EVCİL HAYVAN FOTOĞRAFÇILIĞI

Sevimli evcil hayvan fotoğrafçılığı için en iyi ipuçları

Ustalıkla yapıldığında fotoğrafçılık, ister oyuncu ister meraklı, mesafeli veya sevgi dolu olsun evcil hayvanınızın kişiliğini gerçekten özetleyebilir. Burada profesyonel fotoğrafçı Cat Race, ilgi çekici fotoğraflar çekmek için bir hayvan barınağını ziyaret ediyor ve evcil hayvan sahiplerine evde denemeleri için önerilerde bulunuyor.
Bir Dachshund, bulanık ön plandaki bir top havuzunun arkasında duruyor. Fotoğrafçı Cat Race tarafından Canon EOS R6 ve Canon EF 35mm f/1.4L IS II USM lens ile çekilmiştir.

CatsDog Photography'yi yöneten fotoğrafçılar Cat ve Michael; köpeklerin, kedilerin, tavşanların ve diğer hayvanların unutulmaz görüntülerini oluşturmak için birlikte çalışıyor. Cat lensin ardında Michael ise hayvan eğitmeni olarak hareket ediyor ve ikili, çekimleri ve kompozisyonları planlamak için birlikte çalışıyor.

Fotoğrafçılığın, özellikle pek fotojenik olmayan veya fotoğraflarda iyi çıkmayan evcil hayvanların sahiplenilmesi üzerinde bir etkisi olabilir. Bu çekimde Cat ve Michael, bazı evcil hayvanların yeni yuvalarını bulmalarına yardımcı olmak amacıyla çarpıcı portreler çekmek için İngiltere'nin Preston şehrindeki RSPCA sahiplendirme merkezine gittiler.

Çekim sırasında Cat'ten, doğru ekipman ve fotoğraf makinesi ayarlarını kullanmaktan yerinde durmayan hayvanlara poz verdirmeye kadar, bir evcil hayvanın gerçek ruhunu nasıl yakalanacağına dair ipuçlarını paylaşmasını istedik.

1. Acele etmeyin.

Evcil hayvan fotoğrafçısı Cat Race yerde oturmuş, bir Dachshund köpeğine ödül maması veriyor.

Fotoğraf çekmeye başlamadan önce hayvanı tanımak ve sizin varlığınıza alışmasını sağlamak önemlidir. Bu özellikle Dachshund cinsi Eva (resimde) gibi utangaç hayvanlar için geçerlidir. "Çekim yapmaya başlamadan önce konunuza oturmasını istemek gibi küçük bir numara yaptırmayı deneyin ve oturması durumunda ona bir ödül verin," diyor evcil hayvan fotoğrafçısı Cat Race. "Evcil hayvanınız, istediğinizi yaptığında ödüllendirileceği fikrine kapılacak ve fotoğraf çekimlerini ödülle ilişkilendirecektir."

Bir Dachshund doğrudan fotoğraf makinesine bakıyor. Köpek odakta net görülürken arka plan bulanık. Cat Race tarafından Canon EOS R6 ve Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM lens ile çekilmiştir.

Canon EOS R6'nın elektronik deklanşör özelliği sessiz çekim yapmanızı sağlar ve Eva gibi ürkek hayvanların fotoğrafını çekerken inanılmaz derecede yardımcı olur. Canon EOS R6 ve Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM lens ( Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM'nin eski modeli) ile 110 mm, 1/500 sn, f/3,5 ve ISO 1.600 değerlerinde çekilmiştir. © CatsDog Photography

Çoğu zaman kendi başlarına buyruk oldukları için herhangi bir hayvanın fotoğrafını çekmek bile zorken bu, özellikle kurtarılmış hayvanlarla çalışmak söz konusu olduğunda daha da zordur. Cat, hayvanın sizin varlığınıza alışmasının önemli olduğuna inanıyor. Bu bağ kurma süresi, size nasıl çekim yapacağınızı kavrama şansı da sağlar.

Çekimin başlarında, uyurken fotoğraflarını çekebilirsiniz. Bu sayede farklı açıları deneyebilir ve dikkatlerini çekme endişesi duymadan doğru ayarları yapabilirsiniz. Fotoğraf makinenizde sessiz deklanşör veya sessiz mod varsa etkinleştirebilirsiniz.

Hazır olduğunuzda, siz fotoğraf çekerken ilgisini canlı tutmak için evcil hayvanınızla oynamayı veya onu ödül mamalarıyla cezbetmeyi deneyin. Ancak fotoğraf makinenizin ayarlarını yapmak için yeterince zaman ayırdığınızdan emin olun. "İnsanların aydınlatmayı veya kompozisyonu doğru bir şekilde ayarlamadan önce sesler çıkardığını veya ses çıkaran oyuncakları kullandığını görebilirsiniz. Evcil hayvan buna birçok kez kanmayacaktır," diyor Michael.

Ancak burada sabır çok önemlidir. Bir hayvan endişeli hissettiği için aşırı heyecanlı görünebilir. Evcil hayvana saatlerce oturmasını veya durmasını emrederseniz bu, hayvanı strese maruz bırakabilir ve alanı terk etmek istemesine neden olabilir. "Sonunda köpek bıkacaktır," diyor Cat. "Deneyimlerimizden bunun iyi bir yöntem olmadığını öğrendik. O kareyi kaybetmenize neden olacak başka bir şey yapmanız gerekse bile bunu yapın. O zaman daha rahat görünecektirler. Kişiliklerini yakalamak, onları rahat ettirerek yapılır."

Köpekler, kediler ve diğer evcil hayvan türleri arasındaki farkların bilincinde olmak da önemlidir. Her hayvan benzersizdir, bu nedenle çekim tarzınızı onlara göre uyarlamanız gerekir. "Genel olarak köpek çekimleri, köpek kararları kendisinin verdiğini düşünürse daha sorunsuz geçer ancak bu, kediler için çok daha fazla geçerlidir," diyor Michael. "Yere bir kutu bırakırsanız kedi kutunun içine girer ancak kediyi kutuya siz bırakırsanız kutudan hemen çıkacaktır.

Tavşanlar ise sizi hiç dinlemeyecektir, bu yüzden bu durumu aşmanın bir yolunu bulmanız gerek. Örneğin, birinin omzunda tutulurken fotoğraflarını çekebilirsiniz. Bizim için bir kurtarma merkezinde fotoğraf çekmek, evcil hayvan sahiplenmek isteyebilecek birinin hayvanlarla bağ kurmasını da sağlıyor."

2. Evcil hayvan fotoğrafçılığı için en iyi kit

Bir tekir kedi pofuduk bir evcil hayvan yatağında oturuyor ve doğrudan fotoğraf makinesine bakıyor. Fotoğrafçı Cat Race tarafından Canon EOS 5D Mark III ve Canon EF 50mm f/1.4 USM lens ile çekilmiştir.

Öngörülemez yapıları nedeniyle kedilerin fotoğrafını çekerken her zaman tetikte olmanız gerekir. Kadraja girmelerine izin verin ve hazır olduklarında çekim yapmak için hazırlıklı olun. Canon EOS 5D Mark III ( Canon EOS 5D Mark IV'ün eski modeli) ve Canon EF 50mm f/1.4 USM lens ile 1/200 sn, f/4 ve ISO 125 değerlerinde çekilmiştir. © CatsDog Photography

Evcil hayvan fotoğrafçısı Cat Race, Canon EOS R6 fotoğraf makinesine Canon Yuva Adaptörü EF-EOS R aracılığıyla bir EF lens takıyor.

Cat, Canon Yuva Adaptörü EF-EOS R sayesinde en sevdiği EF lens kitini bu çekim için kullandığı EOS R6 ile birlikte sorunsuz bir şekilde kullanabilir. Kit çantası söz konusu olduğunda "işleri karıştırma" eğiliminde olsa da, neredeyse her zaman Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM ve Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM lensi ( Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM'nin eski modeli) yanında taşıyor.

Cat ve Michael, birçok seçeneğe sahip olmanın çok önemli olduğuna inanıyor. Cat, çeşitli çekimler yapabilmek için kit çantasında her zaman Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM ve Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM lensleri taşıyor. Ancak farklı lensler kullanmanın önemini de vurguluyor. "O kadar çok lensim var ki, bir çekim için her zaman aynı lensleri yanıma almıyorum," diyor. "Her zaman 135 mm gibi tek bir lens kullanırsanız o zaman yalnızca tek bir görünüm elde edersiniz."

Cat, hayvan barınağına yaptığı bu ziyaret için Canon EOS R6'yı kullandı. Daha önce bir EOS 5D Mark III kullanmıştı ve halihazırda EOS R6'da, Canon Yuva Adaptörü EF-EOS R aracılığıyla kullandığı çok sayıda EF lensi vardı. "Adaptör kullandığımı fark etmedim bile. Bu da adaptörün ne kadar sorunsuz çalıştığını gösteriyor," diyor. "Ayrıca EOS R6'nın dokunmatik ekranını da çok beğendim çünkü çok sezgisel ve ayarları hızlı bir şekilde değiştirmenize izin veriyor. Bu da, örneğin odaklamak için ekrana hızlıca dokunmak gibi imkanlarla hayvanların fotoğrafını çekerken size yardımcı oluyor."

Döndürülebilir bir ekran, zorlu açılardan fotoğraf çekerken de kullanışlıdır ve EOS R6'nın değişken açılı dokunmatik ekranı 270° dönerek yaratıcı çekimler yapmanızı sağlar. Ek olarak, etkileyici otomatik odaklama özelliği, bir hayvanın gözlerini seçip kadraj boyunca onları takip edebilir.

3. Evcil hayvan fotoğrafçılığı için en iyi fotoğraf makinesi ayarları

Pofuduk turuncu bir kedi bir köşede yatıyor ve fotoğraf makinesine bakıyor. Fotoğrafçı Cat Race tarafından Canon EOS 5D Mark III ve Canon EF 50mm f/1.4 USM lens ile çekilmiştir.

Kediniz poz vermiyorsa fotoğraflarını doğal ortamlarında ve iyi aydınlatılmış bir alanda dinlenirken çekmeyi deneyin. Canon EOS 5D Mark III ve Canon EF 50mm f/1.4 USM lens ile 1/200 sn, f/3,2 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © CatsDog Photography

Burnunun altında büyük siyah bir nokta olan siyah-beyaz bir kedi fotoğraf makinesine bakıyor. Fotoğrafçı Cat Race tarafından Canon EOS 5D Mark III ve Canon EF 50mm f/1.4 USM lens ile çekilmiştir.

Köpeğinizin dikkatini çekmek için fotoğraf makinenizin yanında ödül mamaları bulundurun. Bu, kediler üzerinde de işe yarar ve yakın plan çekimlerini yakalamanıza yardımcı olur. "İnsanların fotoğrafa bakmasını ve hayvanla gerçekten bağ kurmasını hedeflemelisiniz," diyor Cat. Canon EOS 5D Mark III ve Canon EF 50mm f/1.4 USM lens ile 1/200 sn, f/3,2 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © CatsDog Photography

Evcil hayvan fotoğrafçılığı için kullanmanız gereken ayarlar, elde etmeye çalıştığınız görünüme bağlıdır. "Pek çok evcil hayvan fotoğrafçısından çok daha fazla çeşitliliğe sahip olduğumuzu düşünüyorum," diye açıklıyor Michael. "Pek çok kişi, rüya gibi bir tarz oluşturan uzun lens ve geniş diyafram açıklığını tercih ediyor. Bu harika ancak biz aynı zamanda mümkün olduğunca çok ayrıntıyı da dahil etmek istiyoruz."

Cat de buna katılıyor: "Benim için bir fotoğrafı özel yapan şey, ortama ve hayvanın yaşam alanına dair gerçek bir his yakalamaktır," diyor.

Hareket eden bir hayvanın aksiyon çekimlerini yapmak istiyor ve Manuel (M) modda çalışırken kendinize güveniyorsanız en az 1/1.000 saniye enstantane hızı, f/5,6 veya f/8 gibi bir orta değerde diyafram açıklığı ve aydınlatma koşullarına bağlı olarak 400-800 civarında bir ISO ayarını deneyin. Ancak hayvan portreleri için genellikle f/2,8 veya f/1,8'lik daha geniş bir diyafram açıklığı ve aydınlatmanın izin verdiği durumda daha düşük bir ISO ile 1/200 saniyelik tipik bir enstantane hızı daha uygundur.

Yeni başlıyorsanız veya hala fotoğraf makinenizi tanımaya çalışıyorsanız enstantane hızını sizin, diyafram açıklığını fotoğraf makinesinin seçtiği Enstantane önceliği (Tv) modu hareketli görüntüler için idealken diyafram açıklığını sizin, enstantane hızını fotoğraf makinesinin seçtiği Diyafram önceliği (Av) modu ise daha durağan portreler için uygundur.

Sonuç olarak, istediğiniz görünümü elde etmek için farklı ayar kombinasyonlarını denemekte fayda vardır. Üzerinde pratik yapabileceğiniz sabırlı bir evcil hayvanınız yoksa oyuncak gibi bir nesneyi evcil hayvan yerine kullanmak yardımcı olabilir.

Sahip olduğunuz arka planla birlikte çalışmak da önemlidir. Belirli güzel bir konuma gidemiyorsanız uzun lensler kullanarak bir odak dışı arka plan elde etmek işe yarayabilir.

4. Doğal evcil hayvan pozları yakalama

Bir Alman Çoban Köpeği, oyun tünelinin içinden doğrudan fotoğraf makinesine bakıyor. Fotoğrafçı Cat Race tarafından Canon EOS R6 ve Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM lens ile çekilmiştir.

Hayvanları daha güzel manzaralı bir yere götüremiyorsanız fotoğraf aksesuarları kullanmak faydalı olabilir. Örneğin bir kanvas tünel, özellikle de konunuz Zeus gibi oyuncu ve meraklı bir kişiliğe sahipse çekiminize daha fazla yaratıcılık katabilir. Canon EOS R6 ve Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM lens ile 33 mm, 1/320 sn, f/2,8 ve ISO 1.250 değerlerinde çekilmiştir. © CatsDog Photography

Evcil hayvan fotoğrafçısı Cat Race, bir Alman Çoban Köpeğinin fotoğrafını çekmek için fotoğraf makinesini bir oyun tünelinden doğrultuyor.

Size eğitmen olarak eşlik eden biri varsa istediğiniz çekimi yapabilmek için ona net talimatlar verdiğinizden emin olun. Eğitmen, hayvanı çekime hazırlamak için ödül mamaları ve oyuncaklar kullanabilir. "Bir evcil hayvanın kişiliğini yakalamak, işimde her zaman başarmayı hedeflediğim bir nokta," diyor Cat. "Bunu, rahat olduklarından emin olarak sağlıyoruz."

Cat ve Michael, kurtarma merkezindeki çekim sırasında hayvanları kapalı oldukları yerde fotoğraflamamayı tercih etmişler. "Onları 'parmaklıklar ardında' fotoğraflamaktan kaçınmak gerek" diyor Michael. "Belirli bir hayvanın hikayesini ele alarak insanları bu kurtarma çalışmasına dahil edebilir ve potansiyel olarak barınaktaki tüm hayvanlarla ilgilenecek birilerini bulabilirsiniz."

Cana yakın karakter özelliklerini vurgulayan bir açı seçmek de iyi bir fikirdir. Bu, kalıcı bir yuva bulmalarına yardımcı olabileceğinden özellikle kurtarılmış hayvanlar için geçerlidir. "Onları hafif bir açıyla oturtun ve yapabiliyorsanız omuzlarının üzerinden bakmalarını sağlayın," diye devam ediyor Michael.

Evcil hayvanı fotoğraflamak istediğiniz poz tamamen hayvanın boyutuna bağlıdır. "Örneğin, küçük bir köpekle çalışıyorsanız köpeği yüksek bir eşya üzerinde fotoğraflamayı deneyebilirsiniz," diyor. "Yerinde duramayan, çok aktif bir köpekse birkaç aksiyon çekimi yapabilirsiniz ancak bunun gibi köpekleri normalde tasmalarıyla fotoğraflarım." Köpekleri, yalnızca komutlara uyabilecekleri ve hareketsiz oturabilecekleri şartlarda tasmalarından ayırmanız önerilir. 

Yakınlaşmak da çarpıcı görüntüler oluşturabilir. Cat, evcil hayvanınızla aynı göz hizasında olmak ve böylece onları korkutmamak için yer seviyesinden çekim yapmayı teşvik ediyor. Yapabiliyorsanız fotoğraflarınıza duygu katacağı için gözlerine odaklanmaya çalışın. Canon EOS R6'nın Göz AF özelliği bunun için idealdir.

Alternatif olarak, dinamik bir çekim hedefliyorsanız hayvanın üzerinden, yüksek bir açıdan çekim yapın. Bu, yukarıdan fotoğraflandıklarında gergin hissedebilecek kurtarılmış hayvanlar için her zaman önerilmez ancak öz güvenli bir yapıya sahiplerse kendi evcil hayvanlarınız için idealdir.

"Biraz yakınlık kurduktan sonra lensinize doğru bir ödül maması tutar veya birisinin bir topu hareket ettirmesini sağlarsanız üzerlerine doğru eğilebilir ve yukarıya doğru size bakarken fotoğraflarını çekebilirsiniz. Bu gerçekten ilgi çekici bir görüntü oluşturabilir," diyor Cat.

Bir yardımcınız yoksa veya bir açı özellikle zorlayıcıysa uzaktan çekim yapmayı deneyin ancak konunuzun huzursuz veya tedirgin olduğunu hissederseniz çekimi asla zorlamayın. "Aşırı heyecanlanır veya strese girerlerse devam etmeyin," diye açıklıyor Cat. "O kareyi kaybetmenize neden olacak başka bir şey yapmanız gerekse bile bunu yapın. Bir hayvanın kişiliğini ortaya çıkarması için rahat hissetmesi gerekir."

5. Siyah hayvanların fotoğrafını çekme

Ağırlıklı olarak siyah kürklü bir kedi doğrudan fotoğraf makinesine bakıyor. Fotoğrafçı Cat Race tarafından Canon EOS 5D Mark III ve Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM lens ile çekilmiştir.

İstatistiksel olarak, genellikle fotoğraflanma biçimleri nedeniyle siyah kedilerin sahiplenilmesi diğer renkteki kedilerden daha uzun sürmektedir. Ancak doğru aydınlatmayla sevimli ve cana yakın bir görüntü elde edebilirsiniz. Canon EOS 5D Mark III ve Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM lens ile 47 mm, 1/320 sn, f/7,1 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir. © CatsDog Photography

Bir Alman Çoban Köpeği top havuzunda oturuyor ve fotoğraf makinesine bakıyor. Fotoğrafçı Cat Race tarafından Canon EOS R6 ve Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM lens ile çekilmiştir.

Alman Çoban Köpeği Zeus gibi daha öz güvenli hayvanlar, dinamik bir çekim oluşturmak için yukarıdan fotoğraflanabilir. Harika bir göz teması kurmak için lensinizin yanında bir ödül maması veya oyuncak tutun. Canon EOS R6 ve Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM lens ile 35 mm, 1/320 sn, f/2,8 ve ISO 1.600 değerlerinde çekilmiştir. © CatsDog Photography

Koyu renkli kürke sahip hayvanlar, fotoğraf makinenizi kandırarak yetersiz görüntü pozlamasına neden olabilir. Üstelik araştırmalar siyah hayvanların, özellikle siyah kedilerin başka nedenlerin yanı sıra, fotoğraflarda görünme biçimleri nedeniyle de sahiplenilme olasılığının daha düşük olduğunu göstermiştir. Daha açık renkli hayvanları fotoğraflamak çok daha kolaydır. Michael, başka renklerdeki hayvanların koyu renkli kürke sahip hayvanlara kıyasla, doğru aydınlatma koşulları sağlanmadığında bile yine de fotoğraflarda iyi çıkabileceğini belirtiyor. Ancak umutsuzluğa kapılmayın. "Işığı doğru kullanırsanız her konu harika görünür," diyerek teşvik ediyor.

Cat ekliyor: "Işık kaynağınızın nerede olduğunun fazlasıyla farkında olun. Parlak bir ışık kaynağıysa daha az kontrast elde etmek için hayvanı ışığa doğru çevirin."

Ek olarak, arka planınızı dikkate almak da önemlidir. "Arka plan çok karanlıksa birbirine karışma olasılıkları artar," diyor Michael. "Çenelerinin altındaki ışığı kaldırmak için bir reflektör kullanmak da çözünürlük oluşturmanın harika bir yolu olabilir." Bir reflektörünüz yoksa endişelenmeyin. Biraz karton, mutfak folyosu ve diğer aksesuarlarla kendiniz yaparak bu şartları evde kolayca oluşturabilirsiniz.

Cat'in evcil hayvanlarınızın ve kurtarılmış hayvanların fotoğrafını çekmekle ilgili tavsiyeleri, hayvanların kişiliklerini yakalamanıza yardımcı olabilir. "İnsanların bu fotoğraflara baktığında hayvanlarla bağ kurmasını hedeflemelisiniz. İnsanlar, evcil hayvanlarının ilerideki senelerde saklayacakları bir fotoğrafına sahip olmak istiyor olabilir. Ayrıca insanların kurtarılmış bir evcil hayvanın fotoğrafına baktığında 'Ailemizi tamamlamak için bu köpeği sahiplenmeliyiz' diye düşünmesini de sağlamanız gerekir," diyor.

Cat ve Michael'ın hayvanlarla birlikte barınakta geçirdikleri zaman, hayvanların mükemmel ailelerini bulmalarına yardımcı oldu. Dachshund cinsi Eva sahiplenildi, Alman Çoban Köpeği Zeus ise müstakbel sahipleriyle tanışmayı bekliyor. Barınağa gelmeden önce Zeus, şiddet belirtilerinin olduğu çok hayvanlı bir evde yaşıyormuş. Alman Çoban Köpekleri için ideal olmayan farklı kulübelerde kalmış ancak sık yürüyüşlere çıkarılacağı ve gelişebileceği bir ev bulacağını umuyoruz. 

Bir daha evcil hayvanınızın harika muzipliklerini yakalamak istediğinizde bu ipuçlarını deneyin. Peki yerel barınağınızda gönüllü olarak çalışarak ve sahiplendirilme şanslarını artırmak için hayvanları fotoğraflayarak topluluğunuza katkıda bulunmaya ne dersiniz? Çekimlerinizi #LiveForTheStory ile ve @canonemea hesabını etiketleyerek paylaşın. 

Yazan: Astrid Pitman

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

  • EVCİL HAYVAN PORTRELERİ

    Eğlenceli ve festival havasında evcil hayvan portreleri

    Bu Yılbaşı zamanında çarpıcı evcil hayvan fotoğrafları çekmek için basit ipuçları, püf noktaları ve teknikler.

  • PORTRE FOTOĞRAFÇILIĞI

    Portreler için en iyi giriş seviye kit

    Her portre fotoğrafçılığı türü için fotoğraf makineleri ve lensler.

  • EV PROJELERİ

    3 adet kendin yap fotoğraf aksesuarı

    Kendi softbox'ınızı, odaklanmış ışık için spot ışığı tüpünüzü ve fotoğraf makinenizi sabitlemek için minderinizi hazırlayın.

  • PORTRE FOTOĞRAFÇILIĞI

    Portre fotoğrafçılığı ipuçları

    Bu mükemmel ipuçları ve teknikler ile portre fotoğrafçılığınızı geliştirin.