Mükemmel portre fotoğrafçılığı, bazı becerilerin bir arada kullanılmasını gerektirir. Aydınlatmanın doğru olmasını sağlamak, konuyu yakın plana almak, fotoğraf makinenizle yeterince seri çalışmak ve yapılacak iş için en iyi teknolojiyi seçmek gibi birçok değişken vardır. İster hızdan ve kaliteden ödün vermeyen performansı için Canon EOS R8 gibi tam kare aynasız bir fotoğraf makinesini ister daha küçük boyutu ve daha hafif ağırlığı için EOS R50 gibi bir APS-C aynasız fotoğraf makinesini tercih ediyor olun, her ikisinin de portre çekimleri için kendine has avantajları vardır.
Fotoğraf makineniz ne olursa olsun bu ipuçlarının; konunuzun arkadaşlarınız, aileniz, sokakta tanıştığınız ilginç karakterler, moda portreleri, hatta evcil hayvanlar olması fark etmeksizin daha iyi portreler çekmenize yardımcı olmasını umuyoruz.
Harika portreler oluşturmak için mükemmel ipuçları
Konunuzu ön plana çıkarmak için doğru lensi seçin.
Değiştirilebilir lensler kullanan bir Canon EOS fotoğraf makinesiyle çekim yaparken ister Canon EOS R50, EOS R10 veya EOS R100 gibi bir APS-C fotoğraf makinesi, ister Canon EOS R8 ya da EOS RP gibi tam kare bir model olsun, Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 IS MACRO STM veya RF 50mm F1.8 IS MACRO STM gibi hızlı maksimum diyafram açıklığına sahip bir lens seçerek konunuzu arka plandan ayırabilirsiniz. Geniş diyafram açıklıklarından en iyi şekilde yararlanmak için Diyafram önceliği (Av) modunu veya Manuel (M) modu kullanın ve pozlamalarınızın doğru olması için Otomatik ISO ayarını kullanmayı deneyin.
50 mm ila 100 mm odak uzaklığına sahip sabit lensler, düşük bozulma özelliği sayesinde portre fotoğrafçılığı için idealdir ve mükemmel portreler üretir. Zoom lens yerine Canon RF 28mm F2.8 STM veya RF 35mm F1.8 IS MACRO STM gibi standart veya geniş açılı bir sabit lens kullanmak sizi konunuza yaklaşmaya ve etkileşim içine girmeye zorlayacaktır. Bu tür durumlarda daha küçük lenslerin konunuz için daha az göz korkutucu olduğunu göreceksiniz.
Ayrıca Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM veya RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM gibi zoom lensler de kullanabilirsiniz. Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM veya RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM gibi lensler de, tek lensle farklı odak uzaklıkları kullanarak portrelerinizi şekillendirme imkanı sunduğundan oldukça kullanışlıdır. Sabit lenslerin temel özelliklerini kavradığınızda Canon RF 24-105 F4L IS USM gibi geniş zoom aralığı ve dahili görüntü sabitleme özelliği olan bir lens, fotoğrafınızda farklı etkiler yaratmak için elde çekim yapmak, konunuzun etrafında hareket etmek ve odak uzaklığını değiştirmek açısından harika bir seçenek olacaktır. Lensin telefoto odak uzaklığı hoş portreler oluştururken, 105 mm'lik maksimum odak uzaklığı yakın plan baş çekimleri için kusursuzdur.
Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM veya RF 70-200mm F4L IS USM gibi bir telefoto zoom lens, 85 mm'lik göz alıcı portre odak uzaklığında samimi portreler çekmek ve ardından yakın plana girerek göz veya diğer ayrıntıları yaratıcı şekilde çekmek için idealdir.
Lens seçerken yardıma ihtiyacınız varsa Canon'un kullanışlı lens bulma aracı, fotoğraf makinenize, çekim yapmak istediğiniz türe ve en çok önem verdiğiniz özelliklere göre öneriler sunar.
Zorlu ışık koşullarından korkmayın.
Gece portre çekmek kolay olmayabilir çünkü yeterli ışığı elde etmek için muhtemelen flaş kullanmanız gerekir. Ancak konunuzu çevreleyen ortam ışığı genellikle atmosferik bir hava oluşturur, dolayısıyla ortam ışığını portrenizde korumak istersiniz. Canon'un Dual Pixel CMOS AF II odaklama sistemine sahip Canon EOS R6 Mark II gibi tam kare aynasız fotoğraf makineleri, EV -6,5 seviyesine kadar otomatik odaklama yapma imkanıyla loş ışıkta bile flaş kullanmadan fotoğraf çekebilmenizi sağlar.
Flaş kullanıyorsanız Canon EOS R100, EOS R8 ve EOS RP de dahil olmak üzere birçok Canon EOS serisi fotoğraf makinesinde bulunan Gece Portre modu, fotoğraf makinenizin düşünme şeklini değiştirerek işinizi basitleştirir. Dahili flaşı ya da flaş yuvasındaki Speedlite'ı kullanarak ana konunuzu aydınlatır ve ortam ışığının fotoğrafınız için gereken sahneyi hazırlaması için yeterli zaman bırakır. Makineniz bunu yaparken daha düşük enstantane hızları kullanır ve flaş zaman ayarlarını otomatik olarak yapar. Konunuzu, ortam ışığından ziyade flaş ışığıyla aydınlanacak şekilde konumlandırın ve en iyi sonuçları elde etmek için fotoğraf makinesinin sarsılmasını azaltmaya yardımcı olacak bir tripod kullanın.
Parlak koşullar, portrenizin aşırı kontrastlı olmasına yol açabilir. Bu gibi durumlarda, konunuzun arkasında güçlü bir güneş ışığı varsa flaş kullanmak faydalı olabilir. Fotoğraf makinenizin flaş yuvasına Canon Speedlite EL-100 gibi bir Speedlite takın ya da her fotoğraf için dahili flaşı kullanacak şekilde ayar yapın. Fotoğraf makineniz, hem insan hem de arka plan olmak üzere her iki öğenin de ideal ölçüde aydınlatıldığı daha güçlü fotoğraflar elde etmeniz için gün ışığını ve flaş ışığını dengeler.
Dış mekan portreleri ve çevresel portreler çekmek de güçlü veya zor ışıkla başa çıkmanızı gerektirebilir. Canon RF 50mm F1.8 STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM ve RF 24mm F1.8 MACRO IS STM gibi gelişmiş sabit lensler, düşük ışık koşullarıyla başa çıkabilmek için daha yüksek seviyede optik kalite, performans ve esneklik sunar. Daha geniş diyafram açıklıkları fotoğraf makinesinin sensörüne daha fazla ışığın ulaşmasını sağlayarak görüntü kalitesinden ödün vermeden daha düşük ışık koşullarında çekim yapmanızı sağlar. Bu, örneğin loş bir fabrikada veya bir sanatçının stüdyosunda çevresel portre çekerken idealdir. Ayrıca bu lenslerin daha geniş diyafram açıklıkları ile, kalabalık bir ortamda konunuzu ön plana çıkaran yumuşak bir flu arka plan ve bokeh unsurları oluşturmaya yardımcı olan daha sığ alan derinliği yaratabilirsiniz.
RF yuvasına sahip birçok lensin, sapma ve parlamayı azaltmaya yardımcı olan ve böylece dış mekan portrelerinizin keskin, net olmasını ve konunuzun çevresindeki her ayrıntının yakalanmasını sağlayan daha gelişmiş dahili optikleri ve harici kaplamaları vardır.
Son olarak, Diyafram önceliği (Av) gibi otomatik veya yarı otomatik çekim modlarını ya da Otomatik ISO ayarını kullanırken pozlama telafisinden faydalanarak değişen ya da zorlayıcı ışık koşullarına hızlıca uyum sağlayabilirsiniz. Pozlama telafisi kulağa karışık gelse de aslında fotoğrafınızı daha aydınlık veya karanlık hale getirmenin en basit yoludur. Konunuzun soluk görünmemesi için açık cilt renklerini ve doğal görünmesini istediğiniz koyu cilt renklerini yakalamak açısından özellikle faydalıdır. Neredeyse tüm Canon fotoğraf makinelerinin pozlama telafisi ayarı vardır. Fotoğraf makinenizin pozlama telafisi ayarını bulmak için kullanım kılavuzunuza bakın.
Samimi çekimler için pratik yapın.
Canon Camera Connect uygulaması sayesinde Canon PowerShot G1 X Mark III, EOS R100 veya EOS R8 gibi birçok Canon fotoğraf makinesi Wi-Fi üzerinden akıllı telefonunuzla uzaktan kontrol edilebilir.
Bazı modellerde bu uzaktan kumanda ile telefonunuzun ekranına dokunarak fotoğraf çekme özelliğinin yanı sıra kadrajdaki görüntüyü canlı olarak da kontrol edebilirsiniz. Fotoğraf makinenizi bir yüzeye yerleştirin, ardından akıllı telefonunuzu kullanarak görüntüyü takip edin ve doğru an geldiğinde fotoğrafınızı çekin. Bu tekniği kullanırken doğrudan konunuza bakmayacağınız için konunuz kendisini daha rahat hissedebilir.
Doğal görünen, samimi portreler çekmek için konunuzun hazırlanıp fotoğraf makinesine poz vermesinden önce ve sonra birkaç fotoğraf çekmeyi deneyin. Bu tür durumlarda insanlar kendilerini daha rahat hissedecektir. Beklemedikleri anda deklanşöre bastığınızda doğal gülüşlerini ya da bir çocuğun muzip gülümsemesini yakalama ihtimaliniz oldukça yükselir. Canon EOS R6 Mark II gibi aynasız bir fotoğraf makinesiyle çalışıyorsanız sessiz çekim yapmak için elektronik deklanşörü bile kullanabilirsiniz. Fotoğraf makinenizin seri veya sürekli çekim modu varsa bu modları kullanmayı deneyin. Ayrıca bir zoom lensi kullanarak daha uzaktan çekim yapabilirsiniz, bu durumda portreleriniz daha az zorlama ve daha doğal görünür.
Alıştırma yapmak için aile üyelerinizden veya arkadaşlarınızdan size poz vermelerini isteyin. Yabancıların portrelerini çekecekseniz izinlerini isteyin. İzinlerinin istenmesi insanların hoşlarına giderken size de kadrajınızı ayarlamak için zaman kazandırır.
Otoportre denemeleri yapmak ayarlara ve kompozisyon stillerine aşinalık kazanmanın iyi bir yoludur.
Bir insanı bir bağlamın içinde fotoğraflayarak hikayesini anlatın.
Bir insanın genellikle bulunduğu ortamda çekilmiş bir portresi, basit bir baş portresinden çok daha derin bir hikaye anlatabilir. Örneğin Canon RF 16mm F2.8 STM, RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM veya RF 28mm F2.8 STM gibi geniş açılı bir lens kullanarak mutfağında çalışan bir şefi ya da ineklerle dolu bir otlaktaki çiftçiyi fotoğraflayabilirsiniz. Alternatif olarak müzisyen bir arkadaşınızı iç mekanda, arka planda bulanık bir gitar mağazası olacak şekilde fotoğraflayabilirsiniz. Neden olmasın? Fotoğrafınızın arka planında ne istediğinizi ve neden bunu istediğinizi düşünün. Burada amaç, görsel açıdan güçlü bir fotoğraf çekmek ve kitlenizde daha fazlasını öğrenme isteği uyandırmak için bu fotoğrafa bir anlam katmanı eklemektir.
Tarzınızı sosyal medyada yansıtın
Sosyal medya için moda portreleri oluştururken hedef kitlenizi anlamak çok önemlidir. Çekimlerinizi nostaljik veya modern gibi, takipçilerinizin en çok etkileşim kurduğu tarzı yansıtacak şekilde özelleştirin. Doğal ışık, konular üzerinde yumuşak ve göz alıcı bir parlaklık sağladığı için bu durumlarda en büyük yardımcınızdır. Gün doğumundan hemen sonra veya gün batımından hemen önce oluşan altın saati hedefleyin ve doğal bir poz oluşturun. Kişiliğinizin ortaya çıkmasına izin vermek önemlidir; bu nedenle, duruşunuzla kimliğinize ve moda algınızın nasıl olduğuna dair bir hikaye anlatın.
"Outfit of the Day" (#OOTD, Günün Kombini) gibi trendlerde önemli olan, küçük ayrıntılardır. Giysilerinizin temiz ve iyi ütülenmiş, aksesuarlarınızın da uygun olmasına özen gösterin. Arka planlarınızı da akıllıca seçin. Arka planlarınız giysilerinizden rol çalmamalı, onları tamamlayıcı nitelikte olmalıdır.
Düzenlemede tutarlılık da çok önemlidir. Unutmayın; bu resmin ötesini, kanalınızın ana sayfasının nasıl görüneceğini düşünün. Profilinizi öne çıkarabilecek tutarlı bir görsel akış yürütmeye çalışın. Son olarak, sosyal medya yalnızca içerik yayınlamakla ilgili değil, etkileşim kurmakla da ilgilidir. Görüntülerinizi yayınladıktan sonra takipçilerinizle etkileşime girin. Hızlı sosyal medya trendlerine uyum sağlamak ve bunlarla gelişim sağlamak için fenomenleri ve moda ikonlarını takip edin. Unutmayın; moda portreleriniz sadece bir kıyafeti sergilemekle kalmaz, sizin bir parçanızı da yansıtır. Tutarlı ve farklı bir stil yakalama hakkında daha fazla bilgi için estetik fotoğraflar çekme kılavuzumuza göz atın.
Denemeler yapın ve klasik yaklaşımları reddedin.
İlginç ve etkili portreler çekmek için fotoğraf makinenizin ayarlarını yapmanın yanında kullanabileceğiniz bazı basit yöntemler vardır. Konunuzdan fotoğraf makinesine bakmak yerine başka bir yere, kadrajınızın içinde olan ya da uzaktaki bir şeye bakmasını rica edebilirsiniz. Portatif bir merdiven kullanarak konunuzu yukarıdan fotoğraflamayı deneyebilirsiniz. Hatta öne eğilerek bel hizasından da çekim yapabilirsiniz. Kadrajınızın merkezini tamamıyla konunuzla doldurarak kompozisyonun kurallarını yıkın. Portelerinize atmosfer eklemek için arka aydınlatma, gölge ve düşük enstantane hızları kullanmayı deneyebilirsiniz.
Farklı tekniklerle denemeler yapmak veya portre fotoğrafçılığı için kendi yaratıcı ayarlarınızı oluşturma* konusunda daha fazla bilgi edinmek için kendi ev stüdyonuzu bile kurabilirsiniz. Burada amaç; denemeler yapmak, öğrenmek ve sizi mutlu eden sonuçlar almaktır.
Yazan: Peter Wolinski, Tamzin Wilks ve Jeff Meyer