SOKAK FOTOĞRAFÇILIĞI

Farklı çekimler yapın: Soyut fotoğrafçılık ipuçları

Canon fotoğraf makinenizle sokağa çıkın ve soyut olağanüstü görseller, sübjektif ayrıntılar ve sürreel çifte pozlamalar çekin.
Çoklu pozlama ile bulanık, tekrarlayan bir efekt oluşturan şehir sokağı.

Soyut fotoğraflar ile gerçek dünyadaki nesneler arasında ilk bakışta bir bağlantı kuramazsınız. Gerçek dünyayla fazla bağlantısı olmayan fotoğraflar çekerek günlük nesne ve sahnelerden bağımsız bir fikir veya duygu ifade edebiliriz. Genelde fotoğrafların net, düz ve odaklı olması gerektiğini söylerler. Ancak, soyut fotoğrafçılık ile bu kuralları istediğimiz gibi çiğneyebiliriz. Bu sayede fotoğrafçılar, göz alıcı görselleri keşfedip fotoğraf makinesi tekniklerini denerken aynı zamanda fotoğrafa bakan kişilerle özgürce daha derinden bir bağlantı kurabilir.

Soyut tema, sokak ve belgesel fotoğrafçılığı ile yakından bağlantılıdır. Sokaklar; birkaç basit fotoğraf makinesi özelliğiyle kavramsal açıdan gözlemleyip yakalayabileceğiniz, en sıradan ve aşina olduğunuz sahnelerden bile gizli cevherler çıkarmanızı sağlayacak ayrıntılar, geometri ve hareketler ile doludur.

Soyut yaklaşım, sadece ikonik şehir simgelerine ve sürekli fotoğrafı çekilen binalara yeni bir bakış açısı sunmakla kalmaz, aynı zamanda çevremizdeki şehir ortamına dair neşeli aktivitelerden veya melankolik düzensizliklerden oluşan canlı bir izlenim bırakmamıza yardımcı olabilir. Öyleyse neden fotoğraf makinenizi alıp şehri gezerken şehrin soyut yanlarını keşfetmiyorsunuz? Nasıl fotoğraflar çekeceğinizi asla bilemezsiniz.

1. Bulanıklığı yakalayın.

Yüksek miktarda dikey bulanıklığa sahip bir sokak resmi. Yayalar hala görülebiliyor ancak sahne büyük oranda pembe, yeşil ve sarı ışık çizgilerine indirgenmiş.

Bulanık fotoğraflar çekerken, buradaki sokağın üzerinde asılı duran renkli şemsiyeler gibi çarpıcı desenler oluşturacak ilginç nesneler arayın. Canon EOS RP ve Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens ile 35 mm, 1/15 sn, f/22 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Canon fotoğraf makinesini hızlıca yukarı ve aşağı eğen bir adam.

Günlük bir sokak sahnesi, dikey hareketler ile 1/15 saniye pozlama uzunluğu bir araya gelince güzel bir bulanıklığa dönüşür.

Fotoğrafçılar, genellikle fotoğraf makinesini sarsmamaya çalışır. Ancak, pozlama esnasında kasıtlı yapılan hareketler, çarpıcı soyut sokak fotoğrafları çekmenizi sağlayabilir ve o yere has duyguyu aktarmanın mükemmel bir yoludur.

Buradaki en önemli etmen, bulanıklık oluşturacak kadar yavaş, insanların ve şekillerin ayırt edilebileceği kadar hızlı bir enstantane hızı ayarlamaktır. Fotoğraf makinenizi Enstantane Önceliği (Tv) moduna almayı ve enstantane hızını 1/15 saniye olarak ayarlamayı deneyin. Başlangıçta fotoğraf makinenizin ışık hassasiyetini ISO 100 olarak belirleyin. Beğendiğiniz bir pozlama elde edene kadar çevrenizdeki ortam ışığına göre ışık hassasiyetinde değişiklikler yapın. Daha sonra deklanşör düğmesine basarken fotoğraf makinenizle kısa ve ani bir hareket yapın. İnsanların bulunduğu sahnelerde dikey hareketler yapmak, şekillerin genel hatlarını koruduğu için güzel sonuçlar verir. Ancak; yatay hareketler, ani bir dönüş veya hızlı bir zum yapmayı da deneyebilirsiniz.

Enstantane Önceliği (Tv) modunda ISO ayarını çoğu fotoğraf makinesinde bulunan otomatik ayara getirebilirsiniz. Bu sayede yalnızca enstantane hızını ayarlamaya odaklanabilirsiniz.

2. Vurguları pozlayın.

Grafitili bir duvara ışığın hafifçe yansıdığı, alt geçitten çekilmiş bir fotoğraf.

Soyut görüntüler oluştururken parlak bölgelerin veya ışıklandırma ve renklerin kontrast oluşturduğu bölgelerin fotoğrafını çekmek faydalı olabilir. Bu kontrast, dünyayı şekillerin bir birleşimi olarak görmenizi kolaylaştırır. Canon EOS 90D ve Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM lens ile 39 mm, 1/160 sn, f/8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Daha karanlık bir fotoğraf elde etmek için bir kişinin fotoğraf makinesinin pozlama ayarını düşürdüğü bir LCD ekran.

Parlak ve güneşli günlerde vurguları pozlamak için pozlama telafisini kullanın ve pozlama ayarını bir veya iki stop azaltın. Bunu yapabilmek için Diyafram Önceliği, Enstantane Önceliği veya Otomatik ISO gibi otomatik pozlama ayarlarını kullanmanız gerektiğini unutmayın.

Gündüzleri doğrudan güneş ışığı altında fotoğraf çekmek, derin gölgelerle yoğun kontrast oluşturur. Bu nedenle fotoğrafçılar doğrudan güneş ışığı altında fotoğraf çekmekten kaçınır. Söz konusu sokak fotoğrafçılığı olunca bu kontrast, kalabalık sahneleri basitleştirmenizi ve çarpıcı soyut şekillere dönüştürmenizi sağlayabilir. Vurguları pozlarsanız fotoğraflarınızdaki gölgeler neredeyse simsiyah görünür ve ayrıntıları olmayan şekiller oluşturur.

Bunu yapmanın en kolay yolu Pozlama Telafisi ayarını kullanmaktır. Sahneyi karartmak için yapmanız gereken tek şey, pozlama ayarını bir veya iki stop azaltmaktır. Böylece gölgeler derinleşirken sahnenin doğrudan güneş ışığı altında kalan kısımları çarpıcılığını korur.

3. Çift pozlamalar çekin.

Ters bir şehir silüetinin üzerine konmuş başka bir şehir silüetinin çift pozlaması.

Çoklu pozlama modundayken fotoğraf makinesinin LCD ekranında, birleştirilmiş görüntünün canlı bir ön izlemesi gösterilir. Bu sayede birinci kareyle uyum içinde olması için ikinci pozlamanızın kompozisyonunu daha kolay oluşturabilirsiniz. Canon EOS 90D ve Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM lens ile 55 mm, 1/160 sn, f/7,1 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Havada asılı duruyor gibi görünen binaların çift pozlamasını gösteren bir Canon fotoğraf makinesinin ters duran LCD ekranı.

Çift pozlamanın ikinci karesinde fotoğraf makinesini ters çevirerek sürreel şehir manzaraları oluşturabilirsiniz.

1800'lerden beri popüler olan çift pozlama, bir fotoğrafın üzerine başka bir fotoğraf katmanı ekleyerek göz alıcı sonuçlar elde etmenizi sağlar. Canon EOS 90D ve yeni fotoğraf makinelerinin çoğu, fotoğraf çekerken bu efekti oluşturabilmeniz için özel bir çoklu pozlama modu sunar. Tek yapmanız gereken modu etkinleştirmek, arzu ettiğiniz pozlama sayısını belirlemek ve çekime başlamaktır. Canlı Kontrol özelliği devredeyken ve ikinci kareyi çekerken (veya üçüncü, dördüncü. Bu mod dokuz kareye kadar izin verir.) ekranda efektin bir ön izlemesini görebilirsiniz. Bu sayede en ilginç karışımı elde edebilmek için çekiminizde değişiklikler yapabilirsiniz.

Çift pozlama için konu ve sahne ararken, parlak bölgelerin aynı seviyede parlak kalacağını veya daha da parlak görüneceğini, hiçbir zaman daha karanlık görünmeyeceğini unutmayın. Bu sayede karanlık binalar ve şekiller, gökyüzü gibi aydınlık arka planlarla birleşince ortaya göz kamaştıran görseller çıkabilir.

4. Birden fazla kareyi üst üste yerleştirin.

Bir gökdelenin siyah-beyaz çoklu pozlaması.

Çok kareli fotoğraflar çekerken Eklemeli veya Ortalama modu seçebilirsiniz. Eklemeli mod, parlak bölgeleri birbirinin üzerine katman olarak ekler; Ortalama mod, bölgelerin çok fazla parlamasını engeller. Canon EOS 90D ve Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM lens ile 21 mm, 1/640 sn, f/11 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Londra silüetinin yansımasıyla katmanlanmış bir fotoğraf.

Birden fazla kareyi katmanlarken, soyut bir şehir silüeti oluşturmak için çekiminizi burada olduğu gibi yansıtmayı deneyin. Canon EOS 90D ve Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM lens ile 47 mm, 1/250 sn, f/9 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Çift pozlama neden yeterli olsun? Canon EOS 90D ve Canon EOS RP gibi fotoğraf makinelerinde bulunan çoklu pozlama modu sayesinde çok sayıda kare çekip bu kareleri tek bir atmosferik görüntüde bir araya getirebilirsiniz. Göz alıcı bir mimari fotoğraf oluşturmak için ayarı beş kare olarak düzenledikten sonra bakış açınızı veya lens zumunuzu hafifçe değiştirerek binanın fotoğraflarını çekmeyi deneyin. Siz fotoğraf çekerken kareleri üst üste yerleştirip ortaya çarpıcı bir çoklu pozlama efekti çıkacaktır.

5. Ayrıntıları yakalayın.

Şehrin bir sokağında durmuş, elinde bir fotoğraf makinesiyle büyük cam panelli binalara bakan bir adam.

Fotoğraf makinenizle dışarıda çekim yaparken kontrastlar, uyumlu desenler, geometrik şekiller, çarpıcı renkli alanlar veya soyut mimari ayrıntılar oluşturan ilginç noktalar arayın.

Bir tarafı renkli camla kaplı bir gökdelen cephesinin alttan çekilmiş bir fotoğrafı.

Belirli bir açıdan çekilmiş bu fotoğrafta olduğu gibi binaların ayrıntılarını yakından çekmek, mimari yapıları soyut göstermenin harika bir yöntemidir. Canon EOS 90D ve Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM lens ile 30 mm, 1/250 sn, f/9 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Sokak fotoğrafçılığının en mutlu edici yanlarından biri, her yerde bulunan soyut mimari çizgiler, renkli tabelalar, dokular, baskılar ve yansımalar gibi ilginç ayrıntıların sonsuz çeşitliliğidir. En iyi soyut resimler genelde basit kompozisyonlara sahiptir. Bir veya iki ayrıntıya odaklanıp geri kalan her şeyi göz ardı ederek ayrıntıların ötesindeki daha geniş çevreyi çağrıştıran güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu tarz fotoğraflarla çok güzel duvar sanatı da oluşturabilirsiniz. Favori fotoğraflarınızın baskısını almaya ne dersiniz?

6. Gölgeyle oynayın.

Her basamağın yalnızca küçük bir kısmının göründüğü, derin gölge içinde bir merdiven boşluğu.

Biraz yaratıcı düşünceyle merdiven boşluğunun gölgeleri çarpıcı bir soyut fotoğraf oluşturabilir. Canon EOS 90D ve Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM lens ile 21 mm, 1/250 sn, f/10 ve ISO 250 değerlerinde çekilmiştir.

Gölgelerin geometrik şekiller oluşturduğu, beton bir binanın siyah-beyaz, alttan çekilmiş bir görüntüsü.

Gölgeleri ve silüetleri yakalamaya odaklanmak, fotoğraflarınızı daha soyut göstermenin basit bir yöntemidir. Canon EOS 90D ve Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM lens ile 31 mm, 1/250 sn, f/8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Güneş gökyüzünde alçakken sokaktaki gölgeler uzar. Bu, soyut gölge şekilleri çekebilmeniz için mükemmel bir fırsat olabilir. Caddede ilginç açılı şekiller oluşturan gölgeler arayın. İnsanlar ve binaların oluşturduğu gölgeleri de dahil etmeye çalışın. 2. ipucunda belirttiğimiz gibi, fotoğrafı basitleştirip karanlık bölgeleri tamamen siyah göstermek için vurguları pozlayın.

Soyut fotoğrafçılık, çok az türün sağlayabileceği bir özgürlük sunar. Fotoğrafçılığın sıradan kuralları tarafından kısıtlanmış hissetmeden fotoğraf makinenizin yaratıcı kontrollerini ve ayarlarını keşfetmeniz için de muhteşem bir yöntemdir. Bu alanda doğrular veya yanlışlar yoktur. Sadece çağrışım uyandıran soyut fotoğraflar için sınırsız fırsatlar vardır.

Yazan: James Paterson

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

  • SOKAK FOTOĞRAFÇILIĞI

    Sokak fotoğrafçılığı ipuçları

    Mimari odaklı çarpıcı sokak fotoğrafları çekmek için temel tavsiyeler.

  • SOKAK FOTOĞRAFÇILIĞI

    Sokak fotoğrafçılığı lens görevi

    Canon RF 28mm F2.8 STM'nin sokak fotoğrafçıları için olmazsa olmaz bir kit çantası olmasının nedenlerini öğrenin.

  • ŞEHİR FOTOĞRAFÇILIĞI

    Faydalı ipuçlarımızla şehir fotoğrafçılığında en iyi sonuçları alın

    Göz alıcı şehir manzaraları ve detaylı şehir sahneleri çekin. İhtiyacınız olan tavsiyeler, ipuçları, teknikler ve ilham için okumaya devam edin.

  • ŞEHİR FOTOĞRAFÇILIĞI

    Şehir fotoğrafçılığında kompozisyonla ilgili ipuçları

    Paula Stopka'dan binaların ve şehir manzaralarının dikkat çekici kompozisyonlarını oluşturmaya yönelik tavsiyeler.