Gece portre çekmek kolay olmayabilir çünkü yeterli ışığı elde etmek için muhtemelen flaş kullanmanız gerekir. Ancak konunuzu çevreleyen ortam ışığı genellikle atmosferik bir hava oluşturur, dolayısıyla ortam ışığını portrenizde korumak istersiniz. Canon'un Dual Pixel CMOS AF II odaklama sistemine sahip Canon EOS R6 Mark II gibi tam kare aynasız fotoğraf makineleri, EV -6,5 seviyesine kadar otomatik odaklama yapma imkanıyla loş ışıkta bile flaş kullanmadan fotoğraf çekebilmenizi sağlar.
Flaş kullanıyorsanız Canon EOS R100, EOS R8 ve EOS RP de dahil olmak üzere birçok Canon EOS serisi fotoğraf makinesinde bulunan Gece Portre modu, fotoğraf makinenizin düşünme şeklini değiştirerek işinizi basitleştirir. Dahili flaşı ya da flaş yuvasındaki Speedlite'ı kullanarak ana konunuzu aydınlatır ve ortam ışığının fotoğrafınız için gereken sahneyi hazırlaması için yeterli zaman bırakır. Makineniz bunu yaparken daha düşük enstantane hızları kullanır ve flaş zaman ayarlarını otomatik olarak yapar. Konunuzu, ortam ışığından ziyade flaş ışığıyla aydınlanacak şekilde konumlandırın ve en iyi sonuçları elde etmek için fotoğraf makinesinin sarsılmasını azaltmaya yardımcı olacak bir tripod kullanın.
Parlak koşullar, portrenizin aşırı kontrastlı olmasına yol açabilir. Bu gibi durumlarda, konunuzun arkasında güçlü bir güneş ışığı varsa flaş kullanmak faydalı olabilir. Fotoğraf makinenizin flaş yuvasına Canon Speedlite EL-100 gibi bir Speedlite takın ya da her fotoğraf için dahili flaşı kullanacak şekilde ayar yapın. Fotoğraf makineniz, hem insan hem de arka plan olmak üzere her iki öğenin de ideal ölçüde aydınlatıldığı daha güçlü fotoğraflar elde etmeniz için gün ışığını ve flaş ışığını dengeler.
Dış mekan portreleri ve çevresel portreler çekmek de güçlü veya zor ışıkla başa çıkmanızı gerektirebilir. Canon RF 50mm F1.8 STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM ve RF 24mm F1.8 MACRO IS STM gibi gelişmiş sabit lensler, düşük ışık koşullarıyla başa çıkabilmek için daha yüksek seviyede optik kalite, performans ve esneklik sunar. Daha geniş diyafram açıklıkları fotoğraf makinesinin sensörüne daha fazla ışığın ulaşmasını sağlayarak görüntü kalitesinden ödün vermeden daha düşük ışık koşullarında çekim yapmanızı sağlar. Bu, örneğin loş bir fabrikada veya bir sanatçının stüdyosunda çevresel portre çekerken idealdir. Ayrıca bu lenslerin daha geniş diyafram açıklıkları ile, kalabalık bir ortamda konunuzu ön plana çıkaran yumuşak bir flu arka plan ve bokeh unsurları oluşturmaya yardımcı olan daha sığ alan derinliği yaratabilirsiniz.
RF yuvasına sahip birçok lensin, sapma ve parlamayı azaltmaya yardımcı olan ve böylece dış mekan portrelerinizin keskin, net olmasını ve konunuzun çevresindeki her ayrıntının yakalanmasını sağlayan daha gelişmiş dahili optikleri ve harici kaplamaları vardır.
Son olarak, Diyafram önceliği (Av) gibi otomatik veya yarı otomatik çekim modlarını ya da Otomatik ISO ayarını kullanırken pozlama telafisinden faydalanarak değişen ya da zorlayıcı ışık koşullarına hızlıca uyum sağlayabilirsiniz. Pozlama telafisi kulağa karışık gelse de aslında fotoğrafınızı daha aydınlık veya karanlık hale getirmenin en basit yoludur. Konunuzun soluk görünmemesi için açık cilt renklerini ve doğal görünmesini istediğiniz koyu cilt renklerini yakalamak açısından özellikle faydalıdır. Neredeyse tüm Canon fotoğraf makinelerinin pozlama telafisi ayarı vardır. Fotoğraf makinenizin pozlama telafisi ayarını bulmak için kullanım kılavuzunuza bakın.