Işıkla boyama fotoğrafçılığı için başlangıç kılavuzu

Işıkla boyama düşündüğünüz kadar zor değildir ve çok az uzman ekipmanı gerektirir. Bu ipuçları ve püf noktalarıyla eğlenceli denemeler yapın ve muhteşem görüntüler oluşturun.
Bir kadının, Canon EOS R6 ile yakından çekilmiş, çok renkli ışık izleriyle kaplı yüzü.

Işık, fotoğrafçılığın en önemli bileşenidir ancak güneş battığında eğlencenin bitmesi gerekmez. Bir el feneri veya başka bir ışık kaynağı kullanarak karanlık çöktükten sonra dışarı çıkıp istediğiniz şekilleri elde etmek için ışıkları hareket ettirerek fotoğraflarınızı ışıkla boyayabilirsiniz. Bu şekilleri gerçek zamanlı olarak göremezsiniz ancak uzun pozlama kullanarak fotoğraf makinenize kaydedip benzersiz görüntüler oluşturabilirsiniz. Bu tekniğe genellikle "ışıkla boyama" adı verilir.

Işıkla boyama nedir?

Yoğun bir otoyolda akan trafiğin uzun pozlamasının yarattığı kırmızı ve beyaz çizgiler.

Uzun pozlama kullanarak hareket halindeki araçların ön ve arka lambalarından yayılan ışıkları beyaz ve kırmızı çizgilere dönüştürmek mümkündür. Işıkla boyamada da benzer bir teknik kullanılır ancak ışık kaynağının kontrolü sizde olur. Canon EOS R6 ve Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM lens ile 28 mm, 124 sn, f/16 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir. © Lorenz Holder – Canon Elçisi

Hareketin bir büyüsü vardır. Daha önce ışık izleri içeren fotoğraflar görmüşsünüzdür. Bunlar genellikle otomobillerin ve diğer araçların yol boyunca ilerlerken akış halinde kırmızı ve beyaz ışık izleri bıraktığı, gece çekilmiş trafik fotoğraflarıdır. Işıkla boyama da aynı fikre dayanır ancak sizi sürücü koltuğuna oturtarak daha yaratıcı olma fırsatı verir.

Işık izlerinde olduğu gibi, ışık kaynağının tüm hareketini yakalamak için yeterli süre sağlayan uzun bir pozlama kullanmanız gerekir. İstediğiniz herhangi bir hareketi seçebilir, resminizi boyamak için beyaz veya renkli ışıklar kullanabilirsiniz.

Başarılı bir ışıkla boyama çalışması için nelere ihtiyacınız var?

Bir erkek, başının arkasından ışık tutarken bir Canon fotoğraf makinesinin önünde poz veren bir kadın.

Bir tripod kullanmak, fotoğraf makinesinin sarsılmasını önlediği ve konunun veya görüntünün arka planının net kalmasını sağladığı için uzun pozlamalarla çekim yaparken çok faydalı olabilir.

Fotoğraf makinenizi Canon Camera Connect uygulaması üzerinden telefonunuza veya tabletinize bağlamak, yalnızca fotoğraf makinenizi uzaktan kontrol etmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda lensinizin gördüklerini ekranda görebilmenize olanak verir. Böylece ışıkla boyama çalışmanızın kompozisyonunun iyi olduğundan ve kadrajı doldurduğundan emin olabilirsiniz.

Işıkla boyama ağırlıklı olarak hareketlerle ilgili olsa da, genellikle fotoğrafta yer alan loş ışıklandırılmış arka planların net görünmesini istersiniz. Bu nedenle fotoğraf makinenizi bir tripoda veya başka bir sabit platforma yerleştirmeniz gerekir. Lensinizde optik Görüntü Sabitleme (IS) özelliği varsa uzun pozlamalar için bu özelliği kapatmak genellikle en iyisidir. Yeni fotoğraf makineleri modelleri, fotoğraf makinesinin tripoda yerleştirildiğini algılayabilir ve IS'yi sizin için kapatır.

Her fotoğrafçılık tekniği gibi, ışıkla boyama da biraz pratik yapmayı gerektirebilir. Yapmak istediğiniz çekimleri güneş batmadan planlamanız faydalı olur, böylece hangi kompozisyonların en iyi sonuçları vereceğini görebilirsiniz. Hava karardığında fotoğraf makinenizi bir tripoda yerleştirin ve arka LCD ekrandan fotoğrafın önizlemesini yapmak için Canlı Kontrol moduna geçin.

Farklı ortamlar ışıkla boyanmış fotoğraflara alternatif bir görünüm ve his kazandırabilir. Karanlık bir arka planla yaklaşık 10 saniye gibi görece kısa bir pozlama süresi kullanırsanız son görüntü de karanlık olacak ve bütün dikkati lambanızla oluşturduğunuz şekillere çekecektir. Gece şehir manzarası veya başka bir aydınlık arka plan ile daha uzun pozlama, kompozisyona bağlam katarak yer ve alan hissi kazandırır.

Görüntüde titreşimlerin neden olacağı bulanıklığı önlemek için uzun pozlama kullanırken tripoda yerleştirilmiş olsa bile fotoğraf makinenize dokunmamanız önerilir.

Fotoğraf makinenizi nasıl ayarlamalısınız?

Karanlıkta ayakta durmuş, kırmızı ve beyaz ışık izleri oluşturmak için fenerleri döndüren bir silüet.

Fotoğraf makineniz tripoda veya sağlam bir yüzeye kurulduktan sonra fotoğraf makinenizi Manuel (M) moda alın ve ISO'yu 100'e, diyafram açıklığını ise f/11 veya daha yüksek bir değere ayarlayın. Çeşitli ayarların sonucu nasıl etkilediğine dair bir fikir edinmek için farklı diyafram açıklıkları ve enstantane hızlarıyla denemeler yaparak çekimlerinizi fotoğraf makinesinin arka ekranında sürekli olarak gözden geçirin. Fotoğraf makinenizin ekranına karanlıkta bakarken çekimlerinizin gerçekte olduğundan daha parlak görünebileceğini unutmayın. Ekran parlaklığını buna göre ayarlamak isteyebilirsiniz.

Birçok gece çekiminde, küçük bir f/ değerine ve yüksek ISO ayarına sahip geniş bir diyafram açıklığı tercih edilir. Bu, daha hızlı bir enstantane hızıyla her hareketi dondurabilmenizi sağlar. Işıkla boyama yaparken bunun tam tersi geçerlidir çünkü hareket, yakalamak istediğiniz temel faktördür.

Fotoğraf makinenizde Manuel (M) çekim modunu seçin ve yaklaşık 100 - 200 gibi düşük bir ISO değeri kullanın. Yaklaşık f/11 gibi dar bir diyafram açıklığı seçin ve ışıkla boyama yapmak için ne kadar zamana ihtiyacınız olduğuna bağlı olarak enstantane hızını 10 ile 30 saniye arasında bir değere ayarlayın.

Odak uzaklığını da manuel olarak ayarlamanız gerektiğinden MF modunu seçin. Boyama yapmak için lambayı kullanacağınız alana önceden odaklama yapın. Birçok fotoğraf makinesinde, görüntünün hangi kısımlarının en net şekilde odaklandığını gösteren bir görsel yardım olan Manuel Odak Artırma (MF Artırma) özelliğini de etkinleştirebilirsiniz.

İyi bir yaratıcı ipucu, beyaz dengesi ayarınızı manuel olarak seçmektir. Örneğin Gün Işığı, Bulutlu, Gölge veya Tungsten ayarlarının kullanılması ışığın renk sıcaklığını etkili bir şekilde değiştirerek kademeli olarak daha sıcak veya daha soğuk bir efekt sağlar. Fotoğraf makinenizde varsa RAW kalite modunda çekim yapın. Bu, görüntüyü Canon Digital Photo Professional gibi düzenleme yazılımlarında işlerken beyaz dengesi ayarını değiştirmenize olanak tanır.

Önerdiğimiz fotoğraf makinesi ayarlarını seçerek basit bir başlangıç yapın ve bir el feneri veya akıllı telefonunuzun ışığını kullanarak basit şekiller oluşturun; ışıkla adınızı bile yazabilirsiniz. İstediğiniz efekti elde etmek için daha kısa veya daha uzun pozlama ya da daha geniş veya daha dar bir diyafram açıklığı kullanmanız gerekebilir. Ayarlarla denemeler yapın. Çok geçmeden en iyi sonucu nasıl elde edeceğinizi anlayacaksınız.

Hangi konuyu ve ışık kaynağını seçmelisiniz?

Ucuna farklı renklerde plastik bardaklar bantlanmış bir fener.

Evinizde çok renkli bir el feneriniz yoksa renkli plastik bardaklar veya küçük yiyecek saklama kapları, kağıt mendil veya çok renkli süsleme ışıkları gibi benzer renkli malzemeler kullanarak kendiniz kolayca bir tane yapabilirsiniz.

Bir bahçede ışık izleri ile çerçevelenmiş laleler.

Başkaları ışıkla boyama yaparken fotoğraf makinesini kullandığınızda 30 saniyeden uzun Bulb pozlama kullanmayı ve lensi şapka veya başka bir nesneyle aralıklı olarak kapatmayı deneyin. Bu, her şeyi kesintisiz tek bir sekansta yakalamaya çalışmak yerine ayrı, seçilmiş segmentler halinde bir kompozisyon oluşturmanıza olanak tanır. Canon EOS 90D ve Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM lens ile 71 mm, 83 sn, f/22 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Bahçenizi çiçekler, ağaçlar veya diğer ilgi çekici bitkilerin fotoğraflarını çekmek için bir pratik yapma alanı olarak kullanın. Yaratıcı olmak istiyorsanız renkli çizgiler ve şekiller oluşturmak için pozlamalar sırasında hareket ettirebileceğiniz bir ışık çubuğu oluşturmak üzere el fenerine bantlanmış renkli plastik bardaklar veya kağıt peçeteler kullanmayı deneyin.

Ana konunun üzerine el feneri tutun ve otomatik odaklama yapın. Bunun ardından odak uzaklığını sabitlemek için MF moduna geçin. Pozlamanın 30 saniyeden uzun sürmesi gerekiyorsa Bulb pozlama modunu (fotoğraf makinenizde varsa) seçin.

Pozlamayı başlatın ve el fenerinizi veya başka bir ışık kaynağını sahnede hareket ettirmeye başlayın. Renkli, eğlenceli süsleme ışıkları, yaratıcı bir canlılık katabilir. Bunları veya başka bir ışık kaynağını konuların arkasında siluetler oluşturacak şekilde hareket ettirmek iyi sonuçlar verebilir. Sahnenin belirli bir bölümüne ekstra ışık eklemek istiyorsanız el fenerini o bölüme birkaç saniyeliğine doğrultmanız yeterlidir. Bunun ardından renkli bir arka plan oluşturmak için çiçek tarhlarına ve diğer alanlara geçebilirsiniz.

Bir ışık gösterisinin yakınlaştırma ve uzaklaştırma yoluyla oluşturulmuş mavi ışık izleri içeren uzun pozlanmış fotoğrafı.

Işıkla boyamanın bir diğer yöntemi de sabit ışıkları çekmek ve ışık izleri oluşturmak için uzun pozlama sırasında fotoğraf makinesini hareket ettirmektir. Fotoğraf makinesini dikey ve yatay yönlerde veya tam bir daire şeklinde döndürmeyi deneyin. Zoom lens kullanıyorsanız alternatif bir ışık izi efekti oluşturmak için yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapabilirsiniz. Canon EOS 5D Mark III (Canon EOS 5D Mark IV'ün eski modeli), Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM lens (Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM lensin eski modeli) ile 135 mm, 0,6 sn, f/22 ve ISO 200 değerlerinde çekilmiştir.

Işık izleriyle çevrili bir kadının vücudunun büyük bir kısmını kapsayan bir fotoğraf.

Işıkla boyamayı yaratıcı portre fotoğrafçılığı ile bir araya getirmek sosyal medyada çok popüler hale geldi. Canon EOS R6 ve Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens ile 44 mm, 13 sn, f/16 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Bazen sadelik zenginliktir. Çok parlak bir el feneri kullanmak iyi bir fikir gibi görünebilir ancak daha hafif ışık kaynakları genellikle daha iyi sonuçlar verir. Doğrudan lensin üzerine tutulan güçlü ışıklar parlamaya neden olabilirken daha düşük yoğunluklu fenerler bu riski ortadan kaldırır. Tea light mum formundaki LED lambalar ve çok renkli LED'ler de çok iyi sonuçlar verebilir, yanıp sönen LED'ler ise kesik çizgilere benzer bir efekt ortaya çıkarır.

Çekiminize arkadaşları ve aileyi dahil etmek eğlenceli olabilir. Daha fazla ışık gerektiren alanları ışıkla boyamak için el feneri tutarak size yardımcı olabilirler. Tek bir fenerin bir nesnenin tamamına ışık tutmak için kullanılmasına gerek yoktur. Feneri pozlama sırasında etrafta dolaştırarak tercih ettiğiniz farklı alanları ışıkla boyayabilirsiniz. Bu, gece manzaralarındaki ilgi çekici noktaları aydınlatmak için oldukça işe yarayabilir.

İlave fenerler ve diğer ışık kaynakları, kendinizi veya diğer insanları görüntüye dahil etmek için faydalı olabilir. Ayrıca kelimeler yazmayı veya yıldız ve kalp gibi şekiller çizmeyi de deneyebilirsiniz. Diğer bir seçenek de uzun pozlamayı Canon Speedlite'tan gelen kısa bir ışık darbesiyle birlikte kullanmaktır. Böylece bir portre veya ön plandaki başka bir konu için doğru pozlamayı elde ederken aynı zamanda konunun hareketini dondurabilir ve pozlamanın geri kalanında ışıkla boyama yapabilirsiniz.

Eğlence amaçlı fotoğraflar çekerken ışıkla boyama, yaratıcılığınızı ifade etmenin keyifli bir yolu olabilir. Pahalı fotoğraf makineleri, lensler ve aksesuarlar gerektirmez. Temel bilgileri öğrenmek için biraz zaman ayırmak yeterlidir. Kısa süre içinde gerçekten benzersiz bir görünüm ve hisse sahip oldukça özgün görüntüler oluşturduğunuzu göreceksiniz.



Yazan: Matthew Richards

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

Pozlama nasıl kontrol edilir?

Diyafram açıklığı, enstantane hızı ve ISO ayarlarında ustalaşın.

Mevcut ışıkta çekim

Fotoğraflarınızın daha iyi görünmesi için en iyi ışığı nasıl bulacağınızı ve yakalayacağınızı öğrenin.

High key ve low key portre aydınlatması

Yüksek kaliteli ve kasvetli portreler için klasik aydınlatma ayarları oluşturun.

Düşük ışıkta fotoğrafçılık için 7 ipucu

Düşük ışıkta net fotoğraflar çekmenin temel tekniklerini ve düşük ışıkta fotoğrafçılık için en iyi Canon kitini keşfedin.