APS-C ile tam kare fotoğraf makinelerinin arasındaki farkın açıklaması

Tam kare fotoğraf makinesi nedir ve tam kare ile APS-C sensör arasındaki fark nedir? İki türün temel farklılıkları ve başlıca güçlü yönleri burada açıklanmıştır.
Canon EOS R6'yı yosun tutmuş büyük bir kaya üzerinde, Canon EOS R7'yi ise başka bir kaya üzerinde gösteren bölünmüş bir görüntü.

APS-C ile tam kare arasındaki farklar nelerdir?

APS-C ile tam kare arasındaki temel fark, görüntü sensörünün fiziksel boyutudur. Tam kare sensörler APS-C sensörlerinden daha büyüktür. İki fotoğraf makinesi türü arasındaki diğer farklar da bundan kaynaklanır. Ancak birçok durumda olduğu gibi bir şeyin daha büyük olması her zaman daha iyi olduğu anlamına gelmez ve her formatın kendi temel avantajları vardır.

EOS R7 ile EOS R6; iki fotoğraf makinesinde de lens takılı olmadığı görülüyor.

Lens takılı olmayan bu iki EOS R Sistemi fotoğraf makinesine bakıldığında sensör boyutlarındaki fark belirgin hale gelmektedir. Solda, tam kare EOS R6; sağda ise APS-C EOS R7 bulunmaktadır. RF lens yuvası iki modelde de aynıdır.

Tam kare sensörün önünde APS-C sensörün durduğu, iki sensörün boyut farkını gösteren görüntü.

Tam kare sensör ve APS-C sensör karşılaştırması. Boyutlardaki fark, APS-C fotoğraf makinelerinin tam kare fotoğraf makinelerine göre neden daha küçük ve daha kompakt hale getirilebileceğini açıklamaya yardımcı olur.

APS-C nedir?

Canon'un APS-C formatındaki görüntü sensörlerinin etkin alanı 22,2x14,8 mm'dir. Bu değer, APS-C formatındaki bir fotoğraf filmi karesine yakındır.

APS (Gelişmiş Fotoğraf Sistemi) formatı ilk olarak 1996'da, yeni bir tür fotoğraf filmi kartuşu olarak kullanıma sunulmuştur. Günümüzün çoğu filmli fotoğraf makinesinde, çekim sırasında geleneksel 35 mm filmli fotoğraf makineleriyle aynı 3:2 en/boy oranına sahip C [(Classic) Klasik], 16x9'luk geniş ekran en/boy oranına sahip H [(High Definition) Yüksek Çözünürlük] ve 3:1 P [(Panoramic) Panoramik] gibi farklı en/boy oranları da seçebilirsiniz.

APS-C aynı zamanda Süper 35 video formatına da karşılık gelir ve Canon EOS dijital SLR (DSLR) fotoğraf makineleri ve EOS M serisi aynasız fotoğraf makineleri için popüler bir görüntü sensörü boyutu haline gelmiştir.

Birkaç kemerin bulunduğu renkli bir avluda uzun, fırfırlı elbiseler içinde fotoğraf makinesine poz veren iki flamenko dansçısı.

Aynı diyafram açıklığı ve odak uzaklığında, Canon EOS R10 gibi APS-C fotoğraf makineleri genellikle tam kare fotoğraf makinelerinden daha geniş bir alan derinliği sağlar. Bu, bir görüntüde önden arkaya netlik elde etmek için idealdir. Canon EOS R10 ve EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM lens ile 10 mm, 1/320 sn, f/5 ve ISO 1.600 değerlerinde çekilmiştir. © Diana Millos

Bulanık bir arka plan üzerinde uzun, siyah saçlı genç bir kadının portresi.

Hızlı bir lense sahip tam kare bir fotoğraf makinesi karakteristik olarak daha sığ alan derinliği oluşturur ve arka planı bulanıklaştırarak sahnenin içindeki ana konuyu öne çıkarmanızı sağlar. Canon EOS R6 ve Canon RF 85mm F1.2L USM lens ile 1/500 sn, f/1,8 ve ISO 1.600 değerlerinde çekilmiştir. © Javier Cortes

Tam kare nedir?

Canon'un tam kare görüntü sensörleri, 35 mm'lik film karesi ile aynı boyutta olan 36x24 mm'lik aktif yüzey alanına sahiptir.

35 mm film formatı, sinema filmi için standart genişlik olarak sunulduğu 1889 yılına dayanır. Bu format kısa süre sonra fotoğrafçılığın standardı haline gelmiş ve Canon'un tam kare EOS DSLR'leri ve EOS R Sistemi aynasız fotoğraf makineleri dahil tam kare dijital fotoğraf makinelerine taşınmıştır.

Hem APS-C hem de tam kare sensörler, 3:2'lik standart en/boy oranına sahip görüntüler üretir ve APS-C sensörler, tam kare sensörlerle aynı sayıda megapiksele sahip olabilir. Ancak tam kare görüntü sensörü, fiziksel olarak APS-C formatındaki görüntü sensöründen yaklaşık %63 veya 1,6 kat daha büyüktür.

Ortada Iglesia de la Anunciación'ın kulesinin görüldüğü Sevilla şehir manzarası.

APS-C sensörün "kırpma faktörü" konunuzun kareyi daha fazla doldurmasını sağlayarak lensinizin menzilini artırır. Sevilla'da bulunan Iglesia de la Anunciación'ın bu fotoğrafı tam kare fotoğraf makinesi Canon EOS RP ve Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM lensle 84 mm, 1/400 sn, f/8 ve ISO 200 değerinde çekilmiştir.

Ortada Iglesia de la Anunciación'ın kulesinin yakından görüldüğü Sevilla şehir manzarası

Bu görüntü, aynı lens, odak uzaklığı ve ayarlar kullanılarak fakat bir APS-C fotoğraf makinesiyle aynı konumdan çekilmiştir. Daha küçük olan sensör, sahnenin daha küçük bir bölümünü yakalar; bu da kuleyi yakınlaştırmayla aynı etkiye sahiptir. Canon EOS R10 ve Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM lens ile 84 mm, 1/400 sn, f/8 ve ISO 200 değerlerinde çekilmiştir.

Kırpma faktörü açıklaması

İki sensör türü arasındaki bu fiziksel boyut farkı, fotoğraf makinesinin "görüşünü" belirler. Tüm lensler dairesel bir görüntü üretir; yani görüntünün dikdörtgen bir tam kare görüntü sensörünün köşeleriyle üst üste binmesi için tam kare fotoğraf makinesine uyumlu bir lensin yeterince geniş bir çevresi olması gerekir. Aynı lensi APS-C formatında bir fotoğraf makinesinde kullanırsanız daha küçük olan görüntü sensörü aynı görüntü çemberinin ortasında yalnızca daha küçük bir alanı kullanır. Pratikte, tam kare sensördeki görüntüye kıyasla görüntü kırpılır.

Canon fotoğraf makinelerindeki APS-C sensörler, Canon tam kare fotoğraf makinelerindeki sensörlerden 1,6x daha küçük olduğu için "kırpma faktörü" 1,6x'tir. Bu, APS-C fotoğraf makinesinde 50 mm standart lensle çekim yapmanın tam kare fotoğraf makinesinde 80 mm telefoto lensle çekim yapmakla aynı görüş alanını sağladığı anlamına gelir (50 x 1,6 = 80). Aynı şekilde, APS-C fotoğraf makinesinde tam kare 100 mm lens kullanmak, tam kare fotoğraf makinesindeki 160 mm lens ile aynı görüş alanını sağlar. Bu nedenle, kırpma faktörü bazen "odak uzaklığı çarpanı" olarak da bilinir ve kullandığınız lensin etkili odak uzaklığını belirtir.

Bir APS-C fotoğraf makinesinde RF, EF, RF-S, EF-S veya EF-M lens kullanırken bunu hesaplamak isterseniz ücretsiz Canon Fotoğraf Rehberi uygulamasındaki Etkili Odak Uzaklığı hesaplayıcıyı kullanabilirsiniz.

Kırpma faktörü, hem EF hem de RF lensler dahil, APS-C formatındaki fotoğraf makinelerinde kullanılan tüm tam kare lensler için geçerlidir. EF lensler, tüm APS-C R Sistemi fotoğraf makinelerinde EF-EOS R Yuva Adaptörlerinin herhangi bir serisiyle kullanılabilir.

Düşük ışıkta tepeler ve dağlar ile çevrelenmiş büyük bir su kütlesi.

Tam kare ile karşılaştırıldığında APS-C'nin avantajları

APS-C sensörler daha küçük olduğundan, fotoğraf makineleri daha kompakt ve daha hafif olacak şekilde üretilir. Bu sayede sokak ve seyahat fotoğrafçılığı için idealdirler. APS-C fotoğraf makineleri için tasarlanmış bir lens için daha küçük bir görüntü çemberi gerektiğinden, lens daha küçük ve hafif olabilir, dolayısıyla daha uygun maliyetli olabilir.

APS-C sensörün kırpma faktörü, daha küçük veya daha uzak nesneleri kadrajda daha büyük hale getirir; bu da uygulamada herhangi bir lensin etkili odak uzaklığını 1,6 kat artırır. Bu; vahşi yaşam, aksiyon ve spor fotoğrafçılığı gibi alanlarda önemli bir avantaj sağlayabilir. APS-C fotoğraf makinesinde Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM gibi yüksek performanslı ancak uygun fiyatlı bir lens kullanmak, 112-480 mm'lik etkili bir zoom aralığı sunarak süper telefoto lens etkisi yaratır. Benzer fiyatlı RF 100-400mm F5.6-8 IS USM lens, bir APS-C fotoğraf makinesinde 160-640 mm'lik etkili bir odak aralığı sunar. Tam kare bir fotoğraf makinesinde aynı menzili sağlamak için daha büyük, daha ağır ve daha pahalı bir lense ihtiyacınız olacaktır.

Aynı etkiyi yaratmak için tam kare fotoğraf makinesindeki görüntüleri kırpabilirsiniz ancak megapiksel sayısı azalır. Bu nedenle elde edilen görüntüler daha küçük olur ve tekrar büyütüldüklerinde netlikleri azalır. APS-C formatındaki fotoğraf makinesiyle çekim yapmak aynı zamanda düzenleme aşamasında görüntüleri manuel olarak kırpmak için harcanan zamandan ve emekten tasarruf sağlar.

Loş ışıklı bir madende, diğer iki madenciyle birlikte çalışan bir kömür madencisi.

Yüksek ISO ayarlarında çekim yapmak için genellikle tam kare görüntü sensörleri tercih edilir, çünkü bunlar aynı sayıda megapiksele sahip APS-C sensörlerden daha büyük fotositelere sahiptir; bu da oransal olarak daha az parazitle daha fazla ışık yakalayabildikleri anlamına gelir. Bu fotoğraf bir kömür madeninde, madencilerin lambalarının ışığında, Canon RF 50mm F1.2L USM lens ile 1/100 sn. f/2,0 ve ISO 12.800 değerinde, tam kare Canon EOS R kullanılarak çekilmiştir. © Daniel Etter

Ön plandaki bir su kütlesine sokak ışıkları yansıyan yüksek binaları gösteren gece şehir manzarası.

Ayrıca çok yüksek ISO seviyelerinde ve çok düşük ışık koşullarında minimum grenle etkileyici fotoğraflar çekebilen 32,5 MP EOS R7 ve 24,2 MP EOS R10'da görüntü kumlanması iyi kontrol edilir. Canon EOS R10 ve Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM lens ile 22 mm, 1/40 sn, f/8 ve ISO 25.600 değerlerinde çekilmiştir.

APS-C ile karşılaştırıldığında tam karenin avantajları

Tam kare sensörün daha geniş bir görüş alanına sahip olması sayesinde tam kare fotoğraf makinesi; panoramik manzaralar, ultra geniş açılı iç mimarlık alanları, astrofotoğrafçılık ve ön planla arka plan arasındaki perspektifi abartmak istediğinizde yaratıcı bir efekt elde etmek için idealdir.

Genel bir kural olarak, özellikle daha geniş diyafram açıklıklarında (daha düşük f sayıları), tam kare fotoğraf makineleri APS-C fotoğraf makinelerinden daha dar bir alan derinliği üretebilir; bu da görüntünün daha küçük bir kısmına net şekilde odaklanıldığı ve arka planın daha büyük bir bölümünün bulanık olduğu anlamına gelir. Bu genellikle natürmort fotoğrafçılığı, portre fotoğrafçılığı ve arka planı odak dışına atarak ana konuyu öne çıkarmak isteyeceğiniz diğer çekim senaryoları için idealdir.

Tam kare sensörün bir diğer avantajı da doğrudan boyutunun daha büyük olmasıyla ilgilidir. Diğer unsurlar eşit olduğunda, bir tam kare görüntü sensöründeki her bir fotosite veya ışık reseptörü, aynı megapiksel sayısına sahip bir APS-C sensördekilerden fiziksel olarak daha büyüktür. Bu nedenle daha fazla ışık toplama potansiyeline sahiptir ve özellikle düşük ışık koşullarında yüksek ISO ayarlarıyla daha az görüntü kumlanması veya gren ile daha fazla bilgi yakalayabilir. Bu özellik, iç mekan portre ve düğün fotoğrafçılığının yanı sıra alaca karanlıkta elle çekim, gece şehir manzaraları ve yetersiz aydınlatılmış ortamlarda hareketi dondurmak için enstantane hızını yeterli düzeyde yüksek tutmanız gerektiğinde son derece faydalıdır.

Kucağında RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens takılı Canon EOS R10 bulunan, parlak sarı elbiseli bir kadın.

EOS R10 ve EOS R7, kompakt ve hafif iş ortakları RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM ve RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM zoom lensleriyle, ister yakın bir konumda kısa bir geziye çıkmış ister dünyanın öbür ucuna seyahat ediyor olun, seyahat için ideal fotoğraf makineleridir.

APS-C ile tam kare fotoğraf makinelerinin karşılaştırması

Bazen tam kare fotoğraf makinelerinin APS-C fotoğraf makinelerinden daha "profesyonel" olduğu söylenir ve daha büyük oldukları da açıktır; bu da onları büyük telefoto lenslerle kullanım için daha uygun hale getirir. Ancak APS-C fotoğraf makinesiyle elde edebileceğiniz daha uzun menzil sayesinde zaten o kadar büyük bir telefoto lense ihtiyacınız olmayabilir. APS-C, hareket özgürlüğüyle birlikte güçlü telefoto menziline ihtiyaç duyan seyahat fotoğrafçılarının yanı sıra spor ve vahşi yaşam fotoğrafçıları için de hâlâ en iyi seçenektir.

Vahşi yaşam fotoğrafçısı Dani Connor, Canon EOS R7 ile yaptığı ilk çekimi şöyle yorumluyor: "Büyük ve ağır bir lens kullanmak zorunda kalmadan konuma yaklaşmamı sağlıyor. Kuşlar genellikle oldukça küçük ve uzakta olduğundan kuş fotoğrafçıları için mükemmel bir fotoğraf makinesi türü."

Tam kare fotoğraf makineleri ultra geniş manzara çekimleri için çok uygun olabilir ancak tam karenin alan derinliğinin daha dar olması sayesinde APS-C fotoğraf makinesi kullanarak manzara çekiminde önden arkaya netlik elde etmek de daha kolay olabilir. Ayrıca, tam kare fotoğraf makineleri genellikle daha sığ alan derinliği üreterek portre konunuzun dikkat çekici bir şekilde bulanık arka plana karşı öne çıkmasını sağlasa da diyafram açıklığı gibi diğer faktörler de devreye girer. APS-C EOS R10, EOS R7, EOS R50 ve EOS R100, 80 mm'lik etkili odak uzaklığına ve f/1,8'lik hızlı diyafram açıklığına sahip kompakt Canon RF 50mm F1.8 STM gibi bir lensle portre çekimlerinde çok kullanışlı olacaktır.

Canon EOS R7'nin yanında üç lens: RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM ve RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

Burada solda gösterilen RF 100-400mm F5.6-8 IS USM lens, EOS R10 ve EOS R7 ile kullanıldığında 160-640 mm'lik etkili odak uzaklığına sahiptir. Bir tam kare EOS R Sistemi fotoğraf makinesinde telefoto menziline benzer bir menzil elde etmek için Canon Extender RF 1.4x veya Extender RF 2x kullanacak olsaydınız sırasıyla bir veya iki stop diyafram açıklığı kaybınız olurdu. Bu da enstantane hızında düşüşe neden olarak hareket bulanıklığının ve fotoğraf makinesinin titremesinin önüne geçmeyi daha zor hale getirirdi. RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM (ortada), 35 mm'ye eş değer 29-72 mm'lik, RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (sağda) ise 29-240 mm'lik etkili bir odak aralığı sunar.

RF ve RF-S lenslerin karşılaştırması

İster tam kare ister APS-C formatında olsun, tüm Canon EOS R Sistemi fotoğraf makineleri, tamamen aynı gelişmiş RF lens yuvasına sahip aynasız fotoğraf makineleridir. Bu, EOS R7 veya EOS R10'u ve hatta EOS R50 veya EOS R100'ü tercih etmeniz durumunda olağanüstü RF lens serisinin tüm avantajlarından faydalanabileceğiniz anlamına gelir. En son odaklama teknolojilerine ve optik kalitesine sahip lenslerin yanı sıra RF yuvası, lens ve fotoğraf makinesi arasında çok daha yüksek veri aktarım hızı ve bant genişliği sağlayarak inanılmaz hız ve hassasiyet, yeni görüntü sabitleme düzeyleri, gerçek zamanlı lens optimizasyonu ve diğer birçok gelişmiş özellikle birlikte ileri seviye yapay zeka destekli otomatik odaklama ve izleme olanağı sağlar.

EOS R7 ve EOS R10'un kullanıma sunulmasıyla APS-C sensörlü, RF yuvasına sahip fotoğraf makineleri için özel olarak tasarlanmış yeni RF-S lensler de kullanıma sunuldu. 35 mm'ye eş değer 29-72 mm'lik etkili odak aralığına sahip RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM standart zoom, geri çekilebilir tasarımı ve sadece 130 g'lık ağırlığı ile nispeten küçük bir lens iken; RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, 35 mm'ye eş değer 29-240 mm'lik etkili odak aralığı ile daha da geniş bir zoom aralığı sunmasına karşın sadece 310 g'lık ağırlığı ile gündelik fotoğraf çekimleri ve seyahat fotoğrafçılığı için son derece çok yönlü bir "hepsi bir arada" lens olarak kullanılabilir.

Diğer kompakt, hafif, uygun maliyetli, tam kare uyumlu ve en popüler RF lenslerden biri Canon RF 16mm F2.8 STM'dir. Bu lens, EOS R7 ve EOS R10 ile kullanıldığında da tam kare bir gövdedeki 25,6 mm lense eş değer geniş bir görüş alanı sunar. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, optik görüntü sabitleme ve 0,5x makro büyütme faktörü ile APS-C EOS R Sistemi fotoğraf makinelerinde 56 mm'lik etkili odak uzaklığıyla standart bir sabit lens olarak harika performans gösterir. Canon RF 50mm F1.8 STM, bir APS-C fotoğraf makinesinde, dar alan derinliği için 80 mm'lik etkili odak uzaklığını, f/1,8'lik hızlı diyafram açıklığıyla birleştiren mükemmel bir portre lensidir. Seyahat ve sokak fotoğrafçılığı için RF 28mm F2.8 STM, hafif ve kompakt pankek tasarımında EOS R10 ile 45 mm'lik etkin odak uzaklığı sağlar.

EF-EOS R Yuva Adaptörleri serisi sayesinde APS-C R Sistemi aynasız fotoğraf makineleri ile çok çeşitli EF ve EF-S lensleri de kalite veya işlev kaybı olmadan kullanabilirsiniz.

Matthew Richards

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

Kariyer değiştiren bir yükseltme olarak EOS R Sistemi

Canon EOS R fotoğraf makineleri ve lensleri, beş yıldır fotoğrafçıların işlerini üst seviyelere taşıyor. Profesyonellerin neden bu sisteme geçtiğini ilk elden keşfedin.

Fotoğrafçılığa başlamanın yolları

Akıllı telefondan fotoğraf makinesine yükseltme yapmak mı istiyorsunuz? Yeni başlayanlara yönelik fotoğrafçılık kılavuzumuz, başlamak için ihtiyacınız olan her şeyi sunar.

Lens seçimi

Lens türlerinden aranacak özelliklere kadar lensler hakkında bilmeniz gereken her şey.

Pozlama nasıl kontrol edilir?

Diyafram açıklığı, enstantane hızı ve ISO ayarlarında ustalaşın.