıcının, küçük bir insan figürü modelinin yakınında duran bir Canon lensi ayarlayan elini gösteren ekran görüntüsü.

Merkez odaklı makro

RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ve RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM gibi bazı Canon RF lensler, merkez odaklı makro özelliğine sahiptir. Bu lensler otomatik odaklama kullanarak makro büyütme yapmasa da, manuel odaklama modunda minimum odaklama mesafeleri çok daha kısadır. Bu da çok daha yakından odaklama yapabilmelerini ve en az 0,5x makro büyütme yapabilmelerini sağlar.

Merkez odaklı makro özelliğine sahip en iyi başlangıç lensleri:

Daha fazlasını mı istiyorsunuz?

Makro fotoğrafçılığı çok sevdiyseniz fiziksel olarak yakınlaşamadığınız konuların kadrajı dolduran fotoğraflarını çekebilmeniz için daha fazla büyütme, daha iyi optik kalite veya daha uzun odak uzaklığına sahip profesyonel düzeyde lensler için daha fazla bütçe ayırmaya hazır olabilirsiniz. Makro fotoğrafçılık için profesyonel düzey lensler kılavuzumuza göz atın (belirli dillerde mevcuttur).

Makro fotoğrafçılık için aksesuarlar

Yakın çekimde yeşil bir elmanın sapına manuel olarak odaklanmak için kullanılan Canon Camera Connect uygulamasının akıllı telefondaki üç görünümü.

Canon Camera Connect uygulaması, akıllı telefonunuzdan fotoğraf makinesini ayarlamanıza ve deklanşörü çalıştırmanıza olanak verir. Uyumlu lenslerle, fotoğraf makinesine dokunmadan manuel odaklamayı etkinleştirip kontrol edebilir, böylece net yakın plan çekimler elde edebilirsiniz.

Canon Camera Connect uygulaması fotoğraf makinenizi uzaktan kontrol etmenizi sağlar. Canlı Kontrol özelliğini kullanarak akıllı telefonunuzun ekranından odağı kontrol edebilir, ayarlayabilir veya pozlamayı kontrol ederek deklanşörü uzaktan tetikleyebilirsiniz. Bu sayede fotoğraf makinesi sarsılmaz ve konunuzu rahatsız etmezsiniz.

Tripod kullanmak, daha düşük bir enstantane hızı kullanmanız gerektiğinde fotoğraf makinenizin sabit kalmasını sağlar ancak konularınıza çok yaklaşmanıza izin vermeyebilir. Küçük ve çok yönlü olan ve fotoğraf makinesinin sarsılmasını önleyecek bir uzaktan kumandası bulunan Canon Tripod Grip HG-100TBR ile bunu yapabilirsiniz. Ayrıca, daha sabit çekimler yapmak için yere yakın çalışırken lensinizi yaslamak veya fotoğraf makinenizi desteklemek üzere kendi minderinizi de yapabilirsiniz.

Uzatma tüpleri, uyumlu bir lens ile fotoğraf makinesi gövdesi arasına takılır ve görüntü kalitesinde bozulma veya kayıp olmadan lensin büyütme oranını artırır.

Makro fotoğrafçılıkta aydınlatma sorun yaratabilir ancak kablosuz Speedlite Aktarıcı ST-E10 ile birlikte Canon Speedlite EL-100 gibi harici bir flaş kullanabilme olanağı, konunuzu daha hassas biçimde ve istediğiniz yönde aydınlatmanızı sağlar. Makro fotoğraf tutkunları için Canon Macro Ring Lite MR-14EX II flaş, uyumlu lenslerin ön tarafına takılır ve yakın çekim yaparken konuyu tamamen ve kontrol edilebilir bir şekilde aydınlatır.

Makro fotoğrafçılık için kit satın alırken dikkat edilecek temel özellikler bunlardır. Hepsine sahip değilseniz endişelenmeyin, yine de güzel yakın çekim fotoğraflar elde edebilirsiniz. Elinizdeki en önemli malzeme yaratıcılığınızdır!



Yazan: Peter Wolinski

İlgili Ürünler

İlgili Makaleler

Makro fotoğrafçılığa dair ipuçları

Makro fotoğrafçılık artık çok kolay. En iyi kiti, ipuçlarını ve teknikleri keşfedin.

Makro çekim ile ayrıntılarda kaybolun

Makro fotoğrafçılığına başlamak ve sıradan nesneleri kullanarak olağanüstü fotoğraflar çekmek için dört yaratıcı ipucu.

Arıların olağanüstü makro fotoğraflarını çekin

Küçük, hızlı hareket eden böceklerin harika makro fotoğraflarını çekme.

Yeni başlayanlar için odak yığma

Fotoğrafçı Matt Doogue, Canon'un odak yığma araçlarının önden arkaya kadar keskinliğe sahip makro fotoğraflar ve manzara fotoğrafları çekmenize nasıl yardımcı olabileceğini açıklıyor.