A casually-dressed woman, with a backpack and a Canon EOS RP camera over one shoulder, looks out to sea at a sunset.

SEYAHAT

Uçuş, pasaport, fotoğraf makinesi: Kesinlikle denenmesi gereken 10 seyahat fotoğrafçılığı ipucu

Bu yaz nereye gideceksiniz? Sahilde biraz zaman geçirmeyi, şehirden uzaklaşmayı, sırt çantasıyla yola koyulmayı veya daha uzak bir yere seyahat etmeyi planlıyorsanız fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın. Fotoğraf makinenizle hayatınızda bir kez yaşayacağınız anları yakalayabilir ve tatil anılarınızı yanınızda getirebilirsiniz.

Seyahat fotoğraflarınızı daha etkileyici hale getirmek için ilgi çekici tatil fotoğrafları yakalamaya yönelik ipuçlarımızı uygulayın. Tatil fotoğraflarınız için en iyi fotoğraf makinesi ayarlarını seçmenize, sıra dışı fotoğraflar yakalamanıza ve sosyal medya takipçilerinizin özeneceği fotoğraflar çekmenize yardımcı olacağız!

Konu fotoğraf makinesi seçimi olduğunda, tam kare 26,2 MP sensör, güçlü DIGIC 8 işlemci ve birçok yaratıcı kontrolü hafif bir fotoğraf makinesinde bir arada sunan tam kare aynasız Canon EOS RP, hareket halindeyken yaratıcı fotoğraflar yakalamak için idealdir. EOS RP fotoğraf makinesini yeni EOS R Sistemini kullanan RF lens ile eşleştirin veya basit bir adaptör kullanarak performans kaybı olmadan EF ya da EF-S lens ekleyin.

Canon EOS 250D, hareket edebilen LCD ekranıyla daha fazla yere taşıyabileceğiniz ve daha sık kullanabileceğiniz olağanüstü hafif bir DSLR fotoğraf makinesidir. Yüz Algılama ve Otomatik Odaklamayla İzlemenin yanı sıra Otomatik Akıllı Sahne modu gibi özellikleri sayesinde farklı durumlarda muhteşem fotoğraflar yakalamanıza yardımcı olur.

Yerleşik lensli, kullanımı kolay bir bas-çek fotoğraf makinesi tercih ediyorsanız olağanüstü 65x optik zum, 20,3 MP CMOS sensörü ve düşük ışık için Uyarlanabilir Otomatik Odaklama gibi özellikleriyle Canon PowerShot SX70 HS, mükemmel fotoğraflar oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

1. Döndürülebilen ekranla farklı bir açı seçin

Alternatif açılar, tatil fotoğraflarınızın sıra dışı olmasını sağlar. Canon EOS RP, Canon PowerShot SX70 HS ve Canon EOS 250D, alternatif bakış açılarıyla fotoğraf çekebilmenize olanak sağlayan Değişken Açılı ekranlara sahip fotoğraf makineleridir. Fotoğraf makinenizi başınızın üzerinde veya zemine paralel tutarak ekranın açısını ayarlayın ve Canlı Kontrol'ü kullanarak kompozisyon oluşturun. Gerçekten benzersiz tatil görüntüleri için ayaklarınızı hareket ettirin, dizlerinizi bükün ve vücudunuzu gökyüzüne doğru esnetin.

2. Herkes hayvanları sever!

Özellikle sevimli, gösterişli veya sıra dışı olduklarında hayvan fotoğrafları en çok beğeni alan fotoğraflardır! En etkileyici hayvan portreleri için fotoğraf makinenizde Portre modunu seçin ve gözleri odak noktası olarak belirleyin. Kompakt ve güçlü Canon EOS RP kullanıyorsanız odak noktasını dokunmatik ekranda bulunan 4779 AF noktası arasından hassas şekilde seçebilirsiniz. Maksimum etki için AF noktasını size en yakın hayvanın göz bölgesine konumlandırmaya çalışın. Canon EOS RP'nin sessiz çekim modu ayrıca hayvanların deklanşör sesinden ürkmemesine yardımcı olur.

Karenizi seçilen hayvanın etrafında oluşturarak dikkat dağıtan öğeleri ortadan kaldırın. Canon PowerShot SX70 HS kullanıyorsanız bunu vahşi hayatı rahatsız etmeden yeterince yakınlaşmanızı sağlayan etkileyici 65x optik zumla başarabilirsiniz.

İlgili Makaleler
Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

SEYAHAT

Bir şehir turunda fotoğraf makinenizi en iyi şekilde kullanmanın yolları

Kent hayatının ruhunu yakalayabilmeniz için 11 ipucu ve püf noktası.

Alan Rowan holds a Canon SX740 HS camera, with a lake and hills in the background.

DIŞ MEKAN

Munro Moonwalker dağ manzaralarını nasıl çekiyor?

Renkli makrolardan sisle kaplı dağ zirvelerine kadar Alan Rowan'ın mükemmel doğa fotoğraflarını yakalamak için Canon SX740 HS'yi nasıl kullandığını buradan keşfedin.

A snowboarder in red trousers walks through the snow, carrying his board, with his back to the photographer.

DIŞ MEKAN

Kış tatili fotoğrafçılığı için ipuçları ve püf noktaları

Profesyonel spor fotoğrafçısı Richard Walch, daha iyi bir kış fotoğrafçılığı için fotoğraf makinesi seçiminden en iyi ayarlara kadar kendi uzman ipuçlarını paylaşıyor.

A composite picture: a black-and-white pug looks out from a plastic bucket on a bicycle's handlebars in one; and a face-on photo of a male lion in the other. Photos taken on a Canon EOS RP.

3. Parlak yüzeyler bulun

Binaların bulunduğu bir ortamda cam sizin dostunuzdur. Mağaza vitrinlerinden otobüs camlarına kadar yansıtıcı yüzeyler bulun ve üzerlerinde gördüğünüz sahneleri fotoğraflayın. Yansımalar size bazı durumlarda daha soyut ama genellikle yaratıcı tatil fotoğrafları için çok daha eğlenceli görünüme sahip bir alternatif sunar.

Canon EOS RP veya Canon EOS 250D gibi Manuel Odak seçeneği bulunan bir fotoğraf makineniz varsa istediğiniz odak noktasını bulmanıza yardımcı olan bu fotoğraf makinesini kullanarak yansımalar yakalayın. Bu fotoğrafları çekerken kendi konumunuza da dikkat edin, aksi takdirde istemsiz olarak kendi yansımanızı fotoğrafa dahil edebilirsiniz.

4. Gölge oyunları

Tatilinizde güneşin tadını çıkaracaksınız. Unutmayın, güneşin olduğu yerde gölge de vardır. Yüksek kontrastlı sahnelerden korkmayın! Fotoğraf makinenizin Nokta (Merkez) Ölçüm modunu kullanarak, sahnenizdeki aydınlık alanlar için pozlama yapın ve keskin kontrastta ortaya çıkan gölgeleri izleyin. Pozlamanızı ayarladıktan sonra kompozisyonu yeniden oluşturun ve çekin. Palmiye ağaçlarının sahil boyunca uzanan etkileyici gölgeleriyle deneysel çekimler yapın veya bulunduğunuz kafenin pencerelerinden süzülen ışık huzmeleriyle yaratıcı efektler yakalayın.

Net, yüksek kontrastlı gölgeler için güneşin parlak olduğu saatlerde; daha yumuşak, daha uzun gölgeler için ise güneş gökyüzünde alçalırken çekim yapın.

A composite picture: a young woman sitting in a café, with the shadow of the windows on the wall behind her in one shot; and a stem with leaves and its shadow against a multi-coloured wall in the other.

5. Makro lensle yakın çekim yapın

Canon EOS RP veya Canon EOS 250D fotoğraf makinenizde bir makro lens deneyerek yakın çekimler yapın. En küçük ayrıntıları bile yakalayın ve diğer ziyaretçilerin dikkatinden kaçabilecek etkileyici nesnelerin fotoğrafını çekin. Canon EOS R Sistemi, yakın makro çekimlerin yanı sıra çarpıcı sokak fotoğrafçılığı ve yaratıcı portreler için ideal, çok yönlü geniş açılı bir lens olan Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM lensin de dahil olduğu geniş bir RF lens serisiyle birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Değiştirilebilir lens sistemine sahip olmasanız bile ziyaret ettiğiniz yeri benzersiz kılan ayrıntıları arayabilir ve etkileyici sanatsal fotoğraflar çekebilirsiniz: Canon PowerShot SX70 HS, makro modunu ayarladığınızda lensin önünde 1 cm'den daha yakın olan nesnelere odaklanabilir.

6. Gece saatlerinde deneysel çekimler yapın

Gece dışarı çıktığınızda fotoğraf makinenizi yanınıza almaktan çekinmeyin. Şehirler ve gökyüzü, gece saatlerinde gerçek anlamda hayat kazanır. Gecenizi insanlar arasında veya gözlerden uzak bir alanda geçirirken etkileyici fotoğraflar çekme fırsatını kaçırmayın. Tam çerçeveli Canon EOS RP, olağanüstü düşük ışık ve yüksek ISO olanaklarıyla etkileyici gece görüntüleri yakalamanıza yardımcı olur. Benzer şekilde, Canon EOS 250D'nin APS-C boyutlu sensörü ve DIGIC 8 işlemcisi, düşük ışıkta bile mükemmel sonuçlar sağlar.

Işıldayan yıldızlarla dolu gökyüzünü çekerken en iyi sonucu almak ve makinenin titremesini önlemek için fotoğraf makinenizi düz bir yüzeye veya taşınabilir tripoda yerleştirin. Düşük enstantane hızı kullanmak uzak yıldızlardan gelen ışığın kareye daha fazla dahil olmasını sağlar. Örneğin aşağıda sağdaki fotoğraf, Canon EF 14mm f/2.8L II USM lens ve Canon EOS RP ile 25 saniye enstantane hızı, f/2,8 diyafram açıklığı ve 3200 ISO kullanılarak çekilmiştir. Bununla birlikte daha düşük enstantane hızları, yıldızların bulanık hale gelmesinin istenmediği bazı durumlar ve setler için daha uygundur. En iyi sonucu veren tercihi denemeler yaparak bulabilirsiniz.

Gece saatlerinde şehir siluetinin size daha uygun olduğunu düşünüyorsanız Canon EOS RP'nin olağanüstü düşük ışık performansı, zarif Canlı Kontrol ekranı ve -5EV'ye kadar etkileyici otomatik odak olanağı, insan gözünün zorlukla görebileceği ışık koşularında bile son derece ayrıntılı fotoğraflar çekmenize imkan tanır.

A composite picture: the multi-coloured lights of a city at night reflect in water in one shot; and a view of the night sky filled with stars in the other.

7. Sahneyi yakalamak için ayarlarda uzmanlaşın

Seyahat ederken gördüğünüz manzaraları ve görüntüleri yakalamak isteyeceksiniz. Çekim yapmadan önce fotoğraf makinesi ayarlarınız hakkında düşünmek için biraz zaman ayırın ve daha özgün fotoğraflar çekin. Geniş açı tercih ederek büyük bir manzarayı yakalamak mı yoksa daha uzun bir odak uzaklığı kullanarak manzaranın bir bölümüne yoğunlaşmak mı istiyorsunuz?

Aşağıda yer alan sahildeki kız fotoğrafı Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM lens ve Canon EOS 250D ile 55 mm odak uzaklığıyla; tepenin üzerinden şehir manzarası fotoğrafı ise aynı fotoğraf makinesi - lens kombinasyonu ve 18 mm odak uzaklığıyla çekilmiştir.

Önden arkaya keskinlik için f/8 - f/11 veya benzer bir aralıkta küçük bir diyafram açıklığı (yüksek f değeri) tercih edin. Küçük diyafram açıklığı kullanmak görüntünüzün alan derinliğini en üst düzeye çıkararak yakın nesnelerden uzak olanlara doğru keskinleşen bir fotoğraf elde etmenizi sağlar. Bununla birlikte, bu efekti elde etmek için tercih edeceğiniz en düşük değer f/11 olmalıdır. Daha küçük diyafram açıklığı değerleri genellikle kayda değer bir alan derinliği artışı sağlamadan görüntü kalitesinde azalma riskini beraberinde getirir.

A composite picture: a girl runs towards us on a sandy beach in one; a view of a mountaintop village in the other. Photos taken on a Canon EOS 250D.

8. Işığı kullanın

Etkileyici manzaralar çekmek için en doğru zamanın güneşin gökyüzünde aşağı konumda ve ışığın daha yumuşak olduğu, özellikle gün doğumu ve gün batımına yakın "altın saat" olarak adlandırılan zaman dilimi olduğunu aklınızda tutun. Parlak gün ortası ışığında yapılan çekimlerin sert gölgeler ve patlayan parlak bölgeler üretme riski yüksektir.

Gün batımına (veya herhangi bir zamanda güneşe) karşı çekim yapıyorsanız ön kısımdaki insanlar ya da nesneler siluet şekilde görünecektir. Bu durumla savaşmayın ve atmosferi yakalama fırsatını kullanın! Özgün portreler için yaz aylarının sıcak ve parlak gün batımı ışığını kullanarak ailenizin ve arkadaşlarınızın etkileyici siluetlerini yakalayın. En yoğun dramatik etki için nesnenizi doğrudan ortamdaki ışığın önünde tutmaya çalışın ve güçlü, farklı şekiller bulun. Karenize başka nesneler dahil oluyorsa üst üste binen veya birbirine geçen şekillerin oluşturduğu karışıklığı önlemek için konumunuzu veya kompozisyonunuzu değiştirin.

9. Mükemmel insan fotoğrafları yakalayın

Seyahat fotoğraflarınız elbette sadece gittiğiniz yerlerden oluşmaz. Birlikte seyahat ettiğiniz kişiler veya seyahat sırasında tanıştığınız ilginç insanlar da bu fotoğraflarda yer alır. Nesneye odaklanılan etkileyici portreler için hoş arka plan bulanıklığı veya bokeh efekti üreten geniş diyaframları (düşük f değerleri) tercih edin. Sahnede özgün şekillerden ziyade renklere dikkat edin.

Canon EF 50mm f/1.8 STM gibi bir 50 mm sabit lens kullanarak çekim yapın ve parlak yaz güneşi ışınlarının bulanık bir arka plan oluşturduğu göz alıcı bir portre yakalamak için f/2,2 değerini tercih edin. Canon EOS RP'de yerleşik olarak bulunan Göz AF modu, fotoğraf makinesi Yüz Algılama modundayken portre nesnenizin gözlerine net şekilde odaklanmanıza yardımcı olur.

A composite picture: a smiling young woman beside out of focus flowers in one shot; and a surfer sits on some rocks with his surfboard in the other. Photos taken on a Canon EOS RP.

10. Kendinizi akışa bırakın!

Daha doğal ve dingin fotoğraflar için tatil etkinliklerinizi ailenizle bir şeylerin önünde poz vermek amacıyla kesintiye uğratmayın. Bunun yerine gezinirken fotoğraf çekin ve spontane tepkileri yakalayın. Hareketi yakalamak için fotoğraf makinenizi AF Servo moduna ayarlayın ve 1/500 saniye veya daha yüksek bir enstantane hızı belirleyin. AF Servo ayarı, odak noktasını hareketli nesneler üzerinde kilitlemenize olanak sağlayarak net bir şekilde yakalanmalarına imkan tanır. Bu ayar, sokak tarzı doğal fotoğrafçılık veya çocukların sabit olmadığı durumlar için idealdir. Canon EOS RP'nin Göz AF modu ayrıca AF Servo modunda kullanılarak hareket halindeyken üstün netlikte fotoğraflar çekilebilir.

Canon DSLR veya aynasız fotoğraf makinesine sahipseniz tatile çıkmadan önce Fotoğraf Rehberi uygulamasını indirin ve eğitici içeriğe gittiğiniz her yerde kolayca ulaşın.

Tüm bunların ötesinde eğlenmeyi kesinlikle ihmal etmeyin!

Yazan: Rebecca Greig