AİLE FOTOĞRAFÇILIĞI

Lensin ardında: Helen Bartlett - Fotoğraf tutkusunu kariyere çevirme

Helen Bartlett; aile portre fotoğrafçılığındaki kariyerinin hikayesini paylaşıyor, en sevdiği kitini anlatıyor ve yeni başlayanlara tavsiyeler veriyor.
Kitaba dokunan bebeğin siyah-beyaz fotoğrafı.

Helen Bartlett, çocukların fotoğraflarını çekmeye ilk kez gençlik yıllarında, annesinin Güney Londra'daki kreşinde başladı. Profesyonel kariyerine 2003 yılında başlayan Helen, bugün Birleşik Krallık'ın en başarılı ve saygın aile portresi fotoğrafçılarından biridir. Siyah-beyaz fotoğraflarında ortam ışığını kullanır ve aile yaşamının duygusal yönlerini yansıtır. Helen ile bir araya geldik ve fotoğraf tutkusunu tam zamanlı kariyere çevirirken hangi zorluklarla karşılaştığını öğrendik.

Fotoğrafçılıkla ilk kez ne zaman ilgilenmeye başladınız?

Babam fotoğraf meraklısıydı, bu yüzden ben büyürken evimizde bir karanlık oda vardı. Erkek kardeşlerim ve benim manuel fotoğraf makinelerimiz vardı. Siyah-beyaz filme fotoğraflar çeker, sonra kendi fotoğraflarımızı banyo edip basardık. O zamanlarda annem de hafta boyunca evden kreş yönetiyordu. Gençlik yıllarımda harçlığımı çıkarmak için kreşteki çocukların fotoğraflarını çekip bunları ebeveynlerine satmaya başladım. Sonra üniversitede okurken fotoğraf çekmeye devam ettim; çünkü her zaman fotoğrafçı olmak istiyordum. Ama bunun bir hayal olduğunu ve başka bir iş yapacağımı düşünüyordum.

Gülerek köpüklerle oynayan çocuğun siyah-beyaz karesi.

Çocukların fotoğrafını çekerken Helen daima görüntülerine eğlenceli bir şey eklemeyi hedefliyor. Böylece doğal görünümlü çekimler elde ediyor. Canon EOS R5 ve Canon RF 85mm F1.2L USM DS lens ile 1/2.000 sn, f/1,2 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir. © Helen Bartlett

Bu iş nasıl kariyerinize dönüştü?

Birkaç işte çalışmayı denedim ama hala fotoğrafçı olmak istiyordum. Abim bir çocuk fotoğrafçılığı şirketi kurmam için bana borç verdi. Bu iş için zamanlamam doğruydu. Dijital fotoğrafçılık gitgide ucuzluyordu. Bir Canon EOS 10D ve bilgisayar aldım. İşimi oturtana kadar da ailemin yanında yaşadım.

Hangi zorlukların üstesinden gelmeniz gerekti?

O zaman karşılaştığım zorluklar, bugünkülerle aynı. En büyük güçlük müşteri bulmak. İsterseniz dünyadaki en iyi fotoğrafları çekiyor olun, insanlar sizi tanımıyorsa müşteri sayısını artırmak kolay olmuyor. Ayrıca işe başlarken çocuklarla çalışmayı öğrenmek zaman alıyor ve deneyim gerektiriyor. Bir keresinde yağmurlu bir günde, bodrum katında dört küçük erkek çocuğu fotoğraflamıştım. Bunu iş olarak yapmanın ilginç ve eğlenceli olacağını düşündüğümü hatırlıyorum. Çocuklarla çalıştıkça onların en iyi hallerini çekmenin daha fazla yolunu ve çekim sırasında herkesin eğlenmesini sağlamayı öğreniyorsunuz.

Bebeğin yan profilinin siyah-beyaz portresi.

Normal bir lense kıyasla özel makro lens, çok daha yakına odaklanmanıza imkan tanır. Bu yüzden bu lens, yeni doğanlar ve bebekleri fotoğraflarken kullanmak için idealdir. Canon EOS-1D X Mark II ve Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens ile 1/500 sn, f/2,8 ve ISO 1.000 değerlerinde çekilmiştir. © Helen Bartlett

Babasının omuzlarında oturan küçük çocuğun siyah-beyaz karesi.

Ebeveynleri kareye dahil olmaya teşvik ederek konularınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Böylece güzel anları kolayca yakalayabilirsiniz. Canon EOS R ve Canon RF 50mm F1.2L USM lens ile 1/1.000 sn, f/2 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir. © Helen Bartlett

Profesyonel fotoğrafçı olmak isteyenlere hangi ipuçlarını verebilirsiniz?

Fotoğrafçılıktan zengin olmanın ender rastlanan bir durum olduğu unutulmamalı. Fotoğrafçılık zordur, bu yüzden insanlar işlerini bırakmadan önce bir gecede başarıya ulaşamayacaklarını bilmeliler. Olabildiğince bilgi toplamalarını söyleyebilirim. İnternet, pratik yardım almak ve teknikleri öğrenmek için harika bir kaynaktır. Fakat en önemli husus, pratik yapmaktır. Çünkü fotoğraf çekmenin yerini hiçbir şey tutamaz. Ücretli işler yapmaya başlamadan önce arkadaşlarınızın ve ailenizin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Ne kadar fazla fotoğraf çekerseniz o kadar fazla numara öğrenir ve tarzınızı o kadar iyi oturtursunuz.

Ormanlık ortamda devrilen ağaç dalının üzerinde duran bir çocuk silüetini gösteren siyah-beyaz bir kare.

Görüntülerinize gölge eklemek, belli bir ruh halini aktarmanıza ve atmosfer duygusu kazandırmanıza yardımcı olur. Canon EOS R5 ve Canon RF 50mm F1.2L USM lens ile 1/400 sn, f/1,8 ve ISO 800 değerlerinde çekilmiştir. © Helen Bartlett

Şu an kullandığınız kit nedir?

Şu anda aynasız sisteme geçiş aşamasında olduğum için iki fotoğraf makinesi sistemiyle çalışıyorum. Çok sevdiğim Canon EOS-1D X Mark II modelini, Canon EF 85mm f/1.4L IS USM, Canon EF 35mm f/1.4L II USM ve Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM lenslerle kullanıyorum. Çocuklar hızlı hareket eder. Neyle karşılaşacağınızı (kum, köpük sıvısı veya pelüş oyuncaklar olabilir) bilemediğiniz çekimlerde EOS-1 D X serisi, muazzam bir otomatik odaklama ve kusursuz, sağlam üretim kalitesi sunar. Enerjik çocuklar söz konusuysa her an her şey olabilir.

2020 yılında ise harika Canon EOS R5 modelini ekipmanlarıma dahil ettim. Çok sevdiğim yüz ve göz takibi özelliği, çok açılı dokunmatik ekranı ve 5.940 otomatik odaklama konumu, müşterilerim için yeni ve ilginç kompozisyonlar üretmeme imkan tanıyor. Bunu, ıssız bir adaya düşsem yanımda olmasını isteyeceğim, kusursuz Canon RF 50mm F1.2L USM modeliyle kullanıyorum. Ayrıca, oldukça çok yönlü olan Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM'yi kullanıyorum. Özellikle makro özelliğini seviyorum; yeni doğanların fotoğrafını çekmek için ideal lensi sunuyor. 2021'de kitime Canon RF 85mm F1.2L USM lensi ekleyeceğim. Yeni RF lenslerin kalitesi gerçekten büyüleyici.

Daima hızlı bir sabit lense yatırım yapılmasını tavsiye ediyorum. Bu tür lensler, doğal ışığı kullanarak iç mekanda çekim yapmanıza ve diyafram aralığıyla enstantane hızı hakkında bilgi edinmenize olanak tanıyor. Yüksek kaliteli ve uygun fiyatlı Canon EF 50mm f/1.8 STM ise denemeler yapmak için muhteşem bir sabit lens. Canon'un tam kare aynasız sistemini kullananlar için bunun eşdeğer lensi Canon RF 50mm F1.8 STM'dir.

İlgili Ürünler

  • Aynasız Fotoğraf Makineleri

    EOS R5

    Aynasız fotoğraf makineleri hakkında bildiklerinizi bir kez daha gözden geçirin. EOS R5'in ödün vermeyen performansı, fotoğraf ve video çekimlerinize yepyeni bir yaklaşım getirecek.
  • DSLR Lensleri

    EF 50mm f/1.8 STM

    Genel uygulamalar, düşük ışık ve portre fotoğrafçılığı için hızlı f/1,8 diyaframa sahip uygun fiyatlı STM lens.
  • Standart Lens

    RF 50mm F1.8 STM

    Geniş f/1,8 diyafram açıklığına sahip kompakt, sessiz ve hafif 50 mm RF sabit lens, yaratıcılığınızı çalışmalarınıza dökmek için idealdir.
  • İlgili Makaleler

  • AİLE FOTOĞRAFÇILIĞI

    Aile fotoğrafçılığı için 11 ipucu

    Canon Marka Elçisi Helen Bartlett ile mükemmel aile portreleri çekmeye yönelik ipuçlarını ve püf noktalarını keşfedin.

  • YARATICI BASKI

    Baskıları sergilemeyle ilgili en iyi ipuçları

    Aile fotoğraflarınızın galeri tarzı güzel baskılarıyla evinize nasıl yeni bir hava katabileceğinizi keşfedin.

  • BEBEK FOTOĞRAFÇILIĞI

    Bebek fotoğrafçılığı ipuçları

    Bebek fotoğrafçılığını eğlenceli hale getirin ve mükemmel sonuçlar elde edin.

  • AİLE FOTOĞRAFÇILIĞI

    Daha iyi portreler çekin

    Blogger Katja Gaskell ile 5 eğlenceli aile fotoğrafçılığı meydan okuması.