A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera.

Dış mekan

Daha iyi bir kış tatili fotoğrafçılığı için profesyonel spor fotoğrafçısından ipuçları ve püf noktaları

Karlarla kaplı sessiz arazinin mükemmelliği, kayakçıların pistlerden aşağı kayarken yaşadığı heyecan... Harika kış diyarlarının uyandırdığı coşkuyu deneyimlemekle kalmayın; profesyonel kış sporları fotoğrafçısı ve Canon Elçisi Richard Walch'ın en iyi fotoğrafçılık ipuçlarıyla sonsuza kadar saklayabileceğiniz bilgiler edinin.

Hiç güneşin altında kar sahnesi çekmeye çalıştıysanız mükemmel kış fotoğrafını elde etmenin yalnızca makineyi doğrultup çekmekten ibaret olmadığını bilirsiniz. Richard, "Nereye giderseniz gidin önemli olan taze karların düştüğü ve gökyüzünün masmavi olduğu muhteşem günü beklemek ve fotoğraf makinenizi kapıp dağlara doğru yol almaktır." diyor.

Bu kayak sezonunda, doğru kış tatili fotoğraf makinesini seçmeden hareketi yakalamak için en iyi otomatik odaklama ayarlarını yapmaya kadar pistlerde daha iyi fotoğraf çekmek için ipuçlarını ve tüyolarını paylaşıyor.

1. Çekim için doğru fotoğraf makinesini seçin

"Pistlere yürürken fotoğraf makinesinin güçlü ve kompakt olmasını istersiniz," diyor Richard. "Dağlar genellikle, yalnızca ekranı kullanarak görüntü oluşturmak için fazla parlak olduğundan vizör kullanmanız da gerekir. Hızlı aksiyona sahip sporları çekmek istiyorsanız yüksek kare hızına sahip (saniyede beş kareden fazla) bir fotoğraf makinesine ihtiyaç duyarsınız.

"Canon EOS M50 ve Canon EOS M5, tüm bu ihtiyaçları karşılıyor. İkisinde de görüntüleri net bir şekilde yakalamak için güçlü APS-C sensörler ve hızlı ve hassas odaklama için Dual Pixel CMOS AF bulunuyor.

"Aynı zamanda bunları Wi-Fi üzerinden akıllı telefonunuzla eşleştirebilirsiniz. Bu sayede dağda ağ hizmeti olmasa bile görüntüleri telefonunuza aktarabilirsiniz. Telefonunuz çekmeye başladığında veya Wi-Fi bağlantısı bulduğunuzda görüntülerinizi sosyal medyada dünyayla paylaşabilirsiniz."

2. Mükemmel anı seçin

"Gün doğumu ve gün batımı, pistlerde fotoğraf çekmek için harika ışık koşulları sağlar. Ancak dağdaki hava koşullarını tahmin etmek zordur ve koşullar hızlı bir şekilde değişebilir. Dağa mümkün olan en erken saatte çıkmanızı öneririm. Bu sayede mükemmel ışık koşullarının oluştuğu o anlar için çoktan yerinizi almış olursunuz.

"Canon EOS M50, gün doğumu ve gün batımı gibi düşük ışık koşullarında kullanmak için ideal bir fotoğraf makinesidir. DIGIC 8 işlemcisi oldukça gelişmiştir; bu sayede ışık eksikliğini telafi etmek için ISO ayarını artırmanız gerekse bile harika sonuçlar elde edersiniz. Etkileyici manzara çekimleri için fotoğraf makinesini Canon EF-M 32mm f/1.4 STM lens ile birlikte kullanmayı deneyin."

3. Doğru ayarları kullanın

"Karın, beyazın çok yoğun olduğu fotoğraflarda gri renkte görünmesini önlemek için ilk yaptığım şey belirli bir ayar kombinasyonudur," diyor Richard. "Hızlı hareket eden nesneleri çekerken hareketin bulanıklaşmasını önlemek için kayakçıyı karede "dondurmanız" gerekir." İki senaryoda da Richard, fotoğraf makinesini M moduna (Manuel) getirmenizi ve enstantane hızını 1/2000 sn., diyafram açıklığını f/8 ve ISO'yu 200 olarak ayarlamanızı öneriyor.

"Kesintisiz odaklama için fotoğraf makinesini AI Servo AF moduna getirmeniz gerekir. Burada önemli olan otomatik odaklamaya rehberlik etmektir; yani nesnenizi görebildiğiniz an çekime başlamanız gerekir. Otomatik odaklama, her karede öğrenir, nesnenizin hangi yöne ve hangi hızda hareket ettiğini anlar ve bir sonraki görüntünün nerede olacağını tahmin eder. Fotoğraf makinesinin neler olduğunu anlayabilmesi için iki veya üç fotoğraf çekmeniz gerekir. Tüm Canon fotoğraf makinelerinde bulunan otomatik odaklama özelliği oldukça iyi."

AI Servo AF modunda çekim yaparken arabelleği doldurmamak ve fotoğraf makinesini yavaşlatmamak için kısa aralıklarla seri bir şekilde sürekli çekim yapın.

4. Kendinizi nesnenizden yukarıya konumlandırın ve gözlemleyin

"Dağı dik bir şekilde çekerseniz düz görünür. Yanlardan ya da nesnenizin biraz altından çekmeniz gerekir.

"Nesnenin poz verdiği fotoğraflardan kaçının. Nesnenizin kaydığı yöne doğru baktığı ve sizin yalnızca bir gözlemci olduğunuz fotoğraflar çekin. Portre çekimlerde ise ya nesnenize yakın olup onunla konuştuğunuz yakın çekim portreler oluşturursunuz ya da duvardaki sinek misali neler olduğunu belgelersiniz. İkisinin arasını denemeyin."

5. Sıcaklık değişimlerine karşı dikkatli olun ve ekstra pil taşıyın

"Soğuk pistlerden sıcak binaya adım attığınızda fotoğraf makinenizin lensleri hızlı bir şekilde buğulanır. Bu nedenle günü sonlandırana kadar ekipmanlarınızı dışarıda tutmanız önemlidir. Ekipmanınızı düşürmemek için yanınıza sağlam bir sırt çantası ve gözlerinizi güneş ışığından ve parlak kardan korumak için ultra viyole ışınlarından koruyucu bir güneş gözlüğü almayı ihmal etmeyin.

"Ayrıca düşük sıcaklık, fotoğraf makinesinin pilinin hızla bitmesine neden olabilir. Bu nedenle gün içinde yanınızda iki yedek pil bulundurmanız önemlidir. Elleriniz soğukken ekipmanınızı çalıştırmak zor olur. Becerilerinizi normal düzeyde kullanabilmek için yanınıza sıcak tutan eldivenler aldığınızdan emin olun!"

6. Güneşte çekim yapmaktan korkmayın

"Güneş bulutların arasından kendini göstermeye başladığında bu, dağ fotoğrafçılığı için adeta bir nimettir. Ancak fotoğraf makinesi ayarlarınız doğru yapılmamışsa kardan yansıyan parlaklık, görüntülerin aşırı pozlanmasına neden olabilir.

"Bu koşullarda aşırı pozlamayı önlemenin en iyi yolu enstantane hızını manuel olarak 1/2000 saniyeye, diyafram açıklığını f/8'e ve ISO'yu 200'e ayarlamaktır. Otomatik modda çekim yapıyorsanız pozlamayı +1 ila +3 kademe telafi ettiğinizden emin olun. Aksi halde görüntüleriniz çok karanlık olur. Ancak güneşte çekim yapmaktan korkmayın; en iyi kış sporları görüntülerinden bazılarını bu şekilde elde edersiniz.

"Güneş, kayakçı hareket ettiğinde dağılan kar için arka ışık görevi görecektir. Güneş nesnenin tam arkasında kalırsa daha da iyi. Şu an sahip olduğumuz lensler oldukça güçlü.

"Bir avuç kar alarak havaya fırlatmayı ve doğrudan güneşe doğru çekim yapmayı deneyin. Muhteşem bir efekt yaratacaktır."

7. Mükemmel selfie için hazırlanın

"Mükemmel bir dağ selfie'si çekmeyi tatile çıkmadan önce planlamaya başlarız. Parlak renkli ceketler ve tulumlar, beyaz arka planda öne çıkar ve son derece etkileyici bir selfie çekmenizi sağlar.

"Kompozisyon açısından ise sıradağlar etkileyici bir arka plan oluşturur. Doğru pozlama için güneşin, nesnenin yüzüne doğrudan veya yanlardan gelmesini sağlamak önemlidir. Doğrudan güneşe doğru çekim yapmak istiyorsanız nesnenin yüzünü aydınlatmak için flaş kullanmanız gerekir."

A split image shows a skier descending down a steep slope on one side, and another skier performing a somersault on the other.

8. Bir sonraki çekimde kendinize meydan okuyun!

Zorlu koşullarda muhteşem çekimi elde ettiğinizde kış fotoğrafçılığı son derece tatmin edici olabilir. Richard, bu yılki kış tatilinde bu ipuçlarında uzmanlaştıktan sonra fotoğraf meraklılarının bir sonraki çekimde alışılmışın dışında tatiller yaşatan ve daha etkileyici fotoğraflar çekmelerini sağlayan daha fazla muhteşem konumun peşinde koşmaları gerektiğini söylüyor.

"Avrupa, pistlerde fotoğraf çekmek için muhteşem pek çok konumla dolu. İsviçre ve Fransa'daki popüler tesisler olağanüstü ancak daha az bilinen, gözden kaçırılmayacak pek çok konum da mevcut," diyor. "Rusya'daki Elbrus Dağı veya Akureyri, İzlanda'ya doğru bir maceraya çıkarak kendinize meydan okumalısınız."

İlgili Makaleler
Two cross-country skiers makes their way up a mountain in low sunlight.

AKSİYON

"İstediğiniz fotoğrafı elde etmek için daima elinizden gelenin fazlasını yapın"

Ekstrem spor fotoğrafçısı Richard Walch, nefes kesici kayak çekimlerinde nelerden ilham aldığını anlatıyor.

Outdoor photographer Alan Rowan stands on top of a hill in front of a lake and fields, holding a compact Canon camera.

DIŞ MEKAN

Munro Moonwalker dağ manzaralarını nasıl çekiyor?

Renkli makrolardan sisle kaplı dağ zirvelerine kadar Alan Rowan'ın mükemmel doğa fotoğraflarını yakalamak için Canon PowerShot SX740 HS'yi nasıl kullandığını buradan keşfedin.