SEYAHAT FOTOĞRAFÇILIĞI

EOS R10 ile Sevilla'da 48 saat

Seyahat blogu yazarı Diana Millos'un, Canon EOS R10 ile yiyeceklerden Flamenko dansına bu İspanyol şehrinin ruhunu nasıl yakaladığını keşfedin.
Yazlık elbisesi ve şapkasıyla ayrıntılı bir İspanyol mimarisinin önünde duran bir kadın, vizörden bakmak için Canon EOS R10'u eliyle yüzüne doğru tutuyor.

Seyahat içeriği üreticisi Diana Millos, tatil mekanlarını yeni bir ışıkta görmek istiyorsanız çalar saatinizi kurmanız gerektiğini söylüyor. Diana, "Gün doğumu, keşfetmeye çıkmak ve fotoğraf çekmek için en sevdiğim zaman," diyor. "Etrafta genellikle kimse olmaz ve ışık gerçekten yumuşaktır. Günün o saatinde her şey çok daha büyülüdür."

Diana, Canon EOS 80D (Canon EOS 90D'nin eski modeli) ve Canon EOS 7D Mark II ile dünyanın dört bir yanında gün doğumunu yakaladı. Resimleri Instagram'da 135.000'den fazla takipçinin ilgisini çeken Diana; Hindistan, Meksika ve Vietnam gibi uzak konumlardan Romanya, Gürcistan ve İtalya'daki Avrupa şehri turlarına kadar çok çeşitli yerleri ziyaret etti.

Ancak yakın zaman önce memleketi İspanya'daki bir şehir tatilinde yeni bir seyahat arkadaşı Diana'ya katıldı: Canon EOS R10. EOS R10, EOS R7 ile birlikte EOS R Sistemindeki iki aynasız fotoğraf makinesinden biridir ve Canon'un çığır açan APS-C sensörüne sahiptir. EOS R10'un etkileyici 24,2 MP çözünürlüğü, yalnızca 429 g ağırlığındaki kompakt tasarımı, yaratıcı fotoğrafçılık ve video özellikleri, hikayelerini benzersiz ve yenilikçi şekillerde anlatmak isteyen kaşifler için idealdir.

Diana, Endülüs'ün başkentine gerçekleştirdiği 48 saatlik seyahatinde Sevilla'ya ait sahneleri yakalamak için EOS R10'u yanına aldı. Mimari fotoğrafçılık onun uzmanlık alanlarından biri ve Plaza de España, Giralda (Sevilla Katedrali'nin çan kulesi) ve dünyanın en büyük ahşap yapılarından biri olan Metropol Parasol gibi şehrin ikonik simgelerinden bazılarını ziyaret etti.

Seramik kaplı bir sütunun dibinde duran Canon EOS R10.

Diana, "Güzel ışıklardan en iyi şekilde yararlanmak üzere her gün gün doğmadan uyandım," diyor. "Şubat ayını yaz gibi hissettim. Sevilla çok süslü bir şehir ve gerçekten çok güzel.

EOS R10'u Flamenko dansçılarından nehirdeki kürekçileri çekmeye kadar çok çeşitli durumlarda kullandım ve fotoğraf makinesinin otomatik odaklama, yüksek hızlı sürekli çekim ve video seçenekleriyle denemeler yapma fırsatı buldum."

Diana, bu yolculuk esnasında Sevilla'yı ilk kez fotoğraflamanın yanı sıra ilk kez aynasız bir fotoğraf makinesi kullanma fırsatı da buldu. "EOS R10'a geçmenin gerçekten kolay olduğunu gördüm," diyor. "Üstte bazı farklı düğmeler vardı ancak kullanımı çok kolaydı."

Diana, APS-C EOS R Sistemi için tasarlanmış, ikisi de muhteşem görüntü kalitesi sunan iki yeni RF-S zoom lense de sahip. Küçük ve nispeten mütevazı Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, çok çeşitli seyahat senaryoları için 18-45 mm odak aralığına sahipken çok yönlü RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, mükemmel yakın çekim özelliklerine sahiptir ve 18-150 mm odak aralığı ile geniş zoom ve telefoto menzili sunar. Her iki lens de görüntü sabitleme özelliğine sahiptir.

Drama ve aksiyon için çözünürlük ile hız

Sarı elbiseli bir kadın, yansımasının görülebildiği su dolu, uzun ve dar bir havuzun önündeki süslü kemerin altında duruyor.

Mimari, Diana'nın çekmeyi en çok tercih ettiği konulardan bir tanesi. "Mimari, o yerle ilgili hikayeler anlatır" diyor. "Her zaman renkli veya çok fazla detaya sahip yerler bulmaya çalışırım." Canon EOS R10 ve Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens ile 35 mm, 1/2.000 sn, f/5,6 ve ISO 12.800 değerlerinde çekilmiştir.

Sarı elbiseli bir kadın, arka planda taş bir kule ile iki yanında palmiyelerin sıralandığı bir yol boyunca yürüyor.

Diana, hızlı çekim yapan fotoğraf makineleriyle çalışmayı tercih ediyor. "Arasından seçim yapabileceğim daha fazla fotoğraf sunduğu için yüksek hızlı sürekli çekim özelliğini kullanmayı seviyorum," diyor. EOS R10, elektronik deklanşörü ile 23 kare/sn ve mekanik deklanşörü ile 15 kare/sn'ye kadar çekim yapabilir 1 . Canon EOS R10 ve Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM lens ile 18 mm, 1/1000 sn, f/5,6 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Diana'nın turunun ilk durağı, çeşitli mimari tarzları bir arada sergileyen simge yapı Plaza de España'ydı. Diana, "Burası, İspanya'daki Arap mirasının etkisini İberya mimarisiyle bir araya getiriyor," diyor. "Beni sosyal medyada takip edenler, klasik fotoğraf stilimin önümdeki binaların geniş açılı çekimleri olduğunu bilir. Bu yüzden EOS R10'a takılı RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM lensi kullansam da meydandaki güzel karoların yakın çekim fotoğrafları için RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lense de geçtim."

Diana, ardından Flamenko dansçılarının dramatik görüntü ve hareketlerini yakalamaya odaklandı. Burada EOS R10'un insanları yüksek hassasiyetle takip etmek için Göz Algılama AF özelliğini kullanan gelişmiş otomatik odaklama özelliğinden ve fotoğraf makinesinin mekanik deklanşörünü kullanarak saniyede 15 kare/sn (fps) hızında çekim yapmaya olanak tanıyan yüksek sürekli çekim işlevinden faydalandı1.

Bir avluda geleneksel elbiseler içinde poz veren iki flamenko dansçısı.

Diana, "Dansçılar sürekli dönüp hareket etseler de fotoğraf makinesi hızlı seri çekimler yaparken bile onlara odaklandı, bu yüzden harikaydı," diyor. "Bazı fotoğraflarda, dansçıların hareketlerinin anlaşılması için kızların elbiselerinin uçlarını hafifçe bulanıklaştıran nispeten düşük bir enstantane hızı kullandım. Her şeyi odakta tutmasına ve fotoğrafların bu kadar net görünmesine bayılıyorum."

Diana, elektronik vizörün (EVF) görüntülerin net olup olmadığını teyit etmek için avantaj sağladığını söylüyor. "Vizörde Yüz Algılama ve Göz Algılama özelliklerinin nasıl çalıştığını görebilirsiniz. Tam olarak neyin odakta olduğunu anlayabildiğinizden bu çok kullanışlı bir özellik."

Deklanşör düğmesine basmadan önce pozlamanızı kontrol etmenize ve ayarları düzenlemenize izin verdiğinden EVF, parlak ve güneşli günlerde çekim yaparken de kullanışlıdır. Çekimin daha sezgisel olmasını sağladığı için fotoğraf makinesi ayarlarının yarattığı efektleri görebilmek, daha az deneyime sahip fotoğrafçılar için özellikle yararlıdır.

Muhteşem detaylara sahip yakın plan yiyecek çekimleri

Rendelenmiş havuç, haşlanmış yumurta dilimleri, dilimlenmiş kırmızı lahana, mantar ve mısır taneleri dolu bir salata kasesi.

Diana, EOS R10'un dahili odak basamaklama ile derinlik birleştirme işlevlerini denedi ve bu sayede daha fazla konuyu net bir şekilde odağa alarak yiyeceklerin yakın plan çekimlerini yaptı. Canon Fotoğraf Rehberi uygulaması, tüm işlev ve kadranları açıkladığı için yeni bir fotoğraf makinesini ilk kez denerken kullanışlı bir araçtır. Canon EOS R10 ve Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens ile 35 mm, 1/2.000 sn, f/5 ve ISO 1.600 değerlerinde çekilmiştir.

Bir çileğin yakın plan çekimi.

Diana, "Meyveyi çekmek için Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM'nin merkez odaklı makro özelliğini kullandım," diyor. "Bu kadar yakınlaşıp tüm dokuları yakalayabilmek gerçekten mükemmeldi," diyor. Canon EOS R10 ve Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens ile 35 mm, 1/200 sn, f/10 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir.

Bölgeye has mimariye ek olarak, yerel mutfak fotoğrafları da Diana'nın seyahat içeriklerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. "Renklerle çalışmayı seviyorum ve sıklıkla ziyaret ettiğim yerlerin renkleri yiyeceklere ait," diyor. "Yemek kültürün bir parçasıdır ve bir yerin özünü yakalamak istediğinizde yemeklerin fotoğraflanması önemlidir."

Diana, bir meze barında ve yerel bir pazarda yiyeceklerin yakın plan çekimleri için EOS R10'u kullandı. "Renkli malzeme ve dokuları fotoğraflamak istedim," diyor. "Bu yüzden RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM'nin merkez odaklı makro özelliğini kullandım."

Manuel odaklama ve makro ile denemeler yapmak Diana'nın konularına daha da yakınlaşmasını sağladı ve 35 mm odak uzaklığının sunduğu maksimum 0,59 kat büyütme ile tüm detayları yakalayabildi.

Diana ayrıca fotoğraf makinesinin dahili odak basamaklama ile derinlik birleştirme işlevlerini denedi. "Bu daha önce kullandığım bir özellik olmasa da deklanşör düğmesine bir kez basarak bir dizi fotoğraf çekebilmek ve bunları tüm öğelerin odakta kaldığı tek bir görüntüde bir araya getirmek gerçekten mükemmeldi. Fotoğraf makinesi ayrıca karenin farklı kısımlarının odakta olduğu tüm fotoğrafları tek tek kaydetti. Bu özelliği çok sevdim."

Panoramik şehir manzaraları ve ilgi çekici açılar

Sevilla ufkunun panoramik bir çekimi.

Diana, Sevilla ufkunu fotoğraflamak için Canon EOS R10'un fotoğraf makinesini dikey veya yatay düzlemde döndürürken çekilen bir dizi fotoğrafı birleştiren Panoramik çekim modunu kullandı. Canon EOS R10 ve Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM lens ile 45 mm, 1/500 sn, f/7,1 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Diana, şehirdeki ikinci gününde "Enkarnasyon Mantarları" olarak da bilinen Metropol Parasol'a gitti. "Tüm Sevilla'da muhteşem manzaralar var ve uzaktaki tüm çatılar ve binaları yakalayabilirsiniz," diyor. Modern ahşap yapı, geleneksel mimariyle hoş bir tezat oluşturuyor ve Diana, bunun ona ilgi çekici görüntüler sunacağını biliyordu.

Dökümlü sarı elbiseli bir kadın, küçük tripodun üzerindeki Canon EOS R10'un konumunu ayarlamak için yere eğiliyor.

EOS R10, Canon BR-E1 Kablosuz Uzaktan Kumanda veya Canon Camera Connect uygulaması üzerinden akıllı telefondan kablosuz olarak kontrol edilebilir.

Sarı elbiseli bir kadın kıvrımlı bir yürüyüş yolunda poz veriyor.

Diana seyahat fotoğrafçılığında ilham kaynağı bulmak için sıklıkla sosyal medyaya yönelse de her zaman daha önce hiç denenmemiş yaratıcı açılar aramaya çalışıyor. "En sevdiğim çekim yöntemi, biraz rastgele görünebilecek bir yere gidip çekimden sonra buna değip değmediğini görmek," diyor. Canon EOS R10 ve Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens ile 18 mm, 1/500 sn, f/5,6 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Diana, fotoğraflara dahil olmak için genellikle fotoğraf makinesini desteklemek üzere küçük bir tripod kullanıyor ve bu yolculuk için son derece taşınabilir Canon Tripod Grip HG-100TBR'yi yanına aldı. Diana "Bu kısa bir tripod, yani EOS R10 yere çok yakındı. Ancak değişken açılı dokunmatik ekran sayesinde tıpkı EOS 80D'de olduğu gibi görüntüyü kolaylıkla görebildim," diyor.

Hibrit çekim yapanlar için video özellikleri

Canon EOS R10'un, fotoğraf makinesinin video seçeneklerini gösteren arka kısmı.

EOS R10, yürürken veya elde çekim yaparken kaydedilen videoları sabitlemek için etkinleştirilebilecek bir Movie digital IS seçeneğine sahiptir.

En iyi seyahat fotoğraf makineleri yüksek kapasiteli ve yüksek performans sahibi hibrit makinelerdir ve bu EOS R10 için de geçerlidir. Güçlü video özelliklerine sahip olan bu fotoğraf makinesi, klasik 30 dakikalık süre sınırlaması olmadan daha uzun kayıtlar alabilir. Bu da seyahat anılarının 4K 60p, 4K 30p ve 6K yüksek hızda örnekleme ile Full HD formatlarında net bir şekilde kaydedilmesini sağlar ve onu vlog çekimi için Canon serisindeki en iyi fotoğraf makinelerinden biri haline getirir.

Fotoğraf makinesinin yüksek hızlı 4K UHD 60/50 kare/sn çekim kapasitesi, net ayrıntılara sahip hareketli klipler çekmek için idealdir ve Diana, nehirdeki kürekçileri kaydederken bu video özelliklerinden faydalandı. Görüntü, yüksek hızda çekim esnasında kırpılır2 ve bu da kadraj içerisinde daha büyük görünmesini istediğiniz uzak konuları kaydederken avantaj sağlayabilir.

EOS R10, Full HD video moduna ayarlandığında Yüksek Kare Hızında kaydı destekler ve 120/100 kare/sn'de son derece akıcı ağır çekim video olanağı sunar. Diana, "Bir videoda, kürekçileri takip ettim ve çekime bir ördek ailesini de dahil etmeyi başardım," diyor. "Ağır çekimde izlediğinizde gerçekten mükemmel görünüyor."

Canon EOS R10, tarihi mimari manzaraları ve kendi etrafında dönen Flamenko dansçılarından renkli yiyeceklerin yakın plan çekimlerine kadar içerik üreticilerine dünyayı yeni ve yaratıcı şekillerde keşfetmek üzere daha fazla özgürlük sunmak için tasarlanmıştır. Canon'un EOS R Sistemi fotoğraf makinelerinin sahip olduğu tüm avantajları sunar ve aynı zamanda Diana gibi DSLR fotoğraf makineleriyle çekim yapmaya alışık olup kompakt, hızlı ve uygun fiyatlı bir fotoğraf makinesi isteyen vlogger'lar ve blogger'lara tanıdık gelecek bir seçenektir. Diana, "Bu, gerçekten hoşuma giden bir özelliği" diye ekliyor. "Küçük ve hafif olmasına rağmen çok güçlü."

Yazan: Marcus Hawkins

  1. Sürekli çekim hızı, çeşitli koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ayrıntılar için teknik özelliklere bakın.
  2. 4K 60p çekim modu, yatay alanın %64'ü kadar kırpılır.

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

  • SEYAHAT

    Mükemmel bir seyahat arkadaşı

    Profesyonel fotoğrafçı Martin Bissig, EOS R10 ile Sri Lanka'ya doğru bir yolculuğa çıkıyor.

  • SEYAHAT FOTOĞRAFÇILIĞI

    Seyahat fotoğrafçılığına dair 10 ipucu

    Fotoğrafçı ve blog yazarı Diana Millos, muhteşem seyahat fotoğrafları için en iyi ipuçlarını paylaşıyor.

  • SEYAHAT FOTOĞRAFÇILIĞI

    Seyahat çekimleri için en iyi fotoğraf makineleri ve lensler

    İster şehrin sokaklarını ister kırsaldaki çetin arazileri keşfediyor isterseniz de dünyanın öbür ucuna doğru bir yolculuğa çıkıyor olun, yanınıza mümkün olduğunca az şey almak size kolaylık sağlar. Burada, bütçenizi zorlamadan deneyimlerinizin kaydını tutmak için en ideal Canon kitini sunuyoruz.

  • FOTOĞRAF

    EOS R50 ve EOS R10 Karşılaştırması

    İki EOS R Sistemi APS-C fotoğraf makinesinin temel özelliklerini ve tasarımını karşılaştırıyoruz.