PORTRE FOTOĞRAFÇILIĞI

Harika portreler oluşturmak için mükemmel ipuçları

Fotoğrafçılıkla ilgili en iyi ipuçlarından ve teknikleri içeren kapsamlı listemizle fotoğrafçılık becerilerinizi geliştirin.
Canon Camera
Harika portre fotoğrafları çekmek zorlayıcı olabilir. Aydınlatmanın doğru olmasını sağlamak, konuyu yakın plana almak ve fotoğraf makinenizle gerektiği ölçüde seri çalışmak gibi birçok değişken var. Her fotoğraf makinesiyle iyi portreler çekilebilir ama birçok fotoğrafçı, çekimlerinde daha fazla kontrol sahibi olmak ve yaratıcı yönlerini ifade etmek için Canon EOS R6 gibi bir aynasız model veya Canon EOS 850D gibi bir DSLR kullanmayı tercih eder.

Fotoğraf makineniz ne olursa olsun bu ipuçlarının; konunuz arkadaşlarınız veya aileniz, sokakta tanıştığınız ilginç karakterler veya evcil hayvanlar olsun daha iyi portreler çekmenize yardımcı olmasını umuyoruz.

Konunuzu ön plana çıkarmak için doğru lensi seçin.

Hardal rengi balıkçı kazağı ve mavi ceket giyen, yüzünde gölge oluşturmak için elini kaldıran bir kadının portresi.

Kompozisyonunuz için doğru portre lensini seçin: Baş portreleri için daha uzun odak uzaklıkları ya da sahneyi de içeren portreler için geniş açılar kullanın. Canon EOS RP ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/1.250 sn, f/4 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Ejiro Dafé

Siyah ve mor ekoseli ve beyaz kollu ceketiyle merdivenlerde yan oturan, beyaz ahşap tırabzanın arasından bakan bir kadın.

Fotoğrafınız için doğru kiti seçmenin yanında kompozisyonunuzda yardımcı malzemeler ve konunuzu çerçevelemek için bu merdiven gibi çevre öğeleri kullanabilirsiniz. Canon EOS 5D Mark III ( Canon EOS 5D Mark IV'ün eski modeli) ve Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM lens ile 24 mm, 1/180 sn, f/2,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Değiştirilebilir lensler kullanan Canon EOS M200 veya Canon EOS RP gibi bir Canon EOS fotoğraf makinesiyle çekim yaparken Canon EF-M 32mm f/1.4 STM veya RF 50mm F1.8 STM gibi hızlı maksimum diyaframlı lensleri kullanmak konunuzu arka plandan ayrıştırmanıza yardımcı olur. 50 mm ile 100 mm arasında odak uzaklıkları olan sabit lensler, portreler için idealdir ancak zum lenslerini de kullanabilirsiniz. Geniş diyafram açıklıklarından en iyi şekilde yararlanmak için Diyafram önceliği (Av) modunu veya Manuel (M) modu kullanın ve pozlamalarınızın doğru olması için Otomatik ISO ayarını kullanmayı deneyin.

Zum lensi yerine standart veya geniş açılı bir sabit lens kullanmak sizi konunuza yaklaşmaya ve etkileşim içine girmeye zorlayacaktır. Bu tür durumlarda daha küçük lenslerin konunuz için daha az göz korkutucu olduğunu göreceksiniz.

Öte yandan Canon RF 70-200mm F4L IS USM gibi zum lensleri, tek bir lensle farklı odak uzaklıkları kullanarak portrelerinizi şekillendirme imkanı sunduğundan son derece çok yönlüdür. Sabit lenslerin temel özelliklerini kavradığınızda Canon RF 24-105 F4L IS USM gibi geniş zoom aralığı ve dahili görüntü sabitleme özelliği olan bir lens, fotoğrafınızda farklı etkiler yaratmak için elde çekim yapmak, konunuzun etrafında hareket etmek ve odak uzaklığını değiştirmek açısından harika bir seçenek olacaktır. Lensin telefoto odak uzaklığı hoş portreler oluştururken, 105 mm'lik maksimum odak uzaklığı yakın plan baş çekimleri için kusursuzdur.

Zorlu ışık koşullarından korkmayın.

Gri bir balıkçı kazağı giyen ve fotoğraf makinesine bakan genç bir kadının yan profilden portresi.

Doğrudan güneş, gölge, iç mekan veya bir pencereden vuran ışık gibi, kullanacağınız ışık kaynağını düşünün. Konunuzu doğal ışıktan en yüksek düzeyde yararlanacak şekilde konumlandırın. Işık fazla parlaksa diyaframınızı kısmanız veya enstantane hızınızı yükseltmeniz yeterli olacaktır. Hava bulutluysa yapay bir ışık kaynağı kullanmayı veya ev yapımı aydınlatma çözümleri hakkında daha fazla bilgi almayı düşünebilirsiniz. Canon EOS RP ve Canon RF 85mm F2 Macro IS STM lens ile 85 mm, 1/100 sn, f/5,6 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Gece portre çekmek kolay olmayabilir çünkü yeterli ışığı elde etmek için muhtemelen flaş kullanmanız gerekir. Ancak konunuzu çevreleyen ortam ışığı genellikle atmosferik bir hava oluşturur, dolayısıyla ortam ışığını portrenizde korumak istersiniz. Canon'un Dual Pixel CMOS AF II odaklama sistemine sahip Canon EOS R6 gibi tam kare aynasız fotoğraf makineleri, EV -6,5 seviyesine kadar otomatik odaklama yapma imkanıyla loş ışıkta bile flaş kullanmadan fotoğraf çekebilmenizi sağlar.

Flaş kullanıyorsanız Canon EOS M200 ve Canon EOS RP de dahil olmak üzere birçok Canon EOS serisi fotoğraf makinesinde bulunan Gece Portre modu, fotoğraf makinenizin düşünme şeklini değiştirerek işinizi basitleştirir. Dahili flaşı ya da flaş yuvasındaki Speedlite'ı kullanarak ana konunuzu aydınlatır ve ortam ışığının fotoğrafınız için gereken sahneyi hazırlaması için yeterli zaman bırakır. Makineniz bunu yaparken daha düşük enstantane hızları kullanır ve flaş zaman ayarlarını otomatik olarak yapar. Konunuzu, ortam ışığından ziyade flaş ışığıyla aydınlanacak şekilde konumlandırın ve en iyi sonuçları elde etmek için kamera sallanmasını azaltmaya yardımcı olacak bir tripod kullanın.

Parlak koşullar, portrenizin aşırı kontrastlı olmasına yol açabilir. Bu gibi durumlarda, konunuzun arkasında güçlü bir güneş ışığı varsa flaş kullanmak faydalı olabilir. Fotoğraf makinenizin flaş yuvasına bir Speedlite takın ya da her fotoğraf için dahili flaşı kullanacak şekilde ayar yapın. Fotoğraf makineniz, hem insan hem de arka plan olmak üzere her iki öğenin de ideal ölçüde aydınlatıldığı daha güçlü fotoğraflar elde etmeniz için gün ışığını ve flaş ışığını dengeler.

Diyafram önceliği (Av) gibi otomatik çekim modlarını veya Otomatik ISO ayarını kullanırken pozlama telafisinden faydalanarak değişen ya da zorlayıcı ışık şartlarına hızlıca uyum sağlayabilirsiniz. Pozlama telafisi kulağa karışık gelse de aslında fotoğrafınızı daha aydınlık veya karanlık hale getirmenin en basit yoludur. Konunuzun soluk görünmemesi için açık cilt renklerini ve doğal görünmesini istediğiniz koyu cilt renklerini yakalamak açısından özellikle faydalıdır. Neredeyse tüm Canon fotoğraf makinelerinin pozlama telafisi ayarı vardır. Fotoğraf makinenizin pozlama telafisi ayarını bulmak için kullanım kılavuzunuza bakın.

Samimi çekimler için pratik yapın.

Parlak renkli paltosu, tilki kürkünden şapkası ve yüzünde gülümsemesi ile bir çocuk, parkta salıncakta sallanırken bir yandan ayaklarını sallıyor.

Çekim sırasında konunuzun ilgisini canlı, kendisini ise rahat tutmak için çaba gösterin. Bu sayede daha doğal fotoğraflar çekebilirsiniz. Küçük bir lens kullanmak, büyük lensler gibi konunuzun gözünü korkutmayacağı için işinize yardımcı olacaktır. Canon EOS M50 (Canon EOS M50 Mark II'nin eski modeli) ve Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM lens ile 15 mm, 1/800 sn, f/3,5 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Canon Camera Connect uygulaması sayesinde Canon PowerShot G1 X Mark III gibi birçok Canon fotoğraf makinesi Wi-Fi üzerinden akıllı telefonunuzla uzaktan kontrol edilebilir.

Bazı modellerde bu uzaktan kumanda ile telefonunuzun ekranına dokunarak fotoğraf çekme özelliğinin yanı sıra kadrajdaki görüntüyü canlı olarak da kontrol edebilirsiniz. Fotoğraf makinenizi bir yüzeye yerleştirin, ardından akıllı telefonunuzu kullanarak görüntüyü takip edin ve doğru an geldiğinde fotoğrafınızı çekin. Bu tekniği kullanırken doğrudan konunuza bakmayacağınız için konunuz kendisini daha rahat hissedebilir.

Doğal görünen, samimi portreler çekmek için konunuzun hazırlanıp fotoğraf makinesine poz vermesinden önce ve sonra birkaç fotoğraf çekmeyi deneyin. Bu tür durumlarda insanlar kendilerini daha rahat hissedecektir. Beklemedikleri anda deklanşöre bastığınızda doğal gülüşlerini ya da bir çocuğun muzip gülümsemesini yakalama ihtimaliniz oldukça yükselir. Canon EOS R6 gibi aynasız bir fotoğraf makinesiyle çalışıyorsanız sessiz çekim yapmak için elektronik deklanşörü bile kullanabilirsiniz. Fotoğraf makinenizin seri veya sürekli çekim modu varsa bu modları kullanmayı deneyin. Ayrıca bir zum lensi kullanarak daha uzaktan çekim yapabilirsiniz, bu durumda portreleriniz daha az zorlama ve daha doğal görünür.

Alıştırma yapmak için aile üyelerinizden veya arkadaşlarınızdan size poz vermelerini isteyin. Yabancıların portrelerini çekecekseniz izinlerini isteyin. İzinlerinin istenmesi insanların hoşlarına giderken size de çekiminizi kurgulamak için zaman kazandırır.

Otoportre denemeleri yapmak ayarlara ve kompozisyon stillerine aşinalık kazanmanın iyi bir yoludur.

Bir insanı bir bağlamın içinde fotoğraflayarak hikayesini anlatın.

Beyaz palto giyen ve yemek servisi yapan bir sokak satıcısı.

Bu yemek servisi yapan sokak satıcısı fotoğrafı, bir bağlam sunan portre çekiminin en iyi örneklerinden biridir. Bu konuda daha fazla ipucu ve bilgi için insanların portrelerini bulundukları ortamın bağlamı içerisinde fotoğraflama kılavuzumuzu okuyun. Canon EOS M5 ve Canon EF-M 32mm F/1.4 STM lens ile 1/4.000 sn, f/2 ve ISO 200 değerlerinde çekilmiştir. © Richard Walch

Altın takılarla süslenmiş geleneksel sarı elbisesi ve elini tamamen kaplayan kınasıyla bir gelin.

Daha geniş ölçekli portrelere bağlam eklerken bulunduğunuz konumu dikkate alın. Fotoğraf çekmeden önce arka plana bakın ve kompozisyonunuzda dikkat dağıtan öğeler bulundurmamaya çalışın. Canon EOS R ve Canon RF 28-70mm F2L USM lens ile 70 mm, 1/1.000 sn, f/2 ve ISO 1.600 değerlerinde çekilmiştir. © Sanjay Jogia

Bir insanın genellikle bulunduğu ortamda çekilmiş bir portresi, basit bir baş portresinden çok daha derin bir hikaye anlatabilir. Örneğin Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM veya Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM gibi geniş açılı bir lens kullanarak mutfağında çalışan bir şefi ya da ineklerle dolu bir otlaktaki çiftçiyi fotoğraflayabilirsiniz. Alternatif olarak müzisyen bir arkadaşınızı iç mekanda, arka planda bulanık bir gitar mağazası olacak şekilde fotoğraflayabilirsiniz. Neden olmasın? Fotoğrafınızın arka planında ne istediğinizi ve neden bunu istediğinizi düşünün. Burada amaç, görsel açıdan güçlü bir fotoğraf çekmek ve kitlenizde daha fazlasını öğrenme isteği uyandırmak için bu fotoğrafa bir anlam katmanı eklemektir.

Denemeler yapın ve klasik yaklaşımları reddedin.

Kitap okuyan bir anneyle çocuğunun yukarıdan çekilmiş siyah-beyaz fotoğrafı. Çocuk sayfayı çevirmek için elini uzatırken fotoğraf makinesine bakıyor.

Farklı Görüntü stili ayarlarıyla porte fotoğraflarınızda denemeler yapın. Bu siyah-beyaz fotoğraf en az renkli bir fotoğraf kadar çarpıcı ve dikkat çekici. Canon EOS R ve Canon RF 50mm F1.2L USM lens ile 1/1.250 sn, f/2,2 ve ISO 1.000 değerlerinde çekilmiştir. © Helen Bartlett

Fotoğraf makinesine bakan, koyu kırmızı rujlu bir kadının yan profilden portresi. Arkasında bulanık bir ışık dizisi asılı duruyor.

Pozlama ve alan derinliği gibi fotoğraf makinesi ayarlarının istediğiniz görüntüyü elde etmenize nasıl yardımcı olacağını düşünün. Farklı efektler elde etmek için denemeler yapmaktan ve bu görüntüyle oynamaktan çekinmeyin. Fotoğrafınıza buradaki ışıklar gibi dinamik bir öğe katmak için bokeh eklemeyi bile düşünebilirsiniz. Herkesin portresi aynı görünseydi dünya sıkıcı bir yer olurdu. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/125 sn, f/1,8 ve ISO 1.250 değerlerinde çekilmiştir. © Ejiro Dafé

İlginç ve etkili portreler çekmek için fotoğraf makinenizin ayarlarını yapmanın yanında kullanabileceğiniz bazı basit yöntemler vardır. Konunuzdan fotoğraf makinesine bakmak yerine başka bir yere, kadrajınızın içinde olan ya da uzaktaki bir şeye bakmasını rica edebilirsiniz. Portatif bir merdiven kullanarak konunuzu yukarıdan fotoğraflamayı deneyebilirsiniz. Hatta öne eğilerek bel hizasından da çekim yapabilirsiniz. Kadrajınızın merkezini tamamıyla konunuzla doldurarak kompozisyonun kurallarını yıkın. Portelerinize atmosfer eklemek için arka aydınlatma, gölge ve düşük enstantane hızları kullanmayı deneyebilirsiniz.

Farklı tekniklerle denemeler yapmak veya portre fotoğrafçılığı için kendi yaratıcı ayarlarınızı oluşturma* konusunda daha fazla bilgi edinmek için kendi ev stüdyonuzu bile kurabilirsiniz. Burada amaç; denemeler yapmak, öğrenmek ve sizi mutlu eden sonuçlar almaktır.

Yazan: Peter Wolinski ve Tamzin Wilks

*Yalnızca İngilizce olarak sunulur.