VLOG ÇEKİMİ

İçeriklerinizin kalitesini artıracak teknikler

Sosyal medya içeriklerinizin dikkat çekmesi için çok çaba harcamanıza gerek yok. Bu fotoğrafçılık ve vlog çekimi ipuçlarıyla paylaşımlarınızın kalitesini artırın.
Canon Camera
Sosyal medya platformları, içeriklerinin fark edilmesi için çabalayan insanlarla dolup taşıyor. Peki paylaşımlarınızın dikkat çekmesini nasıl sağlarsınız?

Canon'un iş birliğine dayalı Crew Create kampanyasına katılan dört sanatçıya göre ihtiyacınız olan yalnızca üç şey var: ürettiklerinize duyduğunuz tutku, yaratıcılığınızın sınırlarını zorlama arzusu ve mümkün olan en yüksek kaliteye sahip paylaşımlar.

İlk ikisi size kalmış olsa da sonuncusu hakkında burada fotoğrafçılık ve video çekimleri için hem yeni başlayanlara hem de deneyimli influencer'lara yönelik birkaç ipucu bulabilirsiniz.

1. Bir tutacak ve tripod kullanın.

Dizüstü bilgisayarın önünde oturan mavi saçlı bir kadını çeken, küçük bir tripodun üzerindeki Canon fotoğraf makinesi.
Fotoğraf makinesi ile vlog çekimi klasik bir tekniktir ve çekim yaparken kendinizi görmeniz için değişken açılı ekrana sahip Canon EOS M50 Mark II ve eğilebilir dokunmatik ekrana sahip Canon PowerShot G7 X Mark III gibi vlog çekimine yönelik en iyi Canon fotoğraf makineleri bunu kolaylaştırır. Bununla birlikte, bir tutacağa yatırım yapmak da elde yaptığınız çekimlerin içeriklerini iyileştirmenize yardımcı olacaktır. Tutacaklar, yeni ve rahat fotoğraf makinesi açıları yakalamanızı sağlarken çekimlerinizin daha estetik görünmesine katkı sağlayacaktır. Canon Tripod Tutacağı HG-100TBR'nin eğilebilen yuvası sayesinde, özellikle Instagram hikayeleri veya TikTok videoları için ideal dikey çekimler yapılabilir. Ayrıca, ekstra erişim özelliklerini kullanırsanız daha yüksek ve daha hoş selfie açıları yakalayarak paylaşımlarınıza daha kusursuz bir görünüm katabilirsiniz.

Canon Tripod Tutacağı HG-100TBR, yaratıcılığınıza esneklik katmak üzere tripod olarak da kullanılabilir. Boydan çekimleriniz, eğitici videolarınız ve çevreniz veya arkadaşlarınızla çekeceğiniz geniş sahnelerde sabit bir çekim noktası sağlar. TikTok yıldızı ve dansçı Nifè, EOS M50 Mark II'nin dahili Bluetooth kumandası ve video otomatik zamanlayıcısıyla birlikte bu tutacağı farklı içerikler için kullanıyor.

"Bazen elde çekim yapıyorum, bazen de ayarları yapıp geriye çekiliyorum. Gövde veya tam boy çekimleri yapmam gerekebiliyor. Etrafta hareket edebilmeliyim ve başlamadan önce yerime geçmek için zamana ihtiyacım oluyor," diyor Nifè. "Bu kumanda, gerçekten kullanışlı. Bu sayede kliplerim daha kısa oluyor. Başlangıç kısmını montajda kesmeme ya da parça çok daha erken girdiği için müziği yeniden başlatmama gerek kalmıyor."

2. Ağır çekimde hiçbir anı kaçırmayın.

Canon PowerShot G7 X Mark III fotoğraf makinesini kullanarak duvardaki neon renkte çilek grafitisini çeken bir kişi.
Takipçilerinize olabildiğince fazla miktarda güzel ayrıntı göstermeniz önemlidir. Bu nedenle içerik üreticilerine yönelik en iyi fotoğraf makinelerinin pek çoğu ağır çekim video kayıt özelliğine sahiptir. İçeriklerinizde drama veya heyecanı artırmak veya saliselik mükemmel çekim anlarını kaçırmamak için ağır çekimi kullanmayı deneyin.

Canon PowerShot G7 X Mark III video modundayken 120 kare/sn hızda Full HD kayıt yapabilir. Ağır çekim 120 kare/sn, otomatik olarak çekimden dört kat daha yavaş, yani 30 kare/sn'lik bir video sunar. Fat Cap Sprays yoğun renk patlamalarını kaydetmek ve sanatının canlılığı ve güzelliğini yakalamak için bu tekniği kullanıyor.

"İnsanlar, sokaklarda sanatımı gördükleri zaman olduğu gibi renklerin öne çıktığı yüksek kaliteli içeriklere daha iyi tepki veriyor," diye açıklıyor. "Spreyle ışıltı efekti verdiğimde ortalık toz duman oluyor. Bu büyük bir alev gibi görünüyor. PowerShot G7 X Mark III, 120 kare/sn'de çekim yapıyor ve bu da tozlu alev efektlerini mükemmel şekilde yakalamamı sağlıyor. Sanatımın muhteşem ayrıntılarını gösterebiliyorum ve aksiyonu gerçekleştiği şekilde görebiliyorsunuz."

3. AF takibi ile netliği koruyun.

Çimlerin üzerine yerleştirilmiş, mikrofonu takılı bir Canon EOS R6; arka plandaki kişi bir futbol numarası yapıyor.
İçeriklerinizin mükemmel görünmesi için fotoğraf makinenizin otomatik odaklama sistemini kullanarak her şeyin net kaldığından emin olun.

Hem Canon EOS RP hem de Canon EOS R6 sahip oldukları Dual Pixel CMOS AF ile yüz ve göz takibi özellikleri sayesinde evde tek başına içerikler çekmek veya hızlı hareketleri yakalamak için idealdir. Fotoğraf makinenizin kayıt yaparken sürekli odaklanması için AF İşlemi panelinden Video Servo AF özelliğini etkinleştirin. AF Yöntemini Yüz Algılama ve Takibine ayarladığınızda fotoğraf makineniz, otomatik olarak kare içerisindeki yüzleri algılar, takip eder ve onlara odaklanır. Ayrıca nesneler de dokunmatik ekrana dokunularak kolaylıkla takip edilebilir.

Futbol vlogger'ı Ewan Baggott (diğer adıyla EABSkills) ne kadar hızlı hareket ederse etsin karenin yüzde 100'ünde odak noktalarını takip eden Canon EOS R6'sını kullanıyor.

"Otomatik odaklama benim için kesinlikle çok önemli bir özellik," diyor. "Genellikle çok hızlı hareket ediyorum ve çekimlerim sağa, sola, ileri, geri gidiyor. Karenin içerisine girip çıkıyorum ve odak her zaman orada kalıyor, hiç kaybolmuyor."

4. Her fotoğrafı kişiselleştirin.

Takipçilerinizin istedikleri içeriklere ulaşmasını sağlamak için fotoğraflar da videolar kadar önemlidir. Çünkü sosyal medyanıza yüklediklerinizin yaratıcılığınızı yansıtması büyük öneme sahiptir.

Tüm Canon EOS fotoğraf makinelerinin, fotoğraflarınızın parametrelerini kişiselleştirmek için özel Görüntü Stilleri vardır. Özel Görüntü Stillerini indirin veya yenilerini oluşturun, bunları fotoğraf makinenize yükleyin ve benzersiz görüntülerle beğenileri toplayın.

Brit Ödüllü müzisyen ve prodüktör Jack Garratt kendisini fotoğrafçılık yoluyla ifade etmeyi seviyor ve fotoğraflarını kişiselleştirmek için Görüntü Stillerini kullanıyor. "Canon EOS RP için çektiğim her fotoğrafı mükemmel gösteren siyah-beyaz ön ayarlı bir Görüntü Stili oluşturdum. Köpeğimle pek çok fotoğraf çekiyorum ve şimdiye kadar çektiğim tüm fotoğraflar, Annie Leibovitz'in iki sayfalık çekimleri gibi görünüyor," diyor.

5. Zumlamadan daha fazlası için odak uzaklıklarını kullanın.

Fotoğraf makinesindeki ayarları düzenleyen, beyaz kapüşonlu genç bir adam.

Odak uzaklıkları, yalnızca yakınlaştırma veya uzaklaştırma için kullanılmaz. Bu ayarı, yaratıcı çalışmalarınız için de kullanabilirsiniz. Sadece doğru lens uzaklığını seçerek içeriğinizin tüm doğasını değiştirebilirsiniz.

Odak uzaklığı, içeriklerinizin verdiği sanatsal hissi önemli ölçüde değiştirebilir. Çekimlerinizin atmosferi ve etkisi üzerinde ince ayar yapmak için farklı lenslerle denemeler yapabilirsiniz.

Geniş açılı lensler, ön plandaki konuları büyüterek sahnenin görünür derinliğini artırma efektiyle fotoğrafa bakanların uzaklık algısını değiştirir. Bu, kişisel bir ton yakalamanızı sağlar, odada sizinle oturuyorlarmış gibi bir his yaratarak sahneye bakanları içine çeker ve eğitici videolar gibi evde tek başına çektiğiniz içerikler için mükemmeldir.

Telefoto lensler daha dar bir görüş alanına sahiptir ve görüntüdeki derinliği sıkıştırarak nesnelerin daha yakın görünmesini sağlar. 85 mm eş değeri ortalama bir telefoto lens, çekilen yüzlere daha hoş ve estetik bir hava katarken daha uzun telefoto lensler futbol numaraları gibi aksiyon çekimlerinde fotoğraf makinesini yoldan çekmek için idealdir. Bu lensler, aynı zamanda uzaklığı sıkıştırır ve yoğun biçimde bulanıklaştırılmış, odak dışı arka planı odaktaki konuya daha yakın göstererek daha sığ bir alan derinliği oluşturur. Ortamınızı kontrol etmek için daha uzun lensler kullanın ve profesyonel bir his yaratmak üzere kadrajınızdaki önemli noktaları izole edip vurgulamak için bulanıklaştırmadan faydalanın.

Ewan, kendisini kaleyle aynı karede tutmak için Canon EOS R6 ve Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM ile birlikte telefoto görüntü sıkıştırmayı kullanıyor. "Fotoğraf makinesini gerçekten çok geriye yerleştiriyorum," diye açıklıyor. "Fotoğraf makinesini orta saha çizgisine koyuyorum ve kaleye 200 mm zum yapıyorum. Böylelikle güzel bir sığ alan derinliği efekti elde ediyorsunuz."

Bu, cesur bir çekim yaratmanın yanı sıra numaralarını yaparken Ewan'ın fotoğraf makinesini yoldan çekmesine yarıyor.

6. Canlı yayın yapın.

Hardal rengi koltukta oturan genç ve sakallı bir adam kendisini çekmek için Canon fotoğraf makinesini ayarlıyor.
Canlı bir kitleyle bağlantı ve etkileşim kurmak, internette başarılı bir içerik üreticisi olmanın çok önemli bir parçasıdır ve yayın sırasında yaratıcılığınızı başkalarıyla paylaşmanıza olanak tanır. Neyse ki PC veya Mac bilgisayarlar üzerinden canlı içerikler yayınlamak için Canon'un aynasız ve DSLR fotoğraf makinelerinin çoğu Canon EOS Webcam Utility Yazılımı'nı kullanabiliyor. Fotoğraf makineniz, kitlenizle bağlantı kurmanın anahtarıdır, bu nedenle çeşitli özelliklerini deneyin.

Hayranlarına yayın yapmak için Canon EOS RP'sini kullanmak isteyen Jack, "Her zaman müziğimi yaparken onu dünyanın geri kalanıyla paylaşmanın yollarını bulmaya çabalıyorum ve bunu yapmanın en iyi, en hızlı ve en kolay yollarından bir tanesi yayın yapmak," diyor. "Bu, beni özellikle stüdyomdan daha fazla yayın yapmamı sağlayacak yöntemleri düşünmeye itti."

Dört içerik üreticimizin kullandığı Canon kiti hakkında daha fazla bilgi edinmek için buradaki yazıyı okuyabilirsiniz.


Yazan: Peter Wolinski

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

  • Üzerinde neon renkli baykuş grafitisi bulunan bir duvarın önünde duran bir müzisyen, bir dansçı ve bir futbolcu.

    VLOG ÇEKİMİ

    Yaratıcı bir iş birliği

    Canon kiti kullanan dört sanatçı, farklı yeteneklerini sergiledikleri mükemmel bir kısa film üretmek üzere güçlerini birleştirdi.

  • Elde kullanıma yönelik gimbal'in takılı olduğu, birkaç sprey boya kutusunun yanında duvarda duran bir Canon PowerShot G7 X Mark III.

    VLOG ÇEKİMİ

    İçerik üretimi için en uygun kit

    Bu dört çok farklı çevrimiçi içerik üreticisinin kullandığı kiti keşfedin ve içeriklerini ileri seviyelere taşımalarına nasıl yardımcı olduğunu öğrenin.

  • Oturma odasında yoga dersini filme almak için dizüstü bilgisayarının yanına Canon PowerShot G7 X Mark III'ü kuran bir kadın.

    KOMPAKT FOTOĞRAF MAKİNELERİ

    İçerik için en iyi kompakt tasarım

    PowerShot G7 X Mark III'ün, günlük yaşamda yaratıcı yönünüzü açığa çıkarmaya nasıl yardımcı olabileceğini keşfedin.

  • VLOG ÇEKİMİ

    Ultra geniş açılı bir lensle seyahat vlog'u çekimleri

    Seyahat vlogger'ı Chloe Gunning, Canon RF 16mm F2.8 STM lens ile şehirde yaptığı bir gündüz gezisini çekiyor.