VLOG ÇEKİMİ

Vlog çekiminin temelleri: Başlangıç için sekiz ipucu

Vlog başlatmak her zamankinden daha eğlenceli, kazançlı ve kolay. Özellikle daha iyi kalite ve daha etkili vlog'lar oluşturmak için uzman ipuçlarımızı takip ederseniz.
Arkasında odak alanının dışında kalan nehir kenarında renkli binaların teraslarıyla tripod üzerindeki fotoğraf makinesini kol mesafesinde kendisine doğru tutan bir kadın.

İlgi alanınızı belirleyip güzel bir konum ve ilgi çekici bir hikaye buldunuz. Mükemmel bir vlog için gereken her şeye sahip olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz ancak hangi kiti seçmeniz gerektiğini ve meraklı takipçilerinizi memnun etmek için videonuzu yeterli standarda nasıl ulaştırabileceğinizi biliyor musunuz?

Bu vlog çekimi temelleri başlığı altında hem yeni başlayanların hem de deneyimli vlogger'ların vlog'larını geliştirmesine yardımcı olacak sekiz ipucu sunuyoruz. Takipçilerinizin daha fazla içerik istemesini sağlamak üzere nasıl kaliteli vlog'lar üretebileceğinizi, nasıl sabit (titremesiz) ve net çekimler yapabileceğinizi, yaratıcı kadrajlamanın önemini ve keskin, net bir ses kalitesi yakalamak için yapabileceklerinizi öğrenin. Vlog çekimi için ister Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II veya Canon EOS R10 ister Canon EOS R6 kullanın, ilk vlog'larınızı oluştururken aşağıdaki konuları göz önünde bulundurmanız gerekir.

1. Kit seçerken, fotoğraf makinesi ve sensörün boyutu arasında bir denge yakalayın.

Canon EOS R6'yı yosun tutmuş büyük bir kaya üzerinde, Canon EOS R7'yi ise başka bir kaya üzerinde gösteren bölünmüş bir görüntü.

Canon tam kare sensörleri APS-C sensörlerden 1,6 kat daha büyüktür. Bu da, EOS R7 (sağda) gibi APS-C fotoğraf makinelerinin 1,6x "kırpma faktörü" ile aynı lense sahip EOS R6 (solda) gibi tam kare fotoğraf makinelerine göre daha dar bir görüş açısı sağladığı anlamına gelir. Böylece APS-C fotoğraf makinelerindeki tam kare 24 mm lensin görüş alanı 38,4 mm olur.

Daha büyük sensörlü bir fotoğraf makinesi daha kaliteli görüntüler sunar ancak vlog çekerken önemli olan, sensör boyutu ile fotoğraf makinesinin genel boyutu arasında bir denge yakalamaktır. Örneğin, Canon PowerShot G7 X Mark III gibi dahili lensli bir PowerShot G serisi fotoğraf makinesi, vlog çekimi için süper kompakt ve taşınabilir bir fotoğraf makinesidir. Aynasız fotoğraf makinesi ya da değiştirilebilir lensleri olan bir DSLR ise daha fazla çeşitte lens seçeneği sunar.

Değiştirilebilir lensli fotoğraf makinelerinde yapmanız gereken bir seçim daha vardır: Tam kare mi, APS-C mi? Tam kare fotoğraf makineleri (Canon EOS RP ve EOS R6 gibi), geniş dinamik aralık ve mükemmel düşük ışık performansı sunan büyük sensörlere ve geniş görüş alanına sahiptir ancak fotoğraf makinesinin gövdesi daha büyük ve ağırdır. APS-C fotoğraf makineleri (aynasız Canon EOS R10 ve EOS R7 gibi), daha dar bir görüş alanı sunan ancak fotoğraf makinesinin daha küçük ve daha hafif olmasını sağlayan daha küçük bir sensör kullanır.

2. Vlog çekimi için en iyi lensler

Yaz elbisesi ve elinde soğuk içeceğiyle deniz kenarında ayakta dururken önünde tuttuğu fotoğraf makinesiyle kendi videosunu çeken bir kadın.

Çok yönlü RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM lens, vlog'lar için ideal olan geniş bir görüş alanı sunar.

Birçok vlogger, sahnenin mümkün olduğu kadar daha geniş bir alanını gösterebilmek için yatak odası ya da mutfak gibi dar alanlarda kullanılabilen geniş açılı lensleri tercih eder. 24 mm lens bu amaç için uygundur ancak 24 mm'den az etkin odak uzaklığına sahip ultra geniş açılı bir lens daha da iyidir.

Bu nedenle, Canon EOS M50 Mark II gibi bir APS-C fotoğraf makinesiyle çekim yapıyorsanız bu tür makineleri Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM gibi ultra geniş açılı bir zoom lensi ile kullanarak kadrajınızı büyütebilirsiniz.

EOS R6 veya EOS RP gibi tam kare EOS R Sistemi fotoğraf makineleri için RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, benzer bir ultra geniş görüş alanı sunan kompakt, sessiz ve kullanımı kolay bir lenstir. DSLR kullanıcıları, herhangi bir EF-EOS R Yuva Adaptörüne sahip EOS R Sistemi fotoğraf makinelerinde de kullanılabilen Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM'yi tercih edebilir.

Hangi lensi kullanmaya karar verirseniz verin, kendinizi kadraja almak ve düşük açılı çekimleri kolaylaştırmak için fotoğraf makinenizin ekranını çevirin. Canon PowerShot G7 X Mark III gibi birçok fotoğraf makinesi Bluetooth üzerinden akıllı cihazınızdaki Canon Camera Connect uygulamasına bağlanabilir ve kendinizi uzaktan çekmenize imkan tanır.

3. Sabit lens mi zoom lensi mi?

Açık alanda ahşap bir masanın üzerinde duran EOS R6 fotoğraf makinesi, RF 16mm F2.8 STM lens ve mikrofon.

Canon RF 16mm F2.8 STM, EOS R Sistemi fotoğraf makineleri için yeni başlayanlara yönelik mükemmel bir vlog lensi olan ultra geniş, hızlı, süper kompakt ve uygun fiyatlı bir lenstir.

Vlogger'ların sabit lens ve zoom lensi arasında da seçim yapması gerekir. Sabit odak uzaklığına sahip sabit lensler, tek bir görüş alanıyla sınırlanır ve genellikle daha büyük diyafram açıklığına sahiptir. Diyafram açıklığı ne kadar büyük olursa (yani f numarası ne kadar küçük olursa) lense o kadar fazla ışık girer ve bu da düşük ışık koşullarında görüntü kalitesini artırır. Geniş diyafram açıklığı, dar alan derinliği elde etmeyi de kolaylaştırır. Bu nedenle, bulanık arka plana karşı konunun net odakta olduğu bir video çekmek istiyorsanız sabit lens en iyi seçim olabilir.

Sabit lensler genellikle zoom lenslerine göre optik olarak daha net, fiziksel olaraksa daha küçük ve daha hafiftir. Genellikle vlog'u tek bir konumdan alıp görüntü kalitesini en yüksek seviyede tutmak istiyorsanız en doğru seçim sabit lens olabilir. Tam kare EOS R Sistemi fotoğraf makineleri için RF 24 mm F1.8 MACRO IS STM harika bir seçimdir. Küçük ve hafif olan bu lens, iç mekan vlog'ları için yeterince geniş açılıdır ve f/1,8 diyafram açıklığı arka planları bulanıklaştırmak ve karanlık ortamlarda çekim yapmak için mükemmeldir.

Hareketli ekstra parçaların gerekli olması nedeniyle zoom lensleri genellikle daha büyüktür ancak çok yönlü olmaları, çeşitli mesafelerden ve farklı konumlarda çekim yaparken faydalı olabilir. RF 24-105mm F4-7.1 IS USM gibi büyük bir odak uzaklığı aralığına sahip bir zoom lensi, lens değişimi gerektirmeden hem geniş açılı hem de telefoto çekim yapmanızı sağlar. Böylece yanınızda ekstra lens taşımanıza gerek kalmaz.

4. Çözünürlük ve kare hızına karar verin.

Falez kenarında meditasyon yaparken kendini Canon PowerShot G7 X Mark III ile filme alan bir adam. Arka planda okyanus görülüyor.

İçeriğiniz ne kadar yaratıcı olursa olsun çekiminiz ayrıntılardan yoksunsa bunu iyileştirmeniz sizin için yararlı olacaktır. Full HD veya 4K video özellikli fotoğraf makinelerini tercih edin. Full HD, kullanabileceğiniz iyi ve standart bir seçenektir ancak 4K size daha fazla ayrıntı sunar ve kaliteden ödün vermeden görüntülerinizi kırpmanıza ve sabitlemenize olanak tanır. 4K çözünürlükte çekim yapıyor olsanız bile tabii ki çekiminizi 4K çözünürlükte yayınlamak zorunda değilsiniz. Yine de 4K çekimlerin düzenlenmesinin ve yüklenmesinin daha uzun süreceğini unutmayın.

Göz önünde bulundurmanız gereken en önemli nokta, konunuz için hangi kare hızının uygun olacağıdır. Aksiyon vlog'ları için saniyede 60 karenin (fps) sağlayacağı akıcılık en iyisidir ve ağır çekim efektleri uygulama imkanı tanır. Geri kalan her şey için 30 fps veya 25 fps yeterlidir. Daha da ayrıntılı ağır çekimler için EOS R7 ve PowerShot G7 X Mark III, Full HD modunda çekim yaparken 120 kare/saniyeye ulaşan yüksek kare hızları sunar.

5. Çekimlerinizi sabit ve odakta tutun.

Mikrofon üstte, görüntüleme ekranı açılmış ve öne dönük bir şekilde beyaz bir masa üzerinde küçük bir tripoda yerleştirilmiş Canon EOS M50 Mark II.

Canon EOS M50 Mark II,özellikle vlog çekimleri için geliştirilmiştir. Yüz ve nesne takipli otomatik odaklama ve 143 otomatik odaklama noktasıyla net görünmenizi sağlar ve hatta doğrudan TikTok veya Instagram Reels'a yüklemeye hazır dikey videolar kaydedebilir.

Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II ve Canon EOS R10 gibi vlog çekimine yönelik, kompakt boyutlu ve hafif Canon fotoğraf makineleri, hareketi kaydetmek için idealdir. Büyüleyici bir vlog, ister şehrin parke taşlı sokaklarında gezinirken, ister son alışverişinizde aldıklarınızı ambalajından çıkarırken hissettiklerinizi gösterirken, kitlenizi sizinle birlikte bir yolculuğa çıkarmalıdır. Hareket, bunu sağlamak için çok önemli olabilir. Titreyen, dikkat dağıtıcı çekimler yerine net çekimler elde edin. Böylece izleyiciler bulunduğunuz yerin veya ilginç hikayenizin heyecanına odaklanabilir.

Çekimlerin sabit kalmasını sağlamak için fotoğraf makinesini avucunuzla alttan destekleyin ve yan tarafından tutun. Ekstra desteğe ihtiyacınız varsa fotoğraf makinesinin gövdesine takılabilen, tutabileceğiniz bir yer sağlayan bir tutma aksesuarı faydalı bir ilave olabilir.

Teknoloji size çok yardımcı olabilir: Net ve sabit filmler için görüntü sabitleme özelliğine sahip bir lens veya bir tür IS içeren bir fotoğraf makinesi kullanın. PowerShot G7 X Mark III fotoğraf makinesinin 5 eksenli Dinamik Görüntü Sabitleme özelliği; koşarak, kaydırarak veya tam zoom'da çekim yaparken bile fotoğraf makinesinin titremesini ortadan kaldıracak şekilde tasarlanmıştır. Bazı EOS R Sistemi fotoğraf makinelerinde, hangi lens takılı olursa olsun görüntüyü sabitleyen sensör kaydırmalı Dahili Görüntü sabitleme (IBIS) özelliği bulunur. Ancak IBIS özelliğine sahip bir fotoğraf makinesinde optik IS özellikli bir lens kullandığınızda iki IS sistemi birlikte çalışarak tek başına bir sistemin düzelteceğinden daha geniş aralıktaki titreşimleri azaltır.

Vlogger olarak yüzünüz izleyicilerinizin odak noktasıdır. Dolayısıyla yüzünüzü odakta tutmak çok önemlidir. Canon'un Yüz ve Göz Algılama teknolojisi, yüzünüzü otomatik olarak takip ederek odakta tutabilir.

6. Kaydırma tekniğini amacınıza uygun kullanın.

Canon Tripod Tutacağı üzerinde Canon PowerShot G7 X Mark III ile bir bahçede kendi videosunu çeken bir kadın.

Hareket halindeki vlogger'lar için mükemmel bir aksesuar, Canon Tripod Grip HG-100TBR modelidir. Hem mini tripod hem de çıkarılabilir uzaktan kayıt kontrolleri ve ayarlanabilir başlığa sahip bir tutma yeri olarak çalışan bu ürün, sabit bir görüntü elde etmeye yardımcı olur ve hatta harici mikrofon takma yerine sahiptir.

Çekim sırasında fotoğraf makinesini yatay konumda hareket ettirmek veya "kaydırmak", izleyicilerinizin olanları sizin gözünüzden takip etmesine imkan tanır: Geniş bir koya ya da göz alıcı binalarla dolu bir ufuk çizgisine sizinle birlikte bakabilirler. Aşırı miktarda kaydırma yapmak dikkat dağıtabilir ancak aşırıya kaçmadan yapıldığında, çekimi ilginç hale getirebilir ve hikaye anlatımını kolaylaştırabilir.

Kaydırma özelliğini temkinli kullanın, acele etmeyin ve ufuk düzeyini koruyun. PowerShot G7 X Mark III gibi bazı fotoğraf makineleri bunu yapmanıza yardımcı olan bir düzey göstergesi ile donatılmıştır. EOS R7 gibi en yeni EOS R Sistemi fotoğraf makinelerindeki IBIS, otomatik eşitlemeyi de kolaylaştırır. Tripodunuz yoksa fotoğraf makinesini bir bankın ya da masanın ucu gibi sabit bir yüzeye yerleştirin ve amacınıza uygun olarak sabit şekilde yana doğru hareket ettirin.

7. Daha iyi ses kalitesi için harici bir mikrofon takın.

Parlak güneş ışığı altında bir parktaki masanın üzerinde duran tripoda takılı halde DM-E1D mikrofonlu Canon EOS R10.

Canon DM-E1D stereo mikrofon tamamen dijital ve kablosuz olup doğrudan fotoğraf makinesinin kendisinden güç alır ve üç yöne ayarlanabilir (tüfek tipi, 90° veya 120°). Bu ürün, ses kalitesini artırmanın etkili bir yoludur ve EOS R3, EOS R7 ve EOS R10 gibi Çok İşlevli yuvası bulunan tüm fotoğraf makineleriyle uyumludur.

Video çekimi özelliği bulunan birçok fotoğraf makinesi, özellikle de EOS R7 ve EOS R10 gibi en yeni modeller yeterli düzeyde ses kalitesi sunar ancak vlog'unuz için mükemmel ses kalitesi önemliyse harici bir mikrofon kullanmayı düşünebilirsiniz. Harici mikrofon, özellikle de dışarıda çalışırken çok kullanışlıdır. Fotoğraf makinesinin dahili mikrofonu büyük olasılıkla rüzgar gibi dikkat dağıtıcı sesleri de kaydeder. Ancak harici mikrofonlar yerleştirerek bu sesi engelleyebilirsiniz. Bazı fotoğraf makinelerinde dahili mikrofonun yakaladığı rüzgar gürültüsünü azaltan dahili Rüzgar Filtresi özelliği bulunur ancak bu da bas sesleri azalttığından genellikle iyi konumlandırılmış harici bir mikrofon kadar doğal bir ses sağlamaz.

Harici mikrofon kullanmak isterseniz Canon EOS M50 Mark II, PowerShot G7 X Mark III veya EOS R7 gibi harici mikrofon soketi bulunan bir fotoğraf makinesi tercih edin.

8. Paylaşım için Wi-Fi kullanın.

Video çeken kişinin çekim sırasında kendini görebilmesi için tripod üzerindeki Canon PowerShot G7 X Mark III fotoğraf makinesinin LCD ekranını öne doğru ayarlayan eller.

Dönebilir ekranlı fotoğraf makineleri, vlog çekimleri için mükemmeldir. Video çekerken ekranı size bakacak şekilde çevirmeniz yeterlidir. Böylece kendinizi doğru bir şekilde kadrajda tutabilirsiniz.

Canon EOS M50 Mark II ve Canon EOS R7 de dahil olmak üzere, günümüz pazarında bulunan birçok fotoğraf makinesi, entegre Wi-Fi ve Bluetooth özellikleri sunar. Bu özellikler sayesinde dünyanın neresinde olursanız olun, kablosuz bağlantı üzerinden paylaşım ve yedekleme yapabilirsiniz. Uyumlu Wi-Fi özellikli Canon fotoğraf makineleriyle, internete bağlanıldığında image.canon hizmeti görüntülerin ve filmlerin bulut ortamına sorunsuz bir şekilde aktarılmasını sağlar. Burada güvenli bir şekilde saklanan görüntü ve filmler, cihazlarınıza ve web hizmetlerinize otomatik olarak iletilebilir.

Canon PowerShot G7 X Mark III fotoğraf makinesinde, akıllı cihazınıza her zaman bağlı kalmanızı sağlayan Bluetooth ve Wi-Fi özellikleri bulunur. Ayrıca Wi-Fi ile akıllı cihazınıza veya internet üzerinden ağınıza bağlanabilir ve YouTube1 kanalınızda Canlı Yayın yapabilirsiniz.

Yazan: Natalie Denton ve Sam Kieldsen

  1. Bu ürünün canlı yayın hizmeti, yalnızca YouTube'da canlı yayını destekler. Canlı yayın hizmetini kullanmak için önceden image.canon üzerinden kayıt yapılmalıdır.

    YouTube'un "Canlı yayın akışı kısıtlamaları" uyarınca kullanıcıların mobil bir cihazdan canlı yayın akışı yapabilmeleri için minimum 1000 kanal abonesi olmalıdır. Bu kısıtlama aynı zamanda Canon PowerShot G7 X Mark III aracılığıyla kullanılabilen YouTube canlı yayın akışı hizmeti için de geçerlidir.

    Kısıtlamalar ile ilgili güncel bilgilere ulaşmak için lütfen Google destek sayfasını ziyaret edin.

    YouTube'daki canlı yayın akışı, bildirimde bulunulmaksızın değişebilir, durabilir veya sonlanabilir.

    Canon'un YouTube'da canlı yayın akışı da dahil olmak üzere üçüncü taraflar tarafından sağlanan hizmetler için herhangi bir sorumluluk kabul etmediğini lütfen unutmayın.

İlgili Ürünler

  • Kompakt Dijital

    PowerShot V10 (Black)

    Canon'un hepsi bir arada, cep boyutundaki 4K vlog kamerasıyla çevrimiçi ortamda öne çıkın, kayıt yaparken ise dikkat çekmeyin.
  • Kompakt Dijital

    PowerShot G7 X Mark III

    Takipçilerinizden büyük beğeni toplayacak mükemmel videolar ve fotoğraflar çekmenizi sağlayan bağlantı özellikli bir fotoğraf makinesi.
  • Aynasız Fotoğraf Makineleri

    EOS R50

    Net fotoğraflardan 4K videolar ve canlı yayınlara kadar bu EOS R aynasız fotoğraf makinesiyle en iyi etkileyici içeriklerinizi oluşturun. Hepsi tek bir özel cihazda.
  • Aynasız Fotoğraf Makineleri

    EOS R10

    APS-C boyutlu sensörle geliştirilen bir aynasız EOS R Sistemi fotoğraf makinesi ile fotoğraf ve video çekimlerinizi bir üst seviyeye taşıyın.
  • Geniş Açılı Sabit Lens

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Manzara fotoğrafçılığı, vlog çekimi, iç mekan çekimi ve harika makro görüntüler için ideal olan kompakt, hafif 24 mm sabit lens.
  • Ultra Geniş Açılı Zoom Lensi

    RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

    Şehir manzaraları, doğa manzaraları, mimari ve hareket halindeyken vlog dahil her türlü seyahat çekimi için ideal olan kompakt ve hafif RF 15-30 mm zoom.
  • Geniş Açılı Lens

    RF 16mm F2.8 STM

    Vlogger'lar ve yaratıcı içerik üreticileri için tasarlanmış, kompakt, uygun maliyetli, EOS R serisi ile uyumlu, ultra geniş açılı ve tam kare 16 mm lens.
  • Tripod

    Tripod Grip HG-100TBR

    Çıkarılabilir uzaktan kumandalı bu benzersiz tripod tutacağı sayesinde daha fazla denge ve yaratıcı esneklikten yararlanarak daha uzun süre çekim yapın.
  • Aksesuarlar

    Yönlendirilebilir Stereo Mikrofon DM-E1D

    Güvenilirlik, uyumlu fotoğraf makinesi LCD ekranı üzerinden ayarlara hızlı erişim seçeneği ve saf, net dijital ses kalitesi için çok işlevli yuvaya yönelik yönlendirilebilir stereo mikrofon DM-E1D ideal.
  • İlgili makaleler

  • VLOG ÇEKİMİ

    EOS R50 ile içerik üretimi

    Canon EOS R50 ile sosyal medya akışlarınızı bir üst düzeye taşıyın.

  • VİDEO

    Sosyal medya videolarınızı iyileştirmeye yönelik ipuçları

    Dört içerik üreticisi, harika içerikler üretmenin ve çevrimiçi ortamda öne çıkmanın yollarını tartışıyor.

  • VLOG ÇEKİMİ

    Canon'un vlog çekimi için en iyi fotoğraf makineleri ve lensleri

    Canon, içerik üreticiler için ideal olan çeşitli fotoğraf makineleri ve lensler üretir. Bu kılavuz, kendinize en uygun ürünü bulmanıza yardımcı olur.

  • VLOG ÇEKİMİ

    Hareket halinde vlog çekimi

    Canon PowerShot V10, dört önemli fenomen tarafından her açıdan test edildi.