SEYAHAT

Sokak ve seyahat fotoğrafçılığında nasıl öne çıkacağını keşfetme

Profesyonel fotoğrafçı Martin Bissig, Sri Lanka seyahatinde yanına almak üzere Canon EOS R10'u seçti. Burada, hafif bir ekipmanla seyahat etmenin faydalarını ve hatırlamaya değer anları nasıl yakalayacağınızı açıklıyor.
Fotoğrafçı Martin Bissig, Sri Lanka'daki bir viyadükte yolcu almak için duran bir trenden dışarı sarkıyor. Elinde bir Canon EOS R10 ve arkasında üzerine küçük ahşap evler inşa edilmiş bir tepe bulunuyor. Monika Bissig tarafından Canon EOS R7 ile çekilmiştir. 

İki üst düzey profesyonel fotoğraf makinesi ve birkaç sabit lense sahip olduğunuzda, seyahat için farklı bir kit seçmek kimilerine şaşırtıcı gelebilir. Ancak profesyonel fotoğrafçı ve Canon Elçisi Martin Bissig'e göre doğru olan buydu. Fotoğraf makinesi teknolojileri sürekli olarak geliştiği için farklı modelleri denemeye zaman ayırmak, acemilerin mükemmel bir başlangıç yapmasına yardımcı olurken Martin gibi profesyonellerin çalışmalarında kullanabilecekleri yeni araçlar sunar.

Martin, planladığı bir aylık Sri Lanka seyahati için kit seçeneklerini özenle araştırdı ve Canon EOS R10 ile Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lensi denemeye karar verdi. Küçük boyutları, hafif gövdesi ve etkileyici seri çekim özelliği nedeniyle ile APS-C EOS R10'u seçti ve sonuçlardan memnun kaldı. "Dışarıya çıkarken yanımda taşımayacağım için EOS R10'la daha büyük fotoğraf makinelerimle yakalayamayacağım birçok anı yakaladım," diyor.

Martin, burada seyahat sırasında çektiği fotoğraflarla birlikte maceralarınızdan evinize nasıl profesyonel seviyedeki fotoğraflarla dönebileceğinize dair tavsiyelerini paylaşıyor.

Dünyaya farklı gözlerle bakma

Sri Lanka'daki pazar tezgahında duran havuç ve yeşil fasulyeler de dahil küçük sebze yığınlarının yanındaki çıplak ayakların yakın plan bir çekimi. Fotoğrafçı Martin Bissig tarafından Canon EOS R10 ile çekilmiştir.

Martin "Elimde bir fotoğraf makinesi olması normalde etrafıma baktığımda göremeyeceğim ayrıntıları fark etmemi sağlıyor," diyor. Canon EOS R10 ve Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens ile 50 mm (tam kare fotoğraf makinesinde 80 mm'ye eşdeğer), 1/80 sn, f/5,6 ve ISO 640 değerlerinde çekilmiştir. © Martin Bissig

Babasının İsviçre'deki evlerinde kurduğu karanlık odada fotoğrafları banyo etmesini izleyen Martin, fotoğrafçılıkla çocuk yaşta ilgilenmeye başladı. Henüz 13 yaşındayken fotoğrafları gazetede yayınlandı ve şu anda kendisi Avrupa'da fotoğrafları en çok yayınlanan aksiyon spor fotoğrafçılarından biri.

Martin, dağ bisikleti dünyasında ün kazanmasına rağmen fotoğrafçılığın herhangi bir alanında edinilen becerilerin diğer alanlara da aktarılabildiğini biliyor. Seyahat fırsatları, Martin'e teslim tarihleri ve müşterileri memnun etme kaygısı olmadan yeni tekniklerle pratik yapma ve farklı fotoğraf makineleriyle lensleri deneme özgürlüğünü sunuyor.

"Seyahat ve macerayı seviyorum, bu yüzden yaptığım her işe bunları katmaya çalışıyorum," diyor. "Ticari çalışmalarım dış mekan sporlarına odaklanıyor ve çalışmadığım zamanlarda yılda en az iki keşif gezisine çıkmaya çalışıyorum. Bazen bu seyahatlerde çektiğim fotoğraflar dergilerde yayınlanıyor ama bunu düzenli işimden olabildiğince ayrı tutmaya çalışıyorum."

Seyahat etmek, Martin'e fotoğrafçılığın zihinsel faydalarından yararlanma fırsatı da sunuyor. "Fotoğrafçılık anı daha çok yaşamamı sağlıyor," diyor. "Örneğin, ilginç bir kompozisyon oluşturmayı düşünmüyorsam çıplak ayakla pazardaki sebzelerin arasında duran bir adamı göremeyebilirim. Ayrıntılara odaklanmak etrafımdaki tüm ilginç olayların daha çok farkına varmamı sağlıyor."

Deneyimlerden öğrenme

Sahne karenin sol yanından yansırken canlı pembe, sarı, beyaz ve kırmızı renklerle boyanmış tek katlı bir otobüsün önünden geçen genç kızın aynalı kemer içerisinden çekilen görüntüsü. Fotoğrafçı Martin Bissig tarafından Canon EOS R10 ile çekilmiştir.

Seyahat ederken çekilen fotoğraflar, Martin'in hızlı düşünme yeteneğini geliştiriyor. "Yıllar içerisinde bir başkasının aynı anda fark etmeyebileceği belirli şeyleri görmemi sağlayan güven ve sakinliği kazandım," diyor. Canon EOS R10 ve Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ile 18 mm (45 mm), 1/125 sn, f/3,5 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Martin Bissig

Martin fotoğrafçılık çalışmalarının çoğunda aşina olmadığı yerlerde, tanımadığı insanlarla çekim yapıyor. Bu nedenle gerçekleştiği anda aksiyonu yakalayabilmek üzere yıllara dayanan deneyimiyle spontane olması gerekiyor. "Olabildiğince özgün kalmaya çalışıyorum," diyor.

Martin, "Seyahat fotoğrafçılığı, ticari işlere yaklaşımımı yönlendiriyor çünkü her ikisinde de hızlı hareket etmek zorundayım," diye devam ediyor. "Her şeye o anda karar veriliyor. Örneğin, otobüsün önünde yürüyen kızın fotoğrafını çekerken otobüsün tren istasyonunun camındaki yansımasını gördüm, ardından birkaç okul çocuğunun oradan geçmek üzere olduğunu fark ettim ve bir anlığına durup karenin içerisine girmelerini beklerken kompozisyonumu oluşturdum." 

Deneyimli bir aksiyon fotoğrafçısı olan Martin, hemen her defasında doğru zamanlamayı yakalamayı öğrendi. Ancak doğru anı yakaladıklarından emin olmak isteyen fotoğrafçılar için Canon EOS R10, RAW Seri Çekim ve Ön Çekim modlarına sahiptir. "Konuyu göremiyorsanız veya aniden karşınıza neyin çıkabileceğini biliyorsanız bunlar sahip olabileceğiniz faydalı araçlardır," diyor Martin heyecanla.

EOS R10 aynı zamanda Canon EOS R3, EOS R5 ve EOS R6'da bulunan Dual Pixel AF CMOS II otomatik odaklama sisteminin yanı sıra etkileyici kare/saniye (saniye başına kare) çekim değerlerine de sahiptir. Bu da onu daha gelişmiş özelliklerle fotoğraf ve video denemeleri yapmak isteyenler için ideal hale getirir. "Hızlı ve sürekli çekim, onu orta seviye bir seçenekten çok profesyonel bir fotoğraf makinesi gibi görmemi sağlıyor," diyor Martin.

Kalabalıkta kaybolma

Pazar tezgahının üzerindeki ahşap bloğun üzerinde balık kesen bir kişi. Fotoğrafçı Martin Bissig tarafından Canon EOS R10 ve Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens ile çekilmiştir.

"Fotoğrafçılığı ciddiye almak istiyorsanız akıllı telefon yerine Canon EOS R10 gibi daha kompakt bir fotoğraf makinesi kullanmak büyük fark yaratır," diyor Martin. Canon EOS R10 ve Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens ile 95 mm (152 mm), 1/160 sn, f/6,3 ve ISO 160 değerlerinde çekilmiştir. © Martin Bissig

Gökyüzündeki karanlık fırtına bulutlarının altında, üzerinde seyrek ağaçlar bulunan yemyeşil bir vadi. Fotoğrafçı Martin Bissig tarafından Canon EOS R10 ile çekilmiştir.

Canon EOS R10 gibi APS-C fotoğraf makinelerinde bulunan daha küçük sensörler, genellikle tam kare fotoğraf makinelerinden daha fazla alan derinliği sağlar. Bu, manzara fotoğraflarında ön ve arka plandaki alanların eşit derecede net kalması için kullanışlı olabilir. Canon EOS R10 ve Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens ile 62 mm (99 mm), 1/200 sn, f/9 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Martin Bissig

"Ticari müşteriler için çekim yaparken iki Canon EOS R5 gövde ve birkaç RF sabit lens kullanıyorum ancak seyahat ederken daha küçük bir fotoğraf makinesi ile daha az dikkat çekmeye çalışıyorum ve bu özgürce hareket etmemi sağlıyor," diyor Martin.

"Canon EOS R5 fotoğraf makinem ve Canon EF 70-200mm f/2.8L USM lensimle Sri Lanka'da bir pazarın ortasında durmak istemem çünkü çekim yapan profesyonel bir fotoğrafçı gibi görünebilirim. Fazla müdahale etmeden veya rahatsızlığa neden olmadan çevreme uyum sağlayarak konuma yaklaşmayı tercih ediyorum."

EOS R5 gibi farklı özelliklerle dolu EOS R10 da sezgisel ve kullanıcı dostudur. Martin'in kolayca gezinebilmesini sağlayan sezgisel düğmeler ve kadranlar ile benzer menü yapısında gezinme ve çalışabilirlik özelliklerine sahiptir. EOS R10 ayrıca fotoğraf makinesini dikey veya yatay düzlemde döndürürken çekilen bir dizi fotoğrafı dahili olarak birleştiren ve Martin'in "çevredekileri daha iyi yakalamasını sağlayan ve gerçekten geniş açılı bir bakış açısı sunan" bir Panoramik moda sahiptir.

Baskıya uygun sonuçlar

Gün batımında, sığ sudaki direklerin üzerinde dengede duran üç balıkçı, önlerinde güneş batarken sabırla balık tutmayı bekliyor. Fotoğrafçı Martin Bissig tarafından Canon EOS R10 ile çekilmiştir.

Kompakt, hafif ve sessiz Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens, çeşitli seyahat senaryolarını yakalamak üzere tam kare fotoğraf makinelerindeki 29-240 mm'ye eşdeğer çok yönlü bir zoom aralığına sahiptir. Canon EOS R10 ve Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens ile 150 mm (240 mm), 1/250 sn, f/6,3 ve ISO 200 değerlerinde çekilmiştir. © Martin Bissig

Büyük kahverengi gözleri olan bir erkek çocuğu doğrudan fotoğraf makinesine bakıyor. Bulanık arka planda turuncu elbiseli bir kişi görülüyor. Fotoğrafçı Martin Bissig tarafından Canon EOS R10 ile çekilmiştir.

EOS R10'un gelişmiş otomatik odaklama sistemi, insanları yüksek hassasiyetle takip etmek için Göz Algılama AF özelliğini kullanır. Martin, "Sri Lanka'da hayvan ve insan algılamalı otomatik odaklama modlarını çok kullandım," diyor. "Son derece hassas ve hızlılar, kurulum için çok fazla zamanım olmadığı anlarda çekim yapmama gerçekten yardımcı oldular." Canon EOS R10 ve Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens ile 76 mm (122 mm), 1/160 sn, f/6,3 ve ISO 500 değerlerinde çekilmiştir. © Martin Bissig

Ağırlık ve alan sıkıntı olduğunda akıllı telefonunuzu fotoğrafçılık için kullanmak mantıklı bir seçim gibi görünebilir ancak Martin böyle düşünmüyor. "Anlık görüntüler için akıllı telefonumu kullansam da fotoğraf makinesiyle çekim yapma deneyimi çok farklı," diyor. "Sri Lanka'da Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ile çekim yapmak, kıyıdaki balıkçılar gibi bir akıllı telefonla deneyemeyeceğim çekimler yapmamı sağladı. APS-C veya kırpma sensörünün maksimum aralığı 240 mm'ye (tam kareye eşdeğer) çıkarması da buna yardımcı oldu ve RAW formatında çekim yapmak, post prodüksiyon aşamasında bana daha fazla seçenek sundu."

Martin fotoğraflarının bir dergide yayınlanmasını amaçlamasa bile görüntülerin kendisi için baskı alabilecek kadar iyi olmasını istiyor. "Telefonla çekilen görüntüler telefon ekranında iyi görünebilir ancak bunları basmak veya bir fotoğraf albümü oluşturmak istediğinizde olanakların ne kadar kısıtlı olduğu anlaşılır," diyor. 

Video için de aynısı söylenebilir. EOS R10, film yapımcıları için telefondan daha üst düzey bir cihaza geçişi cazip hale getiren özelliklere sahiptir. Dahili dikey video desteği ve Wi-Fi bağlantısı sayesinde yüksek kaliteli sosyal medya gönderileri oluşturup paylaşmak için idealdir ve yüksek kare hızında kayıt (4K'da 60 kare/sn ve 1080p'de 120 kare/sn), post prodüksiyonda daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar.


Martin'in de gördüğü gibi fotoğraf makinesini her eline aldığında anı yakalıyor ve öğreniyor. Sri Lanka seyahati becerilerini geliştirmesi için mükemmel bir fırsat sağladı ancak yerel bir parkta yürüyüşe çıkmak veya plaja gitmek de size aynı fırsatları sunabilir. Bir fotoğrafçı olarak becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız Martin'in kitabından bir sayfa alın, ilgilendiğiniz bir konu bulun, sizi engellemeyecek bir kit seçin ve çekim yapmaya başlayın.



Hazırlayan: Matthew Bowen

İlgili Ürünler

İlgili makaleler