MAKRO FOTOĞRAFÇILIK

Makro fotoğrafçılık için temel ipuçları ve teknikler

Yakın plan fotoğrafçılığa başlamak çok kolay. Bu makro fotoğrafçılık kılavuzu, çarpıcı fotoğraflar çekmeye yönelik ipuçları ve püf noktaları ile birlikte olağanüstü ayrıntılı çekimler için en iyi Canon fotoğraf makinelerini ve lenslerini kapsar.
Misket yeşili bir çiçek anteriyle beslenen parlak renkli bir yaban arısının aşırı yakın plan çekimi.

Böceklerden çiçeklere, yiyeceklerden ev eşyalarına kadar her şeyin yakın plan fotoğrafı, şaşırtıcı ayrıntı seviyelerini ortaya çıkarabilir. Mükemmel makro fotoğrafçılık için lüks ekipmanlara ve profesyonel becerilere ihtiyacınız olduğunu düşünebilirsiniz ancak sadece birkaç ipucu ve püf noktası ile herkes, bütçe dostu fotoğraf makineleri ve lenslerle bile çarpıcı yakın plan çekimler gerçekleştirebilir. İhtiyacınız olan tüm tavsiyeler için makro fotoğrafçılık kılavuzumuzu okuyun.

Makro fotoğrafları nasıl çekebilirsiniz?

İşi basitleştirmek için çoğu giriş seviyesi Canon fotoğraf makinesinde mod kadranı veya menü sistemi aracılığıyla kullanılabilen bir Makro çekim modu bulunur. Bu, yakın plan fotoğrafçılık için tüm ilgili ayarları optimize eder. Tam makro fotoğrafçılık daha da ileri gider ve genellikle tam 1,0x büyütme sağlayan bir lens içerir. Bu, küçük nesnelerin fotoğraf makinesinin görüntü sensöründe gerçek boyutlu olarak yeniden üretildiği anlamına gelir ve elde edilen fotoğrafları ekranda veya basılı olarak görüntülediğinizde olağanüstü büyütme sağlar.

Bu makro fotoğrafçılık kılavuzu, makro ve yakın plan fotoğrafçılık ile ilgili en sık sorulan soruları yanıtlamaya yöneliktir. Örneğin:

  1. Kitinizi seçme: Kitiniz ne olursa olsun harika yakın çekim fotoğraflar çekebilirsiniz ancak güçlü bir fotoğraf makinesi ve özel makro lens, işleri bir üst seviyeye taşımanıza yardımcı olabilir.
  2. Ayarlarınızı anlama: Otomatik makro modları, günlük yakın plan çekimler için idealdir ancak Diyafram önceliğine (Av) veya Manuel (M) moda geçmek yaratıcılığınızı tamamen ortaya çıkarmanızı sağlar.
  3. Odakta kalma: Canon'un güvenilir otomatik odaklama sistemleri genel fotoğraflar için idealdir ancak üstün makro çekimler için odak artırma ve tarama gibi özellikleri deneyin.
  4. Fotoğraflarınızı düzenleme: Makro fotoğrafçılık genellikle düzenlemeden yararlanır ancak bunun için bir profesyonel olmanıza gerek yoktur. Çekimlerinizi kırpmak daha ince ayrıntıları ön plana çıkarmaya yardımcı olurken, nokta iyileştirme son ürünün iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Makro fotoğrafçılık için en iyi kit

Bir deniz kabuğunun, spiral dokusunu gösteren aşırı yakın plan çekimi.

Diğer Canon EOS R Sistemi fotoğraf makinelerine benzer bir şekilde EOS RP de odak artırma ve odak tarama dahil olmak üzere bir dizi güçlü makro dostu işleve sahiptir. Canon EOS RP ve Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens ile 24 mm, 15 sn, f/4 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Kırmızı bir çiçeğin, yapraklarındaki ayrıntıları gösteren aşırı yakın plan çekimi.

EOS RP ayrıca değişken açılı bir arka dokunmatik ekrana sahiptir. Bu özellik, zorlu açılardan makro çekimler yaparken çok işe yarar ve genel yakın plan çekimler için hızlı ve kolay odaklama sağlar. Önizleme görüntüsünde otomatik odaklama uygulamak istediğiniz bölgeye dokunmanız yeterlidir. Canon EOS RP ve Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens ile 24 mm, 1/10 sn, f/4 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Yakın çekimler yapmak için pahalı fotoğraf makinelerine ve lenslere ihtiyacınız yok. Makro fotoğrafçılık için en iyi fotoğraf makinesi, elinizde bulunan fotoğraf makinesidir. Giriş seviyesindeki birçok bas-çek fotoğraf makinesinde, odaklama mesafesini yalnızca 1 cm'ye kadar indirebilen bir Makro çekim modu bulunur. Canon PowerShot G7 X Mark III kompakt fotoğraf makinesi daha güçlü bir Makro moda sahiptir ve daha sonra da değineceğimiz üzere hassas manuel odaklama için odak artırma avantajı sunar.

Değiştirilebilir lensler kullanan EOS fotoğraf makineleri, göreve göre ideal lensi takabileceğiniz için yakın plan çekimlerde size daha fazla esneklik sağlar. Ayrıca, her açıdan çekim yapmanızı sağlayan ve odak tarama ve odak artırma seçenekleri sunan değişken açılı dokunmatik ekranlara sahiptir.

Canon EOS M50 Mark II aynasız fotoğraf makinesi, özellikle bir EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM lens ile birlikte kullanıldığında uygun fiyatlı mükemmel bir seçenektir. Bu lens, 1,2x daha fazla maksimum büyütme sağlar ve konuyu aydınlatmak için dahili LED Macro Lite özelliğine sahip dünyanın ilk otomatik odaklama lensi olarak piyasaya sürülmüştür.

Macro Lite kapalı şekilde bir gülün merkezinin yakın plan çekimi.

Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM lens, dahili Macro Lite özelliğine sahiptir ve yukarıdaki görüntüler ışığın yarattığı farkı gösterir. Canon EOS M3 ( Canon EOS M6 Mark II'nin eski modeli) ve Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM lens ile 1,3 sn, f/7,1 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Macro Lite açık şekilde bir gülün merkezinin yakın plan çekimi.

Işığın sağladığı daha fazla aydınlatma, görüntüdeki gölgeleri ve karanlığı gidermeye yardımcı olur. Canon EOS M3 ve Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM lens ile 0,4 sn, f/7,1 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Makro fotoğrafçılık için en iyi lensler hangileridir?

Canon EOS fotoğraf makineleriyle birlikte verilen birçok lens, etkileyici seviyede kısa minimum odaklama mesafelerine (MFD) sahiptir. Bunlar arasında; EOS R Sistemi fotoğraf makinelerine yönelik, yalnızca 13 cm MFD'ye sahip Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ve APS-C formatlı DSLR'lere yönelik, bir EF-EOS R ya da EF-EOS M yuva adaptörü aracılığıyla EOS R Sistemi veya EOS M serisi fotoğraf makinelerinde kullanılabilen, 25 cm MFD'ye sahip EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II yer almaktadır. Aynı durum, EF-M 28mm ile benzer bir Macro Lite özelliğine sahip ve ilk makro lens için harika bir uygun fiyatlı seçenek olan Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM lens için de geçerlidir.

Bir yaprağın, karmaşık yapısını gösteren aşırı yakın plan çekimi.

En yeni Canon makro lensleri gibi, RF 85mm F2 MACRO IS STM de hibrit Görüntü Sabitleyiciye sahiptir. Bu, sağa sola ve yukarı aşağı hareketi önleyerek elde yakın plan ve makro çekim için sabitlemeyi çok daha etkili hale getirir. Canon EOS R ve Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM lens ile 1/40 sn, f/2 ve ISO 800 değerlerinde çekilmiştir.

Bir kelebeğin kafasının ve kanatlarının aşırı yakın plan çekimi.

1,4x büyütme özellikli Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM lens, bu kelebeğin kanatlarındaki farklı pullar gibi inanılmaz ayrıntıları yakalamanıza olanak tanır. Canon EOS R5 ve Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM lens ile 1/50 sn, f/4,5 ve ISO 3.200 değerlerinde çekilmiştir. © Oliver Wright Photography

Yaratıcı makro fotoğrafçılığını bir üst seviyeye taşımak isteyen fotoğraf tutkunları için özel makro lensler ve Canon'un tam kare fotoğraf makineleri serisi idealdir. Canon EOS RP ve EOS R6'daki tam kare sensörler, inanılmaz görüntü kalitesini düşük ışık koşullarında korur ve yüksek ISO değerlerinde bile net çekimler sunar. Her ikisi de daha sonra açıklayacağımız üzere, özellikle makro fotoğrafçılık için faydalı olan bir odak tarama modu içerir. Mükemmel tamamlayıcı lensler arasında Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ve RF 85mm F2 MACRO IS STM yer alır. Bu lensler, 0,5x maksimum büyütme sağlar ve elde çekilen fotoğrafların bulanık olmamasını sağlamak için hibrit Görüntü Sabitleyicilerle birlikte verilir.

Aynı durum, DSLR'ler için profesyonel seviye Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM'de de geçerlidir. Süper boyutlu büyütme için en üst seviye Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM, 1,4x katlık olağanüstü bir büyütme sağlar.

Makro fotoğrafçılık için en iyi ayarlar

Bir Canon fotoğraf makinesi ve lens ile bir deniz kabuğunun makro fotoğrafını çeken bir kadın. Kışlık giysiler giymiş ve destek almak için dirseklerini kuma dayamış.

Geniş açılı bir manzara çekimiyle ne kadar ayrıntı yakalayabileceğinizi düşünün. Şimdi fotoğraf makinesinin görüntü sensörünün çoğunluğunu posta pulu boyutunda bir şeyle doldurduğunuzu hayal edin. 0,5x makro büyütme bile genellikle çıplak gözle görülemeyen ince ayrıntıları ortaya çıkarabilir.

Bir adam, yaprak üzerindeki bir böceğin yakın plan fotoğrafını çekmek için büyük lensli bir fotoğraf makinesi kullanıyor.

Böcekleri ve diğer küçük canlıları yakın plan çekmek zorlayıcı olabilir. AI Servo (sürekli) otomatik odaklama modunu ve yüksek hızlı sürekli sürücü modunu seçerek isabet oranınızı artırabilirsiniz. Birkaç iyi sonuç elde ettiğinizden emin olmak için deklanşör düğmesini basılı tutarak arka arkaya hızlı bir şekilde seri çekim yapın.

Birçok Canon fotoğraf makinesinin Makro çekim modu oldukça iyi sonuç verir ancak amatör seviyesindeki fotoğraf makineleriyle daha yaratıcı yakın plan çekimler gerçekleştirmek için kontrolü ele almanız en iyisidir. Yarı otomatik ve manuel modların kullanılması avantaj sağlayabilir.

Belirli bir zorluk da, alan derinliğinin (net şekilde oluşturulan bir sahnede en yakın ve en uzak noktalar arasındaki mesafe) yakın plan fotoğrafçılıkta çok küçük ve tam makro çekimde ise küçücük bir hale gelmesidir. Alan derinliğini en üst seviyeye çıkarmak için Av (Diyafram önceliği) çekim moduna geçebilir ve f/16 ila f/22 civarında dar bir diyafram açıklığı ayarlayabilirsiniz. Ancak aydınlatma çok parlak olmadığı sürece bu işlem doğru pozlama için yavaş enstantane hızları gerektirebilir. Çiçek makro fotoğrafçılığı, yiyecek yakın plan çekimleri ve diğer natürmort konular için bir tripod kullanıyorsanız bu genellikle sorun teşkil etmez ancak donuk aydınlatma, sıradan görünümlü görüntülere neden olabilir. İç mekan çekimleri için masa lambasıyla ışık ekleyebilir veya pencereden gelen gün ışığını kullanabilirsiniz. Yukarıda bahsedilen bazı Canon lenslerindeki LED Macro Lite'lar gibi fotoğrafik LED lambalar da iyi bir seçenektir.

Makro böcek fotoğrafçılığı, hareketi dondurmak için yüksek bir enstantane hızı gerektirir. Bu durum, makro göz fotoğrafçılığı gibi başka canlı konular söz konusu olduğunda da geçerlidir. Dar bir diyafram açıklığı kullanırken de bunu başarmanın bir yolu, fotoğraf makinenizin ISO ayarını artırmaktır. Ancak daha yüksek bir ISO değerine geçmek, ince ayrıntıların kaybolmasına ve görüntü kumlanmasında artışa neden olabilir. Bu noktada EOS RP veya EOS R6 gibi tam kare fotoğraf makinelerinin düşük kumlanma özellikleri devreye girer.

Daha gelişmiş bir çözüm, flaş lambası veya Speedlite kullanmaktır. Aydınlatma eklemenin yanı sıra çok kısa süren flaş, hareketi de etkili bir şekilde dondurur. Makro fotoğrafçılıkta üstün yakın çekim kontrolü ve gölgesiz aydınlatma efekti için Canon Macro Ring Lite MR-14EX II birçok Canon makro lensle uyumludur.

Makro fotoğrafçılık teknikleri

İnce, dairesel bir çikolata tabakasıyla kaplanmış; ince, yeşil bir yaprak ve şekerleme parçacıkları ile süslenmiş bir top vanilyalı dondurmanın yakın plan görüntüsü.

Aşırı yakın plan ve makro çekimlerde üst seviye netlik elde edebilmek için fotoğraf makinesinin genellikle mümkün olduğunca sabit olması gerekir. Canon EOS M50 Mark II ve Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM lens ile 1/125 sn, f/5,6 ve ISO 2.500 değerlerinde çekilmiştir.

Canlı pembe bir çiçeğin yakın plan görüntüsü.

Doğa, yakın plan ve makro fotoğrafçılık ile ortaya çıkarabileceğiniz gizli güzellik derinliklerine sahiptir. Canon EOS R6 ve Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM lens ile 1/1.250 sn, f/2 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir. © Ilvy Njiokiktjien

Odaklama, yakın çekimde zorlu olabilir ve tipik olarak küçük alan derinliği nedeniyle aşırı titizlik gerektirir. Canon Fotoğraf Rehberi uygulaması, fotoğraf makinenize ve ayarlarınıza bağlı olarak en yakın ve en uzak odak noktalarını, alan derinliğini ve hiperfokal mesafeyi hesaplayan kullanışlı bir araç içerir.

Makro yiyecek fotoğrafçılığında olduğu gibi natürmort görüntüler için fotoğraf makinenizi bir tripod veya başka bir desteğe yerleştirmek en iyisidir. Böylece fotoğraf makineniz sabitlenir ve hareket veya bulanıklık oluşmaz. Tam hareketsizlik sağlamak için fotoğraf makinesinin iki saniyelik otomatik zamanlayıcısını veya uzaktan kumandasını kullanın. Bu sayede çekim yaparken fotoğraf makinesine dokunmanız gerekmez.

Tripod kullanırken bile pozlamadan hemen önce fotoğraf makinesine dokunulması ve DSLR'lerde refleks aynasının döndürülmesi titreşimlere neden olabilir. Birçok Canon DSLR'de bulunan ayarların iyi bir kombinasyonu, Ayna kilidi modu ile birlikte iki saniyelik otomatik zamanlayıcı gecikmesini kullanmaktır. Ayna, çekim yapılmadan iki saniye önce açılarak titreşimlerin dağılması için yeterli zamanı tanır. Canon Camera Connect uygulaması da bu durumlarda kullanışlıdır ve fotoğraf makinenizi telefonunuzdan kontrol etmenizi sağlar.

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Fotoğraf makinesi sabitken tek noktalı AF kullanır ve noktayı konunun en net olmasını istediğiniz kısmıyla tam olarak hizalarsanız otomatik odaklama iyi sonuç verebilir. Yukarıdaki videoda da gösterildiği üzere manuel odaklama daha da iyi sonuç verir. Canon'un en son EOS M ve tüm EOS R Sistemi aynasız fotoğraf makinelerinde odak artırma seçeneği bulunur (lensiniz MF modunda olmalıdır). Bu özelliği açtığınızda, görüntü çerçevesi içindeki alanlar odak noktasına geldikçe vizörde veya arka ekranda gösterilerek çekiminize ince ayar yapmanızı sağlar. Buna alternatif olarak, en iyi manuel odaklamayı sağlamak için istenen alanın büyütülmüş bir önizlemesini kullanın. Aynı tekniği Canon DSLR'lerin arka ekranında Canlı Kontrol moduna geçerek de kullanabilirsiniz.

En doğru odaklama ve dar diyafram açıklığıyla bile bazen istediğiniz kadar önden arkaya netlik elde edemediğinizi fark edebilirsiniz. Bunun nedeni de yine yakın plan çekim sırasında çok sığ alan derinliğidir. Canon EOS RP ve EOS R6 gibi bazı Canon fotoğraf makinelerinde Odak Tarama modu bulunur. Her kare arasında odaklama mesafeleri boyunca otomatik olarak ilerlerken bir dizi çekim yaptığından bu mod makro çekimler için idealdir. Diziler daha sonra düzenleme aşamasında tek bir görüntüde birleştirilerek daha geniş bir odak düzlemi elde edilebilir.

Ayrıntıları ortaya çıkarmak için doğal ortam aydınlatması ve beyaz bir kart veya kağıtla ışık yansıtma ile fotoğrafik LED aydınlatma paneli veya Speedlite flaş lambası kullanma arasında değişen farklı ışık kaynaklarıyla denemeler yapın. Çeşitli Canon makro lensler, gölgeleri ve karanlığı gidermeye yarayan dahili bir Macro Lite özelliğine de sahiptir.

Makro fotoğrafları düzenleme

Bir papağan kafasının yakın plan görüntüsü için RAW çekim modunu ve ayarları gösteren bir Canon EOS R6 fotoğraf makinesinin arka ekranı.

Birçok Canon fotoğraf makinesinde RAW kalite modu bulunur. Canon'un Digital Photo Professional (ücretsiz olarak indirilebilir) gibi yazılımlarını kullanarak düzenleme aşamasında en yüksek toleransı elde etmek için bunu kullanın. Görüntü kalitesinde herhangi bir bozulma olmadan, optimum parlaklık ve renk sunumu için pozlama değeri ve beyaz dengesi üzerinde ince ayar yapabilirsiniz. Ayrıca ayrıntıları vurgulamak ve netliği, kontrastı, renk tonunu ve doygunluğu ayarlayarak etki katmak için netleştirme uygulayabilir veya Bulanıklık Maskesini kullanabilirsiniz.

Yakın plan ve makro görüntülerin büyük çoğunluğu, küçük bir düzenlemeden büyük ölçüde faydalanır. Lensinizin minimum odaklama mesafesi bir konuya istediğiniz kadar yaklaşmanızı engelliyorsa endişelenmeyin. Düzenleme aşamasında yapılacak yaratıcı kırpma işlemi, bir görüntüden istenmeyen çevreyi kaldırmanızı ve yalnızca istediğiniz alanı korumanızı sağlar.

Hiçbir şey hiçbir zaman tamamen mükemmel değildir. Makro veya yakın plan fotoğraflar çekerken yakalayacağınız ince ayrıntı seviyesi her türlü toz, leke ve diğer kusuru vurgular. Görüntü düzenleme yazılımındaki nokta iyileştirme fırçası veya klonlama aracı, çevredeki piksellerden parlaklık, renk ve doku verilerini kopyalayarak bunları etkili bir şekilde gizleyebilir.

Canon'un en son Digital Photo Professional (DPP) sürümlerinde ayrıca bir Derinlik Birleştirme aracı bulunur. Bu araç, EOS R Sistemi fotoğraf makinelerinin Odak Tarama moduyla çekilen görüntülerin dönüştürme işlemini otomatikleştirerek bunları tek bir görüntüde birleştirir. Bu, yakın plan ve makro fotoğrafçılıkta etkili alan derinliğini artırmak için mükemmeldir.

Umarız bu ipuçları ve teknikler, makro fotoğrafçılığa başlamanın ne kadar kolay olduğunu göstermiş ve size dışarı çıkıp ayrıntılara odaklanmaya ve kendi yakın çekimlerinizi yakalamaya başlamanız için ilham vermiştir.

Yazan: Matthew Richards